Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
A ja jeszcze przez 4 minuty swietuje
Wszystkiego naj! :-) Dobrych ludzi na szlakach życia, dużo miłości, wspaniałych filmów i książek, wiele czasu na pasje, dobrej i pewnej pracy :-)
Nie wiem, dlaczego tak się namyslałeś - w końcu dla mężczyzna w wieku pułkownika (no prawie) tylko dla romantycznej Maryann jest małopociągający.
Bo - jak powiedział Wolter - "sekret bycia nudnym polega na tym, by powiedziec wszystko".
Bo - jak powiedział Wolter - "sekret bycia nudnym polega na tym, by powiedziec wszystko".
No tak, tej strony medalu nie wzięłam pod uwagę, ale O. Wilde powiedział, że "Idealny mężczyzna powinien zawsze mówić więcej niż myśli i zawsze więcej myśleć, niż mówi"
no coz... ja mam 18 lat i wlasnie jestem przed matura...
a na ustna z polskiego na prezentacje wybralam "Portret kobiety w powiesciach JA" tak zeby nie bylo ze jestem nowa i nic o sobie nie mowie
no coz... ja mam 18 lat i wlasnie jestem przed matura...
a na ustna z polskiego na prezentacje wybralam "Portret kobiety w powiesciach JA" tak zeby nie bylo ze jestem nowa i nic o sobie nie mowie
Åšwietny temat, gratulujÄ™ :-)
Satysfakcjonujący temat to połowa sukcesu.
Pamiętam jak pisałam pracę magisterską. Koleżanki z seminarium często lądowały na "rozmowie umoralniającej", a ja gorliwie i z przyjemnością wgłebiałam się w coraz to nowe pamiętniki i diariusze
A jaki miałaś temat pracy Aine?
Trzeba przyznać, ze naprawdę fajny:
""Szlachcic przy karabeli". Biała broń sieczna jako wyznacznik prestiżu społęcznego w Rzeczpospolitej Szlacheckiej."
Rzeczywiście dość ciekawy.... Ach beju boski temat-rzeka!!! Mam nadzieję, że w moim LO też trafi się coś ciekawego, ale do tego jeszcze mam 2 lata....
No taki do pisania i poprawiania przez całe życie
Jeanne ten temat ja sobie sama wymyslilam. Wystarczyło do lutego w 2 klasie podac go wychowawcy a on zalatwia wszystkie formalnosci i masz autorski temat!
Wprawdzie troche informacji uzbieralam i mam baaardzo wstepny plan mojej prezentacji to chetnie poslucham jesli macie jakies wskazowki. Na co zworocic uwage i tym podobne. Zastanawiam sie ile bohaterek opisac w mojej pracy, wydaje mi sie jednak ze 15 minut wystarczy na charakterystyke 3 gora 4 bohaterek. Na razie moimi pewniakami sa glowne bohaterki "Perswazji" oraz "Dumy i uprzedzenia" (w zasadzie powinnac dac odwrotna kolejnosc). CiÄ…gle jednak zastanawiam sie ktora z bohaterek nadaje sie na ta trzecia. Czy ma to byc Fanny, Emma? A moze dobrac zupelnie inna, niekoniecznie glowna bohaterke? W mailu od Kazika zostal podsuniety pomysl zeby opisac Lucy Steele z "Rozwaznej i romantycznej", w koncu nie wszystkie bohaterki byly "pozytywne".
Ale ja sie rozpisalam...
i Kazik ma rację. Ja bym opisała 4 skrajnie rózne typy kobiet. Niestety Jane stworzyła swoje szablony.
Mnie zawsze najbardziej interesowała różnorodność przykładów, wiec pewnie najwięcej satysfakcji dałoby mi czytanie pracy gdzie byłaby postać dobra, zła, egoistyczna i głupia
Moim zdaniem, Lucy Steel to jedna z najpaskudniejszych postaci kobiecych u Jane. Normalnie aż mnie skręca, jak czytam, co ona wygaduje! Więc to chyba dobry pomysł.
