Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#51 2006-03-30 17:46:00

Gosia
Użytkownik

Re: Pierwszy raz z "D&U"

Tez lubie scene przy fortepianie.

#52 2006-03-30 19:13:59

Diana
Użytkownik

Kurcze, mi si? podobaj? w sumie wszystkie fragmenty DiU. Przyjemnie jest sobie przeczyta? po rozdziale, kiedy nie ma si? zbyt du?o czasu na d?u?sz? lektur?.

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#53 2006-03-30 21:26:57

ewelinka
Użytkownik

ja równie? lubi? wizyt? w pemberley no i oczywi?cie zako?czenie.Kiedy powracam do ksi??ki to zaczynam od zako?czenia a pó?niej dopiero zaczynam czyta? ca?o?? wink a pierwszy raz spotak?am si? z dum? podczas odl?dania jej w telewizji ( wersja z 1995 ) a potem kupi?am sobie ksi??k? i tak si? zacze?o smile

#54 2006-03-30 21:36:35

Ania
Użytkownik

Gosiu, Caiti, oczywi?cie macie na my?li scen? filmow? z P&P95. Te? j? uwielbiam i je?li kocham Colina to w?a?nie za t? scen? i jeszcze za "hmm - to wszystko, czego mog? si? spodziewa?... tak mnie szacujesz...?" po stanowczej odmowie Lizzy (oj, te motylki...)

#55 2006-03-30 21:45:12

Maryann
Użytkownik

TA scena w TYM wykonaniu to jest poezja. Zawsze gdy to ogl?dam i widz?, jak patrzy na ni? tym rozanielonym wzrokiem, to mam wra?enie, ?e w?a?nie w tym momencie skapitulowa?.

#56 2006-03-30 22:16:59

Admete
Użytkownik

D&U przeczyta?am po raz pierwszy w liceum - odoba?a mi si? wtedy, ale nie doceni?am jej nale?ycie. Nie mia?am zreszt? poj?cia co w?a?ciwie przeczyta?am, to znaczy nic o JA nie wiedzia?am w tamtych ciel?cych czasach. Potem obejrza?am serial z 1995 roku i Rozwa?n? i romantyczn? ( mo?e zreszt? film Anga Lee zobaczy?am wcze?niej ). Podczas pierwszej emisji serialu z CF wszystkie korytarze akademika pustosza?y, bo studentki ró?nych kierunków oblega?y sal? telewizyjn? lub nieliczne prywatne odbiorniki telewizyjne. :-) To by?o prze?ycie pokoleniowe ;-D

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#57 2006-03-30 23:01:08

Caitriona
Użytkownik

Gosiu, Caiti, oczywi?cie macie na my?li scen? filmow? z P&P95. Te? j? uwielbiam(...)

Ja t? scen? lubi? i w ksi??ce, i w serialu i w filmie. Po prostu jedna z moich ulubionych. smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#58 2006-03-30 23:45:52

AineNiRigani
Użytkownik

TA scena w TYM wykonaniu to jest poezja.

Nigdy nie my?la?am ?e to napisz?.
GOSIE?KO UWAGA!!!!!

PO wnikliwej analizie P&P 2005 na dzie? dzisiejszy stwierdzam ze stanowczo?ci?:
Colin jest JEDYNYM Darcym. Ten wzrok jak patrzy na Lizzy, to bezgraniczne uwielbienie w oczach. Nie musi nic mówi?, my ju? wiemy, ?e on j? kocha. Ma to w oczach wyklepane i wyryte.
A Mateusz? Có?, gdyby nie s?ynna r?ka ...

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#59 2006-03-31 08:03:57

Kika
Użytkownik

Boski Colin nie mia? bardzo rozbudowanej roli je?eli chodzi o tekst, ale tyle uczu?, które wyra?a? samym sob? postawi?o go w moich oczach na piedestale.... Ta burza uczu?, która w Darcym zachodzi?a jest tak rewelacyjnie pokazana przez CF, ?e mi zawsze dech zapiera.... big_smile
Aine ca?kowicie si? z Tob? zgadzam....

a Mateusz, mo?e dlatego ?e nie zapozna? si? nale?ycie z postaci? Darcego nie potrafi? tak do ko?ca przekaza? uczu? jakie nim targa?y.... chocia? jego wersja, tez mi si? podoba.... czy nie uwa?acie, ?e troszk? uzupe?nia t? posta? z serialu...

gg 2775021

#60 2006-03-31 12:46:08

ewelinka
Użytkownik

Dla mnie zawsze Colin pozostanie JEDYNYM Darcym. wink

#61 2006-03-31 12:59:53

Gosia
Użytkownik

[Colin jest JEDYNYM Darcym. Ten wzrok jak patrzy na Lizzy, to bezgraniczne uwielbienie w oczach. Nie musi nic mówi?, my ju? wiemy, ?e on j? kocha. Ma to w oczach wyklepane i wyryte.

