Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Znacie i lubicie? Ja uwielbiam! Cudowne bajeczki o Piotrusiu Króliku tak bardzo angiesko-wiktoria?skie, ?e chyba bardziej nie mozna. Uwielbiam te ksi??eczki ich szat? graficzn?, j?zyk Beatrix Potter (u nas t?umaczy ja Musierowicz), kiedys nawet trafi?am na bajki utrzymane w tym klimacie i szacie graficznej, bo oczywi?cie brytyjskie. Anglicy jednak s? dumni ze swojej kultury i wida? to na ka?dym kroku.
Ale do rzeczy. Zupe?nie przypadnkiem zobaczy?am, ?e ma powsta? film o Beatrix Potter z Ewanem McGregorem i Renee Zellweger - czy ona ma jaki? patent na granie Angielek? Dobrze, ?e nie dali jej roli Lizzie! premiera przewidziana jest na rok 2007, ale si? ju? nie mog? doczeka?.
Rezyseruje Chris Noolan.
Witamy - dawno nie pisa?a? czarodziejko!
nie znam tych bajek, ale chyba warto poszuka? (mam 2-letni? cór? - jest pretekst )
co do Renee ja j? uwielbiam (jako B.J.)
Ja tak?e nie jestem w temacie. Czy to jest w formie wierszyków? I o czym tak to w ogóle traktuje? :?:
To s? bajki o zwierz?tkach, bardzo symaptyczne. Pisane proz?, ze specyficznym poczuciem humoru, ilustrowane przez autork?. Zwyczajne, o zwyk?ym ?yciu, ot takie sobie historyjki. Mo?na je kupic w jednym wielkim tomie (niestety do?? drogim) albo w ma?ych ksi??eczkach zawieraj?cych po jednej historyjce, aczkolwiek dosta? te ma?e jest problem. Ich tytu?y mówi? same za siebie: Piotru? Królik, Pani Tekla Ka?u?niacka, Tomek Kociak, Pani Mrugalska etc. Dost?pne sa tez wszelakiego rodzaju gad?ety, g?ównie z serii Peter Rabbit, oczywi?cie w Polsce g?ównie z second handu, nowe w bajo?skich cenach, ale oczywi?cie przepiekne, cho? bardziej trafiaj? w gust rodziców ni? dzieci. Sama mam na sumieniu kilka takich absurdalnych wydatków
Macie tu próbk? oprawy graficznej:
Witamy - dawno nie pisa?a? czarodziejko!
![]()
Pisa?am, pisa?am, tylko nie w tych najbardziej najbardziej rzucaj?cych si? w oczy watkach. Poza tym okropnie oftopikujecie, drogie panie trudno za wami nad??y?, a ja jak nie jestem na bie??co, to nie zabieram g?osu w dyskusji.
Mo?e Mi?o?ciwie Nam Panuj?cy powinien troch? przywo?ac towarzystwo do porz?dku? Wchodzi cz?owiek na temat o ulubionych scenach z DiU 2005, a tam dyskusja o ulubionych lekturach :evil: wiem, skar?ypyta jestem, ale czasu ostatnio mniej, to sie dra?lwa zrobi?am
Kochana Fringillo, dzi?kuj? za obrazki- bardzo mi si? podobaj?; zapewne wi?c same utwory te? przeczyta?abym z przyjemno?ci?. A ta kreska rysunków cosik mi jest znajoma.