Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#101 2006-03-30 23:56:13

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Ile mamy lat?

A ja jeszcze przez 4 minuty swietuje big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#102 2006-03-31 00:46:19

GosiaJ
Użytkownik

A ja jeszcze przez 4 minuty swietuje big_smile

Wszystkiego naj! :-) Dobrych ludzi na szlakach ?ycia, du?o mi?o?ci, wspania?ych filmów i ksi??ek, wiele czasu na pasje, dobrej i pewnej pracy :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#103 2006-03-31 22:05:40

Kazik
(Admin)

Nie wiem, dlaczego tak si? namysla?e? - w ko?cu dla m??czyzna w wieku pu?kownika (no prawie) tylko dla romantycznej Maryann jest ma?opoci?gaj?cy.

Bo - jak powiedzia? Wolter - "sekret bycia nudnym polega na tym, by powiedziec wszystko". smile

"Barbarzy?cami nazywamy tych, których zwyczaje ró?ni? si? od naszych" (Benjamin Franklin)

#104 2006-03-31 22:38:29

Ania
Użytkownik

Bo - jak powiedzia? Wolter - "sekret bycia nudnym polega na tym, by powiedziec wszystko". smile

No tak, tej strony medalu nie wzi??am pod uwag?, ale O. Wilde powiedzia?, ?e "Idealny m??czyzna powinien zawsze mówi? wi?cej ni? my?li i zawsze wi?cej my?le?, ni? mówi" wink big_smile

#105 2006-04-01 23:04:02

beju
Użytkownik

no coz... ja mam 18 lat i wlasnie jestem przed matura...
a na ustna z polskiego na prezentacje wybralam "Portret kobiety w powiesciach JA" tak zeby nie bylo ze jestem nowa i nic o sobie nie mowie smile

#106 2006-04-01 23:50:25

GosiaJ
Użytkownik

no coz... ja mam 18 lat i wlasnie jestem przed matura...
a na ustna z polskiego na prezentacje wybralam "Portret kobiety w powiesciach JA" tak zeby nie bylo ze jestem nowa i nic o sobie nie mowie smile

?wietny temat, gratuluj? :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#107 2006-04-01 23:54:35

AineNiRigani
Użytkownik

Satysfakcjonuj?cy temat to po?owa sukcesu.
Pami?tam jak pisa?am prac? magistersk?. Kole?anki z seminarium cz?sto l?dowa?y na "rozmowie umoralniaj?cej", a ja gorliwie i z przyjemno?ci? wg?ebia?am si? w coraz to nowe pami?tniki i diariusze big_smile

#108 2006-04-02 19:16:02

Jeanne
Użytkownik

A jaki mia?a? temat pracy Aine? big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#109 2006-04-02 19:20:59

AineNiRigani
Użytkownik

Trzeba przyzna?, ze naprawd? fajny:
""Szlachcic przy karabeli". Bia?a bro? sieczna jako wyznacznik presti?u spo??cznego w Rzeczpospolitej Szlacheckiej."

#110 2006-04-02 19:37:30

Jeanne
Użytkownik

Rzeczywi?cie do?? ciekawy.... wink Ach beju boski temat-rzeka!!! Mam nadziej?, ?e w moim LO te? trafi si? co? ciekawego, ale do tego jeszcze mam 2 lata.... big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#111 2006-04-02 19:52:37

AineNiRigani
Użytkownik

No taki do pisania i poprawiania przez ca?e ?ycie big_smile

#112 2006-04-02 21:48:26

beju
Użytkownik

Jeanne ten temat ja sobie sama wymyslilam. Wystarczy?o do lutego w 2 klasie podac go wychowawcy a on zalatwia wszystkie formalnosci i masz autorski temat!
Wprawdzie troche informacji uzbieralam i mam baaardzo wstepny plan mojej prezentacji to chetnie poslucham jesli macie jakies wskazowki. Na co zworocic uwage i tym podobne. Zastanawiam sie ile bohaterek opisac w mojej pracy, wydaje mi sie jednak ze 15 minut wystarczy na charakterystyke 3 gora 4 bohaterek. Na razie moimi pewniakami sa glowne bohaterki "Perswazji" oraz "Dumy i uprzedzenia" (w zasadzie powinnac dac odwrotna kolejnosc). Ci?gle jednak zastanawiam sie ktora z bohaterek nadaje sie na ta trzecia. Czy ma to byc Fanny, Emma? A moze dobrac zupelnie inna, niekoniecznie glowna bohaterke? W mailu od Kazika zostal podsuniety pomysl zeby opisac Lucy Steele z "Rozwaznej i romantycznej", w koncu nie wszystkie bohaterki byly "pozytywne".
Ale ja sie rozpisalam...

#113 2006-04-02 22:13:49

AineNiRigani
Użytkownik

i Kazik ma racj?. Ja bym opisa?a 4 skrajnie rózne typy kobiet. Niestety Jane stworzy?a swoje szablony.
Mnie zawsze najbardziej interesowa?a ró?norodno?? przyk?adów, wiec pewnie najwi?cej satysfakcji da?oby mi czytanie pracy gdzie by?aby posta? dobra, z?a, egoistyczna i g?upia

#114 2006-04-03 12:48:12

Diana
Użytkownik

Moim zdaniem, Lucy Steel to jedna z najpaskudniejszych postaci kobiecych u Jane. Normalnie a? mnie skr?ca, jak czytam, co ona wygaduje! Wi?c to chyba dobry pomys?.
A mo?eby tak Lady Susan? To w dodatku jest powie?? epistolarna, a sama bohaterka ma niema?o tupetu.

