Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-03-15 11:20:02

Alison
Użytkownik

"Okruchy dnia"

Dziewczynki, w poniedzia?ek na Jedynce zaraz po Wiadomo?ciach b?d? "Okruchy dnia" z Emm? Thompson i Anthony Hopkinsem. Pi?kny, wzruszaj?cy, wyciszony film o dojrza?ej mi?o?ci i o tym, ?e uczu? nie wolno ukrywa?, lekcewa?y? i odk?ada? na pó?niej...
Kto nie widzia?, to BARDZO polecam jakem Alison mi?o?ciwie Wam panuj?ca Matka Przed?u?ona :-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#2 2006-03-15 11:28:15

Caitriona
Użytkownik

Re: "Okruchy dnia"

Dzi?ki!
Nie widzia?am, wi?c ch?tnie obejrz? - tym bardziej, ?e lubi? i Emm? i Hopkinsa smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#3 2006-03-15 11:34:18

Gosia
Użytkownik

Ja tez bardzo polecam smile

#4 2006-03-15 15:49:37

Alison
Użytkownik

Niestety odbywa si? kosztem dawnych wspania?ych spektakli w Teatrze TV, ale teraz ju? nikt nie chce ogl?da? teatru :-((

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#5 2006-03-15 17:42:12

Alison
Użytkownik

Ale przecie? nie wszystko by?o ci??kie. By?y wspania?e komedie Fredro, Ba?ucki, Zapolska czy Szekspir. Bardzo mi szkoda tamtych spektakli. Cyrano de Bergerac, Romeo i Julia, Medea, Trzy Siostry, Wujaszek Wania. Nie mog? uwierzy?, ?e nagle to co gromadzi?o milionow? publiczno?? kompletnie straci?o ogl?dalno??. :cry:

#6 2006-03-15 17:57:34

Gosia
Użytkownik

Bo nie robi sie spektakli kostiumowych (np. boski "Cyrano"), tylko jakies faktycznie ciezkawe i dlatego chyba. Choc moze faktycznie widzowie wola latwizne, a wiec filmy.
Wspolczesne spektakle tez bywaly bardzo dobre, pamietam dobry spektakl z Janda z muzyka Vaya Con Dios, nie pomne tytulu.
Z tych lekkich ja uwielbiam spektakle Drdy "Zapomniany diabel" i "Igraszki z diablem" . Majstersztyk. Bo i obsada! The best!

#7 2006-03-15 18:08:48

Alison
Użytkownik

Bo nie robi sie spektakli kostiumowych (np. boski "Cyrano"), tylko jakies faktycznie ciezkawe i dlatego chyba.!

Ale przecie? mogliby powtarza? te stare dobre spektakle. Pami?tasz takie fantastyczne "Poskromienie z?o?nicy" z Zawadzk? i ?omnickim? Cudne to by?o. Niedawno powtarzali "Mieszczanin szlachcicem", po prostu p?aka?am nad tym cudnym Kobiel? - nadu ?adu kij do zadu, karakaka mamamuczi. A Fredro w re?yserii Olgi Lipi?skiej - Pokora jako Papkin, ?widerski jako Cze?nik, Wo??ejko jako Rejent. Mog?abym to ogl?da? w kó?ko. A Damy i Huzary z Hanin, Kucówn? i Szaflarsk?? Nikt mi nie powie, ?e to ci?zki kaliber sztuki, ale ?e sztuka to ponad wszelk? w?tpliwo??.

Wspolczesne spektakle tez bywaly bardzo dobre, pamietam dobry spektakl z Janda z muzyka Vaya Con Dios, nie pomne tytulu.!

Masz na my?li to z Kondratem? To chyba by?y "Rozmowy ma??e?skie" czy co? takiego. ?wietne to by?o.

Z tych lekkich ja uwielbiam spektakle Drdy "Zapomniany diabel" i "Igraszki z diablem" . Majstersztyk. Bo i obsada! The best!

