Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#101 2006-07-03 12:59:19

Dione
Użytkownik

Re: Pierwszy raz z "D&U"

To w?asnie od tego serialu zacz??a sie moja wielka przygoda z Jane Austen. Mia?am kilkana?cie lat, gdy nasza TV (czasem potrafi? zab?ysn??) emitowa?a go po dzienniku. By?am zachwycona, zw?aszcza Colinem i pani? Bennet (drugiej takiej postaci chyba nie ma lol lol ).

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#102 2006-07-05 17:30:36

bezpaznokcianka
Użytkownik

Dione napisał:

To w?asnie od tego serialu zacz??a sie moja wielka przygoda z Jane Austin. quote]
heh.. chyba z Jane AUSTEN big_smile

#103 2006-07-06 09:41:22

Dione
Użytkownik

:oops: No widzisz, znowu te ortografy ........... wink

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#104 2006-07-10 22:51:48

Annett
Użytkownik

Mój pierwszy raz z JA... smile
zacz??o si? od ksi??ki "Duma i uprzedzenie", mia?am wtedy jakie? 13-14 lat. Podoba?a mi si? bardzo, ale wcale nie twierdz?, ?e uda?o mi si? j? nale?ycie doceni? 8O (doceni?am dopiero w drugim czytaniu jakie? 10 lat pó?niej). Potem by? oczywi?cie serial BBC puszczany w Jedynce. A potem, no có?, ca?a reszta mo?liwa do dopadni?cia: ksi??ki, filmy, i wszystko inne na temat big_smile

#105 2006-07-15 16:31:17

Areliee
Użytkownik

Ja zacz??am od ksi??ki.
Najpierw kto? mi poleci?, potem zapyta?am mamy, powiedzia?a, ?e rzeczywi?cie pi?kna ksi??ka. W bibliotece szkolnej nie by?o (jakby tam by?o COKOLWIEK :? ), wi?c zapomnia?am o tym. Ale wtedy (rok temu) wysz?a w kiosku Kolekcja Hachette i tam m.in. ukaza?a si? w?a?nie D&U i R&R. To by?y moje pierwsze ksi??ki JA. Przyznam, ?e D&U mnie po prostu powali?a. Zwa?ywszy na mój m?ody wiek wink (wówczas 15 lat) pewnie jej nale?ycie nie doceni?am, co nie zmienia faktu, ?e z miejsca si? w niej zakocha?am smile.
Potem przeczyta?a ON i Emm?. MP I Perwsazji wci?? nie znam, ale licz?, ?e to si? wkrótce zmieni.

No a jak obejrza?am z Przyjació?ki D&U '95 to wpad?am kompletnie. Wci?? o tym mówi?.
Przyjació?ka si? ?mieje, ?e jak b?dzie chcia?a ode mnie po?yczy? pieni?dze, to zrobi to na GG, bo wtedy swoje wypowiedzi i pro?by o po?yczk? b?dzie przetyka?a zdj?ciami CF (co ma mnie zmi?kczy?). Obawiam si?, ?e mog?abym zosta? bankrutem przez te po?yczki wink

#106 2006-07-17 17:58:33

lady_kasiek
Użytkownik

Ja zastanawia?am si? w jakiej ksi?zce utopi.c kase mysla?am o Coehlo ale jako? nie wiem jak co? sta?o by?am na stronie naszej ksi?grani i co? zaszkoczy?o z Austen(znak z nieba??) i przelecia?am pó? miasta za dum? potem znów 10km rowerem(w jedn? stron?) za Emm? teraz brak mi tylko MP

Ale Duma jestem oczarowana ?wietna ksi?zka a przez wielu niedoceniana

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#107 2006-09-26 11:41:55

MissDubish
Użytkownik

Có? ja do?? nie dawno ... i najpierw niestety obejrza?am mini serial (kole?enka przynios?a bo mówi?a ?e jest doskona?y i zachwyca?a si? nim pierwszy raz widzia?am j? w tym stanie wi?c pokusi?am si? cho? mialam osobisty wstr?t czuj?c ?e to kolejne romansid?o) ... sze?? odcinków pod rz?d ... film zrobi? na mnie tak du?e wra?enie ?e na nast?pny dzie? pobieg?am do biblioteki i wypo?yczy?am ksi??ke . Zazwyczaj ksi?zki wchodz? mi jak bu?eczki ale przez to nie my?le i nie wgl?biem sie zbytnio w ni? ... a DiU czyta?am powoli ... zainteresowana ka?d? strona ... sko?czy?am wczoraj w nocy ... s?uchaj?c sountracku z najnowszej wersji ... potem przez d?ugi czas nie mog?am zasn?? ... a i najzabawniejsze pod wp?ywem tej ksi?zki zdecydowalam ?e moim tematem matury ustej z j?zyka polskiego b?dzie "Proza kobieca i poezja kobieca - czy istnieje taki kierunek w lit.?" ;p mam nadzieje ?e podsuniecie mi jakie? interesuj?ce tytu?y ktore mogly mi by pomóc opracowa? ten temat ;p

nie ma brzydkich kobiet s? tylko niedocenione

#108 2006-09-26 20:09:08

HerMia
Użytkownik

Och! MissDubish! To znaczy, ?e jeste? tak jak ja w LO? Super! Je?eli chodzi o poezj? to proponuj? Szymborsk?. Cho? nie wiem w jakim kontekscie jest tu poezja kobieca, ale Wis?awa to noblistka i mo?na j? wsz?dzie wcisn?? lol

