Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-03-15 17:40:38

AineNiRigani
Użytkownik

Domowe przepopisy

Temat do popisywania si? przepisami na w?asne produkty domowe. Temat - rzeka. Przynajmniej dla mnie big_smile
Zaczynam od wspomnianego wy?ej ponczu na winie:

Sk?adniki:
cokolwiek si? nawinie pod r?k?. W szczególno?ci cytrusy, wódka, rum, spirytus, mozna herbata, trawka-?ubrówka, melisa, cukier i cukier waniliowy, sok truskawkowy lub malinowy, odrobina miodu.

Parz? litr bardzo bardzo bardzo mocnej herbaty razem z otart? skórk? z cytrusów, melis? i ?ubrówk?, ciep?? herbat? jeszcze s?odz? (ok. 0,5 kg cukru)herbat? zlewam do 5-litrowego baniaka, dodaj? wódk?, spiryt i rum, przyprawiam do smaku sokiem z cytrusów, truskawkowym, odrobin? miodu, reszte uzupe?niam ?ródlan? wod?. Jesli b?dzie za s?odki - rozcie?czy? herbat? lub sokiem, je?li za ma?o s?odki - dodac mocno pos?odzonej herbaty (w ciep?ej herbacie cukier lepiej sie rozpuszcza).
Poncz nie powinien by? ostry (alkoholowo), g?adko wchodzi w gard?o, a jego moc powala big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#2 2006-03-15 17:46:33

Caitriona
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

Aine - naprawd? pyszny pomys? na temat! Jestem za!
[i czekam na jakie? przepisy na desery lub ciasta]
big_smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#3 2006-03-15 17:50:58

AineNiRigani
Użytkownik

Jak ka?dy temat - powsta? z inspiracji big_smile

[i czekam na jakie? przepisy na desery lub ciasta]
big_smile

Mog?a? tego nie pisa?. Padn? wszystkie moje opory big_smile

#4 2006-03-15 18:19:53

Gosia
Użytkownik

cokolwiek si? nawinie pod r?k?. W szczególno?ci cytrusy, wódka, rum, spirytus, mozna herbata, trawka-?ubrówka

No ladnie, ladnie! Przyganial kociol garnkowi. Kto tu rozpija forumowe towarzystwo wink

#5 2006-03-15 18:25:19

Alison
Użytkownik

cokolwiek si? nawinie pod r?k?. W szczególno?ci cytrusy, wódka, rum, spirytus, mozna herbata, trawka-?ubrówka

No ladnie, ladnie! Przyganial kociol garnkowi. Kto tu rozpija forumowe towarzystwo wink

A swoj? drog? pi?knie to brzmi "wódka, rum, spirytus, herbata, trawka-?ubrówka" mo?e jeszcze Domestos i Ajax ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#6 2006-03-15 18:26:46

AineNiRigani
Użytkownik

Niech was nie interesuje jak brzmi, ale jak smakuje!!! lol lol

#7 2006-03-15 18:40:22

Margarett
Użytkownik

No no...brzmi milusio...a sk?ad alkoholowy jest imponuj?cy

Marzenia prze?ywane pod wp?ywem chwili trac? ca?y urok przy ich roztrz?saniu

#8 2006-03-15 18:48:47

Diana
Użytkownik

Ju? od ok. miesi?ca zbieram si?, by troch? poeksperymentowa? w kuchni i musz? przyzna?, ?e czytaj?c tu nawet takie rzeczy coraz bardziej si? motywuj? do dzia?ania. wink

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#9 2006-03-15 19:01:07

AineNiRigani
Użytkownik

to idziemy dalej -
Przepis mojej babci na domowe eklery i ptysie:
8 dag mas?a
¾ szkl. m?ki (ok. 15 dag)
2 jaja

Do garnka wla? szklank? wody, doda? mas?o i zagotowa?. Gdy zacznie wrze? wsypa? m?k? i bardzo energicznie miesza? ?eby nie powsta?y grudki (dzisiaj mo?na miesza? albo mikserem albo specjaln? spr??yn? do bia?ek) ca?y czas trzymaj?c garnek na ogniu. Gdy ciasto b?dzie odstawa? od ?cianek i stanie si? szkliste odstawi? i lekko przestudzi? ca?y czas mieszaj?c. Doda? jaja i miesza? do ca?kowitego wystudzenia. Pozostawi? przez chwil?, a nast?pnie na posmarowanej blasze wyciska? tutk? do tortu kulki wielko?ci mandarynki lub niewielkiego jab?ka, albo te? pod?u?ne pa?eczki (eklery). Piec w temp. 200 st. C utrzymuj?c sta?? temperatur?. UWAGA!!! Przez pierwsze 10 min. Nie otwiera? piekarnika.
Po ostudzeniu rozci?? i prze?o?y? bit? ?mietan?, mas? bezow? lub w przypadku eklerów mas? budyniow?.

