Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-01-19 20:09:11

Mrs_Darcy
Użytkownik

Przywitalnia

Nie zauwa?y?am, aby by? tu taki temat, a s?dz?, i? by?oby mi?o gdyby nowi przybysze przedstawili si? cho? troch?. smile

Nie mog? wprost uwierzy?, ?e trafi?am tutaj tak pó?no. Pó?no w stosunku do mojego ... uwielbienia (?) powie?ci Austen, które czytywa?am (i nadal w wolnej chwili to robi?)od 13 roku ?ycia. Prawdopodobnie nie s?dzi?am, i?by w polskim internecie istnia?o co? takiego, jak strona specjalnie dla wielbicieli Austen, b?d? nie mia?am po temu okazji s?dzi?. Moj? ulubion? powie?ci? zawsze pozostanie "Duma i Uprzedzenie", która jest tak?e jedyn? ksi??k? w moim dotychczasowym ?yciu, któr? przeczyta?am wi?cej ni? dwa razy. Pozwol? sobie nie nadmieni?, ile. To nie tylko ulubiona opowie??, lecz tak?e pewne odniesienie do mnie samej i do innych spraw, o których nie wypada tu pisa?.

Do?? o temacie, który i tak zape?nia to forum. smile

Na imi? mi Natalia, cho? znajomi w Internecie cz?sto zwracaj? si? do mnie Natalie, b?d? Nathalie. Wieku nie podam, nie ma to raczej odgórnego znaczenia i pyta? nie wypada. :twisted:
Ci??ko idzie mi przedstawienie siebie, nie lubi? tego robi?. Nie wiem dlaczego, na pewno nie z wrodzonej skromno?ci, gdy? jak mawia? nasz pan Darcy, nie ma czego? takiego jak szlachetna i prawdziwa skromno??.
Najcz??ciej to oboj?tno?? wobec opinii lub zamaskowana pycha... wink

Mam nadziej?, i? wi?cej o mnie dowiecie si? podczas wspólnego przebywania w tym miejscu.

Na koniec przepraszam z góry za ?mia?o?? i te bezprecedensowe dzia?anie w zakresie tego typu tematów, ale nie mog?am si? powstrzyma?. smile

Pozdrawiam serdecznie.

Cho? sercem rz?dz? nierzadko
z?oto i drogie kamienie,
lecz s?ówko uprzejme i g?adkie
w wi?kszej jest mocy i cenie.
-------------------------------------
Z bajki przyby?am, w bajce ?yj? i do bajki odejd?...
Damnat quod non intelligunt..

#2 2006-01-23 10:40:34

aniya
Użytkownik

Re: Przywitalnia

Ja jestem nowa na tym forum - stron? odkry?am ca?kowicie przypadkowo... i jetem z tego zadowolona - jest ?wietna!! big_smile

Jak ?atwo mo?na si? domy?lic z mojego nikcku, mam na imie Ania. Jestem studentka z Krakowa.
Powie?ci Jane Austen czytam od kilku lat i nigdy nie mam ich dosy?! W ogole niesamowicie lubie literature angielska - Austen, Bronte i Szekspir smile

Serdecznie pozdrawiam! smile

#3 2006-01-23 13:17:13

Nastazja
Użytkownik

Lubi? swoj? anomimowo?? big_smile
Powiem,?e studiuj?,lubi? czyta?,pisa? opowiadania i mie? nieustanny kontakt z lud?mi.

Je?li to zostanie odebrane przez inne forumowiczki jak nonszalancka prywata - przepraszam.

Mam prezent dla Bondi i nie wiem jak inaczej mog? j? o tym poinformawa?. :oops:
OLU,odbierz Wiadomo?? Pryw. SAMA_WIESZ _GDZIE. ---> (H.) lol [/b]

John: "Was Miss Hale the woman that told you to come to me"?
Nick Higgins:"You'd be a bit more civil?"

#4 2006-01-23 14:23:41

Bonduelle
Użytkownik

Odebra?am ^_~

Có? o mnie - jestem pewnie jedn? z m?odszych osób na forum, wiek mi?dzy Lydi? a Kitty, mam nadziej? nieco wi?cej rozs?dku roll Jestem ?odziank?, chc? zbawi? ?wiat (czyli zosta? ekologiem), o moich chorobach ju? gdzie? pisa?am (bodaj w temacie o serialu z CF wink ), poza tym jestem zwierz? forumowe big_smile

#5 2006-01-23 15:28:25

Nastazja
Użytkownik

Jestem w wieku Lizzie - tyle,?e mniej inteligentna. wink
Dzi? w wyniku "przeciwno?ci losu" nie dojecha?am na wyk?ady. 8),a posty Alison z Katowic poprawiaj? mi humor. big_smile

John: "Was Miss Hale the woman that told you to come to me"?
Nick Higgins:"You'd be a bit more civil?"

