Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jeny?ciewy, jaki on myd?kowaty!!!!!!
Tragedia!!!
I TO mi si? kiedy? podoba?o.
Lubie blondi, ale bez perwersji!!!
W?a?nie te? si? zastanawia?am, czy to ten, do którego wzdycha?am jako smarkula z podstawówki ;-)
Szkoda burzy? nasze wspomnienia tymi paroma nieprzychylnymi zdaniami.
Wspomnienia s? przecie? dla Nas tak cenne
Jako? w filmie wydawa? mi si? bardziej atrakcyjny... A mo?e mi si? tylko wydaje?
Pami?tam jak w lecie 1996 roku nadano "DiU" z Jennifer i Colinem. Pewna 10-letnia dziewczynka
niecierpliwie odlicza?a minuty,sekundy. Ka?d? scen? prze?ywa?am z wypiekami na twarzy.
Tez pamietam, przezywalam to dokladnie tak samo! Pamietam z jakim zalem dowiedzialam sie, ze odcienk 6 bedzie odcinkiem ostatnim! Pamietam tez ze mialam zawsze na kasetach nagrany taki polski serial "Z biegiem lat, z biegiem dni" i ze zawsze mnie od tego odrzucalo. Ale jak sie przemoglam to bardzo mi sie spodobalo - kazdy odcinek na podstawie paru sztuk (nawet Moralnosc pani Dulskiej sie pojawila!)
"Droge do Avonlea" tez ogladalam, ale teraz juz nic z tego nie pamietam ;/
Có? dziewczyny - mo?e to faktycznie by?a "wina" naszego m?odego wieku, a mo?e to by?o co? innego... Mnie Pierre-Marie Escourrou bardzo si? wtedy podoba? w roli gwa?townego Arnolda i mówcie co chcecie, nawet to ?e nie jest zbyt m?ski. Ja zawsze lubi?am takie typy i za?owa?am ?e nie urodzi?am si? gdzie? w Skandynawi, np. Finlandia, aby na co dzie? spotyka? takie blond- niebieskookie cuda... Ech, rozmarzy?am si?... A wracaj?c do filmu- to dopiero teraz po latach czytaj?c "Katarzyn?" Juliette Benzoni uswiadomi?am sobie,?e ksi??kowy Arnold by? brunetem... Có? w ekranizacjach wszystko jest mo?liwe...
Có? dziewczyny - mo?e to faktycznie by?a "wina" naszego m?odego wieku, a mo?e to by?o co? innego...
Mnie Pierre-Marie Escourrou bardzo si? wtedy podoba? w roli gwa?townego Arnolda i mówcie co chcecie, nawet to ?e nie jest zbyt m?ski.
Mnie te? si? baaardzo podoba? - zewn?trznie. Bo "charakterologicznie" mia?am ochot? chwilami go zamordowa?.
A wracaj?c do filmu- to dopiero teraz po latach czytaj?c "Katarzyn?" Juliette Benzoni uswiadomi?am sobie,?e ksi??kowy Arnold by? brunetem... Có? w ekranizacjach wszystko jest mo?liwe...
Faktycznie - ca?kiem zapomnia?am. Ale i tak Pierre ?wietnie pasowa? do ksi??kowego Arnolda.
W ogóle czytaj?c pó?niej t? ksi??k? stwierdzi?am, ?e serial by? zrobiony wyj?tkowo wiernie. A najlepszy ze wszystkich by? doktor Abou.
Maryann w?a?nie o ten serial mi chodzi?o - t? ksi??niczk? gra?a chyba Amy Irving. Szuka?am powie?ci - wydano j? w latach 90 i niestety nie mo?na jej nigdzie kupi? ani po?yczy?. Podobnie jest zreszt? z Vilette Ch. Bronte. Ta powie?? jest przet?umaczna, ale nie ma w ogóle wznowie?. Szkoda.