No Aine. Nigdy nie sadzilam, ze ten tekst z Twojej klawiatury wyplynie wink
Jestem pod wrazeniem....

#62 2006-03-31 18:26:49

Ania
Użytkownik

Gosiu, Caiti, oczywi?cie macie na my?li scen? filmow? z P&P95. Te? j? uwielbiam(...)

Ja t? scen? lubi? i w ksi??ce, i w serialu i w filmie. Po prostu jedna z moich ulubionych. smile

Caiti, wczoraj specjalnie wróci?am do ksi??ki i przecie? nie ma tam sceny przy fortepianie! roll To wyobra?nia filmowców i chwa?a im za to ?e j? stworzyki, a Colinowi, ze tak j? zagra?. Dlatego uwa?am , ze przydomek "boski" za t? scen? w pe?ni mu sie nale?y wink

#63 2006-03-31 18:28:52

Ania
Użytkownik

Gosiu! znów wróci?a? do swojego starego avatarka. My?l?, ze on najlepiej do Ciebie pasuje!wink

#64 2006-03-31 18:32:30

Gosia
Użytkownik

Ze co prosze? Czy to do mnie aby?
Ja od poczatku mam ten sam avatar smile
A scena przy fotepianie chyba jest, czyzbym juz traktowala ja jak integralna czesc ksiazki???

#65 2006-03-31 18:34:26

Alison
Użytkownik

A ja uwielbiam w ksi??ce scen? w Netherfield, jak Darcy prosi Lizzy do ta?ca (reela), a ona udaje, ?e go nie s?yszy, on musi powtórzy? zaproszenie, wtedy ona z ?obuzerskim wdzi?kiem t?umaczy mu, ?e s?ysza?a ale mu nie odpowiedzia?a, ?eby nie dawa? mu okazji do ur?gania nad jej plebejskim gustem, a nie chcia?a mu odmawia?. Zatem teraz musi mu odmówi?, ale teraz ju? nie mo?e jej krytykowa?. On wtedy odpowiada g??bokim g?osem - "Nigdy bym nie ?mia? pani krytykowa?". Oczywi?cie cytuj? z pami?ci i wyobra?ni, a ?e mam j? bujn? to mo?e w detalach jest nieco inaczej...ale ta scena jest dla mnie tak g??boko filmowa i tyle mówi?ca, o charakterze Lizzy i o post?puj?cym uczuciu Darcy'ego, ?e nigdy nie pojm? dlaczego nie znalaz?a si? w ?adnej ekranizacji.

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#66 2006-03-31 18:39:31

Gosia
Użytkownik

I na zakonczenie stwierdzenie JA: ze on nie moze sie na nia obrazic, bo jej zachowanie to wdzieczne polaczenie slodyczy i lobuzerstwa.

#67 2006-03-31 18:51:52

Ania
Użytkownik

Wybacz mi Gosiu! Jest jeszcze Gosia J., która zmienia cz??ciej avatary i musia?am j? z ob? pomyli? :oops: Bardzo mi wstyd. Natomiast w ksi??ce sprawd? - mo?e nie o t? sam? scen? nam chodzi. Ta, o któr? mi chodzi?o to fortepian w Pemberly, a przy nim Lizz i Georgiana. Najpierw gra Lizzy a potem odchodzi, a panna Bingley wyg?asza tekst o pu?ku w Meryton i stracie dla rodziny Bennet. Georgiana sie myli, a Lizz p?dzi do fortepianu, zeby przewraca? jej nuty. I wtedy BC u?miecha sie :oops: , a ona do niego. W ksi??ce natomiast jedynym wspólnym spotkaniem, poza pierwszym spacerem jest rewizyta u Georgiany, gdzie w?a?nie padaj? wspomniane wyzej s?owa - ale nie ma tam fortepianu, a Lizzy i Georgiana (mocno speszona ca?? sytuacj? przyjmowania go?ci, siedz? daleko od siebie...

#68 2006-03-31 18:53:55

Gosia
Użytkownik

Aaaaaaa, to ja myslalam ze mowa jest o scenie przy pianoforte w Rosing Park.

