Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-02-02 22:07:41

AineNiRigani
Użytkownik

Filmy historyczne i kostiumowe

Zapraszam do kolejnej dyskusji filmowej
Jaki film historyczny lub ot chocia?by kostiumowy zrobi? na was wra?enie?

Ja tak na szybko wymieni? Króla Artura - uwielbiam legendy arturia?skie. Tak jak lubie konfrontowa? filmy pod k?tem historycznym.
Podoba mi si? scenariusz, podoba mi sie próba uj?cia legendy o Arturze w sposób historyczny, a nie bajkowo-mistyczny (których to ekranizacji mamy na kopy big_smile) Podoba mi sie obsada. Chociaz Clive Owen we fryzurce Szamana - fuuuuj!

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#2 2006-02-02 22:19:44

Diana
Użytkownik

Re: Filmy historyczne i kostiumowe

O tak! Mi bardzo si? podoba? "Król Artur", a jaka Keira tam by?a ?liczna w takich pow?óczystych sukniach! Na razie przypomina mi si? film "Piknik pod Wisz?c? Ska??"; oparty na faktach, z niesamowit? wr?cz atmosfer?, na którym do?? cz?sto zasypiam, lecz nie z nudów. Ma taki nastrój- troch? jakby senny, siestowy, spokojny...

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#3 2006-02-02 22:28:54

Alison
Użytkownik

Wra?enie? Królowa Margot, zdecydowanie, cho? nie by?o to tego rodzaju wra?enie ?ebym chcia?a do tego filmu wraca?, ale muzyka i dynamika obrazu strasznie ?omota?y mi wyobra?ni?. Z kostiumowych - „Zakochany Szekspir” uj?? mnie atmosfer?, kostiumami, cho? je?li chodzi o zachowanie realiów, nie potrafi? si? wypowiedzie?. Króla Artura lubi?am tego z Seanem Connery dla niego samego i Julii Ormond, za któr? przepadam, szczególnie w „Wichrach nami?tno?ci”, który to z kolei film jest jednym z moich najukocha?szych filmów, bo a? kipi od wszelkiej ma?ci emocji. Nie wiem co dok?adnie zaliczasz do filmów kostiumowych, ale w mojej specjalnej szufladce jest te? „Oniegin” z Ralphem Finnesem i Liv Tyler, „Hamlet” z Melem Gibsonem i „Elizabeth” z Kate Blanchet. Lubi?am te? „Ann? tysiaca dni” z Burtonem i Genevieve Bujold. Nad reszt? musia?abym jeszcze pomy?le?. Rzu?cie par? tytu?ów, to Wam powiem co o nich my?l? ;-) Aha, by? jeszcze taki film z Bonham-Carter o Jane Grey, nie pami?tam tytu?u, te? mi si? bardzo podoba?. No i ?wietny serial o królowej El?biecie Glend? Jackson – to by? majstersztyk aktorstwa! Mog?abym tak sobie przypomina? jeszcze ze dwie strony, ale pewnie pospa?yby?cie si? ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#4 2006-02-02 22:39:18

AineNiRigani
Użytkownik

O tak, "Jane Gray" - taki to chyba mia?o tytu? - te? zrobi?o na mnie olbrzymie wra?enie. Ju? jak ogl?da?am po raz pierwszy maj?c 14 lat (ach ten nieodparty poci?g do blondynów big_smile) ze wzgl?du na histori? i losy bohaterow. Potem ju? na studiach ogl?da?am bardziej ?wiadomie i urzek? mnie pod k?tem historycznym.
Bardzo podoba?a mi si? równie? Elisabeth, ale z Cate Blanchet. Jest tak podobna do wizerunków El?biety z portretów.
Równie? serial Ja Klaudiusz z moim ukochanym Derkiem Jacobi oraz Roma z naszym Ciaranem Hindsem.

