Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
gdyby nie my, naczelne aktywistki to...
Sugeruję wysadzić ambasadę.
Ot terrorystka
Ta ambasada tez mi nie lezy. Ale zeby od razu wysadzac?
Ale faktycznie pomysl z tarasem przedni. Tym co to sie wychodzi dla zaczerpniecia swiezego powietrza.
[
Ta ambasada tez mi nie lezy. Ale zeby od razu wysadzac?
Wysadzić, wysadzić. Teraz wszyscy wszystko wysadzają jak im coś nie pasuje. A ambasada nam nie pasuje. Tośmy już ustaliły.
My ustalilysmy. Ale czy to od nas zalezy? Przecie wiemy, ze nie.
Ale nic o nas bez nas. Wszak liczebnÄ… ci mamy przewagÄ™ ;-)
A propos, przeciez zawsze mozemy sie zglosic na stanowiska moderatorek
Tylko chyba niewielka mamy szanse na te posady ...
P.S. Chyba znowu schodze z tematu
No chiba nie bardzo....
Jeszcze by specjalny karcer dla niesfornych moderatorek trzeba było wymyślić 8O .
Lepiej już zostawmy ten wąteczek dla innych prządeczek, bo jeszcze w pałkie zarobim ;-)
A tak wracajac do tematu ....
To moze by nazwac ten nasz regulamin: Savoir-Vivre (czy zasadami dobrego wychowania).
I to jeszcze znalazlam w sieci ( a nie znalazlam w podanych wczesniej linkach):
"Zwracaj szczegolna uwage na slownictwo ktorego uzywasz. Slowa i zwroty ktore stosujesz tobie moga wydawac sie zupelnie naturalne, natomiast innym moga wydawac sie obrazliwe. Pamietaj, ze slowo pisane ma zupelnie inna sile wyrazu niz slowo mowione. "
albo:
"Uważaj z humorem i ironią! To, co przekazujesz tonem głosu jako żart, na piśmie może być niezrozumiałe albo obraźliwe"
albo:
Traktuj innych uczestników tak, jak chciałbyś być sam traktowany.
lub
"Przemyśl swoją wypowiedź. Przeczytaj swoją wypowiedź jeszcze raz przed wysłaniem. Czy nie jest niepotrzebnie ostra? Czy potrafisz obronić postawione w niej tezy? Czy wnosi coś nowego do dyskusji? Nie odpowiadaj zbyt pośpiesznie i zbyt emocjonalnie."
1. "6. Klawiatura to nie gęsie pióro, zdarzył Ci się byk - spokojnie, użyj opcji "edytuj"".
Teraz widzę, że u nas na forum nie ma opcji "edytuj" tylko "zmień", niby drobiazg, ale dla nowych użytkowniczek może okazać się ważny.
2. Republika miała się w założeniu znaczeniowo łączyć z Ambasadą (eksterytorium, gdzie obowiązują inne prawa), ale rzeczywiście nie brzmi to za dobrze i kojarzy się z anglojęzyczną stronką, a nie będziemy przecież nikogo małpować . Popieram pomysł z salonem.
Moja propozycja zmiany:
Forum jest Salonem Jane Austen - rozmawiamy na tematy związane z jej twórczością, epoką, ekranizacjami, inspiracjami itp. W Pogaduchowni zrzucamy gorsety i oddychamy pełną piersią - tam plotki, pogawędki, ... zaśpiewki i nieskoordynowane strumienie świadomości są mile widziane, hulaj duszo i wyobraźnio!
Co do ... (pierwotnie pijackich) zaśpiewek, proponuję zmienić na: ludowe, żeglarskie, biesiadne, kombatanckie lub według propozycji Alison partyzanckie tudzież żołnierskie.
