Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ciekawe streszczenie znalaz?am:
Bohaterk? powie?ci jest Anna Elliot, niezale?na i szlachetna m?oda panna. Poznajemy losy i charakter postaci; przede wszystkim b?dziemy ?wiadkami rozwoju uczu? bohaterki, która osi?ga dojrza?o?? i szcz??cie dzi?ki przyja?ni z dwiema niezwyk?ymi kobietami, udowadniaj?c wszystkim, ?e kobiety i m??czy?ni s? sobie równi.
I jak wam si? podoba? :twisted:
która osi?ga dojrza?o?? i szcz??cie dzi?ki przyja?ni z dwiema niezwyk?ymi kobietami, udowadniaj?c wszystkim, ?e kobiety i m??czy?ni s? sobie równi.
Niezwykle intryguj?ce zdanie, jak "nietuzinkowo" mo?na odczyta? tre?? "Perswazji"
Jakby nie wymienili imienia g?ównej bohaterki, to mog?abym mie? trudno?ci z rozpoznaniem, ?e to ksi??ka Jane. I te 2 kobiety! Ludzie, one tam mia?y oczywi?cie wa?n? funkcj? do odegrania, ale ?eby a? tak! 8O
To z ty?u ok?adki wydania Prószy?skiego, I suppose
To z ty?u ok?adki wydania Prószy?skiego, I suppose
Bardzo dobrze supposujesz
Mnie równie? zaintrygowa?o ostatnie zdanie o równo?ci kobiet i m??czyzn za czasów JA :twisted: :twisted:
Na którym? wydaniu "Pod s?o?cem Toskanii" jaki? wybitny recenzent stre?ci? film my?l?c, ?e streszcza ksi??k?, który to film si? ma do ksi??ki jak pasta kawiorowa do pasty do z?bów. Obydwie s? w tubce. Obie historie dziej? si? przy okazji kupowania domu w Toskanii... i to by by?o na tyle.
Nie wiem czy ktos juz podawal, ale wyszla ksiazka "Perswazje" - z cyklu Najpiekniejsze powiesci dla kobiet, w tlumaczeniu Przedpelskiej-Trzeciakowskiej. Wydawnictwo Hachette.
Wlasnie nabylam. Cena 19,90,-
Ale okazuje sie ze z tego cyklu wyszly takze inne ksiazki JA, w tym DiU, RiR, Opactwo Northanger, Mansfield Park. Przegapilam
Polecam KKK jest chyba ca?o?c, albo i du?a cz??? JA w przyst?pnych cenach (ok. 11 z?)
Oj ja si? te? z?apalam na to zdanie o równo?ci ale nie jestem bardzo rozczarowana. podoba?o mi si? a ten list to mnie ju? zniszczy?(pozytywnie)
Rozczarowana?? czytaj?c ksi??k? PO przeczytaniu tego zdania to mo?na chyba by? tylko pozytywnie rozczarowanym?tak..moim skromnym zdaniem...Có?, je?li si? zna powie?ci Austen to zdanie o równo?ci kobiet i m??czyzn w jej czasach mog?oby powa?nie zastanowi? i raczej wskazywa? na fakt, ?e autor owej nieszcz?snej notki ksi??ki nie zna, podobnie jak to z przyja?ni? z dwiema niezwyk?ymi kobietami...powtórz? za moimi przedmówczyniami-nie s?dz?, ?eby one by?y A? TAK wa?ne;)
TE? by tak nie powiedzia?a. Po prostu te notki z ty?u ksi?zki to jaka? loteria albo trafia albo nie. Ale Perswazje mi sie podoba?y. Ale to Anna sama dosz?a do tego czego chce dzi?ki rozumowi ani jedna ani druga z tych szacownych niewiast nie mowi?y( a wr?cz przeciwnie) on jest twoim przeznaczeniem kochasz go i masz go usidli?