Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Witam wszystkie pokrewne dusze
Bywa?am tu kiedy?, ale sie nie ujawnia?am... chyba najwy?sza pora!
Witaj Elu!
ja co prawda ju? si? wita?am, ale postanowi?am, ?e zrobi? to raz jeszcze, aby poogl?da? sobie mój avatar (czy jak to si? nie odmienia ... i mam nadziej?, ?e daj? tym samym ?wiadectwo pog??biaj?cego si? zaanga?owania i przywi?zania do tego forum
No ?liczny ... zw?asza ten pan na avku
ha, tego pana na avku ostatnio drukowalam na zegar, to sie napatrzylam w te oczeta
Witam wszystkich bardzo serdecznie... Jestem tu nowa, ale mam nadziej?, ?e szybko si? wkr?c? w tutejszy klimat
Witaj, witaj -- widz? "wej?cie smoka" Od razu du?o komentarzy, w ró?nych tematach!
Zagl?dam dzisiaj aktywnie po raz 1szy (bo podczytywa?am wcze?niej), wi?c si? witam
Mam 29 lat, jestem anglistk? z wykszta?cenia i lektorem angielskiego z zawodu. 1szy kontakt z JA: gdy mia?am 7-8 lat, mama kupowa?a mi u?ywane ksi??ki angielskie na wyprzeda?ach i tzw. jumble sale w Londynie, w ten sposób dosta?am kilka ksi??ek-dodatków rocznych do pism dla nastolatek. W jednym by?a komiksowa wersja Mansfield Park , która b. mi si? podoba?a (w przeciwie?stwie do ksi??ki, gdy j? wreszcie przeczyta?am).
O "Emmie" przeczyta?am 1szy raz w "Kwiecie kalafiora" M. Musierowicz (Anielka czyta?a "Emm?" ca?? noc) - czyli mia?am ok. 11 lat. Potem Duma... sta?a na pó?ce, wzi??am j? kiedy? do r?ki, ale jako nastolatka niezbyt si? interesowa?am literatur? XIX-wieczn? (przegrywa?a sromotnie z realizmem magicznym . W liceum widzia?am Rozwa?n? i romantyczn? ('95), ale film mnie jako? znudzi? (teraz mog?abym go ogl?da? na okr?g?o).
W 1997 zacz??am studia na filologii angielskiej i tam, w I semestrze I roku na moich ukochanych zaj?ciach z literaturoznawstwa, lektur? obowi?zkow? by?o Pride and Prejudice, czyli, wg. moich ówczesnych standardów, jedna z paru "koby?" z nieinteresuj?cej mnie literatury przed XX w., które trzeba by?o przeczyta? jak na maratonie w, b?d? co b?d?, nie wspó?czesnej angielszczy?nie. Na zaj?cia z DiU ca?? powie?? przeczyta?a tylko 1 osoba (nie ja i akurat wtedy przyszed? wizytator... Starali?my si? jak mogli?my, cho? do tej pory pami?tam pytanie: "Co Lizzie pomy?la?a, kiedy 1szy raz zobaczy?a Pemberley?" i cisz?, jaka zapad?a
Nied?ugo potem obejrza?am serial BBC, i wtedy zacz??am ?apa? haczyk, ogl?daj?c Rozwa?n? i romantyczn?, kiedy si? da?o, tak?e inne ekranizacje (np. Emma - najpierw BBC z Kate Beckinsale, potem Clueless - wersja wspó?czesna lu?no oparta na E., dopiero potem z G. Paltrow). Jednak do ksi??ek si?gn??am na porz?dnie dopiero po zako?czeniu studiów, kiedy wreszcie zacz??am mie? czas, by czyta? dla przyjemno?ci. Rozczarowaniem okaza? si? w?a?ciwie tylko Mansfield Park - nie mog? znie?? Fanny jako bohaterki literackiej, a i w komiksie i w filmie (chyba 1999?) by?a ca?kiem ok, za to Emma (która na ekranie mnie denerwuje) okaza?a si? mi?? niespodziank? na papierze.
I oczywi?cie we wrze?niu zobaczy?am Zakochan? Jane... i od tego czasu James McAvoy jest moim ulubionym aktorem Do "Ogrodu" trafi?am google'uj?c dane biograficzne Jane Austen.
Witaj Ptasiu!
Bez dat si? czasem ?atwiej czyta -- wychodzi mi, ?e zaczyna?a? studia, gdy ja je ko?czy?em (Ale ja nie jestem anglist?.)
Loana napisał:
Witaj Ptasiu!!! Jaki oryginalny Avek!!!
Dzi?ki ) R?cznie - a w?a?ciwie myszk? - robiony
Z uprzejmo?ci? k?ania si? Potworek (gwoli ?cis?o?ci - kobieta)
a tak po cichu "Emm?" przeczyta?am tak?e dzi?ki pani Musierowicz i jej ksi??ce "Kwiat Kalfiora".
Witaj! I Weso?ych ?wi?t Wszystkim!
cmf
I smacznego jajeczka, du?o du?o s?o?ca - i w sercu i za oknem.
Witam serdecznie wszystkich mi?o?ników twórczo?ci Jane Austen
Jak wi?kszo?? nowych: na forum zagl?da?am ju? wcze?niej, jednak dopiero teraz postanowi?am do??czy? na sta?e
Pozdrawiam