KRÓWKI DOMOWEJ ROBOTY:
250 dag cukru
250 dag mas?a (koniecznie!!)
250 dag ?mietany
(Gramatura mo?e by? mniejsza, ale musi zosta? zachowana ?elazna zasada równych proporcji!!)

W wysokim garnku rozpu?ci? mas?o, z dodatkiem cukru i ?mietany. Stale miesza? a? masa zg?stnieje, zacznie puszcza? b?belki i nabierze be?owego koloru. Zrobi? wówczas test: wyla? kropl? masy na spodeczek. Je?li zg?stnieje – masa jest gotowa. Przela? j? do porcelanowej miseczki i bardzo energicznie uciera? drewnian? pa?ka wpuszczaj?c do masy jak najwi?cej powietrza. Posmarowa? mas?em pó?misek lub du?y, g??boki talerz i wla? do niego mas?. Gdy masa zastygnie, mokrym no?em podzieli? na niewielkie kwadraty.

WYTRAWNY MUS ?LIWKOWY (DO ZAPRAWY DO S?OIKÓW)
2 kg sliwek
0,5 szkl czerwonego wytrawnego wina
2 op. przyprawy do grzanego wina
40 dag cukru
2 cytryny

?liwki oczy?ci? z pestek, umy? i wysuszy?, przepo?owi?. Zagotowa? wino z korzeniami, przykry? i odstawi? na 10-15 min.
?liwki zasypa? po?ow? cukru, zala? winem i gotowa? na ma?ym ogniu pó? godziny regularnie mieszaj?c. Po up?ywie tego czasu przetrze? starannie przez sito, doda? reszt? cukru i wymieszawszy trzyma? na ma?ym ogniu ok. 2 godz. Pól godz. Prze ko?cem duszenia doda? pokrojon? w plastry cytryn?.
Przela? do s?oików.

SUPER-P?CZKI - ZAWSZE WYCHODZ?
Nie wiem dlaczego, ale w moim wykonaniu s? to najbrzydsze i zarazem najpyszniejsze p?czki na ?wiecie big_smile
CIASTO:
50 dag m?ki
2 szkl. ciep?ego mleka
5 dag dro?d?y
2 ?y? cukru
2 ?ó?tka
1 jajo
0,5 kostki mas?a (koniecznie!!!)
0,5 szkl cukru
2-3 ?y? spirytusu lub wódki (ew. octu)

1 l smalcu do sma?enia
cukier puder

Dro?d?e rozpu?ci? w 0,5 szkl mleka ze szczypt? cukru i soli, doda? p?ask? ?y?eczk? m?ki i odstawi? do wyro?ni?cia.
Gdy dro?d?e b?d? pracowa?, doda? mleko, m?k?, cukier i wyrobi? do momentu gdy ciasto b?dzie odstawa? od r?ki. Doda? roztopione mas?o, spirytus i wyrobi? a? ciasto wch?onie wszystko . Przykry? ciasto czyst? ?ciereczk? i odstawi? w ciep?e miejsce i poczeka? a? ciasto podwoi swoj? obj?to??. Formowa? r?k? niewielkie kuleczki , uk?ada? na wysypanej starannie m?k? desce lub du?ej brytfannach, zachowuj?c odst?py, ponownie przykry? ?ciereczk? i odstawi? w ciep?e miejsce. P?czusie równie? musz? podwoi? swoj? obj?to??. Jak ju? osi?gn? po??dane rozmiary rozpu?ci? smalec i mocno rozgrza?. Sma?y? p?czki z obu stron na z?oty kolor . Po wyci?gni?ciu z t?uszczu ods?czy? na bibu?ce. Gor?ce nadziewa? marmolad? przy pomocy tutki. Gotowe, wystudz?ce p?czki posypa? cukrem pudrem lub polukrowa?

#10 2006-03-15 19:06:09

Alison
Użytkownik

O Jezusie nazare?ski!!! Przeczyta?am i ju? czuj? jak mi dolna po?owa puchnie. Uciekam st?d!!!!!!!!!!

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#11 2006-03-15 19:06:43

Margarett
Użytkownik

jeste? okropna Aine...ja ledwo zmuszam si? by nie opycha? si? batonikami..sk?aniam si? do najwi?kszych wyrzecze?, a Ty wypisujesz tu takie smako?yki

#12 2006-03-15 19:10:40

Caitriona
Użytkownik

O Aine! Cudo! big_smile
Szczególnie te krówki domowej roboty lol
Dzieki!

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#13 2006-03-15 19:37:08

Gosia
Użytkownik

A ja w poscie postanowilam nie jesc slodyczy, zeby sie odchudzic.
Tez daje stad noge!

