Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Mysle ze kazda z jej ksiazek to jeden z elementow mozaiki jej prawdziwego ja. W jej bohaterach (a szczegolnie bohaterkach) odnajdujemy sama Jane...
Ja odbieram ja jako kobiete bardzo wrazliwa i inteligentna, blyskotliwa, raczej introwertyczna, ale i sarkastyczna (ten sarkazm jest bardzo podkreslony w jej biografii - tam Jane jest przedstawiona jako przeciwienstwo ^kochanej lagodnej cioci Jane^).
Co o tym myslicie? Jestem ciekawa Waszych opinii. A moze znacie jakies nieznane powszechnie cechy charakteru Jane?
pozdrawiam
A ja my?le....?e autorzy cz?sto w ksi??kach zamieszczali nie cze?? swojej osobowo?ci...raczej pokazywali jacy chcieli by by?:-)
Niby kazda kobieta utozsamia si? z Lizzy...ale mi?dzy prawda,a....to raczej chcia?aby si? uto?samia?...tak mi si? przynajmniej wydaje.
na to pytanie mo?e odpowiedzie? tekst Jane Austen -Leigh
http://www.jasna.org/persuasions/printe … _leigh.htm
Nie chce zak?ada? nowego tematu wi?c pisze tutaj. Przypominam dzis smutna rocznica 18 lipca 1817 w Winchester zmar?a Jane Austen
Taka rocznica, jednak zas?uguje na osobny temat. Vasco, mo?e przekleisz post Katarzyny w osobny w?tek? (Gdybym umia?a, to sama bym poprzekleja?a )
Ej, ale czemu smutna? Kazdy kiedys umiera przeciez. Smutna to ta rocznica byla przez powiedzmy 40 lat po jej smierci, a teraz juz nie jest smutna, bo nikt nie zyje tyle lat, tzn.ona nigdy nie dozylaby do 2007 roku. Szkoda, ze pisarka odeszla tak mlodo, chociaz mysle, ze w tamtych czasach to bylo bardziej normalny wiek do odejscia niz dzisiaj.
Dzisiaj w BBC by? program o JA - jak dla mnie interesuj?cy, przypomnia? histori? zycia, kolejno?? pisanych powie?ci , troch? o rodzinie i wreszcie o odej?ciu.