Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Ogłosili właśnie nominacje do Oskarów i nasza Dumka na dwa serca się nie załapała na żadnego :?
Nie tak zupełnie na żadnego bo Keira dostała nomiancję dla najlepszej aktorki, a Duma nominowana jest jeszcze za najlepszą muzykę, scenografię i dekorację wnętrz, i za kostiumy. A tak w ogóle to "powinna jeszcze dostać za najlepszy scenariusz adoptowany.
Tak??? A nie wymienili jej w żadnej kategorii, albo ja jakaś przygłucha jestem...
Keira dostała nomiancję dla najlepszej aktorki
Hmmm...??? Akademia żarty sobie robi, szkoda.
Krytykowanie wyborów tzw. "ekspertów" wygląda niepoważnie. Zastanawiam się co mogło tymi ludźmi pokierować? Na pewno nie ocena warsztatu aktorskiego.
Możecie powiedzieć,że się nie znam i sama mogłam zagrać .
W przyszłości może nadarzy się taka okazja. (odpukać w niemalowane)
Ja sprawdzałam na onecie, więc raczej to jest prawda. Myslę że ma realną szansę na 2 statuetki - za muzykę oraz scenografię i dekorację wnętrz.
Po pierwsze - skoro mógła być nominowana Patricia Clarkson w zeszlym roku, to dlaczego Kaira nie moze?
Oczywiście,że może być nominowana.
Nie jestem głosicielką "jedynej prawdy",a 'eksperci' mogą mieć różne motywacje.
Za rok pewnie Orlando nominujÄ…. Dlaczego nie? Albo Haydena Christiansena.
Albo Paris Hilton
Chociaz musze przyznać, że akurat Lovelas się rozkręca Z filmu na film coraz lepszy.
co jak co ale za muzyke dostanie z całą pewnością!
Ja stawiam na kostiumy i dekorację wnętrz, choć muza faktycznie tez była super. Cóż, jesli chodzi o aktorstwo Keiry... kiedys już chyba coś na ten temat wspomniałam w innym poście :twisted:
A ja dałabym za zdjęcia...Mnóstwo przepięknych zdjęć było w tym filmie. Chyba jakiś Polak je robił, w każdym razie ktoś o polskim nazwisku. Przypomnijcie kto, bo Wy wszystko wiecie....
Nie znalazłam:
Ekipa:
Reżyseria: .... Joe Wright
Scenariusz: .... Deborah Moggach
Scenariusz: .... Emma Thompson
Na podstawie książki: .... Jane Austen
Zdjęcia: .... Roman Osin
Muzyka: .... Dario Marianelli
Montaż: .... Paul Tothill
Dekoracja wnętrz: .... Katie Spencer
Scenografia: .... Sarah Greenwood
Dyrektor artystyczny: .... Nick Gottschalk
Dyrektor artystyczny: .... Mark Swain
Kostiumy: .... Jacqueline Durran
Produkcja: .... Tim Bevan
Produkcja: .... Eric Fellner
Produkcja: .... Paul Webster
Casting: .... Jina Jay
ROMAN OSIN (zdjęcia)
Za zdjęcia do nagrodzonego filmu Asifa Kapadia The Warrior, Roman Osin otrzymał nagrodę na festiwalu filmowym w San Sebastian, został uhonorowany nagrodą British Independent Film. Dzięki jego pracy film został zakwalifikowany do konkursu festiwalu sztuki operatorskiej Camerimage. Ostatnio Osin zrealizował zdjęcia do thrillera z Sarah Michelle Gellar w roli głównej - także w reżyserii Kapadia.
Inne filmy w jego dorobku to Mickybo and Me Terry’ego Loane (dla WT2); I Am David Paula Feiga; Big Girls Don’t Cry Marii von Heland; oraz Under the Stars Christosa Georgiou.
A gdzie mogłabym znależć informacje co do oscarowych nominacji? Nie tylko tych dotycząych "Dumy". Czy ktoś wie?
Chyba najlepiej w serwisie oscarowym onetu:
http://oscary.onet.pl/
i oficjalnym:
http://www.oscar.com/
Dziękuję za szybki odzew, na pewno tam zajrzę.
Aine, wiedziałam, że się nie zawiodę
Dziwne, że zdjęcia nie dostały nominacji, były świetne!
Będę kibicować, żeby chociaż za muzykę dostali Oscara.
Będę trzymać kciuki za muzykę i scenografię. Za Keirę nie i tyle, o! Nie podobała mi się nic, ech.
Ja kibicuję muzyce. Jest przepiękna. I trzymam kciuki za scenografię. Za pannę Knightley niekoniecznie...
[Powstrzymuje siÄ™ od komentarza na temat panny K.]
Swoją drogą to jestem strasznie ciekawa czy DiU coś otrzyma. Znaną RiR nam docenili, a więc może... Chociaż porównując, to widać jak zmienił się styl adaptacji powieści Austen. Osobiście nie byłabym za Oscarem dla nowej DiU w kwestii scenariusza adaptowanego... Dość innowacyjny, jak dla mnie zbytnio.
Współczuję tamtym "jurorom"... hihi.
Keira prawdopodobnie nie otrzyma statuetki, bo trzeba przecież zauważyć, że są jeszcze 4 kandydatki i to bardzo dobre. Duże szanse ma F. Huffman, za "Transamericę", a świetnie babka gra także w "Gotowych na wszystko".
Mysle ze lepiej byloby dla Keiry zeby jeszcze nie dostala statuetki; niech jeszcze troche pogra, bedzie miala wieksza satysfakcje gdy to zostanie docenione.
Ja rowniez trzymam kciuki za muzyke...
Szkoda ze tvp nie bedzie transmitowac calosci oskarowej gali, a tylko pokaza nastepnego dnia jakies fragmenty. Nie rozumiem tego; niektorzy ludzie naprawde sie interesuja filmem i chcieliby obejrzec calosc, a nie tak sie dowiedziec z drugiej reki...Buuu...
Znowu nie pokażą gali na żywo?! Tak było i w zeszłym roku. :evil: Na szczęście znalazłam jakąś niemeckojęzyczną stację i wtedy obejrzałam, ale nie wiem, jak będzie teraz? Pobudka o 3 w nocy może być całkiem fajna, a skróty to czasem nie to samo. Np. nie zawsze puszczają nominowane piosenki, a nieraz są piękne, dajmy na to "Into the west"A. Lennox z III części "Władcy perścieni".
A ja bede bronic Keiry, bo w koncu "Duma" to nie pierwszy film w jakim zagrala. Dla mnie aktorka nowego pokolenia, ale fajna aktorka. Ja tam lubie ja ogladac.
W ostatnim czasie Oskary i tak zeszly na psy i przedziwni ludzie dostaja statuetki.