Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jest Australijczykiem, zawsze to lepiej niz Amerykanin, angielski akcent ma nie?le opanowany. S?ysza?am zreszt? paru Jankesów, którzy mówi? jak rodowici Angole. Ma 37 lat, o 10 wi?cej niz ksi?zkowy pan Darcy, ale w sumie móg?by by?.
W?asnie ogl?da?am zdj?cia Josepha Fiennesa z filmu Kupiec wenecki, wygl?da ca?kiem obiecuj?co ( Joseph oczywi?cie), chocia? to nie jest mój idea? pi?kna. Jackman rzeczywi?cie jest troch? stary. A propos akcentu wcielenie Darcyego z P&P 2003 mówi z akcentem angielskim, bo... pochodzi z Anlii ( ur. w Londynie). co? w tym jest, Darcy musi by? Anglikiem!!
No na pewno powienien by? Anglikiem, ale od kiedy sama da?am i? zwie?? w moim ulubionym serialu, to ju? si? nie zarzekam - rodowity Kalifornijczyk mówi z tak pi?knym angielskim akcentem, ?e ach...
Obejrzyj sobie zdj?cia m?odego Fiennesa z filmu "Marta i wielbiciele". Moim idea?em te? nie jest, ale podoba i mi sie ca?kiem i uwa?am, ?e by si? nadawa?.
Ufff, trudno by?o dokopa? si? do zdj?? z filmu "Marta i przyjaciele", ale przyznaj?, ?e Joseph Fiennes wygl?da? ca?kiem ca?kiem. A o jakim serialu mówisz z?otko??
Zupe?nie nie zwi?zanym z Jane Austen, moja druga wielka s?abo?? - Buffy the vampire slayer
A propos seriali, by?am na blogu Dorotki i spiesz? zameldowa?, ?e te? jestem fank? Gilmore Girls. Inna sprwa, ?e im starsza jest moja córka, tym mniej ten serial wydaje mi si? realistyczny, a mo?e to wcale nie serial obyczajowy, tylko fantastyczny?
A wiesz, ?e te? mam s?abo?? do tego serialu? Te ko?ki, ponury Anio? i drobna waleczna kobietka
Gilmore Girls to cudowny serial, tylko Rory niestety przestaje by? tak? milutk? i grzeczn? dziewczynk?, ale co tam.
Chyba musz? poszuka? tych zdj?? Fiennesa, bo nie wiem o co chodzi. Poprosz? was o gratulacje, mam pi?tk? z dziennikarstwa Przepraszam, ?e tak si? dopraszam, ale jestem dzi? z siebie niesamowicie dumna
gratulacje, gratulacje, brakuje tutaj jakiej? fajnej ikonki na u?ciski, wi?c wysy?am oznaki rado?ci
A wiesz, ?e te? mam s?abo?? do tego serialu?
Te ko?ki, ponury Anio? i drobna waleczna kobietka
![]()
Gilmore Girls to cudowny serial, tylko Rory niestety przestaje by? tak? milutk? i grzeczn? dziewczynk?, ale co tam.
O, kochana, to co lecia?o w polskiej tv to jedynie pierwsze dwa sezony, a zdecydowanie najlepsze s? 3 ostatnie: 5, 6, 7. Te poczatkowe s? dla m?odzie?y, potem to robi si? serial dla starszej widowni. Jak to powiedzial jeden z aktorow to serial o dziewczynie, ktora staje sie kobieta, a te wszystkie demony to tylko jeszcze jeden z problemów, z którymi musi sie zmagac. No i pojawia sie jeszcze jeden przystojny wampir
A Rory moze i dobrze ze sie robi mniej idealna, bo zawsze po emisji GG maialam kaca, ze jestem zla matka Ciekawe czy tnn7 pusci kolejna serie. Musze sobie wreszcie sciagnac ten serial w calosci.
No i oczywi?cie gratulacje.
I to mnie dobija?o - zawsze przerywali w tym samym momencie, gdy Buffy zabija Anio?a i wyje?d?a do innego miasta i dalej ju? nie ogl?da?am.
Ja ogl?da?am ca?? now? seri? GG, nie wytrzyma?am i ?ci?gn??am
Jaki przystojny wampir?
Buffy po zabiciu Angela wyjecha?a do LA i pracowa?a tam przez lato jako kelnerka. Potem wróci?a od Sunnydayle, a kiedy wydawa?o jej si?, ?e upora?a ju? si? z tym, co si? sta?o Angel wraca z piek?a... Ale na koniec 3 serii zostawia j? i wyje?dza do LA i dzi?ki temu mamy serial "Angel". A przystojny wampir to Spike, wróg z 2 sezonu, który wraca w 4 sezonie. W 5 sezonie odkrywa, ?e jest zakochany w Buffy, w 6 z ni? sypia, a w 7 odzyskuje dla niej swoj? dusz?... S? na mojej ikonce, któr? zmieni?am sobie specjalnie na potrzeby tej off-topicowej dyskusji, ale niewiele wida?, mo?e poszukam jakiej? lepszej nim wróc? do Fanny
Pami?tam go! On si? wtedy zawsze z t? Drusill? szwenda? Jak ona mnie ?mieszy?a, zawsze gada?a do martwych ptaszków i wygl?da?a na lekko szurniet?.
PS. Niez?e podsumowanie tylu serii w jednym zdaniu G?upi Anio?.
No bo Drusilla by?a wariatk? - szurni?t? wampirzyc?, uwielbia?am j?!
A dzia?o si? troch? wi?cej, ale nie wchodzi?am w szczególy
Wracaj?c do pierwotnego watku
co powiedzia?by?cie na Clifa Owena w roli Darcego??
