Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-02-07 10:07:11

AineNiRigani
Użytkownik

Perswazje - zupe?nie z innej beczki

Ciekawe streszczenie znalaz?am:

Bohaterk? powie?ci jest Anna Elliot, niezale?na i szlachetna m?oda panna. Poznajemy losy i charakter postaci; przede wszystkim b?dziemy ?wiadkami rozwoju uczu? bohaterki, która osi?ga dojrza?o?? i szcz??cie dzi?ki przyja?ni z dwiema niezwyk?ymi kobietami, udowadniaj?c wszystkim, ?e kobiety i m??czy?ni s? sobie równi.

I jak wam si? podoba? :twisted:

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#2 2006-02-07 10:17:47

Alison
Użytkownik

Re: Perswazje - zupe?nie z innej beczki

która osi?ga dojrza?o?? i szcz??cie dzi?ki przyja?ni z dwiema niezwyk?ymi kobietami, udowadniaj?c wszystkim, ?e kobiety i m??czy?ni s? sobie równi.

Niezwykle intryguj?ce zdanie, jak "nietuzinkowo" mo?na odczyta? tre?? "Perswazji" wink

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#3 2006-02-07 10:47:18

Diana
Użytkownik

Jakby nie wymienili imienia g?ównej bohaterki, to mog?abym mie? trudno?ci z rozpoznaniem, ?e to ksi??ka Jane. I te 2 kobiety! Ludzie, one tam mia?y oczywi?cie wa?n? funkcj? do odegrania, ale ?eby a? tak! 8O

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#4 2006-02-07 18:10:12

Bonduelle
Użytkownik

To z ty?u ok?adki wydania Prószy?skiego, I suppose wink

#5 2006-02-07 18:26:53

AineNiRigani
Użytkownik

To z ty?u ok?adki wydania Prószy?skiego, I suppose wink

Bardzo dobrze supposujesz big_smile

Mnie równie? zaintrygowa?o ostatnie zdanie o równo?ci kobiet i m??czyzn za czasów JA :twisted: :twisted:

#6 2006-02-07 19:30:02

Alison
Użytkownik

Na którym? wydaniu "Pod s?o?cem Toskanii" jaki? wybitny recenzent stre?ci? film my?l?c, ?e streszcza ksi??k?, który to film si? ma do ksi??ki jak pasta kawiorowa do pasty do z?bów. Obydwie s? w tubce. Obie historie dziej? si? przy okazji kupowania domu w Toskanii... i to by by?o na tyle.

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#7 2006-02-09 19:06:44

Gosia
Użytkownik

Nie wiem czy ktos juz podawal, ale wyszla ksiazka "Perswazje" - z cyklu Najpiekniejsze powiesci dla kobiet, w tlumaczeniu Przedpelskiej-Trzeciakowskiej. Wydawnictwo Hachette.
Wlasnie nabylam. Cena 19,90,-
Ale okazuje sie ze z tego cyklu wyszly takze inne ksiazki JA, w tym DiU, RiR, Opactwo Northanger, Mansfield Park. Przegapilam sad

#8 2006-02-09 23:17:00

AineNiRigani
Użytkownik

Polecam KKK jest chyba ca?o?c, albo i du?a cz??? JA w przyst?pnych cenach (ok. 11 z?)

#9 2006-07-17 16:27:13

lady_kasiek
Użytkownik

Oj ja si? te? z?apalam na to zdanie o równo?ci ale nie jestem bardzo rozczarowana. podoba?o mi si? a ten list to mnie ju? zniszczy?(pozytywnie)

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#10 2006-07-17 16:42:43

megg
Użytkownik

Rozczarowana?? czytaj?c ksi??k? PO przeczytaniu tego zdania to mo?na chyba by? tylko pozytywnie rozczarowanym?tak..moim skromnym zdaniem...Có?, je?li si? zna powie?ci Austen to zdanie o równo?ci kobiet i m??czyzn w jej czasach mog?oby powa?nie zastanowi? i raczej wskazywa? na fakt, ?e autor owej nieszcz?snej notki ksi??ki nie zna, podobnie jak to z przyja?ni? z dwiema niezwyk?ymi kobietami...powtórz? za moimi przedmówczyniami-nie s?dz?, ?eby one by?y A? TAK wa?ne;)

#11 2006-07-17 17:12:58

lady_kasiek
Użytkownik

TE? by tak nie powiedzia?a. Po prostu te notki z ty?u ksi?zki to jaka? loteria albo trafia albo nie. Ale Perswazje mi sie podoba?y. Ale to Anna sama dosz?a do tego czego chce dzi?ki rozumowi ani jedna ani druga z tych szacownych niewiast nie mowi?y( a wr?cz przeciwnie) on jest twoim przeznaczeniem kochasz go i masz go usidli?

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

Stopka forum