Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-02-18 16:04:04

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Pierwszy raz z "D&U"

Wynios?y to jest, ale pi?kny to niestety nie za bardzo :?

Ale za to bardzo angielski. Tak jak i panie.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#27 2006-02-18 17:15:07

Gosia
Użytkownik

Gitka, co do tego plakatu to dotyczy filmu z 1980 r. Mialam go przyjemnosc ogladac w tv.
Pisalam juz o tej wersji, tylko chyba w innym temacie temacie, ze Darcy byl tam caly czas jakis nabzdyczony i chodzil tak jakby kij od szczotki polknal big_smile

#28 2006-02-18 18:27:07

Alison
Użytkownik

Gitka, co do tego plakatu to dotyczy filmu z 1980 r. Mialam go przyjemnosc ogladac w tv.
Pisalam juz o tej wersji, tylko chyba w innym temacie temacie, ze Darcy byl tam caly czas jakis nabzdyczony i chodzil tak jakby kij od szczotki polknal big_smile

No i tak te? wygl?da, do tego rysy ma jakie? takie bardziej neandertalskie. Za przeproszeniem.

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#29 2006-02-18 20:06:29

Maryann
Użytkownik

chyba obejrzalam najpierw wersje DiU z 1980 (leciala w tv), a pozniej zaczelam czytac ksiazki smile

U mnie te? si? zacz??o od tego serialu. Wtedy tak mi si? spodoba?, ?e zacz??am szuka? ksi??ki. I tak mi ju? zosta?o.
Niektórzy twierdz?, ?e tamta wersja by?a nawet lepsza od tej z 1995. O weryfikacj? tej opinii trudno, bo - niestety - serial jest prawie nieosi?galny. Owszem, mo?na go sobie kupi? na Amazonie, ale za nieprawdopodobne pieni?dze.
A mo?e tak pojawi si? w tym obiecanym sze?ciopaku???

#30 2006-02-18 20:39:05

Kazik
(Admin)

Wstyd przyzna? ale ja "Dum?" przeczyta?em nie tylko po obejrzeniu wersji z Jennifer (?eby by? jaki? pluralizm nie b?d? zachwala? Colina wink) ale tak naprawd? to dopiero rok lub dwa po zrobieniu pierwszej wersji tej strony (powsta?a w 2000 roku i by?a pod adresem www.rsi.com.pl/~kmatan, potem www.kazik.iig.pl/austen). Dopiero wtedy dotar?o do mnie ?e mo?e warto przeczyta? ksi??k?. Potem posz?y nast?pne. Do dzisiaj nie przebrn??em jednak przez "Emm?", cho? obie ekranizacje lubi?.

"Barbarzy?cami nazywamy tych, których zwyczaje ró?ni? si? od naszych" (Benjamin Franklin)

#31 2006-02-18 20:44:59

Gosia
Użytkownik

Wstyd przyzna? ale ja "Dum?" przeczyta?em nie tylko po obejrzeniu wersji z Jennifer (?eby by? jaki? pluralizm nie b?d? zachwala? Colina wink) ale tak naprawd? to dopiero rok lub dwa po zrobieniu pierwszej wersji tej strony (.

Nie wiem czy powinienes sie do tego przyznawac wink

#32 2006-02-18 20:49:04

Maryann
Użytkownik

Wstyd przyzna? ale ja "Dum?" przeczyta?em nie tylko po obejrzeniu wersji z Jennifer (?eby by? jaki? pluralizm nie b?d? zachwala? Colina wink) ale tak naprawd? to dopiero rok lub dwa po zrobieniu pierwszej wersji tej strony Dopiero wtedy dotar?o do mnie ?e mo?e warto przeczyta? ksi??k?. Potem posz?y nast?pne.

To sk?d w ogóle wzi?? si? pomys? strony, je?li nie po lekturze ksi??ek JA?

#33 2006-02-18 21:16:49

Kazik
(Admin)

Wstyd przyzna? ale ja "Dum?" przeczyta?em nie tylko po obejrzeniu wersji z Jennifer (?eby by? jaki? pluralizm nie b?d? zachwala? Colina wink) ale tak naprawd? to dopiero rok lub dwa po zrobieniu pierwszej wersji tej strony Dopiero wtedy dotar?o do mnie ?e mo?e warto przeczyta? ksi??k?. Potem posz?y nast?pne.

