Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Na onecie jest wywiad i galeria zdj?? Emmy Thompson:
http://gala.onet.pl/6,26218,1,1,emma_th … leria.html
Wywiad jest oczywi?cie w stylu "Gala/Viva/TwójStyl", ale dla wielbicielek tej aktorki to zawsze gratka.
Emma dosta?a Oscara, Z?otego Globa i mas? innych nagród za scenariusz do "Rozwa?nej i romantycznej". Wspó?pracowa?a przy scenariuszu nowej "DiU". Ma wi?c spore zas?ugi na poletku JA.
Trudno uwierzy?, ?e ta sama osoba gra?a w "Harrym Portierze", "Howards End" i "Wit", ten ostatni to jeden z najbardziej szokuj?cych i poruszaj?cych filmów, jakie widzia?am.
Co o niej s?dzicie?
Bardzo ja lubie w Okruchach dnia.
Uwazam, ze to swietna aktorka.
Jednak co do RiR wiekowo mi tu troche nie pasowala.
Emmie Thompson wystawi?am w moim sercu pomnik za rol? w filmie ...chyba "Pytanie", nie pami?tam tytu?u. Gra?a tam pe?n? ?ycia inteligentn? osob?, bodaj nauczycielke akademick?, która dowiaduje si?, ?e ma raka. Ten film to by?o takie studium umierania, walki z chorob? i o tym co strach i cierpienie mog? zrobi? z cz?owiekiem. Pierwsze chemie przyjmowa?a jak kowboj, cierpia?a, ale jeszcze trzyma?y jej si? ?arty, dowcipkowa?a z lekarzami i piel?gniarkami, potem choroba wyjad?a jej ca?? osobowo??, umar?a wycie?czona, skulona jak embrion, spragniona czu?o?ci i wspó?czucia. Pod wieloma wzgl?dami ja i bohaterka by?y?my do siebie podobne. Niesamowicie prze?y?am ten film. Po prostu umiera?am razem z ni?...
I uwielbiam jej role szekspirowskie. W "Jak si? Wam podoba" by?a taka wdzi?czna. Nigdy nie darowa?am Kennethowi, ?e si? z nia rozwiód?. Chocia? z drugiej strony go troch? rozumiem, bo Helena B-C te? kawa? aktorki nie tylko...
Emmie Thompson wystawi?am w moim sercu pomnik za rol? w filmie ...chyba "Pytanie", nie pami?tam tytu?u. Gra?a tam pe?n? ?ycia inteligentn? osob?, bodaj nauczycielke akademick?, która dowiaduje si?, ?e ma raka. Ten film to by?o takie studium umierania, walki z chorob? i o tym co strach i cierpienie mog? zrobi? z cz?owiekiem. Pierwsze chemie przyjmowa?a jak kowboj, cierpia?a, ale jeszcze trzyma?y jej si? ?arty, dowcipkowa?a z lekarzami i piel?gniarkami, potem choroba wyjad?a jej ca?? osobowo??, umar?a wycie?czona, skulona jak embrion, spragniona czu?o?ci i wspó?czucia. Pod wieloma wzgl?dami ja i bohaterka by?y?my do siebie podobne. Niesamowicie prze?y?am ten film. Po prostu umiera?am razem z ni?...
Ona do tego filmu te? napisa?a scenarusz, naprawd? poruszaj?cy i m?dry
http://www.filmweb.pl/Dowcip,%282001%29 … m,id=11731
Emmie Thompson wystawi?am w moim sercu pomnik za rol? w filmie ...chyba "Pytanie", nie pami?tam tytu?u. Gra?a tam pe?n? ?ycia inteligentn? osob?, bodaj nauczycielke akademick?, która dowiaduje si?, ?e ma raka. ...
To w?a?nie "Wit"! Nie pami?ta?am polskiego tytu?u ("Dowcip"), by? kiedy? w Kocham Kino.
Tak, tytu? tego filmu to "Dowcip" - znalazlam w necie. Samego filmu jednak nie widzialam, ale jestem w stanie sobie wyobrazic, ze potrafila to dobrze zagrac, choc to bardzo bardzo trudny temat.
Widzia?am Emm? w Niani - ale z niej cude?ko by?o, z tym?e rola jej by?a jaka? taka zbyt moralistyczna. Z kolei niedawno. tzn, kilka ms. temu czyta?am z ni? wywiad w Gali chyba, w którym okaza?a si? by? tak pragmatyczn?, trze?wo my?l?c? kobiet?...
