Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-02-27 22:49:22

caroline
Użytkownik

Emma Thompson

Na onecie jest wywiad i galeria zdj?? Emmy Thompson:
http://gala.onet.pl/6,26218,1,1,emma_th … leria.html
Wywiad jest oczywi?cie w stylu "Gala/Viva/TwójStyl", ale dla wielbicielek tej aktorki to zawsze gratka.

Emma dosta?a Oscara, Z?otego Globa i mas? innych nagród za scenariusz do "Rozwa?nej i romantycznej". Wspó?pracowa?a przy scenariuszu nowej "DiU". Ma wi?c spore zas?ugi na poletku JA.

Trudno uwierzy?, ?e ta sama osoba gra?a w "Harrym Portierze", "Howards End" i "Wit", ten ostatni to jeden z najbardziej szokuj?cych i poruszaj?cych filmów, jakie widzia?am.

Co o niej s?dzicie?

#2 2006-02-27 23:00:16

Gosia
Użytkownik

Re: Emma Thompson

Bardzo ja lubie w Okruchach dnia.
Uwazam, ze to swietna aktorka.
Jednak co do RiR wiekowo mi tu troche nie pasowala.

#3 2006-02-28 02:02:15

AineNiRigani
Użytkownik

Zdecydowanie.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#4 2006-02-28 08:41:50

Alison
Użytkownik

Emmie Thompson wystawi?am w moim sercu pomnik za rol? w filmie ...chyba "Pytanie", nie pami?tam tytu?u. Gra?a tam pe?n? ?ycia inteligentn? osob?, bodaj nauczycielke akademick?, która dowiaduje si?, ?e ma raka. Ten film to by?o takie studium umierania, walki z chorob? i o tym co strach i cierpienie mog? zrobi? z cz?owiekiem. Pierwsze chemie przyjmowa?a jak kowboj, cierpia?a, ale jeszcze trzyma?y jej si? ?arty, dowcipkowa?a z lekarzami i piel?gniarkami, potem choroba wyjad?a jej ca?? osobowo??, umar?a wycie?czona, skulona jak embrion, spragniona czu?o?ci i wspó?czucia. Pod wieloma wzgl?dami ja i bohaterka by?y?my do siebie podobne. Niesamowicie prze?y?am ten film. Po prostu umiera?am razem z ni?...

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#5 2006-02-28 08:46:44

Alison
Użytkownik

I uwielbiam jej role szekspirowskie. W "Jak si? Wam podoba" by?a taka wdzi?czna. Nigdy nie darowa?am Kennethowi, ?e si? z nia rozwiód?. Chocia? z drugiej strony go troch? rozumiem, bo Helena B-C te? kawa? aktorki nie tylko...

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#6 2006-02-28 10:03:02

Gitka
Użytkownik

Emmie Thompson wystawi?am w moim sercu pomnik za rol? w filmie ...chyba "Pytanie", nie pami?tam tytu?u. Gra?a tam pe?n? ?ycia inteligentn? osob?, bodaj nauczycielke akademick?, która dowiaduje si?, ?e ma raka. Ten film to by?o takie studium umierania, walki z chorob? i o tym co strach i cierpienie mog? zrobi? z cz?owiekiem. Pierwsze chemie przyjmowa?a jak kowboj, cierpia?a, ale jeszcze trzyma?y jej si? ?arty, dowcipkowa?a z lekarzami i piel?gniarkami, potem choroba wyjad?a jej ca?? osobowo??, umar?a wycie?czona, skulona jak embrion, spragniona czu?o?ci i wspó?czucia. Pod wieloma wzgl?dami ja i bohaterka by?y?my do siebie podobne. Niesamowicie prze?y?am ten film. Po prostu umiera?am razem z ni?...

Ona do tego filmu te? napisa?a scenarusz, naprawd? poruszaj?cy i m?dry
http://www.filmweb.pl/Dowcip,%282001%29 … m,id=11731

#7 2006-02-28 18:50:13

caroline
Użytkownik

Emmie Thompson wystawi?am w moim sercu pomnik za rol? w filmie ...chyba "Pytanie", nie pami?tam tytu?u. Gra?a tam pe?n? ?ycia inteligentn? osob?, bodaj nauczycielke akademick?, która dowiaduje si?, ?e ma raka. ...

To w?a?nie "Wit"! Nie pami?ta?am polskiego tytu?u ("Dowcip"), by? kiedy? w Kocham Kino.

#8 2006-02-28 22:52:08

Gosia
Użytkownik

Tak, tytu? tego filmu to "Dowcip" - znalazlam w necie. Samego filmu jednak nie widzialam, ale jestem w stanie sobie wyobrazic, ze potrafila to dobrze zagrac, choc to bardzo bardzo trudny temat.

#9 2006-03-21 22:13:42

arydno
Użytkownik

Widzia?am Emm? w Niani - ale z niej cude?ko by?o, z tym?e rola jej by?a jaka? taka zbyt moralistyczna. Z kolei niedawno. tzn, kilka ms. temu czyta?am z ni? wywiad w Gali chyba, w którym okaza?a si? by? tak pragmatyczn?, trze?wo my?l?c? kobiet?...

