Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
No właśnie, może ktoś ma jakąś wiedzę historyczną? Nie dokładnie jaką piła, bo tego raczej nie stwierdzimy, ale jaką mogła pić. O tym, jaką kawę piła Telimena w podobnym okresie historycznym wiemy z Pana Tadeusza, a pewnie jeszcze lepiej z Wajdy
A Wy jaką pijecie (jeśli w ogóle)?
A czym zagryzacie?
Bo ja na przykład teraz pierniczkiem w czekoladzie
PZDR niedzielnie i leniuchowato
Nie wiem, jaką kawę mogła pić Jane, ale wydaje mi się, że na pewno elegancko podaną. Anglicy mieli wtedy takie piękne zastawy, filiżanki itd.
Ja najbardziej lubię kawę rozpuszczalną, z cukrem. Lubię przy tym jeść coś słodkiego np. jakiś sernik. A swoją drogą, jak oglądałam po raz pierwszy "Pana Tadeusza" to scena z przyrządzaniem kawy sprawiła, że zaczęła mi naprawdę ślinka cieknąć! Smacznego wszystkim!
Nigdy nie piję kawy, nie lubię. Ale mam bardzo duży wybór herbatek :-)
Ktoś kiedyś powiedział że: "Na kontynencie ludzie mają dobre jedzenie, w Anglii mają dobre maniery przy stole"
nie wiem jaka kawe pila JA ale ja lubie duza z mlekiem...cafe late i wcale nie musze zagryzac.....ale jakbm miala pireniczka w czekoladzie to czemu nie
Ja kawy nie pijam. Ale wprost przepadam za dobra herbata.
Ja uwielbiam herbatę, piję litrami, non stop. Ale dobrą kawą, zwłaszcza Moccą z Coffee Heaven nie pogardzę
Czuję się jak córka marnotrawna - dopiero teraz zdołałam wejść na forum, chociaż mam ferie od poniedziałku :oops:
Mam takie koszmarne zaległości, aleście się rozpisali
Oooo, ja kocham kawę, uwielbiam, witam nią każdy dzień Obojętnie jaka, byle aromatyczna i mocna.
A Coffee Heaven to faktycznie niebo dla mnie
Postaram się bywać częściej. Yyyy... chyba ktoś mnie jeszcze pamięta?
Nie pijam kawy - stosunkowo rzadko.
Najczęściej właśnie herbatkę i zazwyczaj angielską, typową porą.
A dziś piekę rurki z kremem malinowym [no, trzeba doskonalić te austenowskie kunszty pani domu ]. Dobre i do kawy, i do herbaty, a nawet mleka i soku. Receptura domowa, zero konserwantów i można objadać się nimi, nie czując przepełnienia.
Jak będziecie grzeczne, to się załapiecie. :twisted:
No dobrze, zdarza mi sie pijac kawe, juz pamietam... Ale tylko i wylacznie w Coffe Heaven. Lubie tamtejsza white chocolade Mocca...
Bardzo chętnie bym się załapała na te rurki (jestem bardzo grzeczna).
Piękny masz Avatar, w ogóle tak romantycznie i nastrojowo zrobiło się na forum dzięki temu.
Fringilla też ma s u p e r
Dziękuję uniżenie. [Kłania się]
Wieczorem będą rurki, obiecuję!
No to oficjalnie ogłaszam, iż udało mi się upiec samej rurki!
[KÅ‚adzie tacÄ™ na stole]
Proszę się częstować...
Nigdy nie robiłam rurek, ale zabieram się za rachatłukum. Muszę tylko znależć odpowednią formę na tę galaretkę.
O, właśnie! Rachatłukum... nie mam przepisu... a szkoda.
Przepis na ten turecki specjał jest na stronie "wielkie żarcie"(czy jakoś tak), ale nie wiem, czy wychodzi?
No i owszem, rurki są bardzo pyszne (mam ich sporo na pięknym porcelanowym talerzyku) cóż za speciał.
Tak poproszÄ™ jeszcze kawy.
Mniam.
Dziewczyny prześlijcie mi przepisy na te pyszności, a ja obiecuję zę poszukam wam informacji o kawie