W?a?nie, od jakiego? czasu próbuj? dorwa? "Vilette" i co najwy?ej angielsk? mog? naby?, a obawiam si?, ?e nie przebrn?
A co do seriali, które chcia?abym sobie przepomnie? albo po prostu obejrze?: "Robin z Sherwood" do przypomnienia zdecydowanie (fajnie, ?e cho? Clannad mam na pó?ce, wi?c nastrój mog? sobie odtworzy? ), "Ja, Klaudiusz" tako?, a z rzeczy starych, ale takich, które przegapi?am, koniecznie serial o Cadfaelu, ekranizacj? Stevena Saylora i nowy "Rzym", ten z HBO.
A tak w ogóle to jaki? serial o starozytnych Celtach mi si? marzy... eech
Pamietam tez ze mialam zawsze na kasetach nagrany taki polski serial "Z biegiem lat, z biegiem dni" i ze zawsze mnie od tego odrzucalo. Ale jak sie przemoglam to bardzo mi sie spodobalo - kazdy odcinek na podstawie paru sztuk (nawet Moralnosc pani Dulskiej sie pojawila!)
To jeden z moich ulubionych seriali. Jerzy Stuhr jako pan Fikalski by? super! Pierwszy odcinek nakr?cono na motywach "Domu otwartego" Micha?a Ba?uckiego- ale zako?czenie nie jest ju? tak sielankowe jak w pierwowzorze. Drugi odcinek to z kolei na podstawie powie?ci Zapolskiej "Sezonowa mi?o??" i akcja toczy si? tam m. in. w Zakopanem. Pó?niej filmowcy zaj?li si? bardziej ?yciem córek pani Chomi?skiej- siostry Anieli. A ju? po "Moralno?ci" ostatni odcinek nakr?cono na podstawie utworu "?mier? Felicjana Dulskiego", nie pami?tam czyjego autorstwa.
Mela do kuchni, mi?so na sznycle sieka?!
Mela do kuchni, mi?so na sznycle sieka?!
A ja myslalam, ze nikt tego serialu nie bedzie kojarzyl. Przyzwyczailam sie juz z mysla, ze o czymkolwiek mowie, to nikt nie ma pojecia (patrz: JA i Duma). Ale moje pokolenie chyba dalej nie wie, co to za serial "Z biegiem dni, z biegiem lat", zwazywszy, ze nie czesto jest emitowany (chyba tylko raz widzialam go w TVP Polonia). Cale szczescie jest pokaznych rozmiarow videoteka rodzinna (zamiast mazac cos nagranego, kupujemy nowa kasete i potem sie takie "perelki" znajduja)
Aragonte Villette rzeczywi?cie trudno si? czyta po angielsku,ale mo?esz spróbowa?. Ja dotar?am do po?owy i wtedy uda?o mi si? po?yczy? polskie t?umaczenie. Ok?adka by?a koszmarna, ksi??ka si? rozlatywa?a,ale czyta? si? da?o. Mo?e jakie? wydawnictwo by to wznowi?o? Chyba w ko?cu napisz? ten list do Zielonej Sowy.
A ja pamietam, ?e kiedy? puszczano "Sage rodu Forsythów" i wszyscy rodzice byli zachwyceni (cho? jan nie ogl?da?am)
Natomist jak przez mg?? poamietam "Sag? rodu Paliserów" - http://www.filmweb.pl/Film?id=128384
o prosz? i nawet nie wiedzia?am, ?e tam zagra? Jeremy Irons
Nie wiem czy kto? widzia?, ale stosunkowo niedawno chyba na jedynce lecia? serial "Czasy w których przysz?o nam ?y?" na podstawie powie?ci A.Trollope'a. Bardzo mi si? ten serial spodoba?, chociaz nie dziwie sie bo scenariusz napisa? Andrew Davies
Taaa, Matthew Mac Fadyen tam gra?.