#14 2006-03-15 19:39:44

AineNiRigani
Użytkownik

A ja ide dalej big_smile
Czas na sernik i makowiec. Mia?am za nie juz 3 propozycje ma?ze?stwa (w tym jedno lesbijskie big_smile)

CIASTO:
3 szkl. m?ki
2 ?y?ecz. proszku
0,5 szkl. cukru
1 k. margaryny
4 ?ó?tka
4-5 ?y?eczek kwa?nej ?mietany

MASA MAKOWA:
,5 kg maku
1-2 jaja
0,5 l. Mleka
2 kopiate ?y?. m?ki
1 olejek migda?owy
0,5 k. margaryny
2 szkl. cukru
bakalie

Ze sk?adników zagnie?? ciasto. Mak zala? wod? 2-3 krotnie wi?ksz? obj?to?ciowo ni? mak. Wygotowa? na wolnym ogniu a? woda wyparuje.
Margaryn? rozpu?ci? i doprowadzi? do wrzenia. Doda? m?k? i chwil? mieszaj?c zagotowa? (pilnuj?c by m?ka nie z?ó?k?a). Doda? do zasma?ki zimne mleko i ca?y czas mieszaj?c doprowadzi? do zg?stnienia i zagotowania. Wystudzi?.
Do zasma?ki doda? jaja, cukier, olejek migda?owy i sparzony i zmielony mak. Dok??dnie wymiesza? i wyla? na ciasto.
Piec w temp. 180 st C

SERNIK
MASA:
1 kg sera
5-6 jaj
1 i ¼ margaryny
4 ?y? kwa?nej ?mietany
1,5 op. bia?ego budyniu
1,5 szkl. cukru
1 ?y?ecz. proszku
bakalie
olejek ?mietankowy

CIASTO:
2 szkl. m?ki
2 zó?tka
3 ?y?ecz. cukru
1 ?y?ecz. proszku
0,5 k. margaryny
3 du?e ?y?ecz. kwa?nej ?mietany

Zarobi? wolne ciasto, rozprowadzi? na nat?uszczonej folii.
Ubi? bia?ka, doda? cukier a nast?pnie kolejno ?ó?tka. Doda? zmielony ser i dok?adnie wymiesza?. Na koniec doda? proszek budyniowy, proszek do pieczenia, olejek, bakalie i dok?adnie wymiesza?.
Piec ok. godziny w temp. 200 st C.

#15 2006-03-15 19:58:18

caroline
Użytkownik

Mmmmm, ale si? s?odko zrobi?o, makowczyk, serniczek.... tongue

#16 2006-03-15 20:34:25

caroline
Użytkownik

Ja robi? sernik tylko na zimno, ale za to z urozmaiceniami.
3 serki homogenizowane, waniliowe
4 galaretki o ró?nych smakach
cukier puder (ile kto lubi, maksymalnie 1 ?y?ka na warstw?)
owoce, Owoce, OWOCE
3 ?y?ki ?mietany

Sernik sk?ada si? z warstw, trzeba rozpu?ci? galaretke w szklance wody (nieca?ej), ostudzi?, w mi?dzyczasie wymiesza? serek z ?y?k? ?mietany i cukrem pudrem, wlewa? stopniowo przestudzon? galaretk?, wrzuci? owoce, wyla? do formy (najwygodniej chyba tortownicy, ale musi by? szczelna) i do zamra?arki. Jak zastygnie - nast?pna warstwa.
Ostatnia warstwa to sama galaretka z artystycznie wink u?o?onymi owocami.
Ja lubi? po??czenie z owocami letnimi, jagody, malinki, truskawki, ale mog? by? te? owoce "zapuszkowane", na spód zawsze wkladam galaretke fioletow? - owoce le?ne, Winiary (to by? product placement).

Proste jak d?ubanie w nosie, pi?ciolatek by sobie poradzi?.

#17 2006-03-15 20:44:49

Gosia
Użytkownik

No dobrze, ulegam pokusie.
Podam tu przepis na szarlotke (bo szarlotki uwielbiam)

Sk?adniki:
ok. 2 szklanki m?ki
3/4 szklanki cukru (mozna dac mniej, bo i tak cukier puder bedzie na wierzchu, kiedys nie dodalam w ogole cukru przez pomylke i tez bylo dobre choc troszeczke kwaskowe)
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
1 jajko
250 gram mi?kiej margaryny (czyli 1 kostka)
esencja zapachowa (np. cytrynowa b?d? pomara?czowa)
6-7 w miar? kwa?nych jab?ek (bojkeny, szara reneta)