Nies?ychana jest, ot co. I uwa?am j? za równie zdoln? aktork? jak i re?yserk?.
Ona ma ten niezwyk?y b?ysk w oku: nie do?? - kobieta wszechstronnie utalentowana, to jeszcze niebanalnie pi?kna i bardzo inteligentna. Pami?tam, kiedy zobaczy?am j? po raz pierwszy w ?yciu w "Henryku V", oczu nie mog?am od niej oderwa?. W "Wiele ha?asu o nic" mia?a tyle uroku, ?e przy?mi?a wszystkie gwiazdy! Szkoda, ?e rozsta?a si? z Kennethem - on j? rezyserowa? z prawdziw? mi?o?ci?. Ile jeszcze mog?a zagra? kobiet Szekspira!
A jest ?wietna nie tylko w takim repertuarze, ale w "To w?a?nie mi?o??" na przyk?ad te? - jej w?tek by? strasznie smutny - jak ona i Alan Rickman to zagrali... mmmmmmmm
Uwielbiam w?tek Emmy i Alana w "Love actually" - strasznie smutny i co tu gada? - taki p r a w d z i w y ....
no a Emma w "Niani McPhee"?
pere?ka
Przecudny kinol! :twisted:
Jej!! Ledwo j? mo?na rozpozna?. Niez?e :twisted:
Czy Wy wiedzia?y?cie, ?e Emma Thompson, filmowa Eleonora jest ?on? Willoughby'ego (Greg Wise) 8O 8O 8O
[URL=http://imageshack.us][/URL]
Bo ja si? w?a?nie w tej kwestii o?wieci?am.
ja wiedzia?am:)troch? od niej m?odszy....i maj? córeczke o bardzo ?adnym imieniu-Gaia:)a wcze?niej te? mia?a fajnego m??a, tylko troch? zakr?conego-Kennetha Branagha.
Niesamowite! Ale? potrafi? si? ??czy? w pary na tych planach filmowych. 8O
Te? jestem w szoku.
Ja nie wiedzia?am; ciekawa z nich para
Poznali si? na planie R&R, wywi?za? si? romans, pocz?tkowo niezobowi?zuj?cy, ale Branagh nie zdzier?y? i tak rozpad?o si? ma??e?stwo.
Nie ma jak pozna? si? na planie Biedny Kenneth...
Poznali si? na planie R&R, wywi?za? si? romans, pocz?tkowo niezobowi?zuj?cy, ale Branagh nie zdzier?y? i tak rozpad?o si? ma??e?stwo.
Ja s?ysza?am ?e to Emma nie zdzier?y?a bo Branagh mia? romans z Bonham-Carter na planie Frankensteina
Uwielbiam Beatrycze z "Wiele ha?asu o nc" w wykonaniu Emmy Thompson! Stworzy?a tam ze swoim by?ym m??em wspania?? par?. W ogóle ne obchodzi?y mne losy m?odszych zakochanych - Benedykt i Beatrycze usun?li ich w cie?. A w R&R nie przeszkadza?o mi, ?e jest starsza od ksi??kowego pierwowzoru - zreszta w wywiadzie z ni? czyta?am, ?e jej Eleonora jest osob? dwudziestokilkuletni?. To mi nawet odpowiada?o.
Uwielbiam Beatrycze z "Wiele ha?asu o nc" w wykonaniu Emmy Thompson! Stworzy?a tam ze swoim by?ym m??em wspania?? par?.
Podobnie jak w "Henryku V".
A w R&R nie przeszkadza?o mi, ?e jest starsza od ksi??kowego pierwowzoru - zreszta w wywiadzie z ni? czyta?am, ?e jej Eleonora jest osob? dwudziestokilkuletni?. To mi nawet odpowiada?o.
"Eleonora, najstarsza, (...) obdarzona by?a zdolno?ci? spokojnego rozumowania i ch?odnego os?du, cho? mia?a zaledwie dziewi?tna?cie lat..."
Jane Austen "Rozwa?na i romantyczna" koniec rozdzia?u pierwszego. Chyba Jane Austen wiedzia?a lepiej ile Eleonora ma lat 8O
Oczywi?cie, ze Thompson wiedzia?a ile Eleonora ma w powie?ci lat - po prostu w swoim scenariuszu przyj??a, Eleonora filmowa jest starsza. Przeczyta??m to wieki temu, jeszcze w latach 90 - jaki? artyku? promuj?cy film.