Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-02-13 21:56:44

Georginia
Użytkownik

Darcy

tym razem wybaczcie banalnosc tematu...ale do rzeczy,podczas pewnego czatu w którym udzia?a bra?y:Caitriona Aine i poniek?d ja:-) pojawi? si? w?tek osobisto?ci Darcy'ego...?e niby taki idea?, a tak serio, to która z was chcia?aby mie? pod swoim dachem takiego introwertyka ze sk?onno?ciami do zak?opotania, rozwianym charakterem,od zadufanego w sobie pudla przez czule patrzacego spaniela?:-)
He he tak serio,mo?e nakreslimy jaki? spójny portret psychologiczny Darcy'ego?Ale ju? bez spanieli;-)

#2 2006-02-13 22:45:45

Alison
Użytkownik

Re: Darcy

Problem tylko w tym, o którym Darcym b?dziemy rozmawia?. Bo ten ksi??kowy zdecydowanie odbiega od „nowego” filmowego. Ten filmowy to dla mnie taka troch? ciapa, nie przepadam za takimi typami. Ksi??kowy, moim zdaniem nie ma „rozwianego charakteru”, jest wynios?y, ale jak ju? kiedy? tu mówi?y?my tak zosta? wychowany. Introwertyk – to troch? by mi przeszkadza?o, lubi? ludzi otwartych, ?atwo nawi?zuj?cych kontakt, ale przy tym wszystkim by? inteligentny, oczytany, zrównowa?ony, odpowiedzialny, dyskretny, lojalny, pozornie bezkompromisowy (cho? w ko?cu poszed? na jaki? tam kompromis wobec samego siebie) i co dla mnie BARDZO wa?ne, mia? poczucie humoru. No po prostu 100% faceta w facecie. Do tego zdolny do czu?ej mi?o?ci, dla której potrafi? schowa? do kieszeni dum? (sprawa Wickhama), prze?kn?? niezno?ne koneksje (te?ciowa i szwagierki), ola? cioci? z jej epokowymi pomys?ami (Lady CdB), poza tym dobry brat (opieka nad Giorgian?) wi?c mo?na si? spodziewa?, ?e w przysz?o?ci i ojciec, i kurcze blade last but not least przystojny jak diabli. Czego jeszcze chcie??!

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#3 2006-02-14 00:06:06

Kaziuta
Użytkownik

Faktycznie problem polega na tym, którego z nich omawiamy. Je?eli filmowego 2005 to troch? si? nie zgadzam z Alison, ?e to taka ciapa. Mo?e ciapa, ale tylko z wygl?du, przecie? wszystkie cechy ksi??kowego Darcyego nie sa do ko?ca obce filmowemu. Bo czy? Darcy 2005 nie jest inteligentny, oczytany, zrównowazony itd, itd Zak?opotanie w sprawach uczuciowych mi nie przeszkadza, je?eli realizowane jest z konsekwencj? i po pierwszych niepowodzeniach trwa dalej w swoim uczuciu i potrafi o nie walczy?. A Darcy potrafi?. Czy? my kobiety nie lubimy by? zdobywane.

#4 2006-02-14 00:48:50

niya
Użytkownik

Pan Darcy nas przyci?ga, byc moze dlatego, ze marzymy aby mocny, wyniosly, dumny mezczyzna pokochal wlasnie nas... Czyz to nie jest urocze? Wbrew pozorom, kobiety potrzebuja prawdziwego mezczyzny z zasadami, ktory nas okie?zna. Marzymy, ze byc moze i my, okielznamy jego...
Musia?bysmy przeprowadzic studium przypadku Pana Darcego... mam w glowie taki natlok mysli, ze nie chce wypisac wiekszej ilosci bzdur.
Jedno jest pewne, ten naburmuszony typ pociaga i intryguje, chociaz watpie czy ktoras z nas wytrzymalaby z nim dluzej... Mysle, ze Pan Darcy jest slodki, a nawet seksowny, lecz w poczatkowej fazie zwiazku, gdy jeszcze czlowieka fascynuja zupelnie absurdalne cechy charakteru.
Przemysle to i moze jutro wykombinuje cos madrzejszego.

Dobranoc smile

A co si? staje to si? staje tylko raz w tym czasie
I tylko raz w tym miejscu...

#5 2006-02-14 07:13:25

AineNiRigani
Użytkownik

Mnie zawsze bardziej poci?ga? taki typ Wickhama-Bingleya. Ma?o skomplikowany weso?y typ, z którym mozna po?artowa?, zabawi? si? itp.
Tyle, ?e si? sparzy?am. Tak wi?c automatycznie Darcy wyszed? na pierwszy plan big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#6 2006-02-14 08:25:39

Gosia
Użytkownik

Kobitki, przeciez to facet jak marzenie. Nie dosc ze przystojny, to jeszcze bogaty big_smile Czego chciec wiecej? wink

A tak na serio, mnie pociaga u niego nawet nie to, ze jest bogaty, choc to nie tak malo istotny szczegol wink ale to ze ten facet ceni kobiety niezalezne i z charakterem. I jest na tyle meski, ze potrafi taka zone zaakceptowac. Nie kazdemu, by sie to udalo. Widac ze Lizzy go pociaga nie dlatego, ze jest ladna (choc to z pewnoscia jest dla niego wazne, w koncu facet), ale dlatego, ze ma cos do powiedzenia, ze jest oczytana, ze ma w sobie nie tylko wdziek, ale i jest inteligentna.
On akceptuje kobiete, ktora mu dorownuje, a nie tylko tak?, ktor? sam przerasta.
Zreszta facet jest odpowiedzialny (ta troska o siostre), umie dbac o swoich poddanych i majatek (slowa gospodyni). No i (ktos juz to podkreslil) nie jest zadufany w sobie, bo umie sie przyznac do bledu i potrafi zniesc to, ze ktos mu ten blad wytknie.