Pamietam tez ze mialam zawsze na kasetach nagrany taki polski serial "Z biegiem lat, z biegiem dni" i ze zawsze mnie od tego odrzucalo. Ale jak sie przemoglam to bardzo mi sie spodobalo - kazdy odcinek na podstawie paru sztuk (nawet Moralnosc pani Dulskiej sie pojawila!)
To jeden z moich ulubionych seriali. Jerzy Stuhr jako pan Fikalski by? super!
Pierwszy odcinek nakr?cono na motywach "Domu otwartego" Micha?a Ba?uckiego- ale zako?czenie nie jest ju? tak sielankowe jak w pierwowzorze. Drugi odcinek to z kolei na podstawie powie?ci Zapolskiej "Sezonowa mi?o??" i akcja toczy si? tam m. in. w Zakopanem. Pó?niej filmowcy zaj?li si? bardziej ?yciem córek pani Chomi?skiej- siostry Anieli. A ju? po "Moralno?ci" ostatni odcinek nakr?cono na podstawie utworu "?mier? Felicjana Dulskiego", nie pami?tam czyjego autorstwa.
Fantastyczny serial. ?metanka aktorska na planie. Ch?on??am tamtem ?wiat, tamte czasy s? tymi w których chcia?abym ?y?. Ka?dy odcinek na podstawie innej sztuki, innego dramatu. Cudo!
Taaa, Matthew Mac Fadyen tam gra?.
No w?asnie gra? tam!! Zupe?nie wylecia?o mi to z g?owy. Sir Felix Carbury - niez?y z niego by? gagatek
mogliby powtórki jakie? zrobi?...a w wakacje pewnie beda znowu "czterej pancerni" etc :twisted: a tyle tego lezy na pó?kach zapomnianego a szlachetnego
Co masz do Czterech pancernych? w sumie to nie powinni mi byli tego pokazywac, bo ten serial tez spaczyl mi dziecieca psychike (zapragnelam owczarka niemieciego!)
Ale racja... mogliby puscic cos fajnego, nieczesto pokazywanego w TV.
mogliby powtórki jakie? zrobi?...a w wakacje pewnie beda znowu "czterej pancerni" etc :twisted: a tyle tego lezy na pó?kach zapomnianego a szlachetnego
Ca?kowicie sie z tob? zgadzam puszczaj? wiecznie to samo a nie wierz?,?e nie mogliby sie postara?.
Wreszcie znalaz?am ten serial All the Rivers Run (1983) na FilmWebie, pamietacie go?
http://www.filmweb.pl/All,the,Rivers,Ru … ,id=112633
Ja bardzo s?abo go pami?tam, ale jakie? wspomniania zosta?y.
Pami?tam ten serial! Mia? dwie serie, w drugiej gra? Parker Stevenson. To by? naprawd? dobry film. Bardzo si? przejmowa??m losami bohaterów.
Aragonte Villette rzeczywi?cie trudno si? czyta po angielsku,ale mo?esz spróbowa?. Ja dotar?am do po?owy i wtedy uda?o mi si? po?yczy? polskie t?umaczenie. Ok?adka by?a koszmarna, ksi??ka si? rozlatywa?a,ale czyta? si? da?o. Mo?e jakie? wydawnictwo by to wznowi?o? Chyba w ko?cu napisz? ten list do Zielonej Sowy.
Napisz, napisz, mo?emy zebra? podpisy
Pami?tam ten serial! Mia? dwie serie, w drugiej gra? Parker Stevenson. To by? naprawd? dobry film. Bardzo si? przejmowa??m losami bohaterów.
A pami?tasz ten statek na którym p?ywali?
G?owna bohaterka by?a bardzo ?adna, mia?a takie ?adne w?osy.
Znalaz?am jeszcze takie plakaty.
O rany, ca?e pok?ady pami?ci nagle mi ruszaj?, jak przy Katarzynie Pami?tam bohaterk?, bardzo oryginalna uroda.