Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Fanturio: co do eksponowania, to w XIX wieku tworzono sale/pokoje 'kolekcjonerskie'. O ile oczywi?cie kto? w domu mia? takie zainteresowania.
Co do zimna i przeci?gów -- to? i gru?lica zbiera?a swoje ?niwo...
pak4 napisał:
Fanturio: co do eksponowania, to w XIX wieku tworzono sale/pokoje 'kolekcjonerskie'.
By? mo?e. Dla mnie jednak wystawa rze?by w P&P'05 wydaje si? bardzo nienaturalna. Co? jak magazynek muzealny
Co do zimna i przeci?gów -- to? i gru?lica zbiera?a swoje ?niwo...
Wystarcza?o zapalenie p?uc...
Wygl?da to dziwnie, masz racj?, zw?aszcza te zakryte twarze w rze?bach. Ale od strony organizacji wn?trz mo?liwe to to jest. (Nawiasem mówi?c pokoje kolekcjonerskie, które widzia?em, wygl?da?y jak zagracone magazyny muzealne.)
Zapalenie p?uc - owszem, te?. Ale ja akurat pami?tam wiele przypadków ?mierci na gru?lic?, która rozprzestrzenia?a si? nie tylko ze wzgl?du na brak szczepionek, ale przede wszystkim na warunki: zimno i wilgo?.
pak4 napisał:
(Nawiasem mówi?c pokoje kolekcjonerskie, które widzia?em, wygl?da?y jak zagracone magazyny muzealne.)
Ale takie monotematyczne... B?eee....
Monotematyczne to nie by?y -- prawda. Ale my?l?, ?e to zale?y od kolekcjonera
(Co nie mia?o by? aluzj? do Fowlesa.)
Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-10-11 07:29:58)
A ja si? zastanawiam, jak ogrzewano takie wn?trza, czy tylko kominkami i czy wszystkie pokoje? Bo np. w wielu sypialniach nie widzia?am kominków... Mo?e ma kto? szersz? wiedz? na ten temat?
Ostatnio wyczyta?am, ?e w powozach wozi?o si? co? w rodzaju piecyków pe?nych gor?cego w?gla, które umieszczano pod stopami i wymieniano na kolejnych przystankach...Swoj? drog?, to ciekawy temat na artyku?
To tak a propos - zwiedza?am kiedy? w Holandii pewien pa?acyk, gdzie jednym z eksponatów by?y sanki dzieci?ce, gdzie pod siedzeniem by?o miejsce na gor?c? ceg??, by dziecku w trakcie zabaw by?o ciep?o .
A temat na artyku? rzeczywi?cie by?by ciekawy .
Ha, to jednak mieli jakies ogrzewanie? A jak ogrzewano lozko albo toalete? Ktos wie?
Jak by?o to nie wiem, ale 'ostrzegam', ?e piece potrafi?y by? ukryte, tak by nie 'szpeci?y' wn?trz. Np. piec ogrzewa? inne pomieszczenie ni? to, z którego by? dost?pny.
Nieogrzewane ?ó?ko zbli?a ludzi
?ó?ka ogrzewano tak jak robi?y to nasze babki - termoforem. Zanim niewiasta wskoczy?a do ?ó?ka, od 15 minut le?a? tam ju? termofor i je grza?...nie wiem tylko z czego by? zrobiony...
Trzeba poczyta? któr?? z ksi??ek z serii "?ycie codzienne", kiedy? taka wychodzi?a, albo co? o historii obyczajowo?ci. Grzebi?c w katalogach Bibl. Narodowej, znalaz?am co? takiego: Kobieta i rewolucja obyczajowa : spo?eczno-kulturowe aspekty seksualno?ci : wiek XIX i XX : zbiór st / pod red. Anny ?arnowskiej i Andrzeja Szwarca ; [przedm. Anna ?arnowska i Andrzej Szwarc].
Ksi??ka dost?pna na allegro, ale cena do?? wysoka. Czy kto? mia? t? ksi??k? w r?ce?
http://www.allegro.pl/item279697650_kob … owska.html
Karenina napisał:
?ó?ka ogrzewano tak jak robi?y to nasze babki - termoforem. Zanim niewiasta wskoczy?a do ?ó?ka, od 15 minut le?a? tam ju? termofor i je grza?...nie wiem tylko z czego by? zrobiony...
Wcze?niej by?y szkandele. Czyli takie co? metalowe, przypominaj?ce odrobin? patelni? z dziurkowan? pokrywk? i na d?ugiej r?czce. Do ?rodka takiego cu? wsypywa?o si? czerwone w?gle z paleniska i pakowa?o si? szkandel? do ?ó?ka pod pierzyn?. Kilka minut i po?ciel cieplutka.
Dione napisał:
Karenina napisał:
Wcze?niej by?y szkandele. Czyli takie co? metalowe, przypominaj?ce odrobin? patelni? z dziurkowan? pokrywk? i na d?ugiej r?czce. Do ?rodka takiego cu? wsypywa?o si? czerwone w?gle z paleniska i pakowa?o si? szkandel? do ?ó?ka pod pierzyn?. Kilka minut i po?ciel cieplutka.
Je?li kto? nie wie, jak to wygl?da?o, to urz?dzenie "gra" w I cz??ci Piratów z Karaibów - s?u??ca grzeje tak ?ó?ko Elizabeth Swann, tj. Keirze
A o ogrzewane karety ?adnie opisane s? np. w Akuninie, w II tomie Przygód Magistra
jeszcze ladniej widac w Pierscieniu i Rozy z Kasia Figura i Zbigniewem Zamachowskim. wlasnie takim "cusiem" Rozia przywalila Bulbie i krolowi.
?e te? si? piernat nie zapali? od tej (tego?) szkandeli
AineNiRigani napisał:
jeszcze ladniej widac w Pierscieniu i Rozy z Kasia Figura i Zbigniewem Zamachowskim. wlasnie takim "cusiem" Rozia przywalila Bulbie i krolowi.
Ale jak to by?a pi?kna scena ..... (rozmarzona emotka)