Aaach, pami?tam jake?my po "Igraszkach z diab?em" na nudniejszych wyk?adach chcieli grywa? w maryjaszka ;-)

#8 2006-03-15 18:48:05

Gosia
Użytkownik

Pami?tasz takie fantastyczne "Poskromienie z?o?nicy" z Zawadzk? i ?omnickim? Cudne to by?o.

Pamietam, choc to dawno bylo.

Niedawno powtarzali "Mieszczanin szlachcicem", po prostu p?aka?am nad tym cudnym Kobiel?

Ogladalam, to fakt. Bomba, i ta rozpacz, ze on nie wiedzial, ze cale zycie mowi proza wink

Ja pamietam tez swietny spektakl "Dwie blizny" wg Fredry z Gajosem (jakby inaczej?), Kryszakiem, Barszczewska (bardzo ja lubie)

Masz na my?li to z Kondratem? To chyba by?y "Rozmowy ma??e?skie" czy co? takiego. ?wietne to by?o.

Nie jestem pewna, moze to byla "Kobieta zawiedziona"?

#9 2006-03-15 18:53:40

Alison
Użytkownik

"Kobieta zawiedziona" nie leciala w TV. By?am na niej 2 razy w teatrze. A nie, masz racj?, by?a w TV, ale z Kolbergerem, ale to by?o max do d... w porównaniu z wersja teatraln?, a muzyka (w wersji teatralnej) to by?y piosenki francuskie: Aznavour, Brel, Gilbert Becaud itp. Miodek, profesor po prostu!

#10 2006-03-15 19:25:17

Gosia
Użytkownik

No to juz nie wiem. Nie pamietam tytulu, ani innych aktorow poza Janda. No i pamietam muzyke Vaya Con Dios wink

#11 2006-03-15 22:14:26

Kaziuta
Użytkownik

Nie zgadzam si?, ?e nie ma ch?tnych na ogl?danie teatrów telewizji. Napewno jest i to mnóstwo, ale tak jak stwierdzi?y?cie to ju? nie te teatry co kiedy?. Mnie osobi?cie dra?ni równie? sposób nakr?cania tatru. Niejednorkotnie jest to film, a nie teatr. Teatr nagrywany w plenerze, w prawdziwych wn?trzach, kamer? filow? nie jest teatrem.
A pami?tacie "Ksi?cia Hoffburg" (nie wiem czy dobrze napisa?am) z G.Holoubkiem i Markiem Bukowskim. Cudo!!!
A "Lukrecje Borgie" z m?odziutk? M.Zawadzka i J.Englertem (w wersji czarno-bia?ej), a "Napoleona VSOP", w którym Anna Seniuk robi?a babe. Super!! itd, itd, itd.
Mo?e otworzymy w pogaduchowni nowy w?tek. S? filmy kostiumowe czemu nie mo?e byc teatrów.

#12 2006-03-15 22:29:59

Gosia
Użytkownik

"Napoleona VSOP" pamietam.
A i jeszcze sztuke z Pietraszakiem i Wisniewska, tytul zdaje sie "Firma" wg Hemara. Bardzo zabawna chwilami byla.

#13 2006-03-15 22:38:18

Trzykrotka
Użytkownik

Co za swietny w?tek stworzy?y?cie! A? dosta?am wypieków z wra?enia. Ja po prostu nie moge od?a?owa? dawnych poniedzia?ków w teatrem TV. Od Igraszek z diab?em po Szekspira. Po Igraszkach by? jeszcze Zapomniany diabe? z Gajosem i Seniuk, po prostu koncert! A ile Fredry! I nawet Molier - chyba ostatni spektakl jaki pami?tam to ?wi?toszek w rezyserii Seweryna, z Cieleck?, Kolbergerem i rewelacyjnie graj?cym ?ebrowskim. Z ?ebrowskim jeszcze Mi?o?? i gniew i Dziady oczywi?cie. I ten Bukowski! Ksi??? Hofburg i Dwaj panowie z Werony (Krukówna, Królikowski, Jungowska)... Mog?abym wylicza? i wylicza? Szkoda, ?e Marek Bukowski zrezygnowa? z aktorstwa, uwielbialam go.