#6 2006-01-29 17:39:54

Maeve
Użytkownik

Mi?o mi wchodzi? do takiego towarzystwa big_smile
Jestem w wieku Jane, trafi?am tu jaki? czas temu, ale jako? odwagi nie sta?o, ?eby si? przy??czy? na sta?e.
Uwielbiam JA, Charlotte Bronte i Ann Radcliffe :mrgreen: Chyba urodzi?am si? troszk? za pó?no...

#7 2006-01-29 18:13:32

Georginia
Użytkownik

Skoro si? przedstawiamy...
Na stron? trafi?am przypadkowo,ca?a moja pasja do powie?ci JA trwa od dwana....ale chyba najnowsza ekranizacja P&P jako? obudzia?a we mne wi?ksz? ni? zawzyczaj pasje:-)
Ko?cze powoli studia w mie?cie pierników i astronoma. Pasjonuje si? kultur? tradycyjn?,muzyk? ?wiata i dawn?, badaniami nad przesz?o?ci? ,antropologi? historyczn?, ?ucznictwem tradycyjnym i w ogóle mam bizka na punkcie ?redniowiecza:-)
To na tyle.Mi?o pozna? ciekawe osoby o podobnych pasjach!

#8 2006-02-08 23:33:48

izek
Użytkownik

ja tez wszystkich witam serdecznie

DiU lubie od dawna, tak ksiazke jak i serial z CF ale dopiero po obejrzeniu ostatniej ekranizacji wpad?am na pomys? poszperania w sieci i wyszpera?am to forum big_smile big_smile big_smile

jestem juz niestety w wieku raczej Darcy'ego wink niz panien Bennet
zyje i pracuje we wrocku
mam swojego Darcy'ego :oops: i 2ipo? roczne malenstwo (kurcze juz nie takie malenstwo yikes ) i cierpie na chroniczny brak czasu

gg 5425654

#9 2006-02-08 23:48:35

Caitriona
Użytkownik

Serdecznie witamy! smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#10 2006-02-09 12:35:50

Maeve
Użytkownik

Wroc?aw wita Wroc?aw! big_smile

Caitriona, czy Ty aby nie masz w podpisie fragmentu z Agathy Christie? 8)

#11 2006-02-09 13:10:31

Diana
Użytkownik

O rany! Ale idiotka ze mnie! :oops: Sk?d? mi by? znany ten cytacik, ale zupe?nie nie skojarzy?am! Oczywi?cie, ?e te s?owa przywo?ane by?y w powie?ci "Noc i ciemno??" ("Endless Night") Agathy. Dzi?ki za u?wiadomienie mnie w tym wzgl?dzie!

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#12 2006-02-09 14:57:51

Caitriona
Użytkownik

Macie racj? smile Mój podpis to "Wró?by niewinno?ci" Williama Blake'a, który Agatha Christie wykorzysta?a w ksi??ce "Noc i ciemno??".

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#13 2006-02-09 16:08:23

Gosia
Użytkownik

No to ja tez sie przywitam.
Jestem w wieku .... hmmmmm. przemilczmy moze ....
Colin Firth jest na szczescie troche starszy ode mnie wink

Znam prawie wszystkie ksiazki Jane Austen, czytalam jej biografie.
Podobaly mi sie "Dziwne losy Jane Eyre" i czytalam biografie siostr Bronte "Na plebanii w Haworth", ktora polecam wszystkim.
Jest kilka ksiazek, ktore czytalam pare razy, oprocz wspomnianych dodam tu jeszcze: Emila Zoli "Wszystko dla pa?" (ach te opisy) i Marcela Prosta "W poszukiwaniu straconego czasu".
Wymieniam tu tylko niektore, ktore przychodza mi od razu do glowy i ktore maja jako temat - milosc. big_smile
Duzo by opowiadac, ale przemilcze to gdzie pracuje i czym sie zajmuje lol
W kazdym razie jest to sfera kultury.

Pozdrawiam
Gosia

#14 2006-02-09 18:15:19

Mrs_Darcy
Użytkownik

Witaj Gosiu!
Emila Zoli czyta?am "Nan?"... tongue (Tak mnie nazywali w szkole, bynajmniej nie mia?o to zwi?zku z g?ówn? bohaterk?) wink

Cho? sercem rz?dz? nierzadko
z?oto i drogie kamienie,
lecz s?ówko uprzejme i g?adkie
w wi?kszej jest mocy i cenie.
-------------------------------------
Z bajki przyby?am, w bajce ?yj? i do bajki odejd?...
Damnat quod non intelligunt..

