Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Porozglądam się najpierw po księgarniach językowych.Często mają duży wybór powieści , chociaż niestety gł. po angielsku. A tak a propos, złości mnie, że wiele dzieł literatury brytyjskiej nie ma polskich przekładów.Kiedy chodze po księgarniach i widzę całe stosy fajnych książek wydanych w serii Pinguin, które nie doczekały się polskich tłumaczeń, to mnie szlag trafia. :x :cry:
He, he... Wiesz Dorotka, że ja też dostałam "Dumę..." na Gwiazdkę... Prószyński i s-ka. A Ty??
Ja też!!!
A ja "Perswazje" i "Mansfiel Park"
No to fantastycznie, nasze rodziny już uważają, że mamy totalnego bzika Ale chyba nieszkodliwego, skoro sami nam kupują...
A ja już wszystko dawno nabyłam i nic nie dostaję
Kto oglądał wczoraj na BBC program o JA??
Ha, ale Wam dobrze, u mnie rodzina nie zwraca uwagi na moje zainteresowania, zresztą jestem znana z tego, że jak coś chcę, to sobie to sama załatwiam (można liczyć tylko na siebie ). Do pełnej kolekcji książek JA brakuje mi Watsonów i Sanditiona, bo zbieram tylko wydania z Prószyńskiego (te najładniejsze ). Natomiast jak złapie osobę, która mnie na Allegro przelicytowuje...to muszę od niej pożyczyć co zlicytowała . Bo kontynuacje są naprawdę słabe, tzn. te co znam. Właśnie przeczytałam jedną i jestem załamana...(szczegóły podam w artykule, jak napiszę recenzję ).
Co do OkeyHoliday, to to nie zasługuje nawet na miano szmatławiec ;P. O ile film dali ciekawy, to sama gazetka roi się od błędów, a merytorycznie powala na kolana swoim poziomem (trzeba się dostosować do tak niskiego ;P). Natomiast szczególnie NIE PODOBA MI SIĘ streszczenie P&P!!! Przecież to coś okropnego! Omija tyle ważnych spraw, nie jest nawet w minimalnym stopniu dobrym oddaniem książki...mogliby sobie to odpuścić. Ale pomysł z filmem jest fajny . Mogliby nawet inne, trudne do zdobycia ekranizacje dawać .
A ja w końcu sobie nie obejrzałam tego programu. Czekałam na niego do późna, aż wreszcie mama powiedziała z politowaniem: "Przecież kablówka już nie puszcza BBC Prime!" Wrrrr!
Ale tak się zastanawiam - czy to była ta biografia, w której wypowiada się m.in. Helen Fielding i Norah Ephron??? Bo by mi ulżyło, gdybym już to oglądała
Nie, w tym programie wypowiadały się min. Emma Tennant i Valerie Grosvenor Myer (ta, która napisała "Niezłomne serce"),(w każdym razie na pewno nie było Helen Fielding). Były też fragmenty kilku ekranizacji, których nie widziałam (Opactwa Northanger z '86,DiU z 79, Rozważnej i Romantycznej z 85).Ogólnie program dość ciekawy, ale nie powalający.
Czyli ja oglądałam inny. Kiedyś leciał taki program, natrafiłam na niego przez przypadek jak przeskakiwałam z kanału na kanał. Tam była cała biografia JA, mnóstwo fragmentów ekranizacji, ale też filmy powiązane z tematyką Jane Austen (np. "Masz wiadomość"). Szkoda, że nie widziałam tego ostatniego programu...
Co za zbieg okoliczności
ja też dostałam na gwiazdkę książkę "Duma i uprzedzenie" wydawnictwa Prószyński i spółka chyba mieli niezłe obroty w tym roku dzięki nam
Obstawiamy co dostanÄ™ na urodziny??? Mam za jakieÅ› 2 tygodnie
A masz już wszystkie książki JA? bo ja bym stawiała na jakąś jej powieść, alboo coś o niej
ostatnio widziałam w necie książkę pt: Mądrość i dowcip Jane Austen. Takie coś to i ja bym chciała
Czyli ja oglądałam inny. Kiedyś leciał taki program, natrafiłam na niego przez przypadek jak przeskakiwałam z kanału na kanał. Tam była cała biografia JA, mnóstwo fragmentów ekranizacji, ale też filmy powiązane z tematyką Jane Austen (np. "Masz wiadomość"). Szkoda, że nie widziałam tego ostatniego programu...
Czy masz na myśli film o "Dumie i uprzedzeniu", jaki kiedyś nadawano na Discovery w cyklu "wielkie powieści"? Było tam sporo informacji na temat JA, wiele migawek z "Dumy", chociaż nie z ostatniej adaptacji, wypowiedzi m.in. Helen Fielding i wielu fanów Jane.
A wiesz, że to chyba było to? Tak się zastanawiałam ,gdzie ja to widziałam. Problem w tym, że mam chyba z 6 różnych Discovery - po co tyle tego, to nie wiem. Ale się cieszyłam, że trafiłam na ten program :!:
Co do prezentu - nie mam wszystkich książek JA, więc kto wie... chociaż ze strony mamy spodziewam się jak zwykle czegoś praktyczniejszego. Ach, te gospodynie domowe...
Dorotko!
Koniecznie pochwal siÄ™ po urodzinach, czy to coÅ› z JA!!!
i z góry urodzinowe życzenia spełnienia marzeń!!!
Dziękuję pięknie
Mam przeczucie, że rodzinka będzie kontynuowała pomysł z JA i zapełnieniem wszelkich półek w moim pokoju książkami... ale cicho, nie chcę zapeszać
Po ukazaniu się "O'key Holiday" z "Emmą" wysłałam emaila do redaktorki z zapytaniem, czy wydadzą kolejne filmy DVD z ekranizacjami wg Jane Austen. Odpowiedziano mi tylko tyle, że zależy to od licencji, i nie podano mi żadnych konkretów. Jak dotąd wydano jakies błahe filmy, a obiecywano filmy wg wybitnych powieści. No, zobaczymy. Ale zaczynam być rozczarowana. Poziom tego czasopisma faktycznie nie najlepszy.