To sk?d w ogóle wzi?? si? pomys? strony, je?li nie po lekturze ksi??ek JA?

No to jak si? przyznam to zaraz mnie zlinczujecie. Ale trudno, prawda boli wink.
By?em wtedy na studiach podyplomowych i na zaliczenie z webmasterstwa trzeba by?o zrobi? jak?? stron?. Brakowa?o mi tematu, a poniewa? akurat by?em po kilkukrotnym obejrzeniu filmu wi?c pad?o na ekranizacje powie?ci Jane (taki by? chyba tytu? pierwszej wersji strony). A potem samo posz?o. Skoro robi? to do tej pory to chyba troch? mnie wci?gn??o.

P.S. Nie bijcie za mocno bo grypa mnie bierze i mog? nie prze?y? sad

"Barbarzy?cami nazywamy tych, których zwyczaje ró?ni? si? od naszych" (Benjamin Franklin)

#34 2006-02-18 21:19:15

Maryann
Użytkownik

Nie b?dziemy. Bo "wci?gn??o".

#35 2006-02-18 21:31:38

Gosia
Użytkownik

Prawda bywa brutalna i malo romantyczna.
Ale z drugiej strony, skoro byles po kilkukrotnym obejrzeniu filmu, to odpuszczamy wink
Ja tez sie przyznalam, ze nie mam w domu wszystkich ksiazek JA big_smile
a nawet ze mam tylko dwie, choc prawie wszystkie przeczytalam, razem z jej biografia.
Kazdy ma jakies grzeszki na sumieniu wink
Ale brawo za szczerosc! big_smile

#36 2006-02-18 21:39:36

Kazik
(Admin)

W sumie to obejrza?em jakie? 20 razy, wi?c tym bardziej nie powinny?cie bi?wink. A ksi??ki akurat mam wszystkie, niektóre te? w oryginale.

#37 2006-02-18 21:48:27

Gosia
Użytkownik

Chorego bic? A fe!
Chyba zeby Cie to mialo troche rozgrzac, a wiesz, w chorobie to wazne wink

No niestety, ja az tak mocna w angielskim nie jestem, zeby czytac w oryginale sad

#38 2006-02-18 22:10:51

AineNiRigani
Użytkownik

P.S. Nie bijcie za mocno bo grypa mnie bierze i mog? nie prze?y? sad

Ech, kochany, ja mam w nosie czy do stworzenia tej strony sk?oni?a Ci? mi?o?? do JA, czy te? zaliczenie pracy. Dla mnie liczy si? to, ?e zrobi?e? fajn? stronk?, która sprawia, ?e moge si? rozerwa? na forum, która sk?ania mnie do szperania i szukania. A przede wszystkim mog? sie dowiedzie? czego? nowego o JA, by? na bie??co w newsach filmowo-ksi??kowych. ?e o spotkaniu innych "nienormalnych" (pod róznymi wzgl?dami) nie wspomn? big_smile
I ja chcia?am za to bardzo serdecznie podzi?kowa? big_smile

#39 2006-02-18 22:14:27

AineNiRigani
Użytkownik

Ja tez sie przyznalam, ze nie mam w domu wszystkich ksiazek JA big_smilea nawet ze mam tylko dwie, choc prawie wszystkie przeczytalam, razem z jej biografia.
Kazdy ma jakies grzeszki na sumieniu wink
Ale brawo za szczerosc! big_smile

A ja nie wszystkie przeczyta?am... :oops: :oops:
Ten skandaliczny, poniek?d, fakt usprawiedliwi? mo?e jedynie to, ?e moja mi?o?? do JA jest stosunkowo ?wie?a i nieskalana. Ale za to silna i bardzo intensywna, czekaj?ca jedynie na odrobink? czasu (bo w busach nie mog? ju? czyta? - choroba lokomocyjna mnie dopada) big_smile

#40 2006-02-18 23:12:16

Alison
Użytkownik

Maksiu (znaczy Kazimierzu) TO DZIA?A!!! ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#41 2006-02-18 23:15:30

Alison
Użytkownik

A ja chcia?am powiedzie?, ?e przeczyta?am wszystko poza Lady Susan i Sadinton, nad czym bardzo bolej?, ale nie mog? tego dosta?, a ostatnio kto? mnie podkupi? na Allegro :-(
A reszt? mam ca?o?? w obu j?zykach i wszystko przeczyta?am. I to nie raz i nie dwa. Nie ?ebym si? kfali?a, ale jak ju? siem spowiadamy to i ja te? ;-)

#42 2006-02-19 12:14:51

Gosia
Użytkownik

przeczyta?am wszystko poza Lady Susan i Sanditon

Tych dwoch ja tez nie czytalam.