#69 2006-03-31 19:07:23

Ania
Użytkownik

Ta te? by?a cudowna! Ten dialog pomi?dzi Lizz i Darcym, gdzie ona tak fantastycznie go kokietuje, a on pozwale si? tak uroczo wodzi?, ca?kowicie si? poddaje0. Ale gdy popatrzylam na ró?ne poprzednie wypowiedzi, stwierdzi?am, ze nie tylko ja mówi?am o scenie w Pemberly.

#70 2006-03-31 19:12:52

GosiaJ
Użytkownik

Wybacz mi Gosiu! Jest jeszcze Gosia J., która zmienia cz??ciej avatary i musia?am j? z ob? pomyli? :oops: Bardzo mi wstyd.

:oops: Je?li to, ?e mamy prawie takie same nicki, wprowadza zamieszanie, to ja zmieni?, nie ma sprawy, Gosiu. Co prawda jestem przywi?zana do swego imienia, ale mo?e jaki? nick fajny sobie wymy?l? :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#71 2006-03-31 20:32:40

Maryann
Użytkownik

Ale gdy popatrzylam na ró?ne poprzednie wypowiedzi, stwierdzi?am, ze nie tylko ja mówi?am o scenie w Pemberly.

Ja na pewno mówi?am o scenie w Rosings i o mojej ulubionej kwestii "Moje palce nie poruszaj? si? po tej klawiaturze tak mistrzowsko, jak palce wielu kobiet (...) Nie przypuszczam jednak, by moje palce by?y gorsze od palców innych dam, które graj? znacznie lepiej ni? ja."
I o minie Colina z wypisanym w oczach zachwytem. No, i o tym grymasie, kiedy lady Katarzyna si? wtr?ca z pytaniem "O czym tam rozmawiacie?".

#72 2006-03-31 20:41:53

Ania
Użytkownik

Je?li to, ?e mamy prawie takie same nicki, wprowadza zamieszanie, to ja zmieni?, nie ma sprawy, Gosiu. Co prawda jestem przywi?zana do swego imienia, ale mo?e jaki? nick fajny sobie wymy?l? :-)

Sorry, sorry, sorry ja wprowadzilam to zamieszanie, ale s?dz? ?e drugi raz takiej gafy nie strzel?. My?l?, ze skoro tylko ja tak paln??am, nie ma powodu, zeby? si? pozbywa?a przyjemno?ci podpisywania swoim imieniem - jak widzisz doskonale to rozumiem (wide mój nick)

#73 2006-03-31 20:48:39

Gosia
Użytkownik

GosiuJ
Ale mi to wcale nie przeszkadza.
Dla odroznienia moge w ogole nie zmieniac avatarka (a przeciez nie zmienialam), bo swoj lubie smile A Ty mozesz szalec wink

#74 2006-03-31 20:56:36

Ania
Użytkownik

Ja na pewno mówi?am o scenie w Rosings i o mojej ulubionej kwestii "Moje palce nie poruszaj? si? po tej klawiaturze tak mistrzowsko, jak palce wielu kobiet (...) Nie przypuszczam jednak, by moje palce by?y gorsze od palców innych dam, które graj? znacznie lepiej ni? ja."
I o minie Colina z wypisanym w oczach zachwytem. No, i o tym grymasie, kiedy lady Katarzyna si? wtr?ca z pytaniem "O czym tam rozmawiacie?".

Ja ca?y czas my?la?am o Pemberly - nie wiem, dlaczego umkn??a mi ta inna scena fortepianowa i zafiksowa?am si? przy filmowym uj?ciu. Tam graj? tylko spojrzenia, pó?u?miechy. Rosings to rzeczywi?cie ta lepsza scena z instrunentem. Niechybnie to znak, ze czas na nowo wzi?? si? za lektur? i ksi??ki, roll i filmu roll :oops:

#75 2006-03-31 21:33:18

Diana
Użytkownik

Pami?tam, ?e jak pierwszy raz obejrza?am DiU w tv (nie wiedz?c nic o ksi??ce), to potem na lekcjach z kole?ankami podziwia?y?my, ?e wreszcie pu?cili przyzwoity serial bez rozbierania si? w trzeciej minucie filmu do roso?u, scen ?ó?kowych itp. Za to pokazana by?a mi?o?? szlachetna i pi?kna! B?d?c kiedy? w Toruniu, zauwa?y?am na pó?ce w ksi?garni sam? powie?? i skusi?o mnie, by j? sobie kupi?. Nie ?a?uj? tej decyzji.

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

Stopka forum