Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-01-13 20:20:25

caroline
Użytkownik

Austen nie Austin

Na onecie i w internetowej wersji Przekroju pisz? Austin?!!! Co jest? Zaczyna mnie to naprawd? wkurza?. Jane Austen to jest popularna pisarka do diab?a, ale nawet gdyby tworzy?a w po?owie XIII wieku, pochodzi?a z Pipidówy i wyda?a pergamin w dwóch egzemplarzach, to cz?owiek, który pisze cholerny artyku? ma obowi?zek sprawdzi? jak pisze si? jej nazwisko!!! Pisa?am na onecie, ?eby poprawili b??d, ale nawet nie pokazali mojej notki, bezczele. Przekrój mnie dobi?.
:evil:

Silverscreen za to podobno pomyli? w opisie wersj? aktualn? Dumy i uprzedzenia z hindusk?. Ludzie, którzy na co dzie? zajmuj? si? filmem!
Kurna czy my jeste?my jak?? enklaw? freaków?!

#2 2006-01-13 20:28:30

caroline
Użytkownik

Re: Austen nie Austin

Mo?e spróbujecie te? napisa? w komentarzach, ?eby to poprawili, bo z?by bol? po prostu.
http://film.onet.pl/F,10337,1304189,1,600,artykul.html

W przekroju (pisownia z ma?ej literki celowa i zamierzona) artyku? jest w dziale Kultura->Film, ale tam komentowa? si? nie da. http://www.przekroj.pl/index.php?option … ;Itemid=52

Zabawna rzecz, jak si? wstuka w google "Jane Austin" pojawia si? mi?dzy innymi to: http://home.tiac.net/~cri/2001/austinbib.html

big_smile lol big_smile
Niez?a jazda (kariolk? albo gigiem)

#3 2006-01-13 20:48:55

Diana
Użytkownik

O tak! big_smile Arcyciekawe-powali?a mnie "Edda"J. AUSTIN. smile

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#4 2006-01-14 11:38:26

caroline
Użytkownik

Przeprowadzam kampani? wy?apywania beznadziejnych b??dów w ró?nych portalach. Na razie niestety ponosz? sromotn? pora?k?. Kurka, jak ja bym napisa?a recenzj? w gazecie i opublikowaliby mi j? ze skandalicznymi b??dami, to jako autorka interweniowa?abym.

Dzi? na tapecie "Nowy Dzie?" z portalu gazeta.pl http://www.nowydzien.pl/nowydzien/1,70088,3111521.html

Z drugiej strony ciesz? si?, ?e tak du?o przy okazji filmu pisze si? o ksi??kach. Efekty wida? od razu na przyk?ad na tej stronce, liczba ogl?daj?cych znacznie podskoczy?a. Super. big_smile

#5 2006-01-14 21:14:45

angelix
Użytkownik

Co do b??dów to mnie na kolana powali? cytat z dodatku do Gazety Wyborczej na temat "Dumy i uprzedzenia" - cytuj? " W czasie jednego z nich najstarsza córka Jane (Pike) z miejsca zakochuje si? w bogatym i przystojnym d?entelmenie ....... , za to jej siostra Liza ( Knightley) strofowana przez matk? jako "niezbyt urodziwa" - interesuje si? jeszcze bogatszym i przystojniejszym Markiem Darcym..."

M A R K I E M :!: :!: :!: DARCYM

Tak to jest, jak si? jaki? nieuk, zabiera do opisywania streszczenia filmu.
Je?li nie jest fanem(jak my) Jane Austen, to przynajmniej jako dziennikarz powinien sprawdzi? o czym pisze.
Dodam ,?e nie jest to jaka? krótka notka na ostatniej stronie, ale do?? poka?ny bo na 2/3 strony artyku? w " Co jest grane " Wroc?aw.
Wstyd i jeszcze raz wstyd za pana Paw?a T. Felisa. Recenzent z niego "Po?al si? ..."