Z wy?ej wymienionych sk?adników (oprócz jab?ek) ugniatamy ciasto. Nast?pnie dzielimy je na dwie równe cz??ci. Jedn? z nich wk?adamy do zamra?alnika, a drug? wyklejamy dno tortownicy (b?d? foremki) posmarowanej t?uszczem i wysypanej tart? bu?k?, i umieszczamy w piekarniku na 20 minut (ok. 180 stopni).
W tym czasie myjemy, obieramy jab?ka i kroimy na niewielkie kawa?ki. Po 20 minutach wyjmujemy tortownic?, na ciasto wysypujemy pokrojone jab?ka, a drug? cz??? ciasta ucieramy tark? o du?ych oczkach tak, aby pokry?a kruszonk? wszystkie jab?ka.
Wstawiamy do piekarnika i czekamy, a? ciasto b?dzie gotowe (ok. 30-40 min).
Po wystygni?ciu i wyj?ciu z tortownicy posypujemy cukrem pudrem.

No a potem jak wystygnie ..... wink

#18 2006-03-15 20:58:56

Margarett
Użytkownik

Eh...szarlotki wprost kocham, zw?aszcza mojej babci

#19 2006-03-15 21:13:27

AineNiRigani
Użytkownik

Ja mam przepis na oryginaln? szarlotk?
kostka margaryny, 2 kg jab?ek i po 1 szklance: m?ki, kaszy mannej, cukru pudru, 2 lyzeczki proszku

Wymieszac wszystko sypkie, jab?uszka obra?, zetrze?, przesma?y? i przyprawi? tak jak si? lubi (cymamon, cukier waniliowy, gwo?dziki itd)
Brytfann? grubo wysmarowac margaryn?, wysypa? bu?eczk? i i kolejno przek?ada? warstwy: sypka, jab?ka, g?sto wiórka margaryny, sypka, jab?ka, wiórka itd a? masy si? sko?cz?. Zacz?? i sko?czy? warstw? sypk?. Na wierz - tradycyjnie wiórka margaryny.
Piec kole godziny w gor?cym piekarniku.

To jest rewelacyjne je?li kto? lubi szarlotki, które maj? ma?o ciasta, takie jab?eczne jab?eczniki big_smile

#20 2006-03-15 21:37:34

Gosia
Użytkownik

Znam ten przepis, a jakze! Robilo sie wink
ale w tej wersji ciasto jest zbyt ciapowate, latwo sie rozpada.
Dlatego wole ten przepis, ktory podalam.

#21 2006-03-16 17:36:49

Jeanne
Użytkownik

Tak dzi?ki wam na pewno b?d? szczup?a.... big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#22 2006-03-16 18:40:51

Diana
Użytkownik

Dla mnie i tak spora cz??? tych przepisów odpada, bo jestem uczulona na m?k? pszenn?, niestety. Ale nalewki- czemu nie? wink

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#23 2006-04-06 21:50:02

ewelinka
Użytkownik

A macie jakie? przepisy na Wielkanoc??? ( ciasta ,potrawy)

#24 2006-04-06 22:01:38

milosz
Użytkownik

A s?u?e pani bab? na pocz?tek wink

Babka Wielkanosna z mgda?ami (przepis z jakiejs starej gazety)

50dag m?ki
15 dag cukru pudru
15 dag margaryny ja u?ywam kasi
10 zó?tek
6 dag dro?d?y
1 szklanka mleka
15 dag rodzynków i 10 dag migda?ów (ja daj? wi?cej migda?ów bo nie lubie rodzynek)
szczypta soli, cukier waniliowy

Po?ow? m?ki przesia? do miski. Zagotowa? mleko i wla? cienkim strumieniem, miesza? a? powstanie g?adka masa. Dro?dze rozetrze? z ?y?k? cukru i kilkoma ?y?kami zimnego mleka, doda? do wystudzonej masy i wymiesza?. Zostawi? do wyro?ni?cia

Margaryne stopi?, lekko przestudzi?. ?ó?tka utrze? z cukrem.

Wyro?ni?ty rozczyn po??czy? z reszt? m?ki, doda? ?ótka cukier waniliowy sól i migda?y. Wla? powoli rozpuszczon? margaryn?. Ciasto wyrabia? az zacznie odchodzi? od miski.

Do wyrobionego ciasta doda? rodzuynki. Wymiesza? prze?o?y? do formy nat?uszczonej i wysypanej bu?k? tart?, do po?owy wysoko?ci. Pozostawi? do wyro?ni?cia. Piec w temp. 180 stopniach ok godziny.

Ja u?ywam formy z kominem. Trzeba uwa?a? bo ciasto bardzo mocno ro?nie wie? lepiej go na?o?y? mniej ni? wi?cej. Gotow? babk? ozdabiam polew? cytrynow? która jest kluczowa dla smaku

[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

#25 2006-04-06 22:05:36

AineNiRigani
Użytkownik

Ja zaraz p;oszukam na szachownice. Mój popisowy numer na Wielkanoc big_smile

Stopka forum