Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ja licz? na pomoc kole?anki i jej maluszka/maluszki
PO 3-4 miesi?cu dotkniecie brzuszka przynosi podobno szcze?cie. Kupi? seri? kuponów, bede g?aska? dzidzi? i wype?nia? na ?wie?o (ciep?o? ) kuponiki.
Oj jakbym poszala?a gdybym wygra?a cokolwiek
Och, to ja te? musz? si? pospieszy? i podotyka? jedn? kole?ank?, bo czas leci szybko.
Dotykaj i graj, bo to podobno przynosi szczescie.
Ja jeszcze musze troszke poczekac
Dzisiaj i w ?rod? sprawdzam lotka!
:?: :?: :?:
(wydzieli?em posty i przenios?em na Pogaduchowni?)
no tak;) przynajmniej u mnie w rodzinie i w okolicach tak sie mowi tzn. kobiecie spodziewajacej sie dzidziusia ustepuje si? na krok, nawet nieznajomej, bo ta a nuz mo?e powiedzie? nawet w myslach nam xle, ponoc sie spelnia,moja siostra to czesto praktykowa?a "bo ci myszy zapuszcz?" ...skutkowa?o
ja si? o tym dowiedzia?am, jak sama by?am w ci??y ...od pani ze sklepu mi?snego gdzie poprosi?am o wybranie czego? specjalnego czy odkrojenie jakiego? smakowitego kawa?ka a pani- szczerze mówi?c zazwyczaj ?rednio uprzejma- na to ?e nie mo?e mi odmówi?, bo by jej "myszki wszystko zjad?y"
A w której to cz??ci Polski takie obyczaje panuj?, bo ja o tych myszach ci??arnych to pierwszy raz s?ychowam
U nas tzn w mojej rodzinie tez si? mówi o myszach. Mama musia?a to przywie?? z Wielkopolski, a tata z Bia?ostoczczyzny. Trudno powiedzie?, ?e w Szczecinie tak si? mówi, przeciez tu mieszkaj? ludzie z ca?ej Polski i kresów.
a ja zadnych takich nie znam, cuda mowicie
ale probowac trzeba!
Ja licz? na pomoc kole?anki i jej maluszka/maluszki
![]()
PO 3-4 miesi?cu dotkniecie brzuszka przynosi podobno szcze?cie.
a wiecie,?e g?askanie brzuszka to sposób na w?asny brzuszek?
wi?? zastanówcie sie
bo zamiast szóstki w totka wygracie bejbika
ps. ja jestem z Wielkopolski i u nas pokutuj? te myszy- nikt ci??arówce nie podskoczy!
ja sem z Wrocka, ale nie wiem sk?d pani sprzedawczyni
natomiast te? znam te slubne przes?dy
inne te? zreszt?
- jak widzisz ?ab? to trzeba trzyma? buzi? zamkni?t?, bo jak policzy ci z?by, to koniec - wypadn?
- jak wysypiesz sól, to szybko szczypt? przez lewe rami?
- jak co? ci wpadnie do oka to z?ap si? za rz?s? i splu? 3 razy po 3
- nie chwal kwiatków u kogo? - bo zwi?dn?
- jak kto? si? zachwyca twoim dzieckiem (kwiatkiem etc.etc.) to szybko splu? gdzies obok, ?eby nie zapeszy?
- jak zagl?dasz do piekarnika gdy ro?nie ciasto nie dziw si? ze wyros?o, bo opadnie i b?dzie zakalec
moja ciocia by?a skarbnic? tego rodzaju wiedzy
to z sol? do tej pory praktykuj? i zastanawiam si? sk?d to si? wzi??o, mo?e która? z was wie?