Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Cze??
Mo?e która? z Was mog?aby mi pomóc, czy znacie jak?? stronk? z której mog?abym pobra? napisy do serialu BBC "North and south" z 2004 roku? W?a?nie obejrza?am pierwszy odcinek i jestem pod wielkim urokiem tego 4-odcinkowego serialu Musz? przyzna? ?e produkcje BBC s? niesamowicie fascynuj?ce, cho?by "Pride and prejudice", czy "Daniel Deronda", perfekcyjnie zrobione, zdj?cia, muzyka, no i aktorzy zawsze wspaniale dobrani, pozdrawiam
Moniko,mog? zapyta? jak zdoby?a? "N&S". Szukam tej produkcji bez rezultatu. :cry:
Cze?? Nastazjo, obejrza?am dopiero pierwszy odcinek, a pozosta?e trzy ?ci?gam dalej na osio?ku, niestety chyba marne szanse ?eby w naszych sklepach by? do sprzedania :?
Niestety. :?
Dzi?kuj? za odpowiedzi.
MONIKO!!!
Rodzina przys?a?a mi nowiutkie dwup?ytowe wydanie "North and South".
Musz? przyzna?,?e j?zyk u?ywany przez bohaterów jest równie przyst?pny jak ksi??kowy.
Mog? sporz?dzi? dla Ciebie "polsk?_list?_dialogow?",ale.. dopiero w lipcu.
Do tego czasu jestem bardzo zaj?ta studiami i kilkoma innymi sprawami.
Pozdrawiam.
Cze?? Nastazjo
Co do dialogów to rozumiem wszystko, no mo?e oprócz jednego zdania które wypowiedzia? John - gdyby? mog?a to przet?umaczy?
Chodzi mi o drugi odcinek, dinner party u Thorntonów - John na koniec rozmowy z Margaret przy stole zwraca si? do pana Bella (co? w stylu: Not all the masters are the same mister Bell. You do is unjustice to always think we all up to someone hand skim order - nie rozumiem tej ostatniej cz??ci) i z czaruj?cym u?miechem odwróci? si? w stron? Ann Latimer (to chyba by?a ona), kilka razy puszcza?am t? scen? i nie mog? z?apa? sensu jego wypowiedzi.
I jak podoba? Ci si? ca?y serial? Bo ja do tej pory jestem pod wielkim wra?eniem. A fina?owa scena na stacji kolejowej przeros?a moje wyobra?enie (tak po cichu przyznam ?e poca?unek jaki Lizzy z?o?y?a na d?oni Darcego jest niczym w porównaniu z tym jak wygl?da?o to w N&S ) Pozdrawiam
PS/ A scena z "Look back ... look back at me" to dopiero majstersztyk aktorstwa, dos?ownie zamar?am w wyczekiwaniu razem z Thorntonem
Jaki masz pi?kny awatar *mdlej?*.
Obejrz? odcinek drugi i zaraz odpowiem na Twoje pytanie.
Serial jest fenomenalny!!!
Jej!! Monika - Twój avatarek si? rusza! Super!! Cude?ko
Hej dziewczyny
No, przyznam, ?e ja te? uwielbiam ten avatarek-gif
Dzi?ki Nastazjo
A ja teraz "choruj?" na oryginalne p?ytki, mo?e za kilka tygodni te? b?d? mia?a swoje w?asne nowiutkie wydanie N&S, jak dobrze ?e istniej? dobre kole?anki kole?anek itd ... 8) Jednak orygina? to orygina?
John mówi o tym,?e niektórzy fabrykanci bior? odpowiedzialno?? za swoje czyny i nie szukaj? "ludzi do czarnej roboty". Sami podejmuj? trudne decyzje.
Moniko,pytanie retoryczne: Zakocha?a? si? w Richardzie?
(Zaraz mnie powiesz?,ale John w jego interpretacji jest bardziej elektryzuj?cy ni? Darcy w wykonaniu Firtha i MM razem wzi?tych).