#109 2006-09-26 20:10:46

HerMia
Użytkownik

A tak na marginesie to mnie nikt nie pobije, bo kto zaczyna? z Jane Austen maj?c sze?? lat? big_smile

#110 2006-09-26 21:46:12

Jeanne
Użytkownik

Ja nie. wink Ja 15 mia?am. 6? Kobieto.....co? ty czyta?a w wieku 4? Szekspira? wink Chyba, ?e czyta? nie umia?a?. big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#111 2006-09-26 21:51:11

MissDubish
Użytkownik

wow ... troszk? wcze?nie z jednej strony fajnie ale z drugiej wydaje mi si? ?e do pewnych ksi?zek trzeba dojrze? ?eby zrozumiec je i ich bohaterów ... pami?tam jak w 5 klasie podstawówki wypo?yczylam "Lapidarie" Kapu?ci?skiego ale przyznam ?e to dlatego ?e wcze?niej wypo?yczy?a moja s?siadka ktora by?a w maturalnej a mama zawsze powtarza?a ?e powinna by? ona dla mnie wzorem ... nic z tej ksi?zki nie zrozumia?am odda?am po dwóch dniach a p.Kinga moja najukocha?sza bibliotekarka powiedziala mi Moniko nie tak pr?dko do pewnych rzeczy trzeba dojrze? teraz ta ksi?zka ci si? nie podoba ale co bedzie za 5 lat kiedy ju? bedziesz m?drzejsza ... wi?c trzymam si? do tej pory .. wydaje mi si? ?e JA dojrzalam dopiero teraz ... ano LO ... niestety i stety ostatnia klasa ... ale damy rad? ...

MM: po?yczy?! wink

#112 2006-09-26 22:12:11

AineNiRigani
Użytkownik

ja przeczyta?am maj?c lat 26 big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#113 2006-09-26 22:28:25

MissDubish
Użytkownik

bo powoli dojrzewala? ;p ... ?art ... jak faceci .. oni w wiekszosci nigdy nie dojrzej? do takich ksi?zek ;p

#114 2006-09-26 22:52:10

AineNiRigani
Użytkownik

nie, ja po prostu preferuj? inny rodzaj literatury. Romantyczne bzdety raczej nie zawsze mi podchodza.

#115 2006-09-26 23:21:09

MissDubish
Użytkownik

te? tak mówi?am ... i mówie nadal ... kiedy? fantasy to by?a moja pasja wcze?niej krymina?y ... a tera ... kto by pomy?lal

#116 2006-09-26 23:30:13

AineNiRigani
Użytkownik

Jak dla mnie fantastyka nadal jest moj? pasj? big_smile
U Jane uj??o mnie g?ównie t?o obyczajowe. I w?a?nie dlatego wy?ej od DiU stawiam Perswazje.

#117 2006-09-27 07:09:09

HerMia
Użytkownik

Ja nie. wink Ja 15 mia?am. 6? Kobieto.....co? ty czyta?a w wieku 4? Szekspira? wink Chyba, ?e czyta? nie umia?a?. big_smile

Tyle lat mia?am kiedy na jedynce pierwszy raz lecia?a DiU z 1995. lol Szczerze mówi?c za wiele z tego ogl?dania nie pami?tam, bo mia?am p?onnic? i musia?am leze? w ?ó?ku i z ca?? rodzina ogl?da? ten serial. Jednak w te wkacje pierwszy raz obejrza?am w ca?o?ci ten serial to zda?am sobie spraw?, ?e pami?tam z tego mojego ogl?dania w wieku szesciu lat dobrze jedn? scen? - gr? Lizzy na klawikordzie. Wierzcie lub nie, ale ta scena naprawd? zapad?a mi g??boko w pami??! Sama nie wiem dlaczego yikes

#118 2006-09-27 19:41:47

pak4
Użytkownik

Przepraszam, ale czasem mam napady pedantyzmu... W?a?nie przechodz? jego atak, gdy czytam:

gr? Lizzy na klawikordzie.

Nie przypominam sobie z tego filmu ani jednego klawikordu smile W P&P'95 Lizzy gra na pianoforte. To inny instrument, cho? te? klawiszowy. Klawikord z wygl?du bardziej przypomina instrument, który dostaje Kate Winslet (wiadomo w czym), cho? i tam z brzmienia raczej to klawikord nie jest.

