Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1601 2006-04-15 16:06:57

Gosia
Użytkownik

Re: Napisy do "North and south"

Ja w razie czego moge sluzyc poukladana caloscia.
Mam nadzieje, ze nie pomylilam big_smile

Moniko, dzieki za te fotki... az lezka sie w oku kreci, jak sie patrzy na ta hale i biuro, i przypominaja sie od razu sceny z filmu.
Tez na jakiejs stronie znalazlam kiedys zdjecia miejsc, moze jeszcze gdzies uda mi sie to odszukac.

#1602 2006-04-15 16:48:54

Caitriona
Użytkownik

Ta moja bida jest taka bezw?adna, ?e w?a?nie zla?a si? w koszu, przela?a na wylot ca?e wczoraj kupione nowe legowisko, zala?a mi pó? wysprzatanego przedpokoju, do tego znowu rozszarpa? opatrunek, na szcz?scie szwów nie ruszy?. Ale b?dzie karuzela... :-( teraz pralka ?omocze, bida le?y w kaga?cu, a mnie sie ju? ?y? odechcia?o....
Najlepsze lekarstwo na takie nastroje - film albo ksi??ka i s?ownik...

Oj, to bardzo bidaka wzi??o... Oby szybko wróci? do formy!
I dzi?ki.

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#1603 2006-04-15 17:01:40

Monika24
Użytkownik

Alison, napewno z Twoim psiakiem b?dzie dobrze wink
Ja co? takiego prze?ywa?am w zesz?ym roku kiedy mój Bugs rozdrapa? sobie ran? i okaza?o si? u weterynarza, ?e to guz. Trudno opisa? tych dni czekania na wiadomo??, czy jest z?o?liwy czy nie. Po operacji przynios?y?my go z siostr? w kocu i le?a? kilka godzin ?pi?c, pó?niej te? jaki? czas dochodzi? do siebie. Ale wszystko sko?czy?o si? dobrze smile

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#1604 2006-04-15 17:41:46

Monika24
Użytkownik

Pomijaj?c koraliki to na tym zdj?ciu wyszed? bardzo korzystnie, gdzie? znalaz?am kilkana?cie, albo i wi?cej zdj?? z tego wywiadu i takich "korzystnych" zdj?? jest wi?cej big_smile Jak znajd? to wklej? linka do nich wink

To jest chyba ten jego pó?u?miech, którym si? co niektóre tak zachwycaj? tongue
http://img143.imageshack.us/img143/769/ra1231bd.th.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/769/ra1231bd.jpg

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#1605 2006-04-15 17:51:09

Narya
Użytkownik

U?miech, ?e ach... Ale mu bokobrodów brakuje :?

#1606 2006-04-15 17:51:44

Alison
Użytkownik

Ze stresu przesz?am sie par? razy "po peronie" wink i mam wiadomo?? dla Gosi:
Zwracam honor. stop. Ona mu poda?a. stop. A on zagarn??. stop. Takie s? obiektywne fakty. stop. Nie wiem jak mog?am tego wcze?niej nie zauwa?y?, stop. lol
Pozdrawiam Al

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#1607 2006-04-15 17:53:59

Alison
Użytkownik

Sorki kobitki, ale wygl?da tu jak Baba Jaga. nawet jakby koralików nie mia? to tez by tak wygl?da?. To nie ?aden pó?u?miech tylko jaka? rozrzedzona mina. Nie róbcie kreciej roboty i nie siejcie wrogiej propagandy...

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#1608 2006-04-15 18:24:14

Alison
Użytkownik

Obiecanka-pisanka czyli spis tre?ci do t?umacze? N&S, w kolejno?ci: nr rozdzia?u, nr strony w ksi??ce (wyd. Penguin Popular Classics) i tytu? rozdzia?u.
„Pierwsze spotkanie” – Chapt VII, p. 69, New Scenes and Faces
„Fina? romansu” - Chapt LII, p. 518, Pack clouds away
„Margaret o Thorntonie po raz pierwszy” - Chapt VII, p. 72, New Scenes and Faces
„Margaret o Thorntonie po raz drugi” - Chapt IX, p. 85, Dressing for tea
„Pani Thornton o Margaret” - Chapt IX, p. 88, Dressing for tea
tu powinna by? scenka z herbat? t?um. Caroline - Chapt X, p. 90, Wrought iron and gold
„John oczami Margaret” - Chapt X, p. 92, Wrought iron and gold
„Pan Thornton o Margaret” - Chapt X, p. 98, Wrought iron and gold
„Margaret z Tat? o Thorntonie” - Chapt XI, p. 101, First impression
„Pan Thornton robi przys?ug? pannie Hale” - Chapt XV, p. 136, Masters and men
„Wymiana zda? Margaret v. John” - Chapt XV, p. 137, Masters and men
„Wymiana zda? Margaret v. John” c.d. - Chapt XV, p. 142, Masters and men
„Buldog – czyli Higgins o Thorntonie” - Chapt XVII, p. 159, What is a strike?

