Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#2101 2006-04-21 20:36:00

Gosia
Użytkownik

Re: Napisy do "North and south"

Gosiu, dzieki big_smile
Dzis troszeczke dopiescilam ten artykulik, bo dobralam sie do swietnego slownika angielskiego: Nowy s?ownik fundacji ko?ciuszkowskiej angielsko-polski. Chyba powinnam go kupic, choc drogi.
S? w nim slowa, ktorych nie moglam znalezc w moim PWN-skim.
I jakos poszlo bo juz sporo mialam.
Alez jestem dumna, mowie Ci big_smile

W sekrecie powiem ze przygotowuje nastepny wink

#2102 2006-04-21 20:38:46

Gosia
Użytkownik

Musieli chyba spot?gowa? t? atmosfer? grozy i strachu.

Moze tak, ale wyobraz sobie, ze wszyscy panikuja: sluzba, siostra, matka zaniepokojona. A on sila spokoju! Patrzylybysmy jak urzeczone.
A tak wyszlo na to, ze to Margaret byla jakby troche silniejsza, no ale o to pewnie chodzilo, zeby go zmobilizowac do wyjscia do robotnikow, bo z wlasnej woli by tego nie zrobil..

#2103 2006-04-21 20:49:02

Alison
Użytkownik

Ale faceta to z niego te? zrobili - w pierwszej ods?onie

Bez dwóch zdan, ale ta scena w ksi??ce lepsza i tyle na ten temat :-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#2104 2006-04-21 20:50:52

Alison
Użytkownik

W sekrecie powiem ze przygotowuje nastepny wink

To niestety wci?ga jak cholera. Pisz? niestety, bo cierpi na tych t?umaczeniach moja g?ówna praca i twórczo??, ale co ja poradz?, ?e mam taki s?aby charakter... :oops:

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#2105 2006-04-21 20:50:56

Gosia
Użytkownik

Ali, juz jestes w domu? big_smile
Alez z Ciebie szybka babka! wink

Pisz? niestety, bo cierpi na tych t?umaczeniach moja g?ówna praca i twórczo??, ale co ja poradz?, ?e mam taki s?aby charakter..

Nie Ali, po prostu jestes zawstydzajaco dobra dla nas big_smile

#2106 2006-04-21 20:52:13

Alison
Użytkownik

Auteczko, brak koreczków, kic kic i juz w domku! :-)
Dziecko z obola?ym ?ebkiem i gard?em, pies rozbandazowany - s?owem home sweet home :-)

#2107 2006-04-21 20:54:05

Alison
Użytkownik

Pisz? niestety, bo cierpi na tych t?umaczeniach moja g?ówna praca i twórczo??, ale co ja poradz?, ?e mam taki s?aby charakter..

Nie Ali, po prostu jestes zawstydzajaco dobra dla nas big_smile

No co Ty, nie czarujmy si?, ja zawsze najpierw mysl? o sobie, a dopiero potem o spo?ecze?stwie. Sobek jestem i tyle... tongue

#2108 2006-04-21 20:54:37

GosiaJ
Użytkownik

Co tak drogo? 8O Ja zap?aci?am ca?e 10z?.
Widzia?am te? w Empiku w tej samej cenie tj. 10z?.

Czu?am, ?e co? kombinuj?. Jak zauwa??, ?e im sprzeda? "North and South" wzros?a, to te? podnios? cen? ;-)
A w katowickich empikach od d?u?szego czasu wypatruj? "P&P" i nic...
W?a?nie mi sie? zdech?a na chwil? :-(

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#2109 2006-04-21 20:54:42

Gosia
Użytkownik

To niestety wci?ga jak cholera.

Oj wciaga, tak ze az zaczynam miec przyjemnosc z tego tlumaczenia,
choc idzie mi jak po grudzie ... big_smile

#2110 2006-04-21 20:57:08

Gosia
Użytkownik

No co Ty, nie czarujmy si?, ja zawsze najpierw mysl? o sobie, a dopiero potem o spo?ecze?stwie. Sobek jestem i tyle...

E tam, nic a nic nie wierze big_smile
Bo ja to tez to robie troche dla siebie, a troche dla Was. big_smile
A poza tym chce odciazyc nasze kochane tlumaczki-karmicielki big_smile

#2111 2006-04-21 20:59:04

GosiaJ
Użytkownik

Musieli chyba spot?gowa? t? atmosfer? grozy i strachu.

Moze tak, ale wyobraz sobie, ze wszyscy panikuja: sluzba, siostra, matka zaniepokojona. A on sila spokoju! Patrzylybysmy jak urzeczone.
A tak wyszlo na to, ze to Margaret byla jakby troche silniejsza, no ale o to pewnie chodzilo, zeby go zmobilizowac do wyjscia do robotnikow, bo z wlasnej woli by tego nie zrobil..

Mnie to nie przeszkadza, jak si? zachowuje w tej scenie - nie odbieram tego biegu jak jakiego? tchórzostwa czy co?. W ko?cu on biegnie, by uratowa? swoich pracowników. A to, ?e Margaret jest w tej scenie bardziej zdecydowana, podoba mi si?; wahania Thorntona ucz?owieczaj? go.

