Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jesteœ zalogowany.
Ja się dostosuję do wszystkiego. Jeśli mam być w piatek to będę tak kolo 22-giej, jeśli w sobote to w okolicach 15-tej. Mam też pociąg nocny i jestem w Kraku około 9-tej, ale sama za żadne skarby nie pojadę nocnym pociągiem. No chyba że jeszcze ktoś jedzie z Olsztyna lub okolic (jak Gdańsk czy Białystok)
Kiedyś w niedzielne dopołudnia na Wawelu rozdawali darmowe bilety. Może dalej tak jest? I każda grupa była z przewodnikiem.
W każdym razie jak nas tyle będzie to może uda się załapać na bilety grupowe w innych muzeach?
Dione, a ja mam innÄ… propozycjÄ™
. Będę jechała nocnym pociągiem z Wrocławia do Krakowa. A pociągi z Gdańska zwykle przejeżdżają przez Wrocek. Więc może przyjechałabyś w piątek do mnie do Wrocławia i razem pojechałybyśmy nocnym do Krakowa, co? Byłybyśmy na rano w Krakowie
.
Dzwonie dzisiaj zobaczyć, co z tym 7osobowym pokojem. Dam znac jak sie dowiem.
Oki, zadzwoniłam i zarezerowałam. Z moich obliczeń wynika, ze mamy 4 osoby pewne (a jesli nie macie nic przeciwko, to jeszcze moj kolega chce jechac i nie boi sie spac w pokoju pelnym dziewczyn
), wiec cena za nocleg nie powinna przekroczyc 45zl. A jak sie zgodzimy na dokoptowanie nam obcych osob, to nawet taniej.
Zarezerwowałam pokój 7osobowy tutaj: http://bydgoska.bratniak.krakow.pl/html/ na noc 26/27 maja. Jeśli chodzi o noc z piątku na sobotę, to nadal nie jestem pewna, na ile osob mam rezerwowac. Jak sie w koncu to ustali, to sie zarezerwuje pokoj mniejszy i te dziewczyny, ktore tam beda spaly, beda sie potem mogly do nas przeniesc.
Tutaj jest mój telefon: 609*588*933. O wszelkie szczegoly mozna pytac mnie mailowo lub telefonicznie. Zaznaczam, ze bardzo powaznie traktuje ten wyjazd i licze na to, ze rowniez zostane potraktowana powaznie
.
Aine, bardzo prosze CiÄ™, zebys zrobila nam ogolna wycene wycieczki. Wez prosze pod uwage (jesli znasz ceny oczywiscie) koszty przejazdow na miejscu, tzn. tramwaje i autobusy. Masz moze mape Krakowa? Jak nie, to ja sobie na miejscu kupie.
Jesli chodzi o dojazd do hostelu to wysle Wam mapke, ktora dostane, z zaznaczonym dojazdem.
Pozdrawiam!
Dziewczyny, ja jednak przyjade w sobote rano. Zawsze to jeden nocleg poza domem mniej, co jest istotne ze względu na dzieci i kasę
Pociągi z warszawy do Krakowa mam niemal co godzinę, więc w zalezności od waszych planów i grafiku mojego męza jakis ranny wybiore, to tylko niecałe trzy godziny. Tylko te ceny biletów ![]()
Aine, a jak z twoją sobotnią wizytą w Warszawie? Ja pracuje, obsługuje Kongres rodzin, ale na pewno uda mi sie wygospodarowac czas na spotkanko z tobą. Daj znać.
Ostatnio edytowany przez fringilla (2007-05-09 15:33:27)
Loana napisa³:
Dione, a ja mam innÄ… propozycjÄ™
. Będę jechała nocnym pociągiem z Wrocławia do Krakowa. A pociągi z Gdańska zwykle przejeżdżają przez Wrocek. Więc może przyjechałabyś w piątek do mnie do Wrocławia i razem pojechałybyśmy nocnym do Krakowa, co? Byłybyśmy na rano w Krakowie
.
Dzwonie dzisiaj zobaczyć, co z tym 7osobowym pokojem. Dam znac jak sie dowiem.
To tylko posprawdzam jaki mam dojazd do Wrocławia i się odezwę.
Mam coś o 13:20. Mogę dojechać na 20:58. Tylko muszę cennik posprawdzać. Loana zspisałam sobie Twój numerek tel. , więc jak będę wiedziała więccej to się odezwę.
Fringillo, przyznaje szczerze - nie wiem.
Mam duze problemy z polaczeniami (albo za drogo, albo pora kretynska).
Rzuc mi strzalke na numer 506961806, zebym byla z Toba w kontakcie (bo jutro pewnie prosto po pracy bede jechac, wiec do kompa sie nie dobiore)
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-05-10 18:33:22)
ja w takim razie sie dostosuje - moge byc w sobote, w godzinach popoludniowych. wszelkie plany wycieczkowe tez mi pasuja
w razie czego: 889188247
ps.przepraszam za brak polskich znakow, klawiatura mi fiksuje
Czy mi się wydaje, czy lista do Krakowa się trochę wydłużyła?
Dione
Fringilla
Aine
Loana
Elbereth
Pak (?)
Dorfi*
o kimś zapomniałam?
