Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
A ja jeszcze przez 4 minuty swietuje
Wszystkiego naj! :-) Dobrych ludzi na szlakach ?ycia, du?o mi?o?ci, wspania?ych filmów i ksi??ek, wiele czasu na pasje, dobrej i pewnej pracy :-)
Nie wiem, dlaczego tak si? namysla?e? - w ko?cu dla m??czyzna w wieku pu?kownika (no prawie) tylko dla romantycznej Maryann jest ma?opoci?gaj?cy.
Bo - jak powiedzia? Wolter - "sekret bycia nudnym polega na tym, by powiedziec wszystko".
Bo - jak powiedzia? Wolter - "sekret bycia nudnym polega na tym, by powiedziec wszystko".
No tak, tej strony medalu nie wzi??am pod uwag?, ale O. Wilde powiedzia?, ?e "Idealny m??czyzna powinien zawsze mówi? wi?cej ni? my?li i zawsze wi?cej my?le?, ni? mówi"
no coz... ja mam 18 lat i wlasnie jestem przed matura...
a na ustna z polskiego na prezentacje wybralam "Portret kobiety w powiesciach JA" tak zeby nie bylo ze jestem nowa i nic o sobie nie mowie
no coz... ja mam 18 lat i wlasnie jestem przed matura...
a na ustna z polskiego na prezentacje wybralam "Portret kobiety w powiesciach JA" tak zeby nie bylo ze jestem nowa i nic o sobie nie mowie
?wietny temat, gratuluj? :-)
Satysfakcjonuj?cy temat to po?owa sukcesu.
Pami?tam jak pisa?am prac? magistersk?. Kole?anki z seminarium cz?sto l?dowa?y na "rozmowie umoralniaj?cej", a ja gorliwie i z przyjemno?ci? wg?ebia?am si? w coraz to nowe pami?tniki i diariusze
A jaki mia?a? temat pracy Aine?
Trzeba przyzna?, ze naprawd? fajny:
""Szlachcic przy karabeli". Bia?a bro? sieczna jako wyznacznik presti?u spo??cznego w Rzeczpospolitej Szlacheckiej."
Rzeczywi?cie do?? ciekawy.... Ach beju boski temat-rzeka!!! Mam nadziej?, ?e w moim LO te? trafi si? co? ciekawego, ale do tego jeszcze mam 2 lata....
Jeanne ten temat ja sobie sama wymyslilam. Wystarczy?o do lutego w 2 klasie podac go wychowawcy a on zalatwia wszystkie formalnosci i masz autorski temat!
Wprawdzie troche informacji uzbieralam i mam baaardzo wstepny plan mojej prezentacji to chetnie poslucham jesli macie jakies wskazowki. Na co zworocic uwage i tym podobne. Zastanawiam sie ile bohaterek opisac w mojej pracy, wydaje mi sie jednak ze 15 minut wystarczy na charakterystyke 3 gora 4 bohaterek. Na razie moimi pewniakami sa glowne bohaterki "Perswazji" oraz "Dumy i uprzedzenia" (w zasadzie powinnac dac odwrotna kolejnosc). Ci?gle jednak zastanawiam sie ktora z bohaterek nadaje sie na ta trzecia. Czy ma to byc Fanny, Emma? A moze dobrac zupelnie inna, niekoniecznie glowna bohaterke? W mailu od Kazika zostal podsuniety pomysl zeby opisac Lucy Steele z "Rozwaznej i romantycznej", w koncu nie wszystkie bohaterki byly "pozytywne".
Ale ja sie rozpisalam...
i Kazik ma racj?. Ja bym opisa?a 4 skrajnie rózne typy kobiet. Niestety Jane stworzy?a swoje szablony.
Mnie zawsze najbardziej interesowa?a ró?norodno?? przyk?adów, wiec pewnie najwi?cej satysfakcji da?oby mi czytanie pracy gdzie by?aby posta? dobra, z?a, egoistyczna i g?upia
Moim zdaniem, Lucy Steel to jedna z najpaskudniejszych postaci kobiecych u Jane. Normalnie a? mnie skr?ca, jak czytam, co ona wygaduje! Wi?c to chyba dobry pomys?.
A mo?eby tak Lady Susan? To w dodatku jest powie?? epistolarna, a sama bohaterka ma niema?o tupetu.