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#119 2006-09-27 20:07:00

HerMia
Użytkownik

pak4, ja si? nie znam na instrumentach. Oczywi?cie na filmie by?a mowa o pianoforte, ale w ksi??ce jest klawikord. Do tej pory by?am przekonana, ?e to ten sam instrument. lol
Przepraszam wszystkich ura?onych za b??d rzeczowy :oops:

#120 2006-09-28 07:05:38

pak4
Użytkownik

HerMio: po pierwsze to ja raczej prosz?, by moje napady pedantyzmu traktowa? jako jaki? objaw, bo ja wiem -- katar? To znaczy mówi? 'na zdrowie!' i zapomina? wink

A klawikord w ksi??ce, to chyba b??d w t?umaczeniu. Nie mam pod r?k? orygina?u "Dumy...", wi?c si?gam po "Emm?". Instrument, który dostaje Jane Fairfax (od Franka b?d?cego w Londynie) JA nazywa 'pianoforte' (nad 'e' powinien by? akcent, biegn?cy z po?udniowego zachodu, na pó?nocny wschód). Czyli po 'naszemu' pianoforte, lub fortepiano, bo tak zwie si? dawne (XVIII wiek i pierwsze dekady XIX wieku) fortepiany. (A zwie si?, bo konstrukcja nie by?a dopracowana i warto pami?ta?, ?e to nie dok?adnie to samo co wspó?czesne instrumenty. Jednego z wa?niejszych udoskonale? dokonano oko?o 1821 roku, w Anglii.) Klawikord ma uk?ad strun prostopad?y w porównaniu do fortepianu, wykorzystuje przy tym 'mechanik? tangentow?' (nie wiem jak to opisa? sad zreszt? sam znam z rysunków... w ka?dym razie w dawnych instrumentach, jedna struna mog?a odpowiada? nawet pi?ciu d?wi?kom), a nie m?oteczkow?. Klawikord by?by w czasach powie?ci JA pewnym anachronizmem -- by? on popularny w XVIII, ale raczej nie w jego ko?cówce. Ju? koniec XVIII wieku to rodz?ca si? popularno?? fortepianu (pianoforte).

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#121 2006-09-28 08:09:35

pak4
Użytkownik

PS.
Sprawdzi?em w "Dumie", ale znalaz?em tylko jedno 'nazwanie' instrumentu. Lady Katarzyna mówi:

"I have told Miss Bennet several times, that she will never play really well, unless she practises more; and though Mrs Collins has no instrument, she is very welcome, as I have often told her, to come to Rosings every day, and play on the piano-forte in Mrs Jenkinson's room."

Znowu mamy pianoforte (cho? inaczej zapisane), a przecie? wszyscy wiedz?, ?e Lady Katarzyna zna si? na muzyce i wie, co mówi, gdy? jak sama powiedzia?a: "There are few people in Englad, I suppose, who have more true enjoyment of music than mayself, or a better natural taste."

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#122 2006-09-29 19:32:14

HerMia
Użytkownik

Nigdy nie czyta?am orygina?u tylko t?umaczenie Anny Przedpe?skiej - Trzeciakowskiej. Brzmi ono nast?puj?co (opsiuj? ten sam fragment): " (...) Kilkakrotnie ju? mówi?am pannie Bennet, ?e nigdy nie bedzie gra?a dobrze, je?li nie po?wi?ci wi?cej czasu na ?wiczenie, a poniewa? pani Collins nie ma klawikordu, bardzo prosz?, by przychodzi?a codziennie do Rosings i ?wiczy?a w pokoju pani Jenkinson (...) "
Wygl?da wi?c na to, ?e mia? tu miejsce b??d t?umacza (a w?a?ciwie t?umaczki), która nie zna?a si? tak dobrze na isntrumentach roll

#123 2006-09-30 06:52:22

pak4
Użytkownik

HerMio: po pierwsze przypominam, ?e to napad pedantyzmu. To przechodzi smile
Po drugie, rzeczywi?cie, wygl?da na to, ?e t?umaczka chcia?a nas przenie?? w inn? epok?, nie bardzo wiedz?c o co z tym instrumentem chodzi. Nie by?a w tym tak zupe?nie wyj?tkowa -- przy okazji "Ogniem i coltem" si?gn??em po "Ogniem i mieczem" i skr?ca?em si? wprost ze ?miechu, gdy Sienkiewicz kaza? wojskom kozackim (no... nie ca?ym, ale prawie big_smile ) grywa? na teorbanach smile

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#124 2006-09-30 12:41:15

HerMia
Użytkownik

Ok - napady pednatyzmu lol
Ale musia?am wyja?ni? te spraw?.

#125 2006-10-08 01:40:22

AineNiRigani
Użytkownik

skr?ca?em si? wprost ze ?miechu, gdy Sienkiewicz kaza? wojskom kozackim (no... nie ca?ym, ale prawie big_smile ) grywa? na teorbanach smile

a to jest nieprawid?owe? Spotka?am si? w XVII-wiecznych ?ród?ach z teorbanistami. Przyznaj?, ?e nie wiem, czy chodzi o okres wyst?powania tego instrumentu, czy o to czy Kozacy na nich grali?
Wyja?nij mi to, prosz?. Zaintrygowa?e? mnie.

Stopka forum