Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Maj? razem obejrze? i LOTRA i Narni?
![]()
![]()
Aine, mo?esz mi wyja?ni? co to LOTR?? Do niczego nie mog? tego przyczepi? i z niczym mi sie neistety nie kojarzy :oops:
aha i jeszcze chcia?am powiedzie? jak mi si? cudnie wasz dialog czyta o Harrym. Bardzo rozbudza apetyt
LOTR, czyli Lord of the rings, od pierwszych liter tytu?u tej powie?ci Tolkiena.
dzi?ki
cho? troch? mi wstyd ?e nie zrozumia?am :oops: :oops:
Ech chyba troche zbyt zepo?rednio piszesz. Ods?aniasz zbyt wiele ... :twisted:
jak to ktos powiedzia? "jestem jaka jestem"
Aine, mo?esz mi wyja?ni? co to LOTR?? Do niczego nie mog? tego przyczepi? i z niczym mi sie neistety nie kojarzy :oops:
Lord Of The Rings
Hmm. to by?o do Mrs Darcy :oops:
Nawi?zuj?c do HP (ha, przeczyta?am VI tom) - po ?mierci Syriusza (uwielbiam t? posta? na równi z Darcym i Obi-wanem) ju?nic gorszego Rowling wymy?li? nie mog?a (dla mnie ;P), ale zako?czenie "Ksi?cia" mnie dobi?o... Poza tym do ko?ca wierzy?am w Snape'a, a tu takie co?...
Hmm. to by?o do Mrs Darcy :oops:
ups a ja tak od razu do siebie
Bonduelle ciszeeeejjj!! Tu s? tacy, co nie czytali... Ehehe.. Mnie te? to dobi?o, czyta?am wcze?niej wersj? angielsk?. Rowling lekko zbzikowa?a, heh... ale nic to... Ja wcia? wierz?... ach, ta naiwno??.
Po tym jak us?ysza?am, ?e jedna z bardziej zagorza?ych zwolenniczek Voldemorta jest przet?umaczona jako "Cyzia", to mi r?ce opad?y...a? si? nie chce czyta? po polsku :x
Swoj? drog? takich wpadek jest wi?cej (nie wiem czy to wina t?umacza, czy samej J.K.R.) np. kilku pobocznych bohaterów kilka razy zmienia p?e? :twisted:
Taak, Polkowski ma jakie? zwarcia je?li chodzi o t?umaczenie zdrobnie? imion.
S?ysza?am swego czasu wywiad z Polkowskim w którym t?umaczy? si? z tych zawirowa? imiennych. Kilka postaci, które w pierwszej cz?sci nie mia?y zandego okre?lnika p?ci, ani she ani he, wi?c okre?la? na wyczucie. No i w kilku miejscach spud?owa?, co wysz?o na jaw dopiero w II, III lub IV tomie. W kolejnych wydaniach wniesiono poprawki, ale w pierwszym, czy drugim pozosta?y te b?edy
To go troch? usprawiedliwia, ale "cyzi" mu nigdy nie wybacz?
Polkowski robi chwilami ra??ce b??dy j?zykowe, ale i tak uwa?am, ?e wywi?zuje si? z zadania nie najgorzej
Trudno, ?eby si? nie wywi?zywa?. T?umaczy? to pó? roku........ a w internecie pirackie t?umaczenia by?y w sierpniu. Swoj? drog? ca?kiem niez?e.
T?umaczy? trzy miesi?ce, reszt? zabra?o redagowanie. Szkoda, ?e tak d?ugo...