I am not one and twenty. Czyli jak Elizabeth Bennet.
I am not one and twenty. Czyli jak Elizabeth Bennet.
Sorry, but Elizabeth WAS one and twenty. So?
Elizabeth nie sko?czy?a 21 lat Tak swoj? drog? to kwestia Elizabeth "?ywcem" wyj?ta z serialu z 1995 roku, odcinek 3
Ja posiadam czynne i bierne prawo wyborcze, ale prezydentem jeszcze nie mog?abym by? ( z reszt? ktoby tam chcia?!!!) Ju? nied?ugo zaczn? przerasta? g?ówne bohaterki JA. Jeszcze kilka miesi?cy i zostan? 23-letni? star? pann? (wed?ug kryteriów dziewi?tnastowiecznych )
otherwaymistercollins... zgadzam si? z tob?!!! Jak mo?na mie? jakiekolwiek w?tpliwo?ci co do wieku Lizzy w DiU??? zw?aszcza, ?e wczoraj razem z oterwaymistercollins szuka?am tej kwestii w angloj?zycznych napisach hehe... To by?o wtedy, gdy Lady C pyta?a si? ile? to Elizabeth ma lat... bo g?osi bardzo odwa?ne opinie jak na swój wiek
32 minuta 9 sekunda odcinek 3.
BTW - u mienia to?e dwatcat adin god 21 lat (te? nieskoczone)
Ta kwestia pojawia si? w ksi??ce te?...dopiero teraz sprawdzi?am, bo nie by?am pewna.
Có? wobec tak wysoko postawionej lini wieku wstyd mi przyzna? ile mam lat...czuje si? troche nieswojo wypowiadaj?c si? przed tak dojrza?ym gronem...có? wi?c pozostaje mi przyzna? si? tylko do mojej siedemnastki
Oj, m?oda damo, tym to sie chyba co poniektórym narazi?a?
8O 8O 8O oj to nie wiem czy si? przyznawa?...dobra mam 16 :oops:
I co Snjana porabia?
Gimnazjum ko?czy i di lyceum idzie?
Czy juz w ?redniej szkole jakiej pokutujesz:)?
Sanjano.... pobyt na tym forum to mo?e by? dla ciebie niez?a szko?a...... :twisted: przeto tu ogromna ilo?? belfrów buszuje.....
wczoraj dosta?am kartk?:
"Wiek ?redni poznajemy po tym, ?e w?ska talia i szeroki umys? zamieniaj? si? miejscami".
A ja lubi? siebie z takim umys?em, jak teraz Nie czuj?, ?eby si? zaw?zi?
( Z tali? mog?oby by? lepiej (kiedy? 62 cm).
Matur? zdawa?am w okolicach pocz?tków III RP. Tak wi?c cz??? z Was mog?aby pewnie by? moj? córk? Ale nie czuj? tego wieku kompletnie. Czuj? si? stale jak 30-tka (najwy?ej).
Córka jest prawie mojego wzrostu, syn j? dogania, ale odm?adza mnie 2,5-latek biegaj?cy po domu.
pozdr.
m.
wczoraj dosta?am kartk?:
"Wiek ?redni poznajemy po tym, ?e w?ska talia i szeroki umys? zamieniaj? si? miejscami".
bardzo zabawne
ja zaczyna?am liceum jeszcze przed okr?g?ym sto?em... a matur? pisa?am na pocz?tku lat 90-tych... tak?e gramy w jednej dru?ynie Moniko....
Có? wobec tak wysoko postawionej lini wieku wstyd mi przyzna? ile mam lat...czuje si? troche nieswojo wypowiadaj?c si? przed tak dojrza?ym gronem...có? wi?c pozostaje mi przyzna? si? tylko do mojej siedemnastki
Oj, m?oda damo, tym to sie chyba co poniektórym narazi?a?
8O 8O 8O oj to nie wiem czy si? przyznawa?...dobra mam 16 :oops:
Nie w przyznawaniu si? do lat szczeni?cych by? tu problem
Przeczyta?am ten w?tek i powiem jak Lizzie: nie jest ?atwo si? przyzna? do wieku, je?li ma si? tyle m?odszych sióstr bywaj?cych ju? na tych salonach