Nies?ychana jest, ot co. I uwa?am j? za równie zdoln? aktork? jak i re?yserk?. big_smile

#10 2006-03-27 23:37:49

Trzykrotka
Użytkownik

Ona ma ten niezwyk?y b?ysk w oku: nie do?? - kobieta wszechstronnie utalentowana, to jeszcze niebanalnie pi?kna i bardzo inteligentna. Pami?tam, kiedy zobaczy?am j? po raz pierwszy w ?yciu w "Henryku V", oczu nie mog?am od niej oderwa?. W "Wiele ha?asu o nic" mia?a tyle uroku, ?e przy?mi?a wszystkie gwiazdy! Szkoda, ?e rozsta?a si? z Kennethem - on j? rezyserowa? z prawdziw? mi?o?ci?. Ile jeszcze mog?a zagra? kobiet Szekspira!
A jest ?wietna nie tylko w takim repertuarze, ale w "To w?a?nie mi?o??" na przyk?ad te? - jej w?tek by? strasznie smutny - jak ona i Alan Rickman to zagrali... mmmmmmmm

#11 2006-03-28 09:31:16

milosz
Użytkownik

Uwielbiam w?tek Emmy i Alana w "Love actually" - strasznie smutny i co tu gada? - taki p r a w d z i w y ....
no a Emma w "Niani McPhee"? wink

http://img370.imageshack.us/img370/3593/niania8ed.jpg

pere?ka wink

[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

#12 2006-03-28 14:52:03

Diana
Użytkownik

Przecudny kinol! :twisted:

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#13 2006-03-28 14:58:05

Caitriona
Użytkownik

Jej!! Ledwo j? mo?na rozpozna?. Niez?e :twisted:

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#14 2006-03-28 16:50:22

Gosia
Użytkownik

O jej! Koszmarna 8O

#15 2006-05-06 16:47:20

caroline
Użytkownik

Czy Wy wiedzia?y?cie, ?e Emma Thompson, filmowa Eleonora jest ?on? Willoughby'ego (Greg Wise) 8O 8O 8O
[URL=http://imageshack.us]http://img345.imageshack.us/img345/4799/posegregwise1yi.jpg[/URL]
Bo ja si? w?a?nie w tej kwestii o?wieci?am.

#16 2006-05-06 17:31:07

megg
Użytkownik

ja wiedzia?am:)troch? od niej m?odszy....i maj? córeczke o bardzo ?adnym imieniu-Gaia:)a wcze?niej te? mia?a fajnego m??a, tylko troch? zakr?conego-Kennetha Branagha.

#17 2006-05-06 18:25:55

Diana
Użytkownik

Niesamowite! Ale? potrafi? si? ??czy? w pary na tych planach filmowych. 8O
Te? jestem w szoku.

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#18 2006-05-06 19:38:52

Caitriona
Użytkownik

Ja nie wiedzia?am; ciekawa z nich para smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#19 2006-05-06 19:47:48

Maryann
Użytkownik

Poznali si? na planie R&R, wywi?za? si? romans, pocz?tkowo niezobowi?zuj?cy, ale Branagh nie zdzier?y? i tak rozpad?o si? ma??e?stwo.

#20 2006-05-06 20:10:48

Caitriona
Użytkownik

Nie ma jak pozna? si? na planie wink Biedny Kenneth...

#21 2006-05-06 22:32:04

otherwaymistercollins
Użytkownik

Poznali si? na planie R&R, wywi?za? si? romans, pocz?tkowo niezobowi?zuj?cy, ale Branagh nie zdzier?y? i tak rozpad?o si? ma??e?stwo.

Ja s?ysza?am ?e to Emma nie zdzier?y?a bo Branagh mia? romans z Bonham-Carter na planie Frankensteina big_smile

#22 2006-05-07 14:48:54

Admete
Użytkownik

Uwielbiam Beatrycze z "Wiele ha?asu o nc" w wykonaniu Emmy Thompson! Stworzy?a tam ze swoim by?ym m??em wspania?? par?. W ogóle ne obchodzi?y mne losy m?odszych zakochanych - Benedykt i Beatrycze usun?li ich w cie?. A w R&R nie przeszkadza?o mi, ?e jest starsza od ksi??kowego pierwowzoru - zreszta w wywiadzie z ni? czyta?am, ?e jej Eleonora jest osob? dwudziestokilkuletni?. To mi nawet odpowiada?o.

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#23 2006-05-07 14:50:48

Maryann
Użytkownik

Uwielbiam Beatrycze z "Wiele ha?asu o nc" w wykonaniu Emmy Thompson! Stworzy?a tam ze swoim by?ym m??em wspania?? par?.

Podobnie jak w "Henryku V".

#24 2006-05-07 14:53:33

bezpaznokcianka
Użytkownik

A w R&R nie przeszkadza?o mi, ?e jest starsza od ksi??kowego pierwowzoru - zreszta w wywiadzie z ni? czyta?am, ?e jej Eleonora jest osob? dwudziestokilkuletni?. To mi nawet odpowiada?o.

"Eleonora, najstarsza, (...) obdarzona by?a zdolno?ci? spokojnego rozumowania i ch?odnego os?du, cho? mia?a zaledwie dziewi?tna?cie lat..."
Jane Austen "Rozwa?na i romantyczna" koniec rozdzia?u pierwszego. Chyba Jane Austen wiedzia?a lepiej ile Eleonora ma lat 8O

#25 2006-05-07 22:05:04

Admete
Użytkownik

Oczywi?cie, ze Thompson wiedzia?a ile Eleonora ma w powie?ci lat - po prostu w swoim scenariuszu przyj??a, Eleonora filmowa jest starsza. Przeczyta??m to wieki temu, jeszcze w latach 90 - jaki? artyku? promuj?cy film.

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

Stopka forum