Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
W serialu Dumy z 1995 Elizabeth nosi?a ró?ne czepeczki, kapelusze, tak samo ten moim zdaniem nietwarzowy cylinder mia? Darcy i inni panowie. A jak by?o w nowej Dumie? Nosi?a co? na g?owie Keira i Matthew? Jako? nie mog? sobie przypomnie?.
Mary co? nosi?a,chyba czepek,Lizzy nic a nic...ma?o tego jeszcze ?azi?a z tymi nieprzyzwoicie rozpuszczonymi w?osami...;-)
ale przyznajcie zajwiskowo wygl?da?a jak przysz?a opiekowac si? chor? Jane;-)
W serialowej Dumie du?o by?o nakry? g?owy, bo panie nosi?y i koronkowe czepki, i s?omkowe budki (tak te kapelusze nazywa?a w listach JA), i kapelusze z materia?u a obie siostry Bingley to nawet w domu chadza?y w jakich? oryginalnych czepcach. Panowie mieli jakie? takie dziwne w?ochate cylindry, a nawet w jednej scenie ...to si? chyba nazywa?o pirogi (poprawcie mnie je?li co? paln??am), takie wysokie czapy a’la Napoleon.
A w tej nowej Dumie rzeczywi?cie posucha, oszcz?dzali na modystkach czy co? Jane na którym? spacerze mia?a jaki? koszmarny kapelusik (drucik obci?gni?ty tiulem z kwiatkami) idiotycznie skonstruowany, tak ?e jak sz?a to rondko jej si? wychyla?o do ty?u, w scenie wizyty panien w Netherfield to wszystkie mia?y kapelusze, a Keira, to chyba tylko w ko?ciele, a poza tym wszyscy ganiali z go?ymi g?owami. Osobliwy zwyczaj...
Faktycznie, macie racje. Oni wszyscy chodzili z odkrytymi g?owami. W???ciwie nie przypominam sobie zadnego nakrycia g?owy...
Darcy i Bingley mieli cylindry (w scenie z Wickhamem), Collins mia? kapelusz, pan Bennet te?, Jane mia?a dwa kapelusze, pani Bennet, Lydia i Kitty te? jakie? mia?y, Mary chodzi?a w czepku. No, i panna Bingley mia?a osobliwe czarne "co?" wyje?d?aj?c z Netherfield.
Cho? faktem jest, ?e cz?sto latali z go?? g?ow?
Bonduelle, jeste? spostrzegawcza Kojarz? mi si? zaledwie dwie, trzy sceny kiedy ktos mia? co? na g?owie 8)
No.... troch? si? mi?dli?o fotosów przed premier?, to mi si? opatrzy?o
No fakt... troch? tych nakry? g?owy brakowa?o...
Witam wszystkich, dzis to ja debiutuje :oops: ...Brak nakryc glowy to nieodzalowana strata wg mnie; zaluje, bo jesli ktos uznal ze czepeczki i kapelusze to przezytek, to moim skromnym zdaniem nie zna sie na sexapilu A wszystkie aktorki na pewno wygladalyby fantastycznie w dobranych do urody kapeluszach < wart wspomniec Kate Winslet w Rozwaznej i Romantycznej...byla sliczna po prostu!
Ja to przypominam sobie tylko nakrycie glowy pana Collinsa
bez przesady,nakrycia g?owy by?y tylko si? w oczy nie rzuca?y....poza durnym czepkiem Jane!
Wlasciwie non stop sa czepki tylko Keira ma raz jedyny w Kosciele poza tym biega z gol? g?ow?,nawet w towarzystwie matki i sióstr 'zaczepkowanych' to juz by?o podpadaj?ce.
W ogóle mam wra?enie ,?e te stroje by?y nijakie....mo?e specjalnie ?eby nie odwraca? uwagi widza;-)
Faktycznie, stroje nie rzucaly sie w oczy ... jakies take bylejakie ...
(...)Nosi?a co? na g?owie Keira i Matthew? Jako? nie mog? sobie przypomnie?(...)