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#115 2006-04-18 22:34:15

otherwaymistercollins
Użytkownik

I am not one and twenty. Czyli jak Elizabeth Bennet.

#116 2006-04-18 22:36:30

Alison
Użytkownik

I am not one and twenty. Czyli jak Elizabeth Bennet.

Sorry, but Elizabeth WAS one and twenty. So?

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#117 2006-04-18 23:01:21

otherwaymistercollins
Użytkownik

Elizabeth nie sko?czy?a 21 lat big_smile Tak swoj? drog? to kwestia Elizabeth "?ywcem" wyj?ta z serialu z 1995 roku, odcinek 3

#118 2006-04-19 03:43:51

Marianna
Użytkownik

Ja posiadam czynne i bierne prawo wyborcze, ale prezydentem jeszcze nie mog?abym by? ( z reszt? ktoby tam chcia?!!!) Ju? nied?ugo zaczn? przerasta? g?ówne bohaterki JA. Jeszcze kilka miesi?cy i zostan? 23-letni? star? pann? (wed?ug kryteriów dziewi?tnastowiecznych ) sad

#119 2006-04-19 09:54:30

bezpaznokcianka
Użytkownik

otherwaymistercollins... zgadzam si? z tob?!!! Jak mo?na mie? jakiekolwiek w?tpliwo?ci co do wieku Lizzy w DiU??? big_smile zw?aszcza, ?e wczoraj razem z oterwaymistercollins szuka?am tej kwestii w angloj?zycznych napisach hehe... To by?o wtedy, gdy Lady C pyta?a si? ile? to Elizabeth ma lat... bo g?osi bardzo odwa?ne opinie jak na swój wiek big_smile 32 minuta 9 sekunda odcinek 3.
BTW - u mienia to?e dwatcat adin god big_smile 21 lat (te? nieskoczone)

#120 2006-04-19 10:51:09

otherwaymistercollins
Użytkownik

Ta kwestia pojawia si? w ksi??ce te?...dopiero teraz sprawdzi?am, bo nie by?am pewna.

#121 2006-05-12 12:07:45

milosz
Użytkownik

Có? wobec tak wysoko postawionej lini wieku wstyd mi przyzna? ile mam lat...czuje si? troche nieswojo wypowiadaj?c si? przed tak dojrza?ym gronem...có? wi?c pozostaje mi przyzna? si? tylko do mojej siedemnastki

Oj, m?oda damo, tym to sie chyba co poniektórym narazi?a? wink

8O 8O 8O oj to nie wiem czy si? przyznawa?...dobra mam 16 :oops:

I co Snjana porabia?
Gimnazjum ko?czy i di lyceum idzie?
Czy juz w ?redniej szkole jakiej pokutujesz:)?

[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

#122 2006-05-12 12:15:30

Kika
Użytkownik

Sanjano.... pobyt na tym forum to mo?e by? dla ciebie niez?a szko?a...... :twisted: przeto tu ogromna ilo?? belfrów buszuje..... wink

gg 2775021

#123 2006-05-12 12:17:34

monika_29_09
Użytkownik

wczoraj dosta?am kartk?:

"Wiek ?redni poznajemy po tym, ?e w?ska talia i szeroki umys? zamieniaj? si? miejscami".

A ja lubi? siebie z takim umys?em, jak teraz smile Nie czuj?, ?eby si? zaw?zi? smile( Z tali? mog?oby by? lepiej (kiedy? 62 cm).

Matur? zdawa?am w okolicach pocz?tków III RP. Tak wi?c cz??? z Was mog?aby pewnie by? moj? córk? smile Ale nie czuj? tego wieku kompletnie. Czuj? si? stale jak 30-tka (najwy?ej).
Córka jest prawie mojego wzrostu, syn j? dogania, ale odm?adza mnie 2,5-latek biegaj?cy po domu.

pozdr.
m.

czy istnieje pi?kniejszy u?miech? smile
http://foto.onet.pl/upload/43/98/_592621_n.jpg

#124 2006-05-12 12:23:04

Kika
Użytkownik

wczoraj dosta?am kartk?:

"Wiek ?redni poznajemy po tym, ?e w?ska talia i szeroki umys? zamieniaj? si? miejscami".

bardzo zabawne lol

ja zaczyna?am liceum jeszcze przed okr?g?ym sto?em... a matur? pisa?am na pocz?tku lat 90-tych... tak?e gramy w jednej dru?ynie Moniko.... wink

gg 2775021

#125 2006-05-12 12:27:33

aragonte
Użytkownik

Có? wobec tak wysoko postawionej lini wieku wstyd mi przyzna? ile mam lat...czuje si? troche nieswojo wypowiadaj?c si? przed tak dojrza?ym gronem...có? wi?c pozostaje mi przyzna? si? tylko do mojej siedemnastki

Oj, m?oda damo, tym to sie chyba co poniektórym narazi?a? wink

8O 8O 8O oj to nie wiem czy si? przyznawa?...dobra mam 16 :oops:

Nie w przyznawaniu si? do lat szczeni?cych by? tu problem wink

Przeczyta?am ten w?tek i powiem jak Lizzie: nie jest ?atwo si? przyzna? do wieku, je?li ma si? tyle m?odszych sióstr bywaj?cych ju? na tych salonach lol

Stopka forum