Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Nawet widzia?am dzi? jeden z tytu?ów, ale co? nie przypominam sobie takiego opowiadania w twórczo?ci Agathy. 8O Mo?e pare odcinków dokr?cili wykorzystuj?c swoje pomys?y. Zawsze te? istnieje mo?liwo??, ?e nie przeczyta?am wszystkich krótkich opowiada? A. Christie, ale jednak... no nie wiem?
Ja w ogóle nie jestem pewna ile tych opowiada? mia?a Christie... Ale filmy niezale?nie od wszystkiego warto obejrze?! Zd??y?y mnie ju? wci?gn?? jak diabli. Na tym layoucie s? m.in. w?a?nie bohaterowie: Poirot, Hastings, Holmes i Watson. :oops:
[URL=http://img316.imageshack.us/my.php?image=laystrona3ka.png][/URL]
A ja ?ci?gam os?em niektóre adaptacje powie?ci Agathy; moje ukochane opowiadanie to "Pu?apka na myszy"(jest te? sztuka), ale "troch?" rzeczywi?cie ich ona napisa?a. Ci??ko spami?ta?, ale nawet w krótkich formach Agatha umia?a zawrze? wiele tre?ci i emocji.
Nie tylko, dzisiaj widzia?am nie tylko Herkulesa, ale ogólnie Agathe, tzn serie z ekranizacjami jej powie?ci - chyba.
Ja jestem w?a?nie na etapie robienia swoich napisów, bo oryginalne (tzn. te co mo?na zci?gn??) do prowadzaj? mnie do sza?u
Ammicie Szary Mnichu - u?miecham si? do Ciebie pe?ni? mego uz?bienia
![]()
![]()
Jak tylko b?d? gotowe, to b?dziesz pierwsz? osob? której je prze?l?
Nie tylko, dzisiaj widzia?am nie tylko Herkulesa, ale ogólnie Agathe, tzn serie z ekranizacjami jej powie?ci - chyba.
od grudnia chyba jest raz Herkules Poirot (mój idol ) a raz miss Marple, a wszsytko wymiennie z Sherlockiem H
O osobistych kreckach nie bede tu pisac, ale nawiazujac do waszych postow, musze sie przyznac, ze ja tez lubie Poirota, ale tylko w wersji Davida Sucheta. Uwielbiam go jest taki zabawny.
Kupuje cala serie, choc po obejrzeniu paru odcinkow, juz zwykle odgaduje kto moze byc przestepca.
By?a taka wersja czarno- bia?a "ABC", raczej komediowa, cz?sto jest puszczana na kanale TCM. Okropno??, normalnie wszystko przeinaczone, morderca nie ten sam, jakie? komiczne scenki; a nastawi?am si? wtedy na wspania?? rozrywk?. :cry: Ale za to nie wszystkie wersje s? spartaczone; wiele jest wspania?ych.
Moje kr??ki s? troch? (ale tylko troch? inne):
1. P&P oczywi?cie
2. Agata Christie (?wietnie si? czyta w podró?y-wypróbowa?am nie raz)
3. Dobry film (nie znosz? tylko horrorów i westernów) uwielbiam "?niadanie u Tiffaniego" i Audrey Hepburn
4. Piotr Fronczewski (bezkrytycznie we wszystkim co zagra? i zagra)
5. Haft krzy?ykowy (bzik kompletny)
6. Literatuta ogólnie poj?ta ze szczególnym wskazaniem na Waldemara ?ysiaka
7. Muzyka - jazz, swing, tzw. poezja ?piewana i Kabaret Starszych Panów
Robin by? fajny, ale nie wci?gn?? mnie.
I tak wogóle lubi? wiedzie? co si? wokó? mnie dzieje
Kaziuta, to prawda, ?e Agath? si? ?wietnie czyta w podró?y. A poza tym, zawsze mi przychodzi do g?owy, jak akurat jad? poci?giem cena z "4.50 z Paddinngton", kiedy jedna z bohaterek jest ?wiadkem morderstwa w jad?cym na s?siednim torze poci?gu.
Bardzo lubi? "Dziesi?ciu murzynków" i "Zako?czeniem jest ?mier?", której to powie?ci akcja umieszczona jest w staro?ytnym Egipcie. Rzadko?? w?ród krymina?ów.
Moje kr??ki s? troch? (ale tylko troch? inne):
1. P&P oczywi?cie
2. Agata Christie (?wietnie si? czyta w podró?y-wypróbowa?am nie raz)
3. Dobry film (nie znosz? tylko horrorów i westernów) uwielbiam "?niadanie u Tiffaniego" i Audrey Hepburn
4. Piotr Fronczewski (bezkrytycznie we wszystkim co zagra? i zagra)
5. Haft krzy?ykowy (bzik kompletny)
6. Literatuta ogólnie poj?ta ze szczególnym wskazaniem na Waldemara ?ysiaka
7. Muzyka - jazz, swing, tzw. poezja ?piewana i Kabaret Starszych Panów
Punkty 1, 3, 4 i 7 w 100%. W „?niadaniu...” uwielbiam scen? kupowania pier?cionka ;-)
A znasz teatraln? rol? Fronczewskiego - Cyrano de Bergerac? Jego monolog ko?cowy jest taki, ?e ja odlatuj?, a po fina?owych s?owach „mój bia?y pióropusz” le?? zemdlona ;-) To absolutnie niesamowity aktor, cho? mnóstwo ma na swoim koncie jakich? takich chybionych kroków – taki np. Franek Kimono. Nigdy nie mog?am zrozumie? po co si? w to zaanga?owa?.