#2112 2006-04-21 21:00:38

Alison
Użytkownik

Ale przyznaj, ?e Karol to podstepnik jest. Tak czeka? kaza?, czeka?, a potem jak da? po oczach, ja normalnie mam kompleksy i a? si? boj? wraca? do tych moich wypocin, qrde kompleksów mnie ten Karol nabawi, a ja to z natury niekompleksiarski jestem. Poziom sie nieprzezpiecznie podniós?, Go?ka zakasujmy kiecki, s?owniki w d?o? i do pracy!!

#2113 2006-04-21 21:01:05

Gosia
Użytkownik

Gosiu, kiedy on biegnie po zamknieciu tych biednych Irlandczykow w fabryce, i ucieka do domu!

#2114 2006-04-21 21:02:11

Alison
Użytkownik

W ko?cu on biegnie, by uratowa? swoich pracowników. A to, ?e Margaret jest w tej scenie bardziej zdecydowana, podoba mi si?; wahania Thorntona ucz?owieczaj? go.

No tak, ale mozna biec i biec...
On biegnie tak, ?e to go troche "odjajcza" ten jego bieg z ogl?daniem sie za siebie :?

#2115 2006-04-21 21:02:44

Gosia
Użytkownik

Poziom sie nieprzezpiecznie podniós?, Go?ka zakasujmy kiecki, s?owniki w d?o? i do pracy!!

Ali, co tam ja?! Ja Wam nie podskocze, do prawdziwej literatury... to znaczy pieknej.. to startu ni mom ...

#2116 2006-04-21 21:04:00

Alison
Użytkownik

Co nie zmienia faktu, ?e kocham ci ja go jak oszala?a, ale przy tym oknie to te? taki zdygany jest jak nie wiem. jak ona mówi do niego "b?d? m??czyzn?" to jakby si? ze snu obudzi?. Popapra?czyk taki malusie?ki...

#2117 2006-04-21 21:05:08

Gosia
Użytkownik

Bo czasem kobieta musi faceta przycisnac, zeby dal ze siebie wszystko wink

#2118 2006-04-21 21:05:16

Alison
Użytkownik

Poziom sie nieprzezpiecznie podniós?, Go?ka zakasujmy kiecki, s?owniki w d?o? i do pracy!!

Ali, co tam ja?! Ja Wam nie podskocze, do prawdziwej literatury... to znaczy pieknej.. to startu ni mom ...

Dy? jo tys ni mio?em, ale siem ?wicym. ?wicynio cyniom bacom:-)

#2119 2006-04-21 21:06:49

Gosia
Użytkownik

Zanim ja Wasz poziom osiagnem, to wszystkie strumienie gorskie wyparujom wink

#2120 2006-04-21 21:06:50

Alison
Użytkownik

No musi, musi. Podobno oni to tylko dla nas cyniom to sy?ku, bo bez nos, to by si im ni kcia?o...

#2121 2006-04-21 21:06:55

Kika
Użytkownik

niektórzy faceci lubi? takie przyciskanie wink

gg 2775021

#2122 2006-04-21 21:07:38

GosiaJ
Użytkownik

Gosiu, kiedy on biegnie po zamknieciu tych biednych Irlandczykow w fabryce, i ucieka do domu!

Wiem, o to mi chodzi?o, ale poknoci?o mi si? - to tak, jak sie równocze?nie pisze na forum i Bonda ogl?da i na dodatek jako? Internet dziwnie mi chodzi :-(
Jego zachowanie mi mimo wszystko nie przeszkadza - nie oczekuj?, ?e b?dzie sta? na placu i da si? rozdepta? ;-) My?l?, ?e w ?wiatopogl?dzie ówczesnych "panów" nie mie?ci?o si?, ?e mo?na negocjowa? z robotnikami. Przecie? dopiero Margaret nauczy?a go innego spojrzenia na te kwestie. Poza tym - w domu zostali jego najbli?si, czy to dziwne, ?e w sytuacji zagro?enia chce by? blisko nich, by ich ochroni??
Nie mam zamiaru si? upiera?, nie przeszkadza mi, ?e odmiennie interpretujemy t? scen?. Rysy w pos?gowym wizerunku Thorntona ucz?owieczaj? go. Je?li to jedna z nich - ok :-)

#2123 2006-04-21 21:09:04

Alison
Użytkownik

rysy na pos?gowym wizerunku Thorntona mi nie przeszkadzaj?, jak powiedzia?am - czyni? go bardziej cz?owiekiem.

To Ty w takich bardziej porysowanych gustujesz? ;-)

#2124 2006-04-21 21:10:05

Gosia
Użytkownik

Alez my i tak go kochamy miloscia wielka, bezgraniczna, rzecz by mozna big_smile

#2125 2006-04-21 21:11:42

Alison
Użytkownik

Alez my i tak go kochamy miloscia wielka, bezgraniczna, rzecz by mozna big_smile

Sie wie, ale co by?my za baby by?y jakby?my si? ch?opa "z tej mi?o?ci" nie poczepia?y troszeczku? ;-)

Stopka forum