:evil: :evil:

------------------------------------------------
Za moje ? odpowiada popsuta klawiaturka

#6 2006-01-14 21:21:57

Bonduelle
Użytkownik

Oooo, czyta?am ten artyku? z Wyborczej :evil:

MOTYLA NOGA!!! Ten go?? dostaje KAS? za pisanie recenzji, móg?by si?przy?o?y? na tyle, ?eby nie myli? Jane Austen z Dziennikiem Bridget Jones!

(Wkurzaj? mnie tacy ludzie, ech hmm)

#7 2006-01-14 22:23:45

Nastazja
Użytkownik

Bondi,wszelki duch:)
My si? ju? gdzie? spotka?y?my w przestrzeni wirtualnej,czy? nie? smile
Guess who?

John: "Was Miss Hale the woman that told you to come to me"?
Nick Higgins:"You'd be a bit more civil?"

#8 2006-01-14 22:27:15

caroline
Użytkownik

Prawda, co do Paw?a Felisa, ta recenzja jest u nas w artyku?ach (poza tymi wpadziochami jest dla filmu pochlebna).

#9 2006-01-14 22:40:16

Bonduelle
Użytkownik

@Nastazja: mo?liwe, ale mnie miota po tylu miejscach, ?e musisz mi pomóc i powiedzie? sk?d si? znamy wink

Co do recenzji z Wyborczej, to dopad?am j? w szkole i zacz??am wrzeszcze? na pó? korytarza o nieukach i ludziach nieprzyk?adaj?cych si? do pracy - a? mnie w?asciciel gazety musia? uspokaja? wink

#10 2006-01-14 22:44:51

Nastazja
Użytkownik

Harem McFadyena zak?adamy czy nie? wink

Dzi? by?am po raz czwarty na "Dumie"... i oficjalnie odwo?uje totaln? krytyk?. Uznajmy,?e na przedpremier? posz?am w z?ym nastroju.

#11 2006-01-14 22:56:12

Bonduelle
Użytkownik

Kochana, zak?adamy z pewno?ci?:*

Tylko z kim dok?adnie mam przyjemno??, bo sk?d to ju? wiem? :>

I ciesz? si?, ?e Matthew Ci? przekona? big_smile

#12 2006-01-14 23:01:24

Nastazja
Użytkownik

Z miss G. big_smile

MM jako pan Darcy jest rozkoszny. Jego oczy mówi?:"Lizzie,tak bardzo Ci? kocham,ale kompletnie nie wiem co z tym zrobi?. Pomó? mi". To takie urocze.

#13 2006-01-14 23:09:52

Bonduelle
Użytkownik

Zgadzam si? smile
Ta scena tu? przed pierwszymi o?wiadczynami w domu Colinsów to po prostu majstersztyk. Darcy si? miota? , szarpa? w r?kach r?kawiczki i nie móg? wydusi? s?owa...

Poza tym interpretacja Matthew by?a taka... inna, on sam stwierdzi? ?e nikt nie jest zarozumia?y i arogancki bez przyczyny i ?wietnie to wyt?umaczy? nie?mia?o?ci?. Ja to w pe?ni kupuj?.

#14 2006-01-14 23:19:32

Nastazja
Użytkownik

Podczas pierwszego seansu ta rola i jej za?o?enia do mnie nie trafi?y.Dopiero za drugim razem w pe?ni zrozumia?am sposób prowadzenia postaci. Ta KREACJA wed?ug mnie stoi na równi z rol? Firtha,a mo?e nawet wy?ej.

Hity sezonu to, wed?ug mnie, o?wiadczyny w deszczu i bal w Netherfield.

#15 2006-01-14 23:23:00

Bonduelle
Użytkownik

Jestem (zapewne) jedyn? osob? na tym forum, która nie widzia?a serialu, a Colina kocha za role takie jak w "to w?a?nie mi?o??", wi?c nie mam z kim Matthew porównywa? tongue

O?wiadczyny w deszczu - kolejny cud ^^ (Pomojaj?c fakt, ?e Ola si? napala, ogl?daj?c mokrego MM :twisted: ) To napi?cie emocjonalne "Albo Ci? za chwil? zabij?, albo strac? zupe?nie g?ow?".

