Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Og?osili w?a?nie nominacje do Oskarów i nasza Dumka na dwa serca si? nie za?apa?a na ?adnego :?
Nie tak zupe?nie na ?adnego bo Keira dosta?a nomiancj? dla najlepszej aktorki, a Duma nominowana jest jeszcze za najlepsz? muzyk?, scenografi? i dekoracj? wn?trz, i za kostiumy. A tak w ogóle to "powinna jeszcze dosta? za najlepszy scenariusz adoptowany.
Tak??? A nie wymienili jej w ?adnej kategorii, albo ja jaka? przyg?ucha jestem...
Keira dosta?a nomiancj? dla najlepszej aktorki
Hmmm...??? Akademia ?arty sobie robi, szkoda.
Krytykowanie wyborów tzw. "ekspertów" wygl?da niepowa?nie. Zastanawiam si? co mog?o tymi lud?mi pokierowa?? Na pewno nie ocena warsztatu aktorskiego.
Mo?ecie powiedzie?,?e si? nie znam i sama mog?am zagra? .
W przysz?o?ci mo?e nadarzy si? taka okazja. (odpuka? w niemalowane)
Ja sprawdza?am na onecie, wi?c raczej to jest prawda. Mysl? ?e ma realn? szans? na 2 statuetki - za muzyk? oraz scenografi? i dekoracj? wn?trz.
Po pierwsze - skoro móg?a by? nominowana Patricia Clarkson w zeszlym roku, to dlaczego Kaira nie moze?
Oczywi?cie,?e mo?e by? nominowana.
Nie jestem g?osicielk? "jedynej prawdy",a 'eksperci' mog? mie? ró?ne motywacje.
Za rok pewnie Orlando nominuj?. Dlaczego nie? Albo Haydena Christiansena.
Albo Paris Hilton
Chociaz musze przyzna?, ?e akurat Lovelas si? rozkr?ca Z filmu na film coraz lepszy.
co jak co ale za muzyke dostanie z ca?? pewno?ci?!
Ja stawiam na kostiumy i dekoracj? wn?trz, cho? muza faktycznie tez by?a super. Có?, jesli chodzi o aktorstwo Keiry... kiedys ju? chyba co? na ten temat wspomnia?am w innym po?cie :twisted:
A ja da?abym za zdj?cia...Mnóstwo przepi?knych zdj?? by?o w tym filmie. Chyba jaki? Polak je robi?, w ka?dym razie kto? o polskim nazwisku. Przypomnijcie kto, bo Wy wszystko wiecie....
Nie znalaz?am:
Ekipa:
Re?yseria: .... Joe Wright
Scenariusz: .... Deborah Moggach
Scenariusz: .... Emma Thompson
Na podstawie ksi??ki: .... Jane Austen
Zdj?cia: .... Roman Osin
Muzyka: .... Dario Marianelli
Monta?: .... Paul Tothill
Dekoracja wn?trz: .... Katie Spencer
Scenografia: .... Sarah Greenwood
Dyrektor artystyczny: .... Nick Gottschalk
Dyrektor artystyczny: .... Mark Swain
Kostiumy: .... Jacqueline Durran
Produkcja: .... Tim Bevan
Produkcja: .... Eric Fellner
Produkcja: .... Paul Webster
Casting: .... Jina Jay
ROMAN OSIN (zdj?cia)
Za zdj?cia do nagrodzonego filmu Asifa Kapadia The Warrior, Roman Osin otrzyma? nagrod? na festiwalu filmowym w San Sebastian, zosta? uhonorowany nagrod? British Independent Film. Dzi?ki jego pracy film zosta? zakwalifikowany do konkursu festiwalu sztuki operatorskiej Camerimage. Ostatnio Osin zrealizowa? zdj?cia do thrillera z Sarah Michelle Gellar w roli g?ównej - tak?e w re?yserii Kapadia.
Inne filmy w jego dorobku to Mickybo and Me Terry’ego Loane (dla WT2); I Am David Paula Feiga; Big Girls Don’t Cry Marii von Heland; oraz Under the Stars Christosa Georgiou.
A gdzie mog?abym znale?? informacje co do oscarowych nominacji? Nie tylko tych dotycz?ych "Dumy". Czy kto? wie?
Chyba najlepiej w serwisie oscarowym onetu:
http://oscary.onet.pl/
i oficjalnym:
http://www.oscar.com/
Dzi?kuj? za szybki odzew, na pewno tam zajrz?.
Aine, wiedzia?am, ?e si? nie zawiod?
Dziwne, ?e zdj?cia nie dosta?y nominacji, by?y ?wietne!
B?d? kibicowa?, ?eby chocia? za muzyk? dostali Oscara.
B?d? trzyma? kciuki za muzyk? i scenografi?. Za Keir? nie i tyle, o!
Nie podoba?a mi si? nic, ech.
Ja kibicuj? muzyce. Jest przepi?kna. I trzymam kciuki za scenografi?. Za pann? Knightley niekoniecznie...
[Powstrzymuje si? od komentarza na temat panny K.]
Swoj? drog? to jestem strasznie ciekawa czy DiU co? otrzyma. Znan? RiR nam docenili, a wi?c mo?e... Chocia? porównuj?c, to wida? jak zmieni? si? styl adaptacji powie?ci Austen. Osobi?cie nie by?abym za Oscarem dla nowej DiU w kwestii scenariusza adaptowanego... Do?? innowacyjny, jak dla mnie zbytnio.
Wspó?czuj? tamtym "jurorom"... hihi.
Keira prawdopodobnie nie otrzyma statuetki, bo trzeba przecie? zauwa?y?, ?e s? jeszcze 4 kandydatki i to bardzo dobre. Du?e szanse ma F. Huffman, za "Transameric?", a ?wietnie babka gra tak?e w "Gotowych na wszystko".
Mysle ze lepiej byloby dla Keiry zeby jeszcze nie dostala statuetki; niech jeszcze troche pogra, bedzie miala wieksza satysfakcje gdy to zostanie docenione.
Ja rowniez trzymam kciuki za muzyke...
Szkoda ze tvp nie bedzie transmitowac calosci oskarowej gali, a tylko pokaza nastepnego dnia jakies fragmenty. Nie rozumiem tego; niektorzy ludzie naprawde sie interesuja filmem i chcieliby obejrzec calosc, a nie tak sie dowiedziec z drugiej reki...Buuu...
Znowu nie poka?? gali na ?ywo?! Tak by?o i w zesz?ym roku. :evil: Na szcz??cie znalaz?am jak?? niemeckoj?zyczn? stacj? i wtedy obejrza?am, ale nie wiem, jak b?dzie teraz? Pobudka o 3 w nocy mo?e by? ca?kiem fajna, a skróty to czasem nie to samo. Np. nie zawsze puszczaj? nominowane piosenki, a nieraz s? pi?kne, dajmy na to "Into the west"A. Lennox z III cz??ci "W?adcy per?cieni".
A ja bede bronic Keiry, bo w koncu "Duma" to nie pierwszy film w jakim zagrala. Dla mnie aktorka nowego pokolenia, ale fajna aktorka. Ja tam lubie ja ogladac.
W ostatnim czasie Oskary i tak zeszly na psy i przedziwni ludzie dostaja statuetki.