Z kostiumowych - cuda filmowe - LOTR, Wied?min oraz ostatni smok. Podoba?o mi si? równie? Królestwo Niebieskie, ale zaliczam je raczej do kostiumowych ni? historycznych. Scott raczej z histori? ?yje na bakier big_smile

#5 2006-02-02 22:58:31

Alison
Użytkownik

Przypomnia? mi si? nast?pny "Papie?yca Joanna" z Liv Ulmann i b??kitnymi oczami Franco Nero. Bezdenny b??kit tych oczu ?ciga mnie do dzi?...;-) a ostatnia scena jest wstrz?saj?ca, tak jak scena egzekucji Jane Grey.
A teraz lec? ogl?da? Nostradamusa bo.....gra tam Julia Ormond, a jeszcze go nie widzia?am. Ostatnio pu?cili go w godzinach dla cierpi?cych na bezsenno??, w których ja kobieta pracuj?ca mam zwyczaj pochrapywa? cichutko roll

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#6 2006-02-02 23:59:46

Alison
Użytkownik

Julia mnie nie zawiod?a...
Wracaj?c do tematu, by?a jeszcze taka ekranizacja historii Heloizy i Abelarda, nie pami?tam nazwisk aktorów, ale pami?tam, ?e przep?aka?am pó? filmu...(mo?e przy okazji zaczn? nowy w?tek). Z historyczno-kostiumowych nie mog? nie wymieni? „Dziewczyny z per??”. Pasjami uwielbiam ten film, mog? go ogl?da? godzinami bez g?osu, cz?sto go stopuj?c i jest zupe?nie tak jakbym ogl?da?a album malarstwa holenderskiego. I niesamowicie wzrusza mnie taka ascetyczna scena po?egnania g?ównej bohaterki z mistrzem, ona g?aszcze drzwi, zza których wpada tylko snop ?wiat?a, on siedzi w ?rodku i tylko czuje jej obecno??. Nie pada ani jedno s?owo.... Albo ta kiedy pokazuje jej z czego powstaj? farby...
I Rob Roy te?. Uwielbiam t? rol? Jessiki Lange. Ale chyba za bardzo si? tu panosz?, wi?c znikam.

#7 2006-02-03 09:48:48

Gitka
Użytkownik

Uwielbiam serial " Ja Klaudiusz" A pami?tacie taki serial z tym aktorem "Kroniki braciszka Cadfaela" dzia?o to si? chyba w XI wieku?
oraz wszystkie cz??ci Hornblowera (Ioan Gruffudd)
a tak?e oczywi?cie Sharp (Sean Bean)

#8 2006-02-03 10:41:43

Georginia
Użytkownik

Zapraszam do kolejnej dyskusji filmowej
Jaki film historyczny lub ot chocia?by kostiumowy zrobi? na was wra?enie?

Ja tak na szybko wymieni? Króla Artura - uwielbiam legendy arturia?skie. Tak jak lubie konfrontowa? filmy pod k?tem historycznym.
!

he he znowu si? jaka? dyskusja szykuje:-)Aine czy ty aby historykiem nie jeste????:-)
Je?li chodzi o mity to trudno tu mowi? o konfrontacji z histori?,White pisa?,?e historia jest miejscem fantazji...wiec;-)
Je?li chodzi za? o mityczne motywy w filmach to moje serce podbil Merlin ktoreg Sam NIll gra?,widzia?y?cie mo?e?w 2 odcinkach to by?o w TV.
Klasycznie ju? Rob Roy

#9 2006-02-03 10:43:20

Diana
Użytkownik

Och, Gitka, bardzo dobrze pami?tam "sprawy" detektywistyczne b. Cadfaela. W ogóle uwielbiam krymina?y, a ten by? niezwyk?y, bo akcja toczy?a si? w ?redniowieczu i g?ówny bohater móg? korzysta? tylko z w?asnej inteligencji i dedukcji; wszelkie mikroskopy i laboratoria odpada?y. wink
Z moich ukochanych filmów kostiumowych musz? wymieni?: "TRZYNASTEGO WOJOWNIKA" z A. Banderasem. Przez 3 dni po obejrzeniu filmu chodzi?am ca?a zauroczona atmosfer? tego dzie?a. Czy która? z Was te? go widzia?a i ma podobne(b?d? odmienne) odczucia? big_smile

#10 2006-02-03 10:47:19

Georginia
Użytkownik

widzia?am 13 ale jako? hmmm nie zrobi? na mnie tak pozytywnego wra?enia.Chyba ko?cówka by?a dla mnie ciut kiczowata i to przewa?y?o.