#43 2006-02-20 11:17:00

Mag
Użytkownik

za ma?o...
ze wstydem stwierdzam,?e znam tylko D&U'95
czy kto? móg?by mnie o?wieci? i po?yczy?,sprzeda? skopiowa? te innne?

GG 6318358

#44 2006-02-22 23:52:04

Deska
Użytkownik

Ja przeczyta?am P&P po raz pierwszy jaki? miesi?c temu. 3 dni ?lepi?am si? w komuter ( bo chcia?am w oryginale, a Warszawskie biblioteki to jaka? groteska :? ), ekran lata?, mryga? itp..Ale nic nie mog?o mnie powstrzyma?. Do s?owniczka si? troch? zagl?da?o, ale mam ?wietny: staroangielski po staropolsku big_smile Takie jazdy*, ?e hej....

*po wieczorze z JA taki elom?odzie?owy mo?e zabi? big_smile

#45 2006-03-29 22:36:59

ANJOLIE
Użytkownik

W sumie to obejrza?em jakie? 20 razy, wi?c tym bardziej nie powinny?cie bi?wink. A ksi??ki akurat mam wszystkie, niektóre te? w oryginale.

ja te? ja te?!!! mam wszystkie ksia?ki JA i ci?gle do nich wracam
moje zauroczenie JA trwa d?ugie lata( gdy obejrza?am serial z 95 totalnie wpad?am) i bedzie trwac wiecznie :!: :!: :!: :!: :!:

#46 2006-03-29 23:53:27

Ania
Użytkownik

obejrzalam najpierw wersje DiU z 1980 (leciala w tv), a pozniej zaczelam czytac ksiazki smile

U mnie by?o ca?kiem podobnie. Najpierw obejrzalam film w tej wersji. Zapisa?am gdzie? (w notatkach maturalnych z niemieckiego) nazwisko Austen, ale mieszkalam wtedy w takiej mie?cinie, w której to nazwisko w bibliotekach zupe?nie nie by?o znane. Gdy zacz??am studia w Krakowie wróci?am do notatek z niemieckiego i tam znalaz?am has?o JA. Na szcz??cie tu nie by?o problemu w bibliotece z wypo?yczeniem P&P. No i wpad?am na d?ugie lata. Odt?d wracam do tej ksi??ki w ca?o?ci przynajmniej raz w roku, a we fragmentach znacznie cz??ciej!

#47 2006-03-30 00:04:46

Ania
Użytkownik

A propos lubicie wraca? do ksi??ki tylko we fragmentach? Ja to uwielbiam. Czytam sobie np. tylko list Darcy'ego i to kilka razy pod rz?d, a potem wizyt? w Pemberly. Które fragmenty Wy lubicie najbardziej?

#48 2006-03-30 00:45:33

AineNiRigani
Użytkownik

Bal w Netherfield
Pemberley,
zakonczenie

Ogólnie wszystkie w których jane ods?ania nam my?li Darcy'ego.

#49 2006-03-30 01:24:08

Caitriona
Użytkownik

A propos lubicie wraca? do ksi??ki tylko we fragmentach? Ja to uwielbiam. Czytam sobie np. tylko list Darcy'ego i to kilka razy pod rz?d, a potem wizyt? w Pemberly. Które fragmenty Wy lubicie najbardziej?

Uwielbiam wraca? do "Dumy..." w?a?nie w taki sposób. Otwieram ksi??k? i czytam ten kawa?eczek, potem nast?pny itd. Tak troch? na chybi? trafi?. A moje ulubione to spotkanie w Pemberley i scena przy fortepianie wink

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#50 2006-03-30 07:56:53

frycia
Użytkownik

Prezent na 18stke big_smile

,, ?ycie to ?art i wszystko temu dowodzi" (GG)

Stopka forum