Poza tym, kto by sie nie kochal w Colinie wink

#7 2006-02-14 08:36:33

Georginia
Użytkownik

he he Gosiu...widze tu niemal?e otwart? walk? na bóstwa!:-)

A je?li mowa o cechach....dla mnie najwa?niejsze jest w?a?nie to,?e akceptuje t? niezale?nosc Lizzy...wiecie,generalnie jest tak,?e wi?kszos? facetów szuka inteligentnych kobiet,jak ju? jak?? znajd? to za wszelk? cen? starj? im si? udowodni?,?e s? g?upsz od nich...ot ca?a filozofia!
Przyznajcie,?e m??czy?ni najzwyczajniej nie lubi? wyzwa?:-) w przeciwienstwie do nas nieszcz??nic które jak ?my do ?wiat?a ci?gn? do najtrudniejszych charakterów....z bojowym has?em na ustach...kocham Cie!a jak Ci? kocham to Ci? zmienie!!! :-)
szczerze mówi?c czas si? tego oduczy?,Darcy jest idealny ale introwertyzm chyba przewa?yl szal? goryczy....to mo?e interesuj?ca cecha...ale na d?u?sz? mete chyba bym nie wytrzyma?a...reszta bez zarzutu;-)

#8 2006-02-14 08:48:20

Alison
Użytkownik

Co do tej nie lubianej przez nas introwertyczno?ci, to powiem Wam, ze w?a?nie na d?u?szy zwi?zek, ona wcale nie jest taka z?a. Przynajmniej ch?op si? jak op?tany za laskami nie ugania tylko siedzi w domu, bo mu samemu ze soba dobrze, a jak ju? musi, to nie robi tego tak oficjalnie, co np. na jakich? imprezach jest znacznie ?atwiejsze dla osób towarzysz?cych ni? ekstrawertyczny lew salonowy i bawidamek.

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#9 2006-02-14 08:55:40

Gosia
Użytkownik

Przynajmniej ch?op si? jak op?tany za laskami nie ugania tylko siedzi w domu,

No to jest argument big_smile

Introwertyk jest ok, byle sie calkowicie nie zamykal w sobie.
Ale przy zywej inteligencji kobiecej, to by sie nie stalo.
Wierze, ze taka kobieta jak Elzbieta sprawilaby, zeby sie bardziej otworzyl.

#10 2006-02-14 09:10:26

Alison
Użytkownik

Z introwertykami tak jest, ?e oni oswojeni s? ca?kiem, ca?kiem. Tylko na zewn?trz, w towarzystwie trudno im si? objawi? ze swoim prawdziwym ja, w zwi?zku z tym maj? te? du?o bujniejsze ?ycie wewn?trzne i g??bsze przemy?lenia, bo si? z ka?d? iskierk? nie pchaj? by obwie?ci? j? ca?emu swiatu i tak jak Gosia powiedzia?a, kobieta o ?ywym umy?le z introwertyka zrobi "gwia?dzisty dyjament" ;-)

#11 2006-02-14 09:42:13

niya
Użytkownik

Przez Was ciagle mysle o Panu Darcym tongue
Moj umysl moze nie wytrzymac tak doglebnej analizy, bo juz zaczynam domniewywac, co by bylo gdyby...

Ciekawe czy on naprawde lubil kobiety o ?wiatlych umyslach, bo gdy Lizzy zacznie sie madrzyc w przyszlosci, to nie wiem czy Pan Darcy to zniesie... Jesli jednak kocha, to na pewno, a po drugie ma siostre, ktora tak bardzo szanuje, wiec moze dzieki niej ma wpojone takie, a nie inne podejscie do kobiet.

Mowicie, ze nie bedzie sie uganial za laskami - a moze bedzie cichym zdrajca, ktory w swoim umysle snuje wyjatkowe przedsiewziecia big_smile

Och, On chyba jednak jest idealny i nie sposob mowic o Nim zle, bo doslownie mam wyrzuty ;-)

#12 2006-02-14 11:19:21

Kaziuta
Użytkownik

A ja mam nadzieje (cho? zdaje sobie spraw?, ?e to raczej niemo?liwe), ?e Dracy pozostanie Darcym zawsze. B?dzie czu?y, kochaj?cy i wpatrzony w LIzzy (marzenia ?ci?tej g?owy co?)
Moim zdaniem jego nie?mia?o?? jest tylko zewn?trzna, tylko w obcych sobie miejscach i w?ród obcych ludzi (czym si? t?umaczy? Lizzy) nie umia? si? znale??, ale ju? prywatnie by? weso?ym nie pozbawionym poczucia humory facetem (spotkanie w Pemberly na obiedzie).
Jak go nie kocha??