#16 2006-01-14 23:35:23

AineNiRigani
Użytkownik

To Austin jak podejrzewam, jest od napatrzenia sie na nag?ówki i obsad? LOTRA big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#17 2006-01-14 23:36:25

Nastazja
Użytkownik

Zapomnia?am o scenie,w której Darcy pomaga Lizzie wej?? do powozu.
Zdecydowanie chwyci? jej d?o?,a odchodz?c rozprostowa? palce. Jakby zastanawia? si? po co to zrobi? a jednocze?nie pragn?? czu? ten u?cisk wiecznie smile

Id? spa?.
Dobranoc wszystkim,a szczególnie Oli. tongue

#18 2006-04-23 10:39:49

AineNiRigani
Użytkownik

koncowka -ova oznacza rodzaj ?e?ski. To tylko u nas historycznie ma inne znaczenie big_smile

#19 2006-04-23 11:40:49

beju
Użytkownik

no to ja wam powiem cos ciekawego...
do lutego zeszlego roku moj rocznik mogl zglaszac wlasnie propozycje tematow na ustna mature.
Jak sie okazalo o ogloszeniu listy moj temat brzmi "Portret kobiety w powiesciach Jane Austin". Ja jestem pewna ze wlasciwie napisalam nazwisko, zastanawiam sie kto i gdzie popelnil blad...

#20 2006-04-23 11:42:53

Bonduelle
Użytkownik

Komu? si? wydawa?o, ?e wie lepiej i poprawi? o_O

?wietny temat!

#21 2006-04-23 12:52:28

GosiaJ
Użytkownik

Podczas pierwszego seansu ta rola i jej za?o?enia do mnie nie trafi?y.Dopiero za drugim razem w pe?ni zrozumia?am sposób prowadzenia postaci. Ta KREACJA wed?ug mnie stoi na równi z rol? Firtha,a mo?e nawet wy?ej.
Hity sezonu to, wed?ug mnie, o?wiadczyny w deszczu i bal w Netherfield.

Stary temat, ale co tam :-) Dla mnie te? rola MM jest na równi z rol? Colina (nie bi?, please! ;-)) Zagra? inaczej, ale posta? jest spójna, prawdziwa i przekonuj?ca. Moim zdaniem nie jest bardzo odleg?a od powie?ciowego wizerunku Darcy'ego - Matthew wydoby? troch? inne aspekty tej postaci ni? Colin. Mnie przekona? absolutnie! Wi?c podsumowuj?c - jedyn? Lizzy jest dla mnie Jennifer Ehle, chocia? Keira mi si? podoba?a i daleka jestem od krytykowania jej, co do Darcy'ego - nie umiem zdecydowa? i amen :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#22 2006-04-23 13:16:09

Gosia
Użytkownik

Nie chce tu wrzucac kamyka do ogrodka, ale niestety po powtornym obejrzeniu DiU 2005, nie ma dla mnie innych lepszych odtworcow roli Lizzy i Darcy`ego niz Jennifer i Colin.
Ale ja taka staromodna jestem i przywiazuje sie do odtworcow wink

#23 2006-04-23 13:18:44

AineNiRigani
Użytkownik

A ja odwrotnie. Keira mnie przekona?a, Mateusz nie do konca. Zostawiam mu jeszcze furtke. Moze za kilka lat, po cotygodniowym ogl?dnieciu on tez mnie przekona?

#24 2006-04-23 13:34:55

GosiaJ
Użytkownik

Nie chce tu wrzucac kamyka do ogrodka, ale niestety po powtornym obejrzeniu DiU 2005, nie ma dla mnie innych lepszych odtworcow roli Lizzy i Darcy`ego niz Jennifer i Colin.
Ale ja taka staromodna jestem i przywiazuje sie do odtworcow wink

Ale? wrzucaj, wrzucaj - tylko nie rzucaj nimi w MM, prosz? :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#25 2006-04-23 14:20:54

Gosia
Użytkownik

Jakzebym smiala big_smile

Stopka forum