Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1676 2006-04-16 17:16:25

Gosia
Użytkownik

Re: Napisy do "North and south"

No to Dzieweczki, opuszczam was. Wracam na przyj?cie do Thorntonów ;-)

Ale pamietaj! Wracaj do nas szybko big_smile
Bedziem czekac z wielkim utensknieniem wink

#1677 2006-04-16 17:17:18

Gosia
Użytkownik

Faktycznie to stan wielkiej blogosci ...... big_smile

#1678 2006-04-16 17:24:34

Alison
Użytkownik

Ale czy nasze zycie nie by?oby troszke prostsze i mniej skomplikowane gdybysmy nadal ?y?y w b?ogiej nie?wiadomosci?

Alison ........... big_smile

No dobra, dobra...Same widzicie, ?e sie nie moge od was oderwa?. Tylko czasem sama siebie przera?am. Ostatnio tak ?wirowa?am na punkcie D&U z 1995 roku z Colinem, ale by?am z tym sama, nikogo nie uda?o mi sie zarazi?, wi?c w którym? momencie poczu?am sie jak nienormalna, a jako, ze wyjecha?am na miesi?czne wakacje postanowi?am to zwalczy? i si?? braku kontaktu uda?o si?. I tak sobie my?l?, ?e jakby?cie mnie tak nie nakr?ca?y to ju? dawno zaj??abym si? s?u?bowymi zaleg?o?ciami, a nie w?óczy?a si? po fabrykanckich przyj?ciach ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#1679 2006-04-16 17:29:38

Gosia
Użytkownik

Nigdzie nie przezyjesz tylu emocji jak z nami... i na fabrykanckich przyjeciach ... i w fabryce bawelny ....
Zreszta bawelna zawsze lubilam, ale tylko stuprocentowa, jestem pewna ze Thornton innej nie wyrabial. big_smile
Ale nie sadzilam ze bawelna moze byc tak romantyczna wink

#1680 2006-04-16 17:33:20

Alison
Użytkownik

Ale nie sadzilam ze bawelna moze byc tak romantyczna wink

Tym bardziej, ?e jest zdrowa, a wszystko co zdrowe, jest raczej ma?o romantyczne. Taka marchewka na przyk?ad... wink

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#1681 2006-04-16 17:41:18

Gosia
Użytkownik

Ale wlasnie okazalo sie, ze jest romantyczna i to bardzo. Mowie o bawelnie oczywiscie big_smile

#1682 2006-04-16 17:45:34

GosiaJ
Użytkownik

Zaraz wychodz?, ale przed wyj?ciem pytanie moje dla Was: czy który? z bohaterów "N&S" Was irytuje albo denerwuje? Ja tak mam po ostatnim seansie z pani? Hale - mam wra?enie, ?e to taka Marianna Dashwood z "P&P", gdyby nie przesz?a przemiany. Niezbyt chyba za ni? przepadam. Troszczy si? o Margaret, ale poza tym jest g?ównie nieszcz??liwa po opuszczeniu Helstone, nie jest dla córki ?adnym oparciem.
Niezbyt te? lubi? Fanny, chocia? ona mnie chwilami bawi.

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#1683 2006-04-16 17:48:56

Gosia
Użytkownik

Fanny mnie zdecydowanie bawi.
Czy kogos nie lubie?
Matka? nie, matki mi zal, oderwana od swojego domu i miejsca ktore ukochala, taka kruchutka i delikatna. Raczej ja lubie.

Chyba niezbyt lubie Henrysia. big_smile

#1684 2006-04-16 17:59:42

ewa7
Użytkownik

Pani Hale jest przyk?adem kobiety której m?? nie pyta? o zdanie podejmuj?c wa?ne ?yciowe decyzje
M?? chocia? kochaj?cy sam zadecydowa? o ich losie

#1685 2006-04-16 18:09:27

Caitriona
Użytkownik

W jakis sposób denerwuje mnie Boucher... Wiem, ?e by? tym wszystkim przera?ony, ?e du?o dzieci w domu do nakarmienia i nie ka?dy jest tak silny jak Higgins, ale mimo wszystko mnie denerwuje.
Za to Fanny jest niesamowita: tak rozkapryszona, egoistyczna, czasami niesamowicie ?mieszna.

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#1686 2006-04-16 18:13:39

Monika24
Użytkownik

A we mnie Boucher wywo?uje du?o wspó?czucia, szczególnie gdy wszyscy na jego widok odwracali twarze, jego posta? wyda?a mi si? taka tragiczna i samotna.
A Fanny, tak - ?wietnie zagrane, najbardziej lubi? sposób w jaki mówi big_smile Czy raczej szwargocze tym swoim prze?miesznym g?osikiem

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#1687 2006-04-16 18:17:10

Caitriona
Użytkownik

Wspó?czu? to ja równie? mu wspó?czuj?, ale sam Boucher nie najlepiej na mnie wp?ywa... A g?os Fanny, sposób w jaki ona wypowiada swoje kwestie jest cudowny big_smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#1688 2006-04-16 18:25:08

Monika24
Użytkownik

Pami?tacie t? s?u??c?, która mia?a pomaga? Dixon? Jej trudno zrozumia?y sposób wys?awiania (oczywi?cie nie dla Alison wink ) bardzo mnie denerwowa?