Ja pamietam. I wypowiadajace sie powyzej towarzystwo tez. Nie bede przytaczac konkretow, bo byloby o zwyczajne powtarzanie slow przedmowcow
Kostiumografia byla zupelnie inna niz ja sobie wyobrazalam, jednak nie moge powiedziec ze dobor stroji mi sie nie podobal. Bo podobal i to bardzo.
Moze tylko ta sukienka Georgiany (scena w Pemberley)... chyba nie byla zbyt stosowna.
P.S. Czy jest ktos w posiadaniu zdjec filmowej Georgiany? D?ugo szuka?am bez skutku i gdyby taka osoba sie znalaz?a, by?abym bardzo wdzi?czna za udost?pnienie
Ten czepeczek mnie rozwala?... Mogli si? bardziej postara?
Wlasnie widzialam filmik z dumy na temat krecenia filmu.Keira sie wpyowiada,?e te stroje w?asnie mia?y by? takie nijakie....a nie wyidealizowane....
trudno sie z ni? nie zgadza?....wiecie to tak jakby twierdzi?,?e zespo? Mazowsze prezentuje na sobe tradycyjne stroje polskie.....w koncu poniek?d etnografem jestem i wiem,?e to co nosi Mazowsze to kpina...nie wspomne o ?piewie i tancu.
Dorzucam slowko a propos strojow:
jedna rzecz to niedbalstwo, inna: mieszanie stylow.
Dla mnie karygodny byl kroj sukni pani Gardiner w ktorej udala sie w odwiedziny do Darcych... wyglada jak jakas sukieneczka austriaczki z okresu Franciszka Jozefa!
Nie pasuje mi to po prostu, z calym szacunkiem...
p.s. najpiekniej do urody miala ciuchy dobrane Jane. Wygladala tak...malarsko...
Po obejrzeniu ostatniej wersji "Dumy i uprzedzenia" jestem niestety baaardzo rorczarowana. Przede wsystkim w?a?nie strojami.
Niestety je?li chodzi o kostiumy to sie nie postarali. Wszystkie jakie? byle jakie, biedne, szare, nijakie. Je?li chodzi o nakrycia g?owy - nie by?o ich tyle ile powinno. Z historii wiem , ?e lady w tamtych czasach po prostu nie mog?a wyj?? z domu bez kapelusza. I ten Pan Darcy - taki ma?o elegancki. Nie ma to jak wersja z 1995r. BBC!!!
Pozdrawiam wszystkich
witam serdecznie wszystkich- w?asnie dopiero wczoraj obejrza?am ostatni? wersj? DiU i jestem ogromnie rozczarowana. Fakt, ze kostiumy by?y zgrzebne i nijakie, niektóre nie z tej epoki , brak nakry? g?owy- szczególnie u kobiet jest oburzaj?cy: w tych czasach przyzwoita panna nie wychodzi?a z domu bez kapelusza/czepeczka i r?kawiczek! Roztargane d?ugie w?osy przystawa?y do kobiet lekkiego prowadzenia sie, bo by?y czym? bardzo inntymnym. :oops: Totalny brak stosownej bi?uterii!
Fryzury tez nie zawsze o.k. Czy zwróci? kto? uwag? na masowo przet?uszczone grzywki w pierwszych uj?ciach filmu?Nawet piekna Jane z kunsztownymi pasemkami razi!Uwa?am, ze przy adaptacji tekstu jakby nie by?o historycznego, te wszystkie szczegó?y i szczególiki odgrywaja wielk? rol?.
Ale te skromne stroje i przet?uszczone w?osy by?y zrobione specjalnie. Kiedy? czyta?am, ?e to mia?o na celu zaznaczyc ró?nic? klas spo?ecznych mi?dzy Lizzy i Darcym.
Ja za to mam pytanie je?li chodzi o DiU z 1995 dlaczego Lizzy nosi na szyi krzy?yk? A nie poprostu jaki? naszyjnik. Nie widzia?am tego w ?adnym innym filmie.
Zdaje mi si?, ?e to zupe?nie naturalne. W tamtych czasach ka?da szlachetnie urodzona panna nosi?a krzy?yk, czy to córka gentelmana czy szlachcica.