3. Abominacja to słówko, które pojawia się u Jane Austen (Darcy nie mógł bez abominacji myśleć o swoich pierwszych oświadczynach), nigdzie indziej się z nim nie spotkałam, ale rzeczywiście jest za mocne (Gosia przytoczyła dokładne wyjaśnienie z Kopalińskiego ). Oddaję głos na infamię
Te gorsety - jak najbardziej okay Jestem za.
'Partyzanckie" czy "kombatanckie" to tez niedobre slowo. To nie forum militarne.
"Biesiadne" juz lepiej
Slowo abominacja mi tez sie kojarzy z proza Austen, ale w tym opisywanym punkcie regulaminu, wydaje mi sie zle uzyte (mozna uzyc ale w innym kontekscie).
Celowo powolalam sie na Kopalinskiego jako klasyka (zeby nie bylo ze zmyslam)
Tez jestem za infamia.
P.S. Co do klawisza "zmien" , to zauwazylam ze czasem brak klawisza Usun i nie wiem dlaczego tak sie dzieje.
ogólnie regulamin bardzo mi się podoba, również na wygląd (niebieski i kursywa )
jestem jednak za kilkoma zmianami, już wcześniej wymienionymi, czyli salon - zamiast republiczki, czy infamia zamiast tego słowa, którego znaczenia trudno mi przyswoić
podoba mi się też pomysł ze zrzucaniem gorsetów w pogaduchowni
i jeszcze w ostatnim punkcie dot. Kazika jest że wycieczki do niego etc.etc. są "zbędne, okrutne i niepotrzebne" - czyli, jak mi się wydaje, o "niepotrzebne" za dużo
"Zbędne, okrutne i bezcelowe" w takim razie?
"...i niebezpieczne"
Nie strasz, nie strasz Z takim avatarkiem nikogo nie przerazisz
"Przemyśl swoją wypowiedź. Przeczytaj swoją wypowiedź jeszcze raz przed wysłaniem. Czy nie jest niepotrzebnie ostra? Czy potrafisz obronić postawione w niej tezy? Czy wnosi coś nowego do dyskusji? Nie odpowiadaj zbyt pośpiesznie i zbyt emocjonalnie."
Hmm ten punkt skłania mnie ku refleksjom. Kochane, gdaczemy niczym kwoki, ale czy którakolwiek, która tutaj trafiła, pokłociła się? Czy była jakaś ostrzejsza wymiana zdań. Owszem może i pojedynki Colin-Mateusz, ale z humorem i dowcipem.
Z drugiej strony - nie daj Boże coś takiego przed nami? Może jednak lepiej mieć podkładkę?
'Partyzanckie" czy "kombatanckie" to tez niedobre slowo. To nie forum militarne.
"Biesiadne" juz lepiej
Jakoś tak biesiadne kojarzą mi się z piosenką pijacką. Jeśli skunksa nazwiemy imieniem Maciuś, nie zmieni to jego istoty, prawda? Skadinąd milusie stworzonko, ale skojarzenie - jednoznaczne.
czy którakolwiek, która tutaj trafiła, pokłociła się? Czy była jakaś ostrzejsza wymiana zdań.
Chyba to nam nie grozi
Ale kto wie, kto tu jeszcze trafi ...
Owszem może i pojedynki Colin-Mateusz,
Oj byly
Toc przeciez mowie ze "lepiej", ale ze tez nie idealne.
Nie strasz, nie strasz
Z takim avatarkiem nikogo nie przerazisz
Czego siÄ™ nie robi dla zmylenia przeciwnika
My tu gadu, gadu a nazwy ciÄ…gle nie ma
Padło "Salonowa etykieta" zdaje się. Inne propozycje? Może jakieś głosowanko zorganizujemy?
Ja juz mowilam: Savoir-Vivre.
Ale sie nie upieram.
Kandydat numer dwa, prosto z Paryża:
"Salonowy Savoir-Vivre"!
GÅ‚osuje za kandydaturÄ… numero due
GÅ‚osuje za kandydaturÄ… numero due
Podzielam wybór Aine