Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
W serialu Dumy z 1995 Elizabeth nosiła różne czepeczki, kapelusze, tak samo ten moim zdaniem nietwarzowy cylinder miał Darcy i inni panowie. A jak było w nowej Dumie? Nosiła coś na głowie Keira i Matthew? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć.
Mary coś nosiła,chyba czepek,Lizzy nic a nic...mało tego jeszcze łaziła z tymi nieprzyzwoicie rozpuszczonymi włosami...;-)
ale przyznajcie zajwiskowo wyglądała jak przyszła opiekowac się chorą Jane;-)
W serialowej Dumie dużo byÅ‚o nakryć gÅ‚owy, bo panie nosiÅ‚y i koronkowe czepki, i sÅ‚omkowe budki (tak te kapelusze nazywaÅ‚a w listach JA), i kapelusze z materiaÅ‚u a obie siostry Bingley to nawet w domu chadzaÅ‚y w jakichÅ› oryginalnych czepcach. Panowie mieli jakieÅ› takie dziwne wÅ‚ochate cylindry, a nawet w jednej scenie ...to siÄ™ chyba nazywaÅ‚o pirogi (poprawcie mnie jeÅ›li coÅ› palnęłam), takie wysokie czapy a’la Napoleon.
A w tej nowej Dumie rzeczywiście posucha, oszczędzali na modystkach czy co? Jane na którymś spacerze miała jakiś koszmarny kapelusik (drucik obciągnięty tiulem z kwiatkami) idiotycznie skonstruowany, tak że jak szła to rondko jej się wychylało do tyłu, w scenie wizyty panien w Netherfield to wszystkie miały kapelusze, a Keira, to chyba tylko w kościele, a poza tym wszyscy ganiali z gołymi głowami. Osobliwy zwyczaj...
Faktycznie, macie racje. Oni wszyscy chodzili z odkrytymi głowami. Włąściwie nie przypominam sobie zadnego nakrycia głowy...
Darcy i Bingley mieli cylindry (w scenie z Wickhamem), Collins miał kapelusz, pan Bennet też, Jane miała dwa kapelusze, pani Bennet, Lydia i Kitty też jakieś miały, Mary chodziła w czepku. No, i panna Bingley miała osobliwe czarne "coś" wyjeżdżając z Netherfield.
Choć faktem jest, że często latali z gołą głową
Bonduelle, jesteś spostrzegawcza Kojarzą mi się zaledwie dwie, trzy sceny kiedy ktos miał coś na głowie 8)
No.... trochę się międliło fotosów przed premierą, to mi się opatrzyło
No fakt... trochę tych nakryć głowy brakowało...
Witam wszystkich, dzis to ja debiutuje :oops: ...Brak nakryc glowy to nieodzalowana strata wg mnie; zaluje, bo jesli ktos uznal ze czepeczki i kapelusze to przezytek, to moim skromnym zdaniem nie zna sie na sexapilu A wszystkie aktorki na pewno wygladalyby fantastycznie w dobranych do urody kapeluszach < wart wspomniec Kate Winslet w Rozwaznej i Romantycznej...byla sliczna po prostu!
Ja to przypominam sobie tylko nakrycie glowy pana Collinsa
bez przesady,nakrycia głowy były tylko się w oczy nie rzucały....poza durnym czepkiem Jane!
Wlasciwie non stop sa czepki tylko Keira ma raz jedyny w Kosciele poza tym biega z golą głową,nawet w towarzystwie matki i sióstr 'zaczepkowanych' to juz było podpadające.
W ogóle mam wrażenie ,że te stroje były nijakie....może specjalnie żeby nie odwracać uwagi widza;-)
Faktycznie, stroje nie rzucaly sie w oczy ... jakies take bylejakie ...
(...)Nosiła coś na głowie Keira i Matthew? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć(...)