#1609 2006-04-15 18:24:32

Gosia
Użytkownik

Ze stresu przesz?am sie par? razy "po peronie" wink i mam wiadomo?? dla Gosi:
Zwracam honor. stop. Ona mu poda?a. stop. A on zagarn??. stop. Takie s? obiektywne fakty. stop. Nie wiem jak mog?am tego wcze?niej nie zauwa?y?, stop. lol
Pozdrawiam Al

Hehe, a nie mowilam! big_smile Prosze mnie sluchac!
Moje analizy sa doglebne i nie do podwazenia big_smile

P.S. Moze nie powinnam sie przyznawac, ale...
Przesluchalam pliki mp3 z kwestiami z filmu, i wiecie co... cholerka...to bez obrazu na mnie dziala.... wzruszylam sie przy dwoch fragmentach: oswiadczyny i scena peronowa.... :oops:

#1610 2006-04-15 18:26:25

Alison
Użytkownik

Zastanawiam si? czy jest taki film czy ksi??ka, które mog?yby Cie uleczy? z tego szale?stwa ;-)
A mo?e po prostu czas zrobi swoje :-)

#1611 2006-04-15 18:27:00

Gosia
Użytkownik

A kwesti? lewej reki sprawdzilas? wink

Czas na pewno zrobi swoje ... mam przynajmniej nadzieje, bo to jakas foolishpassion jest :oops: :oops: Zeby stara baba .....
No ale coz, w starym piecu diabel pali... wink
Zreszta jest takie powiedzenie : kobieta dwa razy szaleje: kiedy sie kocha i kiedy siwieje (a ja jeszcze nie mam siwego wlosa, co sie wiec dzieje? wink

#1612 2006-04-15 18:31:01

Alison
Użytkownik

A kwesti? lewej reki sprawdzilas? wink

Czas na pewno zrobi swoje ... mam przynajmniej nadzieje, bo to jakas foolishpassion jest :oops: :oops: Zeby stara baba .....
No ale coz, w starym piecu ... wink

Ja tam nic ciekawego nie widz?. R?ka puszcza r?k? i ?apie za policzek. Nie widz? potrzeby wklejania Henrysia z tego powodu ;-)
Eee tam nie rumie? si?. Popatrz o ile nudniejszy by?by ten ostatni miesi?c gdyby nie ta foolish passion :-)

#1613 2006-04-15 18:32:27

Gosia
Użytkownik

Ali, dzieki za to uporzadkowanie, sprawdze czy dobrze wszystko zrobilam, ale chyba tak.

#1614 2006-04-15 18:33:18

Gosia
Użytkownik

To prawda, ten miesiac to byl ...... :oops: big_smile :oops: big_smile

#1615 2006-04-15 18:33:24

Monika24
Użytkownik

Jaka tam Baba Jaga, mo?e troch? tych bokobrodów mu brakuje do Thorntona, ale to? to te same usta, te same oczy i u?miech te? podobny do thorntonowskiego pó?u?miechu big_smile Alison, ja mia?abym sia? propagand?? Ja, której pierwszej tu zabi?o serce na widok Thorntona? tongue NIGDY big_smile

A z t? r?k? to chodzi o scen? peronow?, gdy Margaret chce by Henry wyja?ni? sprawy biznesowe, a Thornton ujmuje jej d?o? i prowadzi do ?awki? Próbowa?am wy?owi? ten urywek chwili, bo chyba nie jest to dobrze pokazane, ale czy bierze jej r?k?, czy delikatnie ujmuje za ?okie??