* już uzupełniłam ![]()
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-05-15 20:08:20)
Ja na 75%. Dojazd miałbym OK (rano o 9:07 w Krakowie (dworzec), wyjazd 14:20, względnie 17:45).
Czyli pak4 nie nocuje? Czy wyjazd w niedziele masz?
Ze mna mozliwe, ze pojawi siÄ™ jeszcze jedna kolezanka i kolega, ale nie sÄ… pewni, wiec ich nie podaje na razie.
Mam potwierdzona rezerwacje pokoju 7osobowego, mam nadzieje, ze bedzie nas tyle, zeby sie to oplacilo
.
Aine, jak tam plan wycieczek? Masz juz cos?
Pozdrawiam!
Nie -- nie nocuję. "Nie mogę przeciągać w domu struny" -- że powiem prawie jak Marija.
Loana, jak możesz!!!
Plan wycieczki jest gotowy niemal od 1,5 mies (jak tylko padło hasło)
Proponuję Drogę Królewską, tylko nadal nie wiem jak z muzeami - chcecie? Oczywiscie nie wszystki - te najwazniejsze - Czartoryskich, Sukiennice, może Zamek (jak sie uda - ale tam jest ciężko się dostać i dość droga opłata jest). Dzwon Zygmunta z panoramą Krakowa ![]()
ProponujÄ™ wycieczkÄ™ z rana, bo potem jak juz siadziemy - to sie nie wydobedziemy - wiem coÅ› o tym ![]()
Chcemy jakies muzeum, nie za duzo, ale cos na pewno. Pewnie, ze lepiej jechac z wycieczka rano. Musimy sie umowic na miescie jak przyjedziemy - chyba nie ma sensu od razu wbijac sie do hostelu (zwlaszcza, ze tam doba nie jest od rana chyba), tylko z malymi plecaczkami mozemy wedrowac. Jakie miejsce proponujesz Aine? Musi byc dosc blisko dworca, zebysmy trafily albo mialy blisko, zeby kogos odebrac, no i najlepiej, zebysmy sobie tam usiadly, czekajac na reszte
. I fajnie by bylo, gdyby mieli tam kawe ;P.
Ja proponuję plac Matejki, pod pomnikiem Grunwaldzkim. to jest niejako początek Drogi Królewskiej (aczkolwiek do kościoła św. Floriana nie musimy zaglądać
)
Moja trasa zakłada podziwianie kościołów przede wszystkim z zewnątrz (wewnątrz jedynie Katedra i Mariacki).
Od Placu Matejki, Floriańska do Czartoryskich, powrót na Floriańską i do Rynku, jeśli Panie (i Pan) chca - możemy zahaczyć o sukiennice (ale nie radze kupować, bo drożyzna przeraźliwa
), potem Muzeum w Sukiennicach, Uniwerek, i GrodzkÄ… do Wawla ![]()
Potem proponuję wrócić do Ryneczku na obiad i dalej - hulaj dusza piekła nie ma ![]()
Dodam, że te muzeawybrałam góównie ze wzgl. na piekne zbiory malarstwa (ktore wszyscy lubimy), no a a ja osobiscie lubie Czartoryskich ze wzgl. na broń ![]()
Co do wnętrz kościołów, to chyba rozsądne założenie, choć ja kiedyś byłem w Krakowie z pewną panią historykiem sztuki (żona kolegi, który się rozchorował i nie wybrał na koncert
), która polecała jakieś sklepienie krzyżowe. Ale co to był za kościół nie pamiętam -- poszukam kiedyś na własną rękę
No i polecała Boga Stworzyciela u Franciszkanów.
A Muzeum w Sukiennicach i Czarotyskich też chętnie odwiedzam.
Ja tylko mam mały postulat do wyprawy: Poproszę pieć minut w jakiejś wielkiej bibliotece (np uniwersyteckiej, lub przy jakims ogrodzie botanicznym). Podbije ze delegację i będę mogła trochę kosztów sobie zwrócic.
Niegrzeczna dziewczynka się ze mnie zrobiła ![]()
No... ja się kiedyś wybierałem do Warszawy na koncert i niewinnie zapytałem w pracy, czy nie ma tam czegoś do załatwienia
W efekcie byłem na koncercie w ramach delegacji ![]()
No ja bym wiele malowideł polecała (chociaż witraże u Franciszkanów, rzeczywiscie piękne - możemy looknąć. Nie zjamie nam to dużo czasu, a i rzeczywiscie niepowtarzalne
)
Możemy też wejsc do ogrodu botanicznego (ale z mapą. Ja tam nie lubie tego krakowskiego. jakiś taki mało klimatyczny jest...). Dorfi - masz rację!!! Trzeba sobie radzić w życiu ![]()
Z bólem serca musze zrezygnować z udziału w spotkaniu. Strasznie mi przykro, naprawdę, ale siły wyższe - przy dwojce dzieci zawsze cos wyskoczy, zwłaszcza, jak trzeba zorganizowac im opieke pod nieobecność mamuśki ![]()
Mam nadzieje, że nastepnym razem nie nawale.
Tym bardziej mi przyktro, że nie udało nam sie spotkac z Aine podczas jej bytności w warszawie.
Ech, zawsze cos musi nawalić w misternym planie ![]()
Matki dzieciom tak mają: wszystko pięknie, zanim dojdzie do konkretów
.