#14 2006-03-15 22:43:02

Trzykrotka
Użytkownik

W Teatrze im S?owackiego w Krakowie s? w poniedzia?ki projekcje najlepszych spektakli teatru TV, z wolnym wst?pem. Mo?na sprawdzi? tu:
http://www.slowacki.krakow.pl/

#15 2006-03-15 22:57:54

Kaziuta
Użytkownik

Co ciekawsze spektakle mo?na jeszcze obejrze? w czwartki w TV Polonia.
Ostatnio by? np. "Dom otwarty" M.Ba?uckiego.
Fantastyczny by? spektakl z M.Komorowsk? i M.Bonaszewskim. Ona by?a jego ciotk? on malarzem bez pieni?dzy. Ona wrobi?a go w ilustrowanie ksi??ek i wysz?a za emerytowanego kapitana (to taka tre?c w skrócie) Niestety nie pami?tam tytu?u.
Mo?e napiszemy wspóln? petycje do telewizji, aby powtórzono wszystkie teatry TV jakie s? w magazynie. W ko?cu rosna nowe pokolenia, niech zobacz? co ogl?dali ich rodzice.

#16 2006-03-15 23:06:20

Trzykrotka
Użytkownik

Mo?e napiszemy wspóln? petycje do telewizji, aby powtórzono wszystkie teatry TV jakie s? w magazynie

Jestem za!!

#17 2006-03-15 23:10:10

Alison
Użytkownik

Mo?e napiszemy wspóln? petycje do telewizji, aby powtórzono wszystkie teatry TV jakie s? w magazynie

Jestem za!!

Popieram!!!

#18 2006-03-16 00:08:31

Diana
Użytkownik

Spektakle, które mi si? podoba?y to: "Akwizytorom dzi?kujemy", "Pos?uszna wdowa" i "Od czasu do czasu". Ogl?da?y?cie który??

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#19 2006-03-16 14:52:28

Caitriona
Użytkownik

Takim spektaklem, który mi si? bardzo podoba? by? "Klub kawalerów". Komedia Micha?a Ba?uckiego w re?yserii Jandy. Obsada by?a fantastyczna: Janusz Gajos, Jerzy Stuhr, Krystyna Janda, Zbigniew Zamachowski, Edyta Jungowska, Cezary Pazura i Marcin Doroci?ski. No po prostu cudo! big_smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#20 2006-03-16 15:08:38

Alison
Użytkownik

Mnie si? podoba?y te? ?luby panie?skie w re?yserii Jandy. Ona gra?a tam pani? Dobrójsk? tak fajnie, ?e w ogóle odnotowa?am fakt, ?e jest w tej sztuce taka posta?. Tak si? cudnie wdzi?czy?a do Guciowego stryjca ;-)

#21 2006-03-16 21:30:10

Trzykrotka
Użytkownik

Prawda, ?wietne dwa spektakle - chyba oba Jandy? W tym Klubie taki kwiat m?ski aktorstwa polskiego, ?e kl?kajcie narody! I Doroci?ski niezgu?owaty. Echchch... szkoda.

#22 2006-03-17 22:22:29

Nastazja
Użytkownik

Teatr TV pojawia si? sporadycznie - wielka szkoda.
Marz?,aby Barbara Sass pokaza?a "Idiot?" w wykonaniu aktorów "S?owaka".
Tylko jedno s?owo oddaje atmosfer? na scenie :magia.

NIe lubi? wymy?la? sobie ról - to rodzi czasem frustracje. ALE je?li mia?abym szans?,aby zagra? Nastazj?..by?abym wniebowzi?ta. big_smile

John: "Was Miss Hale the woman that told you to come to me"?
Nick Higgins:"You'd be a bit more civil?"

#23 2006-03-20 11:34:57

Alison
Użytkownik

Zrobi?o si? teatralnie, a ja przypominam zgodnie z tytu?em w?tku - dzi? o 20.15 w Jedynce "Okruchy dnia". Zjedzcie wcze?niej kolacj?, umyjcie z?bki, odpu??cie wiosenne porz?dki i obejrzyjcie, bo naprawd? warto!

Stopka forum