A za Kabaret Starszych Panów da?abym si? pokroi? na plasterki :-)
W ko?cu kto? z punktem 5!!!
Ja obecnie haftuj? Dziewczyn? z per??. Troch? mnie wkuza ilo?? czarnego t?a
Mnie tez Fronczewski powalil Cyrano de Bergerac`iem. A tak rzadko to powtarzaja . Dla mnie w tej roli jest rewelacyjny.
Ten glos, te slowa, .... i w ogole. Swietna sztuka.
I wzrusza mnie scena ostatnia.
O osobistych kreckach nie bede tu pisac, ale nawiazujac do waszych postow, musze sie przyznac, ze ja tez lubie Poirota, ale tylko w wersji Davida Sucheta. Uwielbiam go
jest taki zabawny.
to tak jak ja - Suchet jako Poirot jest niepowtarzalny i dok?adnie odpowiada moim wyobra?eniom
uwielbiam "?niadanie u Tiffaniego" i Audrey Hepburn
Audrey jest boska (to chyba nie jest okre?lenie zarezerwowane dla CF ) ale ja wole "MyFair Lady"
od d?u?szego czasu szukam tego w sklepach i na allegro, niestety bezskutecznie
Audrey bardzo podobala mi sie w "Rzymskich wakacjach".
A i sam film przyjemny.
A czy mo?e która? z Was kojarzy film Anga Lee "Burza lodowa"? To taka s?odko- gorzka opowie?? o 2 ameryka?skich rodzinach, której akcja toczy si? chyba w okresie afery Watergate i prezydentury Nixona. Smiej? si? przy tym filmie cz?sto, a z ka?dym obejrzeniem podoba mi si? on coraz bardziej; jest taki ironiczny, spokojny z pozoru, a w finale mam miejsce tragedia zwi?zana z tytu?owym zjawiskiem atmosferycznym. A w g?ównych rolach plejada gwiazd: K. Klein, S. Weaver, Ch. Ricci, K. Holmes, E. Wood i najnowszy Spiderman, jak mu tam? Polecam gor?co ten film tym, którzy go jeszcze nie widzieli.
Ja najbardziej lubi? Sabrin?.
P.S. Tobey MacGuire (pisownie mog?am pochrzani?)
A czy mo?e która? z Was kojarzy film Anga Lee "Burza lodowa"?
Zgadzam si?, jest ?wietny! Z ka?dym filmem bardziej lubi? Sigourney Weaver.
W ko?cu kto? z punktem 5!!!
![]()
Ja obecnie haftuj? Dziewczyn? z per??. Troch? mnie wkuza ilo?? czarnego t?a
Dziewczyny, a gdzie mo?na zobaczy? Wasze dzie?a? Umie?ci?y?cie zdj?cia gdzie? w necie? Ja maj?c dwie lewe r?ce i ma?o zapa?u do nauki jestem pe?na podziwu dla wszystkich z takimi talentami.
Ja wole jednak "Sabrin?" - remake, z Harrisonem Fordem. I Juli? Ormond.
Ja wole jednak "Sabrin?" - remake, z Harrisonem Fordem. I Juli? Ormond.
Metamorfoza Julii po powrocie z Pary?a :-)
Jakbym by?a facetem to...wszyscy z drogi ;-)
To prawda, wyglada niesamowicie
Marzenie Kopciuszka
Moze by do tego Paryza pojechac .....
Przepraszam,?e nie cytuj? komu odpowiadam, ale troch? si? zebra?o.
Obecnie haftuj? arabsk? dziewczyn? siedz?ca pod piekn? kolumn?.
Nie zamieszcza?am nigdzie w necie swoich prac. Mog? ewntualnie dla zainteresowanych zrobi? zdj?cia i przes?a? meilem.
Piotra Fronczewskiego kocham od zawsze tzn. odk?d dotar?o do mojej nastoletniej ?waidomo?ci co to jest dobre aktorstwo i poci?gaj?cy m??czyzna. Bo przeciez urodziwy nie jest, ale ten u?miech jest boski, a jak ?piewa "To ostatnia niedziela... " to na miejscu tej odchodz?cej zaraz bym zosta?a.
Cyrana de Bergerac mam nagranego na video i cz?sto zagl?dam.
Na ?ywo widzia?am Piotra w "Kaliguli" w Teatrze Dramatycznym w Warszawie i "Skizie". Co Wam b?d? t?umaczy? - cudowny!!!
Dobrze ?e jest nasz kilka wielbicielek bo ?atwiej "rz?dz moc zmóc".
Poda?am tylko jeden tytu? filmu z Audrey, ale kocham wszystkie. Dla mnie to aktorski idea? kobieco?ci.