Ja pamietam. I wypowiadajace sie powyzej towarzystwo tez. Nie bede przytaczac konkretow, bo byloby o zwyczajne powtarzanie slow przedmowcow
Kostiumografia byla zupelnie inna niz ja sobie wyobrazalam, jednak nie moge powiedziec ze dobor stroji mi sie nie podobal. Bo podobal i to bardzo.
Moze tylko ta sukienka Georgiany (scena w Pemberley)... chyba nie byla zbyt stosowna.
P.S. Czy jest ktos w posiadaniu zdjec filmowej Georgiany? Długo szukałam bez skutku i gdyby taka osoba sie znalazła, byłabym bardzo wdzięczna za udostępnienie
Ten czepeczek mnie rozwalał... Mogli się bardziej postarać
Wlasnie widzialam filmik z dumy na temat krecenia filmu.Keira sie wpyowiada,że te stroje własnie miały być takie nijakie....a nie wyidealizowane....
trudno sie z nią nie zgadzać....wiecie to tak jakby twierdzić,że zespoł Mazowsze prezentuje na sobe tradycyjne stroje polskie.....w koncu poniekąd etnografem jestem i wiem,że to co nosi Mazowsze to kpina...nie wspomne o śpiewie i tancu.
Dorzucam slowko a propos strojow:
jedna rzecz to niedbalstwo, inna: mieszanie stylow.
Dla mnie karygodny byl kroj sukni pani Gardiner w ktorej udala sie w odwiedziny do Darcych... wyglada jak jakas sukieneczka austriaczki z okresu Franciszka Jozefa!
Nie pasuje mi to po prostu, z calym szacunkiem...
p.s. najpiekniej do urody miala ciuchy dobrane Jane. Wygladala tak...malarsko...
Po obejrzeniu ostatniej wersji "Dumy i uprzedzenia" jestem niestety baaardzo rorczarowana. Przede wsystkim właśnie strojami.
Niestety jeśli chodzi o kostiumy to sie nie postarali. Wszystkie jakieś byle jakie, biedne, szare, nijakie. Jeśli chodzi o nakrycia głowy - nie było ich tyle ile powinno. Z historii wiem , że lady w tamtych czasach po prostu nie mogła wyjść z domu bez kapelusza. I ten Pan Darcy - taki mało elegancki. Nie ma to jak wersja z 1995r. BBC!!!
Pozdrawiam wszystkich
witam serdecznie wszystkich- własnie dopiero wczoraj obejrzałam ostatnią wersję DiU i jestem ogromnie rozczarowana. Fakt, ze kostiumy były zgrzebne i nijakie, niektóre nie z tej epoki , brak nakryć głowy- szczególnie u kobiet jest oburzający: w tych czasach przyzwoita panna nie wychodziła z domu bez kapelusza/czepeczka i rękawiczek! Roztargane długie włosy przystawały do kobiet lekkiego prowadzenia sie, bo były czymś bardzo inntymnym. :oops: Totalny brak stosownej biżuterii!
Fryzury tez nie zawsze o.k. Czy zwrócił ktoś uwagę na masowo przetłuszczone grzywki w pierwszych ujęciach filmu?Nawet piekna Jane z kunsztownymi pasemkami razi!Uważam, ze przy adaptacji tekstu jakby nie było historycznego, te wszystkie szczegóły i szczególiki odgrywaja wielką rolę.
Ale te skromne stroje i przetłuszczone włosy były zrobione specjalnie. Kiedyś czytałam, że to miało na celu zaznaczyc różnicę klas społecznych między Lizzy i Darcym.
Ja za to mam pytanie jeśli chodzi o DiU z 1995 dlaczego Lizzy nosi na szyi krzyżyk? A nie poprostu jakiś naszyjnik. Nie widziałam tego w żadnym innym filmie.
Zdaje mi się, że to zupełnie naturalne. W tamtych czasach każda szlachetnie urodzona panna nosiła krzyżyk, czy to córka gentelmana czy szlachcica.