Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Szukam informacji na temat polskich wyda? DUMY I UPRZEDZENIA. Szczególnie tych z przed 1985r.
Wejd? sobie np. na Allegro tam mo?na dosta? ró?ne wydania ksi??ek Austen.
link
http://www.allegro.pl/search.php?string … ;country=1
Na pewno by?o w 1956 wydane przez Pa?stwowy Instytut Wydawniczy, t?umaczenie: Anna Przedpe?ska-Trzeciakowska
hmmm .... to ju? mam .... szukam czego? na prawde super .... s?ysza?am zw pod koniec XIX w. DiU by?a wydana w Polsce .... ale jak dot?d nie uda?o mi sie znale?? ?adnych konkretów na ten temat
Niestety, "Dum?" czytalam tylko w nowych wydaniach, a z tych najlepsze jest chyba wydawnictwa "Zielona Sowa" - porz?dne, tre?ciwe pos?owie
A tak nawi?zuj?c do przek?adów i t?umacze?... Czy kto? z was próbowa? czyta?/czyta? Austen w oryginale??
Czyta?am "Rozwa?n? i Romantyczn?" w oryginale
I jakie wra?enia?? Jak Ci si? j? czyta?o?? Jestem ciekawa Twojej opinii, bo mi si? nikogo nie uda?o zmusi? do przeczytania chocia? fragmentu... ?atwiej by?o ich posadzi? pu?ci? serial, który jest moj? drug? chorob?
Nie jestem mistrzem angielskiego (tylko FCE), wi?c z pocz?tku strasznie du?o by?o roboty ze s?ownikiem, ale w miar? jak wci?ga?am si? w akcj?, by?o coraz ?atwiej Austen pisze bardzo przyst?pnie, warto si? zapozna? z orygina?em - przyjemne z po?ytecznym
Dok?adnie - jej j?zyk jest stosunkowo prosty i przyjemny dobrze si? j? czyta w oryginale
Bonduelle - widzia?a? to??
http://mojaksiazka.com.pl/sklep/myBook.php?bc=10267
WHOA! Ech, gdybym tylko mia?a kas? Póki co do kolekcji brakuje mi tylko "Perswazji" i "Mansfield Park", wi?c chyba tak naprawd? tego tomu kupowa? mi si? nie op?aca... Ale gdyby kto? mi chcia? podarowa?, nie obra?? si? ^_~
Ja dzisiaj zamówi?am z zielonej sowy porz?dne wydanie dumy i bodaj?e rozwa?nej..
A widzia?a?/czyta?a? tak? ma?? ksi??eczk? dowcip i humor J.A.?? Jej "najlepsze"cytaty??
... hej ... mam juz kilka wydan polskich i kilka brytyjskich DiU .... ale wci?? szukam nowych ... tzn starszych ;-)
Mo?e by? ci??ko. Spróbuj w internetowych antykwariatach...
W?a?ciwie to nie widzia?am takich, ale przy okazji mo?e b?dzie mo?na zamówi? z jakiego? miasta...
niestety nie uda?o mi sie jeszcze nic namierzy? .... nawet informacji kiedy by?o pierwsze polskie wydanie ....
Jest taki du?y antykwariat internetowy - teraz nie pami?tam adresu, ale spróbuj? poszuka? - jak co? namierz?, to dam Ci zna?
Swoj? drog?, to na takie stare wydanie trzeba przygotowa? spor? ilo?? gotówki...
No to na pewno, ale wiem po sobie, ?e je?li komu? zale?y to umie tak? gotówk? wytrzasn?? cho?by spodziemi
no w?a?nie ;-) .... pierwsze angielskie wydanie DiU kosztuje ok 30.000-40.000 ? .... wi?c powoli zbieram ... kupuj?c co ?adniejsze wydania pó?niejsze ;-) ....
Stanowczo NIE POLECAM wydania Zielonej Sowy z t?umaczeniem Anny Surówka. Wczoraj tylko przejrza?am to t?umaczenie i niektóre zdania s? ?rednio poprawne, poza tym raz t?umaczka u?ywa zwrotu Lady Bennet a raz pani Bennet...
Z tego co wiem Anna Przedpe?ska-Trzeciakowska to najlepsza t?umaczka ksi??ek J. Austen. Ja ma dwie Dumy z jej t?umaczeniem wydane przez Prószy?ski i S-ka i Pa?stwowy Instytut Wydawniczy, a tak?e Mansfield Park z jej obszernym s?owem wst?pnym, jest to wydanie z serii
"Najpi?kniejsze powie?ci dla kobiet" w twardej oprawie.
.... och ... uwielbiam tlumaczenia p.Przedpe?skiej-Trzeciakowskiej ... Mansfield Park jest wr?cz mistrzowskie .... a do tego pos?owie w wydaniu Prószy?skich ... bajka ;-) ... osoba która t?umaczy?a listy dialogowe do najnowszej filmowej wersji Dumy i Uprzedzeniea powinna je przeczyta? .. i to kilkakrotnie ....
Szkoda tylko, ?e takie bylejakie wydania
Co do napisów kinowych z DiU - s? niekompletne, nie wszystkie kwestie s? t?umaczone :evil:
Ja akurat bardzo rzadko spogl?dam na napisy, wi?c mi to oboj?tne, a co do t?umacze?, to tak?e popieram pani? Trzeciakowsk?. Mia?am okazj? sobie poczyta? z Zielonej Sowy i jestem przeciw. Zero wyczucia... stylu Austen.