Ja ostatnio dosz?am do wniosku ?e jest jak najbardziej na miejscu.
Wracaj?c do powy?szych offtopów...
Wed?ug mnie pomy?k? jest nie tyle nie trafione obsadzenie ról w HP, a w ogóle fakt, ?e tacy ?wietni aktorzy - tj. Fiennes (czemu tu nie ma bu?ki zakochanej, b?d? serduszka? :twisted: ) i Oldman, zechcieli zagra? w takim beznadziejnym filmie (chociaz w Fiennesa zacz??am ju? w?tpi? po "Pokojówce na Manhattanie"). Chocia? lubi? ksi??k? to ekranizacji wr?cz nie znosz?! Widz? ju? oczami wyobra?nie szalone i g?upiutki fanki zakochane w Ralphie, po zobaczeniu a? 1 jego roli - Voldemorta Pozostaje si??? i p?aka?...
Tak samo p?aka? nad najnowsz? wersj? "DiU". Nie mog? ?cierpie? Keiry, a tu prosz? : g?ówna rola w ekranizacji jednej z moich ulubionych ksi??ek. ?e o Darcym ju? nie wspomn?. Cho?by mi p?acili nie zamierzam obejrze? tego "dzie?a". Zwiastun bynajmniej mnie nie zach?ci?, a wr?cz przeciwnie. Nami?tno?ci, poca?unki, o?wiadczyny w deszczu, wybuchy...eee...:]
Te o?wiadczyny w deszczu te? mnie dobi?y, zupe?nie mi to nie pasuje do klimatu epoki. Czuj?, ?e jak wyjd? z kina, ( pójd? to zobaczy? z czystej ciekawo?ci) to b?d? musia?a odreagowa? i obejrze? P&P 1995 z dziesi?? razy
Clive Owen czemu nie?! Jest przystojny i jest Anglikiem, ale niestety ma 41 lat- troch? za du?o jak na mój gust.
Ale tak na dobr? spraw? nie wygl?da na tyle, a w filmie "Bli?ej" to kilka razy mia? tak? minke jak powinien mie? Darcy w?a?nie.
Wracaj?c do powy?szych offtopów...
![]()
Wed?ug mnie pomy?k? jest nie tyle nie trafione obsadzenie ról w HP, a w ogóle fakt, ?e tacy ?wietni aktorzy - tj. Fiennes (czemu tu nie ma bu?ki zakochanej, b?d? serduszka? :twisted: ) i Oldman, zechcieli zagra? w takim beznadziejnym filmie (chociaz w Fiennesa zacz??am ju? w?tpi? po "Pokojówce na Manhattanie").
Podobno Gary Oldman mia? straszne d?ugi...
A tak serio, wiesz ?e to mia? by? film dla dzieci? Przynajmniej dwie pierwsze cz?sci. A wszystkie nie podoba?y Ci si? tak samo? Bo pomi?dzy 1 i 2 a 3 by?a tak wielka ró?nica, ?e trudno je wrzuca? do jednego worka.
"Pokojówki" na szcz?scie nie widzia?am.
Wracaj?c do pierwotnego watku
![]()
co powiedzia?by?cie na Clifa Owena w roli Darcego??
Ja ostatnio dosz?am do wniosku ?e jest jak najbardziej na miejscu.
Zdecydowanie za stary. Pami?tajmy, ?e w ksi?zce Darcy mia? 27 lat.
A ta najnowsza wersja jest strasznie uwspó?cze?niona. Wygl?da na skrzy?owanie "Bridget Jones" z "Love actually", tylko w strojach z czasów regencji, ?eby widzowie nie znudzili si? formu??. Swoj? drog? ile razy mozna stosowa? ten chwyt: wyznanie mi?o?ci w deszcu/ ?niegu/ równie niesprzyjaj?cych okoliczno?ciach? Wydaje mi si? ?e kolejna ekranizacja DiU powsat?a na fali sukcesu brytyjskich komedii romatycznych firmowanych przez Richarda Curtisa: zróbmy cos podobnego, ale co, hej, a moze si?gniemy do klasyki?
A Darcy wygl?da na strasznego cierpi?tnika, na ka?dym zdj?ciu ma tak zbola?a min?, ?e a? si? chcenim potrz?chn?c...
Ze smutkem musz? stwierdzi?, ?e nasza ulubiona ksi??ka, wyda?a si? po prostu komu? za nudna i postanowiono j? troch? "uatrakcyjni?" :?
Hmmmmm.......
Sprzeciwiam si? twierdzeniu, ?e HP to kiepskie filmy!!!
nie ? tak dobre jak ksi??ki, ale na moj? wyobra?nie dzia?aj? znakomi?ie...
ja sobie wypraszam
Witajcie, a co s?dzicie o Jamesie Purefoy jako panu Darcym? Jest anglikiem, wed?ug mnie ma niew?tpliw? charyzm?, cudowny u?miech, jest wysokim brunetem, dla mnie - idealny Fitzwilliam Darcy, pozdrawiam
Czesem lepiej ?y? w nie?wiadomo?ci
Nic mi nie mówi?o to nazwisko wi?c sobie poszuka?am i teraz wiem.
Owszem wygl?d ma ca?kiem ca?kiem, ale jak zobaczy?am jeden z tytu?ów filmów w których gra? to w??czy?a si? lampka która ??czy aktora z konkretn? postaci? - Tom Betram w "Mansfield Park". I teraz juz zawsze kojarzy? mi sie b?dzie z ta rol?, wi?c na Darcego jest z?y.(g?upie rozumowanie wiem, ale co?).
ale zobacz go w Burmistrzu z Casterbridge (na tvp4 w sobot? o 18), jest niczego sobie, naprawd?
o 18, sk?d ta bu?ka? :?