OK, w?a?nie doczyta?am ?e to nie o t? scen? wam chodzi?o wink

#1616 2006-04-15 18:35:46

Alison
Użytkownik

Ali, dzieki za to uporzadkowanie, sprawdze czy dobrze wszystko zrobilam, ale chyba tak.

Nie ma za co. Teraz siedz? nad scen? jak Thorntonowie obsmarowuj? Margaret, ale nie wiem czy to dawa?, bo ta scena jest prawie identyczna jak w filmie. Zaznaczy?am j? bo zaznaczy?am po kolei wszystkie jak leci, gdzie s? jakiekolwiek relacje miedzy nimi. Ale jak myslisz wkleja? to?

#1617 2006-04-15 18:36:45

Alison
Użytkownik

Zreszta jest takie powiedzenie : kobieta dwa razy szaleje: kiedy sie kocha i kiedy siwieje (a ja jeszcze nie mam siwego wlosa, co sie wiec dzieje? wink

A nie farbujesz przypadkiem? roll

#1618 2006-04-15 18:37:01

Gosia
Użytkownik

Nie, to jeszcze o co innego chodzi.
Ona na tej lawce ujmuje jego rece i podnosi do ust.
Wtedy on podnosi prawa reke i gladzi jej skron a potem ja caluje, ale caly czas ma lewa reke w jej dloni.
Nastepuje zblizenie na Henrysia, a dopiero potem on podnosi uwolniona w miedzyczasie reke lewa i ujmuje jej twarz w obie dlonie.
To tlumaczy obecnosc gebusi Henrykowej na ekranie.
Bo pewnie musieli sie skupic na calowaniu, a nie na probach uwalniania jego reki w czasie pocalunku.
To moja interpretacja.

#1619 2006-04-15 18:38:27

Gosia
Użytkownik

Nie Ali, co najwyzej uzywam szamponu koloryzujacego, ale to tak dla dodania koloru, a nie dla ukrycia siwizny big_smile
W ogole podobno mlodo wygladam, co to juz ktos na forum powiedzial, ze jak Ci tak mowia, to znaczy ze sie starzejesz wink big_smile

#1620 2006-04-15 18:39:13

Alison
Użytkownik

Próbowa?am wy?owi? ten urywek chwili, bo chyba nie jest to dobrze pokazane, ale czy bierze jej r?k?, czy delikatnie ujmuje za ?okie??

Delikatnie ujmuje ?okie?.... Nic jej nie ujmuje, mówi jej to cudne you don't need henry i sie odwraca, a ona lezie za nim jak ciel?tko...
Te? bym tak posz?a jakby mi tak powiedzia? lol

#1621 2006-04-15 18:40:52

Alison
Użytkownik

Bo pewnie musieli sie skupic na calowaniu, a nie na probach uwalniania jego reki w czasie pocalunku.
To moja interpretacja.

Myslisz, ?e tak go kurczowo trzyma?a, ?e musia?by si? uwalnia? jak Colin z u?cisku Bridget w tym wywiadzie? lol

#1622 2006-04-15 18:40:59

Gosia
Użytkownik

Ali, mi sie jednak wydaje ze tak jakby lekko jej dotknal, moze i do lokcia big_smile
Ale ze poszla za nim bez sprzeciwu jak cielatko, to fakt big_smile

#1623 2006-04-15 18:42:21

Gosia
Użytkownik

Ali, ta scene z Thorntonami zostaw na pozniej big_smile Wybierz cos bardziej ekscytujacego na razie wink

#1624 2006-04-15 18:45:05

Alison
Użytkownik

Ali, ta scene z Thorntonami zostaw na pozniej big_smile Wybierz cos bardziej ekscytujacego na razie wink

Ale ja bym chcia?a ?eby by?o po kolei...
Ju? i tak zacz??am od pierwszej i ostatniej strony, wi?c najwi?ksze emocje juz by?y. takie to nie hitchcokowskie by?o z mojej strony. Nie umiem budowa? napiecia ;-)
To albo z niej zrezygnowa?, albo wsadzi? teraz. Ordnung mus sein!!

#1625 2006-04-15 18:46:53

Gosia
Użytkownik

Mowilam Ci, ze podobno jakis ekscytujacy fragment jest w "Out of Tune", ale jesli chcesz po kolei, to lec! Pewnie masz racje.
My jestesmy tylko Twoimi podnozkami! big_smile

Stopka forum