Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ja w?asnie si? doerwac nie mog?
no wlasnie co to za piosenka co Lizzy tanczy z Colinsem
nio w?asnie te? sie nad tym zastanawiam chyba nie ma jaj na p?ytce... a jest taka ?liczna prawie jak ,,your hands are cold'' i ,,postcard to henry ...''(co? tam nie pami?tam
)
Ludzie z którymi obcuj? juz mnie beszta? zaczynaj? bo non stop s?ucham a szkoda ?e nie ma tego tanca na p?ytce
Ludzie z którymi obcuj? juz mnie beszta? zaczynaj? bo non stop s?ucham
Tak... sk?d? to znam... :-)
Co do moich faworytów to oczywi?cie: "A Postcard to Henry Purcell", "Darcy's Letter" i "Your Hands Are Cold". W chwili obecnej jednak mojemu nastrojowi najberdziej odpowiada "Georgiana"; ten utwór jest taki radosny!
Widz? jednak, ?e w ankiecie nie umieszczono piosenki "Mrs. Darcy" (ze sceny poca?unku, któr? wyci?to w polskiej wersji). Ona tak?e nale?y do moich ulubionych.
Na pocz?tku jako? nie zwraca?am ?z takiej uwagi na muzyk? dzi? przez jakie? 5km na rowerze sluchalam tylko Postcard. Bajka
A ja odk?d zobaczy?em film zastanawia?em si? co ta?cz? Lizzy z Darcym Bo zna?em, ale nie mia?em poj?cia sk?d. I dopiero dzisiaj si? zorientowa?em, ?e znam, owszem, ale nie z Purcella, tylko z Brittena, który go cytuje we "Wprowadzeniu do orkiestry symfonicznej dla m?odych ludzi"
A poza tym w "DiU" z 1995 mieli pianoforte (wida? i s?ycha?), a w "DiU" z 2005 fortepian (nawet lektor mówi o fortepianie!). Co za brak autentyzmu
a na mnie muzyka z P&P nie zrobi?a wielkiego wra?enia. Jest ?adna i ?wietnie wspó?gra z filmem, ale nie nale?y do tych soundtracków które s?ucha si? w oderwaniu od filmu. Ona ma towarzyszy? - i to s?ycha?.
Jak dla mnie ci?gle no 1 Voi che sapete z P&P 95.
Taak... zw?aszcza ten g?osik Lizzy
A tak powa?nie -- bardzo mi si? podoba czo?ówka z P&P'95, podobnie jak ten spokojny temat z rogiem. Ale Purcell w wersji na skrzypce te? robi wra?enie.
Hmm, czy?by co? nie tak z g?osem?
Jakby kto? chcia? dzwonek. ?adny
http://www.ringtones.lt/w/pl/odglosy-de … Sapete.php
G?osik wcale sympatyczny. Tyle, ?e Jennifer Ehle stara si? ?piewa? bardzo wysoko, sama maj?c g?os stosunkowo niski.
Dzi?kuj? za namiar na dzwonek!
Nie mog? wzi?? udzia?u w tej ankiecie, bo nie znam tej muzyki. Przykra sprawa, ale s?ysza?am j? tylko w trakcie ogl?dania filmu. A tu towarzystwo rzuca tytu?ami :oops: Bad?cie ?askawi i co? pode?lijcie. B?d? dozgonnie wdzi?czna!
Aine dzi?ki Tobie si? uda?o! Jeszcze raz dzi?ki za instrukcj?!
Na tej stronie mo?na pos?ucha? http://www.prideandprejudicemovie.net/splash.html
G?osik wcale sympatyczny. Tyle, ?e Jennifer Ehle stara si? ?piewa? bardzo wysoko, sama maj?c g?os stosunkowo niski.
A czy to ?piewa Jennifer? Wydawa?o mi si?, ?e gdzie? czyta?am, ?e Cecylia Bartoli. Hmm. Musze sprawdzi?.
Joano, to jest jedyny tytu? jaki znam. I to tylko dlatego ?e to Mozart. Co do reszty - si? nie orientuje. Znam, ale tytu?ami nie rzucam
Jak znajde Voi... na dysku to ci przesle
Katarzyno i Aine - jeste?cie niezawodne. Mam nadziej?, ?e wkrótce b?d? mog?a wypowiedzie? si? w tej ankiecie
Aine: ja niczego nie czyta?em Musz? pos?ucha? jeszcze raz i sprawdzi?, a wydawa?o mi si?, ?e to wci?? g?os aktorki. Ale Bartoli, po angielsku? Jak kiedy? s?ysza?em jak ?piewa po niemiecku, to si? bardzo ucieszy?em, ?e jej repertuar jest w?oski
W zasadzie pie?niarki operowe s? poliglotkami (pie?niarze zreszt? te? )
Ja nie jestem pewna co do tej Cecyli, ale tak mi si? jako? obi?o. A? pos?ucham sobie jeszcze raz...
Aine! Masz racje z tymi poliglotami, ale nie zawsze to wychodzi dobrze. Pami?tam Anglika, który ?piewa? po polsku (w Królu Rogerze), albo (w?a?nie) Cecyli? Bartoli w Czarodziejskim flecie. I ?piewaj?, da si? nawet zrozumie?, ale czasami brzmi ?miesznie...
W ka?dym razie zerka?em do filmu i stwierdzam, ?e fragment jest krótki. Tak krótki, ?e niczego nie wykluczam. Wydaje si?, ?e ruch ust Jennifer nie jest idealnie powi?zany z tym co ?piewa, co jednak sugeruje, ?e i na ?cie?ce d?wi?kowej, to nie ona.
Natomiast na p?ycie odnalaz?em Cecyli?, jak to ?piewa po w?osku. I na pewno w tym jest wi?cej aktorstwa, chyba wi?cej wibrata. Ale g?owy, ?e to inny g?os ni? w filmie, to nie daj?.
Mnie si? bardzo podobaj? obie ?cie?ki-i '95 i '05. Ale chyba Dario Marianelli jednak od niedawna prowadzi
Aine a mo?e znalaz?a? jeszcze jakie? fajnusie dzwonki :twisted:??
ja ich nie szuka?am, zwykle na wszystko trafiam przez przypadek.
nio to gratuluje takiego szcz??cia :twisted:
ja to nigdy nic nie moge znale?c (nawet we w?asnym pokoju a mo?e nie nawet a szczególnie tam )