#15 2006-02-09 18:18:07

Gosia
Użytkownik

Hmmm
Sfera kultury, ktora zajmuje si? tym, co ktos nazwa? jednym z najwi?kszych cudów ludzkiej cywilizacji. big_smile

#16 2006-02-09 18:29:37

Gosia
Użytkownik

"Nane" tez czytalam big_smile

Ale czesto wracam wlasnie do "Wszystko dla pa?", to ksiazka o kapitalizmie, ale i nowoczesnosci, z ktora niestety przegrywa tradycja i stare metody handlu.
Jak to czytam teraz, to jestem zdumiona jak Zola przewidzial hipermarkety smile
Bohaterem jest wielki dom towarowy, gdzie sprzedaja przerozne tkaniny i galanterie. I jego wlasciciel, wielki wizjoner, ktory rewolucjonizuje rynek i handel tymi artykulami w Paryzu.
Ale to tez rzecz o milosci. Bo zakocnuje sie w biednej prostej dziewczynie z prowincji, wlasnej pracownicy.
I te opisy! Zdumiewajace! Imponujace! Szokujace!
Widac, ze pisarz musial przestudiowac doglebnie temat.
Bardzo lubie ta ksiazke, choc chwilami jest bardzo smutna.

#17 2006-02-09 19:23:09

Gosia
Użytkownik

Nic nie powiem i tak zdradzilam za duzo lol

#18 2006-02-09 19:27:37

Gosia
Użytkownik

Publiczny to brzmi podejrzanie wink

#19 2006-02-09 19:48:46

Alison
Użytkownik

Dziewczyny nie brnijcie dalej. Witamy Was wszystkie big_smile

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#20 2006-02-09 19:52:17

Gosia
Użytkownik

big_smile

#21 2006-02-22 12:11:54

GosiaJ
Użytkownik

No tak... przywita?am sie wczoraj wieczorem na og?oszeniach i teraz znalaz?am ten w?tek...
Zwi?zki z Toruniem te? posiadam, chocia? jestem ze ?l?ska. Skoro si? przedstawiacie, to ja tez troch? o sobie :-)
Kocham absolutnie moj? prac?, kocham kino, ksi??ki, fascynuj? si? ?redniowieczem i krainami ?ródziemia, kocham muzyk? U2, ale nie tylko. W wieku jestem powa?nym, wi?c si? nie przyznam :-)
Widz?, ?e nawet upodobania co do aktorów mam wspólne z wieloma osobami - i nie my?l? tylko o Colinie ;-) Ale np. O Seanie Beanie czy Alanie Rickmanie.
Ciesz? si?, ?e jest forum, na którym ludzie pos?uguj? si? poprawnym i ?adnym j?zykiem :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#22 2006-02-22 13:02:14

Mag
Użytkownik

Witam i przepraszam, ?e nie przedstawi?am si? oficjalnie. :oops:
Mam na imi? Magdalena,(rodzina w?asna 2+1)
Kocham Jane Austen jak wszyscy, którzy pr?dzej czy pó?niej tu trafi? lol
pozdrawiam.

GG 6318358

#23 2006-02-22 20:22:07

Kaziuta
Użytkownik

Witam i ja.
W?a?ciwie o wielu rzeczach, które mnie interesuj? napisa?am w temacie "Osobiste kr??ki. pozwolicie wi?c, ?e si? nie b?d? powtarza?.
Jedyne czego tam nie ma to tego niemi?ego faktu ,?e chyba jestem z was najstarsza :cry:

#24 2006-02-22 23:13:45

Deska
Użytkownik

Hmm...znalaz?am ten w?tek jak ju? rzuci?am si? w wir ?ycia forum big_smile
Co do wieku to dopiero sko?czy?am 18 lat, ale moja kochana rodzinka podkre?la*, ?e pe?noletnia nie znaczy doros?a :twisted: big_smile Ca?e scz??cie, bo na razie si? nie poczuwam do bycia dystyngowan? matron? 8)

*z pewn? doz? z?o?liwo?ci, a jak?e... big_smile

#25 2006-02-25 10:45:33

caroline
Użytkownik

Witamy! Fajna ksywka Desko, czy inspiracja pochodzi z serialu "Ed, Edd and Eddy"? lol

Stopka forum