Nastazjo ?licznie dzi?kuj?, rozja?ni?a? ?wietnie kwesti? Johna w mojej g?ówce
A to pytanie to faktycznie retoryczne No powiedz sama, jak mo?na nie zakocha? si? w takim m??czy?nie, w jego g?osie, spojrzeniu.
A ten jego u?miech - Bo?e ... niemal zwali? mnie z nóg :oops:
Ogl?da?am kilka muzycznych filmików z jego udzia?em i jestem wniebowzi?ta Przyznaj? uczciwie ?e straci?am dla niego g?ow?, wszyscy pozostali m??czy?ni mog? dla mnie nie istnie?, hi hi
Nic doda?, nic uj??.
Poza w?tkiem mi?osnym,podoba mi si? "przyja??" Johna z Nickiem w ostatnim odcinku.
Poca?unek na stacji by? tak intensywny. :oops: John patrzy w taki sposób na Margaret,?E...
Scena :"Look back..look back at me" jest cudowna..
Prawie krzykn??am: "Spójrz na niego,sieroto"!
Nie mog?am zrozumie? jak ona mo?e go tak odpycha? :cry: Takiego m??czyzn? :oops:
Wiesz, zastanawia?am si? te? nad tym co John mówi (na stacji) do Margaret po tym jak ona powiedzia?a, ?e by?a w Milton. Armitage bardzo niewyra?nie tam odpowiedzia?. Na brytyjskim forum N&S dowiedzia?am si?, ?e nie tylko ja mia?am takie problemy i pewna dziewczyna stamt?d wzi??a sprawy w swoje r?ce i napisa?a do samego Richarda pytaj?c o to zdanie. I on odpowiedzia? na jej maila
Boski facet :oops: (okaza?o si? w ko?cu, ?e mówi: "You'll not quess where I've been).
PS/ Bardzo podoba?a mi si? równie? scena w fabryce, gdy Higgins z niewinn? mink? pyta si? Johna o Margaret, ?e my?la? ?e mo?e jest w Hiszpanii I ten szept Thorntona "To by? jej brat", a? mnie ciarki przej??y :oops:
Nick robi wtedy cudown? min? pod tytu?em: "Brachu,ju? jeste? w ogródku,ju? witasz si? z g?sk?.."
Poza tym Sinead Cusack (?ona Jeremy'ego Ironsa) jako Hannah Thornton by?a ?wietna.
Musz? przyzna?,?e to pierwszy przypadek,gdy serial podoba mi si? bardziej ni? ksi??ka.
Hmmm..
Wszystkie sceny mi?dzy Johnem a jego matk? s? bardzo pi?kne i wzruszaj?ce. Cho?by ta kiedy Thornton przychodzi do domu po o?wiadczynach, a matka dotyka delikatnie jego twarzy i mówi mu, ?e mi?o?? matki jest wieczna, za? mi?o?? dziewczyny jest niczym k??b dymu, zmienna na ka?dy podmuch wiatru.
Ksi??k? te? czyta?am, ale jednak cz??ciej wracam do filmu A przede wszystkim do Johna w wykonaniu Armitage'a :oops:
Richard Armitage bardzo fajna stronka (ikony, plakaty), mo?e jeszcze jej nie znacie.
Filmu nie widzia?am ale tak fajnie o nim piszecie, ?e a? Wam zazdroszcz?
(ach ten poca?unek).
http://thearmitagearmy.co.uk/index.html
Dzi?ki Gitka Widzia?am ju? t? stronk?, jest ?wietna, ja natomiast znalaz?am stron? z muzycznymi filmikami, nie tylko z N&S, ale równie? z Dumy, naprawd? ?adnie dobrana muzyka i sceny
PS/ Bardzo podoba mi si? te? filmik z Armitagem i piosenk? Jameli Szczególnie to jego "Ok ladies, let's get started" :oops:
http://www.yorkshirewench.co.uk/videos.htm
Wow, stokrotne dzi?ki.
?wietna stronka, jest tam nawet do mojego ulubionego Hornblowera.