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#1689 2006-04-16 18:30:27

Monika24
Użytkownik

Zbaczaj?c na sekundk? wink z tematu N&S - ?ci?gn??am wywiad z Jackiem Davenportem (gra? m.in. w Mary Bryant i w The Moth) - na ?ywo prezentuje si? niczego sobie big_smile
To link do niego:
http://www.megaupload.com/?d=57F5LGWG

#1690 2006-04-16 18:35:33

Alison
Użytkownik

Najg?upsze w ca?ym filmie s? Edith i Fanny. Obu ich nie cierpie. Nie widza obie dalej swojego nosa. Pi?kna jest ta przemiana Margaret kiedy po g??bokich przemy?leniach dochodzi do wniosku jak powierzchowne i bezp?ciowe by?o to wszystko czym ?y?a dawniej i do czego tak t?skni?a. Jak o?wiadcza, ?e nie pójdzie do Pipersów bo ich nie trawi. Przepadam za ta scen? i palpitacjami cioteczki Shaw, której nota bene te? nie znosz?.
Boucher jest biedny, postawiony w sytuacji, która go przeros?a, to ?e nie ma ?elaznej woli i odwagi jak Higgins, nie umniejsza go jako cz?owieka. To, ?e wzi?? do ?apy kamie? (kogokolwiek chcia? nim waln??) troch? go dyskwalifikuje, ale trzeba te? wzi?? poprawk? na psychoz? t?umu, w t?umie ka?dy zachowuje si? troch? inaczej ni? gdy by?by sam (vide przypadek naszej gor?czki ;-)).
Obie Mamy bardzo lubi?. Jedna jest ze spi?u, druga z koronek. Obydwie s? dobrymi matkami. Choroba zawsze troch? izoluje nas od otoczenia, wi?c pani Hale oddala si? po trochu od swojej rodziny. Pani Thornton mimo, ze bywa antypatyczna, postawi?abym pomnik.
Nie napisz? dzisiaj tego t?umaczenia, jak mnie tak b?dziecie tu trzyma?...

#1691 2006-04-16 18:38:21

Alison
Użytkownik

Pami?tacie t? s?u??c?, która mia?a pomaga? Dixon? Jej trudno zrozumia?y sposób wys?awiania (oczywi?cie nie dla Alison wink ) bardzo mnie denerwowa?

Prosz? tu nie kpi? ze mnie i mojej ci??kiej pracy 8)
Ja te? jej nie mog?am pokuma?, mia?am tekst angielski bez pozjadanych ko?cówek, w napisach zastosowa?am tylko wulgaryzmik, dla podkre?lenia jej prymitywizmu ;-)

#1692 2006-04-16 18:39:19

Caitriona
Użytkownik

Fanny faktycznie jest g?upia i egoistyczna, ale nie mog? powiedziec ?e jej nie cierpie - ona mnie bawi! I ten jej g?os wink
Na Bouchera nic nie poradz?; gdy go pierwszy raz zobaczy?am, nie wiedzie? czemu pomy?la?am ?e go nie lubi?, a im dalej tym gorzej.
Alison - a co z Henryczkiem?

#1693 2006-04-16 18:41:15

Alison
Użytkownik

Henryczek = Dupek
Ile razy mam to powtarza??!

#1694 2006-04-16 18:50:41

Gosia
Użytkownik

Obie Mamy bardzo lubi?. Jedna jest ze spi?u, druga z koronek

Piekne! I bardzo trafne, Alison!

Nie napisz? dzisiaj tego t?umaczenia, jak mnie tak b?dziecie tu trzyma?...

To czemu tu zagladasz? wink

Wiem juz, kogo nie lubie. Ciotka Shaw big_smile

#1695 2006-04-16 18:54:33

Alison
Użytkownik

To czemu tu zagladzasz? wink

A bo to mo?na sobie pój?? co? spokojnie porobi? jak tu tak trajkoczecie bez miary i poj?cia o czasie?

#1696 2006-04-16 18:56:41

Gosia
Użytkownik

To ja juz milcze. Mozesz wracac do pracy big_smile
O ktorej skonczysz fragment? wink
Tylko sie nie spiesz, dobieraj ladne slowa big_smile

#1697 2006-04-16 19:05:36

caroline
Użytkownik

Henryczek = Dupek

big_smile Taaa jest, na dodatek kusi?a go kasa Margaret.
Chocia?, chocia?, John T. te? zrobi? niez?y interesik na ma??e?stwie, ju? nie by? dzier?awc?, ale wspó?w?a?cicielem albo w?a?cicielem.
big_smile big_smile ?artuj?, ?artuj?, nie bijcie... big_smile big_smile big_smile

#1698 2006-04-16 19:22:46

Alison
Użytkownik

Henryczek = Dupek

big_smile Taaa jest, na dodatek kusi?a go kasa Margaret.
Chocia?, chocia?, John T. te? zrobi? niez?y interesik na ma??e?stwie, ju? nie by? dzier?awc?, ale wspó?w?a?cicielem albo w?a?cicielem.
big_smile big_smile ?artuj?, ?artuj?, nie bijcie... big_smile big_smile big_smile

A Lizzy na Darcym nie zrobi?a interesu? I nikt nikogo za to nie zbi? ;-)

#1699 2006-04-16 19:32:10

Gosia
Użytkownik

Co tu robisz? Marsz do pracy! wink big_smile

#1700 2006-04-16 19:33:13

Gosia
Użytkownik

W kazdym razie, oplacilo mu sie wink

Stopka forum