#13 2006-02-14 12:22:01

Mag
Użytkownik

Po pierwsze- BOGATY -10 tysi?cy rocznie! 8O
Po drugie inteligentny, oczytany,cierpliwy(znosi? zaloty Karoliny ze stoickim spokojem)
My?l?,?e by? dobry szczególnie dla osób, na których mu zale?a?o.
Opinie tworzy? przemy?lane wi?c k?ótnie z fruwaj?c? porcelan? nie wchodz? w gr? tongue
I na pewno zyskiwa? przy bli?szym poznaniu.... a? chcia?oby si? by? Lizzy :oops:

GG 6318358

#14 2006-02-14 12:37:36

Alison
Użytkownik

Czyli wszystko jasne, dlaczego si? w nim tak bez pami?ci kochamy od 200 lat ;-) Biedni ci nasi faceci, ?eby si? skichali to mu nie dorównaj?, ale jakby p?tali si? po babskich forach, to by wiedzieli czego od nich oczekujemy, a tak...wol? oglada? samochody i nie powiem co jeszcze...

#15 2006-02-14 13:08:48

Mag
Użytkownik

A? chcia?oby si? za?piewa? z Danusi? Rinn:
"GDZIE CI M??CZY?NI...." lol

GG 6318358

#16 2006-02-14 13:37:13

Gosia
Użytkownik

Ja tak sobie mysle, ze oni nie sa w stanie w zadnym razie dorownac takiemu Darcy`emu, bo to za trudne i im sie nie chce...

#17 2006-02-14 14:07:37

Kaziuta
Użytkownik

Czyli wszystko jasne, dlaczego si? w nim tak bez pami?ci kochamy od 200 lat ;-) Biedni ci nasi faceci, ?eby si? skichali to mu nie dorównaj?, ale jakby p?tali si? po babskich forach, to by wiedzieli czego od nich oczekujemy, a tak...wol? oglada? samochody i nie powiem co jeszcze...

Mo?e jeden dorówna, przecie? rz?dzi nami Kazik. No chyba, ?e to Kazimiera

#18 2006-02-14 15:33:48

Georginia
Użytkownik

A propos,przypomnia?a mi si? ,pami?tacie taka scene kiedy to Lady CdB pyta Lizzy czy ta jest zar?czona z Darcym ta odpowiada: no I am not...he he nie jest sama biedaczka;-)
rzecz jasna wiemy,?e tylko dwie kobiety maj? to szcz?scie....co jest idealnym przyk?adem na to,?e chcie? to móc.
To tak na pocieszenie tym które szukaj? nadal swojego Darcy'ego!!!
Sciskam w dniu Wani?tym:-) i do zobaczenia za tydzien(urlopik:-) big_smile
pewnie jak wróc? to b?de mia?a do czytania cal? epopeje!nie szalejcie zbytnio!

#19 2006-02-14 15:41:57

Gosia
Użytkownik

Badz pewna ze poszalejemy big_smile lol

Pozdrawiam big_smile

#20 2006-02-14 15:53:32

niya
Użytkownik

Dobrego odpoczynku Georginia smile

Och... tak przeniesc sie z Panem Darcym... na chwileczke zapomnienia ;-)

#21 2006-02-14 16:05:38

Alison
Użytkownik

Mo?e jeden dorówna, przecie? rz?dzi nami Kazik. No chyba, ?e to Kazimiera

Niejakiego Kazika to mi czasem ?al, jak sobie tak czytam co my tu wypisujemy ;-)

#22 2006-02-14 16:07:39

Alison
Użytkownik

Georginia mi?ego urlopu! big_smile
Niektórym to dobrze... Nie ma sprawiedliwo?ci dziejowej i cze?? ;-(

#23 2006-02-14 16:09:53

niya
Użytkownik

A moze Kazik pisze prace dotyczaca psychiki kobiet - och mialby ogrom wszelkich waidomosci. I co za chore wnioski czasem... Nieprzystosowane do zycia w rzeczywistosci, oddajace sie marzeniom i nieistniejacej milosci z wymyslonym Panem Darcym...
smile

#24 2006-02-14 16:11:58

Alison
Użytkownik

Masz racj? z tego naszego szemrania tutaj to by ze dwie habilitacje wustruga? ;-)

#25 2006-02-14 16:12:12

Georginia
Użytkownik

hi hi dlaczego zaraz wymy?lony? :twisted: dobra ju? uciekam tzn ju? si? pakuj?
ps.to forum uzale?nia...Kazik mo?e sobie z tego habilitacj? zrobic:-)

Mi to przypomina XIX wieczn? polsk? wie?...kobitki si? w chatach zbiera?y dar?y pierze i takie tam,przy okazji,?piwaly i plotkowa?y na ca?eko....to forum to taka wirtualna chata z darciem pierza;-)

Stopka forum