A możeby tak Lady Susan? To w dodatku jest powieść epistolarna, a sama bohaterka ma niemało tupetu.
I am not one and twenty. Czyli jak Elizabeth Bennet.
I am not one and twenty. Czyli jak Elizabeth Bennet.
Sorry, but Elizabeth WAS one and twenty. So?
Elizabeth nie skończyła 21 lat Tak swoją drogą to kwestia Elizabeth "żywcem" wyjęta z serialu z 1995 roku, odcinek 3
Ja posiadam czynne i bierne prawo wyborcze, ale prezydentem jeszcze nie mogłabym być ( z resztą ktoby tam chciał!!!) Już niedługo zacznę przerastać główne bohaterki JA. Jeszcze kilka miesięcy i zostanę 23-letnią starą panną (według kryteriów dziewiętnastowiecznych )
otherwaymistercollins... zgadzam się z tobą!!! Jak można mieć jakiekolwiek wątpliwości co do wieku Lizzy w DiU??? zwłaszcza, że wczoraj razem z oterwaymistercollins szukałam tej kwestii w anglojęzycznych napisach hehe... To było wtedy, gdy Lady C pytała się ileż to Elizabeth ma lat... bo głosi bardzo odważne opinie jak na swój wiek 32 minuta 9 sekunda odcinek 3.
BTW - u mienia toże dwatcat adin god 21 lat (też nieskoczone)
Ta kwestia pojawia się w książce też...dopiero teraz sprawdziłam, bo nie byłam pewna.
Cóż wobec tak wysoko postawionej lini wieku wstyd mi przyznać ile mam lat...czuje się troche nieswojo wypowiadając się przed tak dojrzałym gronem...cóż więc pozostaje mi przyznać się tylko do mojej siedemnastki
Oj, młoda damo, tym to sie chyba co poniektórym naraziłaś
8O 8O 8O oj to nie wiem czy się przyznawać...dobra mam 16 :oops:
I co Snjana porabia?
Gimnazjum kończy i di lyceum idzie?
Czy juz w średniej szkole jakiej pokutujesz:)?
Sanjano.... pobyt na tym forum to może być dla ciebie niezła szkoła...... :twisted: przeto tu ogromna ilość belfrów buszuje.....
wczoraj dostałam kartkę:
"Wiek średni poznajemy po tym, że wąska talia i szeroki umysł zamieniają się miejscami".
A ja lubię siebie z takim umysłem, jak teraz Nie czuję, żeby się zawęził ( Z talią mogłoby być lepiej (kiedyś 62 cm).
Maturę zdawałam w okolicach początków III RP. Tak więc część z Was mogłaby pewnie być moją córką Ale nie czuję tego wieku kompletnie. Czuję się stale jak 30-tka (najwyżej).
Córka jest prawie mojego wzrostu, syn ją dogania, ale odmładza mnie 2,5-latek biegający po domu.
pozdr.
m.
wczoraj dostałam kartkę:
"Wiek średni poznajemy po tym, że wąska talia i szeroki umysł zamieniają się miejscami".
bardzo zabawne
ja zaczynałam liceum jeszcze przed okrągłym stołem... a maturę pisałam na początku lat 90-tych... także gramy w jednej drużynie Moniko....
Cóż wobec tak wysoko postawionej lini wieku wstyd mi przyznać ile mam lat...czuje się troche nieswojo wypowiadając się przed tak dojrzałym gronem...cóż więc pozostaje mi przyznać się tylko do mojej siedemnastki
Oj, młoda damo, tym to sie chyba co poniektórym naraziłaś
8O 8O 8O oj to nie wiem czy się przyznawać...dobra mam 16 :oops:
Nie w przyznawaniu się do lat szczenięcych był tu problem
Przeczytałam ten wątek i powiem jak Lizzie: nie jest łatwo się przyznać do wieku, jeśli ma się tyle młodszych sióstr bywających już na tych salonach