Przypomnia?o mi si?!IMIE ROZY...widzia?y?cie?to ma dopiero klimacik:-)

#11 2006-02-03 13:14:15

AineNiRigani
Użytkownik

Je?li chodzi o mity to trudno tu mowi? o konfrontacji z histori?,

S?k w tym, ?e Artur JEST postaci? historyczn?, a raczej obaj Arturowie big_smilebig_smile
Owszem - na wpó? legendarn?, ale - tak jak i Troja - byli kiedy? pot?zni w?adcy, którzy w legendzie zlali si? w jedno. W filmie wykorzystali w?tek historyczny jednego z nich big_smile

#12 2006-02-03 13:18:42

AineNiRigani
Użytkownik

oraz wszystkie cz??ci Hornblowera (Ioan Gruffudd)
a tak?e oczywi?cie Sharp (Sean Bean)

Sharpa znam, ogl?da?am kiedy? bardzo bardzo dawno na s?ynnym pirackim Polonia 1 big_smile
Ale Hornblowera - nie. Gitka - o czym to jest?

#13 2006-02-03 13:19:47

AineNiRigani
Użytkownik

widzia?am 13 ale jako? hmmm nie zrobi? na mnie tak pozytywnego wra?enia.Chyba ko?cówka by?a dla mnie ciut kiczowata i to przewa?y?o.
Przypomnia?o mi si?!IMIE ROZY...widzia?y?cie?to ma dopiero klimacik:-)

Zgadzam si? w pe?ni. Kiczowaty scenariusz, kompletnie pozbawiony realiów historycznych. Niby klimacik jest, ale dla mnie to za ma?o.
Natomiast Imi? Ró?y - miodzio!!

#14 2006-02-03 16:23:08

Caitriona
Użytkownik

...wszystkie cz??ci Hornblowera (Ioan Gruffudd)

Aaa! To kto? jeszcze kojarzy i lubi te filmy?! Ja je uwielbiam big_smile G?ównie samego Horatio big_smile

Co do "Trzynastego wojownika" to jest to sympatyczny film, podoba? mi si? w nim Banderas, ale jako? mnie nie zachwyci?.

Moje ulubione filmy historyczne, kostiumowe to:
Elizabeth (z cudn? Cate B.)
Gosford Park
Królowa Margot
Plac Waszyngtona
Marlena
Pan i w?adca: Na kra?cu ?wiata
Kropla s?o?ca
Waleczne serce
Anna tysi?ca dni
Dziewczyna z per??
Gladiator
Je?dziec bez g?owy
Lawendowe wzgórza

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#15 2006-02-03 18:12:47

Caitriona
Użytkownik

I jeszcze mini serial, o ile si? nie myl? produkcji BBC, na podstawie powie?ci George Eliot - "Daniel Deronda".

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#16 2006-02-03 18:16:29

Gitka
Użytkownik

Je?li chodzi o serial Hornblower jest on na podstawie ksi??ki C.S. Forestera.
link
http://www.filmweb.pl/Film?id=110913

#17 2006-02-03 18:56:48

Diana
Użytkownik

Kiedy ogl?dam film, rzadko zwracam uwag? na PE?N? wierno?? z realiami danej epoki, w której toczy si? akcja, cho? oczywi?cie, je?li wszystko jest na swoim miejscu, to mi w to graj. Generalnie si? nie czepiam, jak scenarzy?ci wydumali co?, co zdaje si? nieco od rzeczy; natomiast je?li jaki? film pretenduje niemal do dzie?a dokumentuj?cego dany okres w historii, to tam na pewno sztab ludzi ju? zatroszczy? si? o pe?n? wierno??.
"Je?dziec bez g?owy" by? rozkoszny- te? bardzo mi si? podoba?. A "Danielem Derond?" nieco si? rozczarowa?am; chodzi mi o zako?czenie. S?dzi?am, i? g?ówny bohater o?eni si? z t? blondyn?- hazardzistk?, a nie z t? brunetk?- ?piewaczk?. Raptem si? zakocha?! :evil: Nie wiem, jak to przedstawi?a G. Elliot, ale klapn??am, jak ju? dosz?o do o?wiadczyn. roll

#18 2006-02-03 19:03:18

Caitriona
Użytkownik

Có?, ksi??ki tak?e nie czyta?am wi?c nie wiem jak powinno by?. Musz? jednak przyzna?, ?e od poczatku by?am za brunetk? - pann? Lapidoth. wink

