Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Mam takie nieśmiałe pytanie... Mogłabym stanąć w kolejce po "Kroniki braciszka Cadfaela"? :oops:
Mam takie nieśmiałe pytanie... Mogłabym stanąć w kolejce po "Kroniki braciszka Cadfaela"? :oops:
Ty, Koleżanko, jesteś poza konkurencją, dawaj adres na maila
Admete, daj mi swój adres na maila, co?
aragonte@autograf.pl
Ale będzie fajnie powymieniać się różnościami
Aragonte, dziękuję!! Odpisałam na maila, podałam też nr gg, żeby może w razie czego szybciej się kontaktować... Będę bardzo wdzięczna!
To zabieram siÄ™ za przegrywanie
Ale, Dziewczyny, z tydzień to mi może z tym zejść, przeżyjecie?
Oczywiście Kiedy tylko będziesz miała czas, mnie się nie śpieszy, i tak robisz mi przysługę
Nawet dwa, poczekam :-) Mam wszystkie części przygód Cadfaela, jakie wydano w Polsce i czekam na kolejny tom. A moja przyjaciółka chyba mnie ozłoci, jak zdobędę ten serial. :-)
Ale pamiętajcie, że polskich napisów nie wykopałam w sieci
Jesli Wy je jakoś znajdziecie, to ja Was ozłocę.
Dobrze, że czytałam wszystkie Cadfaelki, bo inaczej nie wiedziałabym, o co chodzi :twisted:
To w Polsce wydano jakieś książki??? 8O 8O 8O
Admete, proszę, napisz cos więcej o tym! Jakie wydawnictwo i kiedy?
PS Åšliczny awatar
Serię przygód braciszka Cadfaela wydaje Zysk i ska:
http://www.zysk.com.pl/catalog/default.php?cPath=666_12
Niedługo wyjdize kolejny tom, prawdopodobnie juz w maju. Chyba, ze zmienią termin, czasem im się to zdarza. Internetowa księgarnia Zysku dizala bardzo sprawnie, warto z niej korzystac. Zawsze mają coś ciekawego w okazjach.
Spróbuj poszkać w tanich księgarniach, ja mnóstwo tych książek kupiłam w Krakowie w księgarni Tania Książka na Brackiej. W tej na Grodzkiej tez możesz spróbować.
Dziękuję... Nie daruję sobie że wcześniej nic o tym nie wiedziałam, a pamiętam że serial mi się tak strasznie podobał. Jak tylko będę w centrum to tam zajrzę, i mam jeszcze pytanie, ile tomików dotychczas wyszło?
Admete, proszę, napisz cos więcej o tym! Jakie wydawnictwo i kiedy?
PS Åšliczny awatar
Cadfaelki? Zysk i Ska przecież
Do tej pory ukazało się 13 tomów, niedługo będzie 14.
To ja tylko dodam, że obejrzałam niedawno trzy odcinki serialu Rzym - no, no postarali się. Tu macie stronę serialu:
http://www.hbo.com/rome/
Admete ja obejrzałam na razie 2 odcinki.
Ale jestem trochę zła, bo moje córki (szczególnie jedna) też chciały patrzeć. Ja spojrzałam tylko o której godzinie ten serial jest nadawany na HBO czyli o 21,00 i pozwoliłam.
Ale już pod koniec pierwszego powiedziałam, że ten serial to jednak tylko dla dorosłych i zabroniłam.
Zdecydowanie pokazuje ówczesne realia bez upiększania i niedomówień. A od tego raczej naszych małoletnich raczej należałoby jeszcze na jakiś czas odseparowac.
To rzeczywiście jest serial tylko dla dorosłych. HBO chyba za wcześnie go emitowało.
Musze jednak przyznać, że podona mi się sposób w jaki potraktowano temat.
Mam przegrany jeden komplecik Cadafaelków, jeszcze tylko przegrywam drugi... i w drogę
Reghina, masz dużego buziaka za Robina, właśnie doszedłi!
A na Rzym też się czaję 8) zwłaszcza że niezmiennie zachwycam się Saylorem (choć nie wszystkie tomy tej serii są równe, ma się rozumieć)
Uwielbiam filmy kostiumowe, ale nie bardzo te historyczne, choć przyznać muszę, że kilka mnie doprawdy zainteresowało. Bardzo podobał mi się film, a właściwie był to serial "6 żon Henryka VIII" i serial o Królowej Elżbiecie. "Ja Klaudiusz" tez był dobry, ale to stare dzieje. Ostatnio takich perełek brak. Nasza rodzima produkcja też zawodzi, choć "Pan Wołodyjowski" i "Potop" to pozycje do których ciagle wracam (wieczne powtórki w telewizorni, ale to może być). Szalenie lubię "Plac Waszyngtona" Agnieszki Holland. Zawsze wzruszam się do łez, a scena kiedy Morris wyjeżdża, a Catherine biegnie za powozem, rozkłada mnie. Tu muszę przyznać, że filmy tej reżyserki ( wg mnie) zawsze mają specyficzny klimat, bez względu na to czy to film współczesny czy nie. Nie przepuszczam żadnego jej filmu. Po obejrzeniu "Kobiety samotnej" byłam wstrząśnięta rolą młodego wtedy Lindy; zapowiadał się na świetnego aktora. Wiemy co potem sie stało, pojawił się mięśniak i zabijaka, ale to nie na temat.
Ja bardzo lubiłam film "Anna tysiąca dni"z Richardem Burtonem w roli Henryka VIII
A ostanio slyszałam że ma być kolejny serial o Henrykuu VIII "The Tudors" z Jonathanem Rhys Meyersem(Znamy go gł.z Mission Impossible" i z "Wszystko gra") w roli tytułowej.Będzie puszczany w USA (dokładnie nie wiem ) Tutaj zwiastun :
http://www.youtube.com/watch?v=rL7HHtg-PHU
A tu Jonathan:
Dwano mnie nie było
Uwielbiam "Gladiatora"...Oczywiście "P&P"..."Attylę", z powodu Gerarda Bulera...i mnóstwo innych...
Ten gatunek filmu jest moim ulubionym!! Mój tata się smieje i krzywi kiedy zmuszam go oglądania takich filmów, mówi wtedy z kwaśną miną "Znowu tych brudsów oglądasz"