Mój osio?ek ?ci?ga Nort and South, ale strasznie powoli jak to osio?.
Dzi?kujemy Ci,Gitka!
Oczami wyobra?ni widz?, jak zak?adamy temat :"From Poland with love".
Wiecie co, normalnie jestem pod w i e l k i m wra?eniem Richard Armitage. Ten jego u?mieszek, z w?sikiem, w d?ugich w?osach i czapeczce w ubraniu roboczym. Normalnie co? w nim jest.
Jednak okazuje si?, ?e mamy du?o miejsca w tych naszych serduszkach.
Mam tylko jedno pytanie czy ten film si? dobrze ko?czy?
Ksi??ki nie czyta?am (jest polskie t?umaczenie)?
Ogl?dam w?a?nie te urywki z Twojej stronki. Ile? mozna wyrazi? oczami ale jest te? motyw d?oni tak jak w Dumie.
Chyba zaraz zmieni? tapet? na swoim kompie z krokusów na Richarda...
Mo?emy podpisa? Pakt_Stabilizacyjny. Trójeczka to magiczna liczba. :twisted:
Wracaj?c do serialu.Po raz kolejny realizatorzy maj? za nic realia po?owy XIX w. To niemo?liwe,?eby m?odzi ludzie ca?owali si? w miejscach publicznych - w tym przypadku na stacji kolejowej,a potem obejmowali si? i ca?owali w przedziale.
Nic to, przymykam oko.
Zapomnia?am doda?,?e uwielbiam scen? z "Business proposition".
Wzrok Johna mówi: "Ach,tak to si? teraz nazywa..."
Tak "trójeczka" to dobra liczba.
Co do tych ca?usów, to jest ich w serialu North chyba sporo ale te? jak on ca?uje. Nic mi tu nie wycina? (Amerykanie chcieli to mieli).
Jak?e ja si? nie mog? doczeka? obejrzenia tego serialu (b?d? chyba ?ci?ga? ca?y dzie? i ca?? noc). Widzia?am w urywkach z tej stronki spojrzenie Richarda, gdy Margaret obejmuje brata. Wow, móg?y zabi?...
Czy?bym mia?a wypieki? (a to tylko urywki filmu).
Ksi??ka ko?czy si? mniej widowiskowo - Thornton przyje?d?a do Londynu,wyznaj? sobie mi?o??.
*Nastazja roni ?ezk?.*
W serialu spotykaj? si? na stacji kolejowej,w po?owie drogi mi?dzy Milton (pó?noc) i Helstone(po?udnie). Margaret nie wraca do Londynu z Lennoxem (jak ja go nie lubi?). Wybiera powrót do Milton z naszym JT. Oprawa muzyczna wywo?uje dreszcze na moich plecach.
*Nastazja g?o?no szlocha*.
Naprawd? pod koniec rozp?aka?am si?,co na filmach zdarza mi si? nie cz?sto. :cry:
Gitko, gdyby? mia?a jakie? problemy ze ?ci?gni?ciem to mog? Ci wys?a? te 4 odcinki, to ?aden problem
Pami?tam jak ?ci?ga?am ostatni odcinek, szed? jak burza, wi?c nie mia?am serca wy??cza? komputera, a pó?niej do 4 nad ranem ogl?da?am go Czyste szale?stwo, ale co tam, dobrze mi z tym
A co do Richarda to tych spojrze? by?o pe?no :oops: Niesamowity aktor, jednym spojrzeniem potrafi wyrazi? tyle uczu?.
Nastazjo, a pami?tasz t? scen? w której Nicholas zaprasza Johna na lunch do tawerny pracowników? JT z podwini?tymi r?kawami koszuli wygl?da? bardzo m?sko :oops:
Jedne z najpi?kniejszych z serialu uj?? jest w fina?owej scenie - zbli?enie kamery na twarz Margaret - ka?de drgnienie jej ust, spojrzenia, jej zdumienie, niedowierzanie, rado??. Powoli sz?a do niego jak w transie, a wiatr delikatnie unosi? kosmyki jej w?osów