#19 2006-02-03 20:04:02

caroline
Użytkownik

"Garbus" i inne "p?aszcza i szpady". Kiedy? ogl?da?am nami?tnie big_smile

#20 2006-02-03 21:08:19

AineNiRigani
Użytkownik

"Garbus" i inne "p?aszcza i szpady". Kiedy? ogl?da?am nami?tnie big_smile

Mnie wszystkie garbusy rozczarowa?y, bo najpierw czyta?am ksi??k?. Och podkochiwa?am si? nami?tnie w kawalerze d'Lagardere (chocia? nie dam g?owy za pisownie big_smile) Nawet skrycie jego portret narysowa?am, tak jak go sobie wyobra?a?am. A ?e ?aden z aktorów nie przypomina? "mojego" kawalera - ekranizacje podoba?y mi si? tak sobie

#21 2006-02-03 21:35:03

AineNiRigani
Użytkownik

Kiedy ogl?dam film, rzadko zwracam uwag? na PE?N? wierno?? z realiami danej epoki, w której toczy si? akcja, cho? oczywi?cie, je?li wszystko jest na swoim miejscu, to mi w to graj. Generalnie si? nie czepiam, jak scenarzy?ci wydumali co?, co zdaje si? nieco od rzeczy; natomiast je?li jaki? film pretenduje niemal do dzie?a dokumentuj?cego dany okres w historii, to tam na pewno sztab ludzi ju? zatroszczy? si? o pe?n? wierno??.

Widzisz, ja do?? szybko oceniam z jakim filmem mam do czynienia, czy z historycznym (mniej lub bardziej) czy kostiumowym. W momencie gdy sklasyfikuj?, mog? spokojnie si? odci?? i analizowa? jedynie walory beletrystyczne lub tez skupic sie i analizowa? (a potem sprawdza?) fakty historyczne. Dla mnie film to nie tylko odpr??enie. Lubie sobie pomy?le? przy filmach big_smile

#22 2006-02-04 15:39:50

Diana
Użytkownik

Ja te? ambitne filmy doceniam i zwracam uwag? na dobr? robot? scenarzystów, kostiumologów, rekwizytorów itd. Ceni? te?, jak filmowcy traktuj? widzów powa?nie, nie serwuj? im najprostszych rozwi?za? fabularnych i nie sp?ycaj? historii opowiedzianej w danym dziele. Ale z drugiej str. jak ma tam miejsce jaka? wpadka, to czasem wybaczam te drobne pomy?ki b?d? "kosmiczne" pomys?y. Pami?tam tylko, ?e jak obejrza?am "Cz?owieka w ?elaznej masce" z Leonciem Di Caprio, to mina mi zrzed?a. sad Wszystko by?o wzruszaj?ce itd., ale jestem przyw?zana do trylogii A. Dumasa ojca, a tam wszystko zrobili na bakier i wi?cej rzeczy si? nie zgadza?o ni? by?o OK.

#23 2006-02-04 20:16:01

AineNiRigani
Użytkownik

Diano, ja równie? wybaczam wpadki. I te du?e i te ma?e. Ale to nadal nie zmienia faktu, ?e je?li scenarzy?ci w za?o?eniach chcieli zrobi? film w oparciu na faktach historycznych, to ja na te fakty zwracam uwag?. A je?li film mia? by? po prostu kostiumowy - zupe?nie inaczej ogl?dam i na co inne zwracam uwag?.

#24 2006-02-04 21:42:11

Diana
Użytkownik

Aha, rozumiem. Te? tak w sumie podchodz? do wielu produkcji. big_smile Ale niestety, cho? interesuj? si? histori? i tym, co dawne, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie (cho? bardzo bym chcia?a!) i w wielu kwestiach pozostaj? laikiem. :oops:

#25 2006-02-04 21:54:43

AineNiRigani
Użytkownik

Diano nie wszycy historycy wiedza wszystko. Nie ka?dy okres historyczny lubie tak samo (niektórych nawet wr?cz nie znosz?), ale nawet je?li lubie, zawsze mo?na z?apa? si? i filmowców i historyków na szczegó?ach. A ja w filmach historycznych lubie pó?niejsz? zabawe w dedektywa. Kopanie, szukanie odpowiedzi na pytania, sprawdzanie i jednoczesne dowiadywanie si?.

Stopka forum