Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Mam ponowne problemy z logowanie. To pisz? ja musia
Wczoraj nagra?am sobie "Rebecce" D. du Maurier. - L.Oliverem i J. Fontaine. Smaczek.
Wydaje mi si? , ?e to co? w naszym typie. Sam film widzia?am ju? kilka raz. Re?yser A. Hitckock. Ma nawet ten wyczuwalny mroczny styl.
Chcia?abym nagra? te? nowsz? wersj? z lat 80 -tych czy 90-tych.
Czy kto? ogl?da? wczorajsz? Rebecc? - i jakie odczucia
Obejrza?am, i to z prawdziw? przyjemno?ci?! Uwielbiam Hitckocka i takie jego filmy jak "Trema", "Psychoza", "Starsza pani znika" i in. A atmosfer? mia?a posiad?o?? pani de Winter niemal jak pewne znane nam opactwo(tyle, ?e u J. Austen by? to tylko wynik zbyt wybuja?ej wyobra?ni g?ównej bohaterki). Znalaz?oby si? niejedn? analogi? w obu tych dzie?ach...
Nawet nie wiedzia?am, ?e istnieje nowsza wersja tego starego filmu; czy o tym samym tytule?
Tak, ten sam tytu?. Rebecca (1997/I) (TV).
O ile mnie pami?? nie myli , to rol? Maxima gra Charles Dance odtwórca roli Sardo Numspy w "Z?otym dziecku " z E.Murphy'm.Tego wys?annika piekie?. Taki wysoki , o orlim nosie, blond , d?u?szy w?os.
a pann? do towarzystwa (II pani? de Winter) Emila Fox znana nam z "D i U". 1995 -
"Pride and Prejudice" (1995) (mini) TV Series .... Georgiana Darcy
------------------------------
a, jest jeszcze - Rebecca (1978) (TV). Tu Maxima gra odtwóra roli. S. Holmesa - Jeremy Brett , a II pani? de Winter- Joanna David ("Pride and Prejudice" (1995) (mini) TV Series .... Mrs. Gardiner)
i ciekawostka po ang. "Emilia Fox's mother, Joanna David played the same role (Mrs. De Winter) 19 years earlier, in the 1978 (TV) version"
------------------------------ A wczoraj jeszcze od 18 -tej na tv4 by?a "J.Eyre" z W. Hurtem i Ch. Gainsbourg.
Ale?, Musiu, poda?a? du?o ciekawostek w zwi?zku z omawianymi filmami! Te? wczoraj ogl?da?am "Jane Eyre", no i co? mi si? zdawa?o, ?e sk?d? znam g?b? tamtego pana Rochestera! By?a tam te? taka ma?a rólka -pastora, który zaopiekowa? si? g?ówn? bohaterk?. Bardzo lubi? tego aktora, Samuel West kilka lat wcze?niej zagra? ksi?cia Kaspiana w telewizyjnej ekranizacji "Opowie?ci z Narni" i by? tam ?wietny! Natomiast w jakiej? DU?O wcze?niejszej wersji "J.Eyre" p. Rochestera gra? agent 007 -T. Dalton. W ogóle chyba ca?kiem du?o powsta?o filmów na podstawie tej powie?ci Ch. Bronte. 8O
Tak, tak. Mam t? wersj? z Timothy Daltonem. Uwielbiam t? wersj?. Nawet sama Jane jest nisk?, lekko przy sobie pann?.
A ju? scena zatrzymania Jane przed jej odje?ciem z domu jest cudna. Tak pe?na szekspirowskich gestów. Taka lukrowana, ale jak j? ogladam czuj? ucisk w do?ku.
Mia?am i "J.E" z J. Fontaina , ale chyba uleg?a zag?adzie dokonanej przez syna. Musz? sprawdzi?.
P.S. A co do W. Hurta - uwielbiam go w "Dzieciach naszego Boga" (jako? tak) - ekstra rola.
Ja te? bardzo lubi? W. Hurta, mo?e dzi?ki rolom, jakie sobie dobiera. Np. niedawno w TV by? film z jego udzia?em- co? z nie?miertelno?ci? w tytule. A "Dzieci gorszego Boga" to chyba by?o o tej g?uchoniemej dziewczynie? Moim ulubionym filmem z Hurtem jest natomiast "Osada". Te? kostiumowe dzie?o, przynajmniej w pewnym sensie. A jakie zako?czenie! 8O
Ale?, Musiu, poda?a? du?o ciekawostek w zwi?zku z omawianymi filmami!
Te? wczoraj ogl?da?am "Jane Eyre", no i co? mi si? zdawa?o, ?e sk?d? znam g?b? tamtego pana Rochestera! By?a tam te? taka ma?a rólka -pastora, który zaopiekowa? si? g?ówn? bohaterk?. Bardzo lubi? tego aktora, Samuel West kilka lat wcze?niej zagra? ksi?cia Kaspiana w telewizyjnej ekranizacji "Opowie?ci z Narni" i by? tam ?wietny! Natomiast w jakiej? DU?O wcze?niejszej wersji "J.Eyre" p. Rochestera gra? agent 007 -T. Dalton. W ogóle chyba ca?kiem du?o powsta?o filmów na podstawie tej powie?ci Ch. Bronte. 8O
Samuel West zagral w Perswazjach jako Pan Elliot i zrobi? to wspaniale.
Pami?tacie jak Anna spotyka go nad morzem a potem na schodach w pensjonacie? Od tego czasu czuje, ?e wzbudzi?a jego zainteresowanie i wreszcie zaczyna czu? si? atrakcyjna. To zainteresowanie Elliota widzi nawet Frederick i ten jego troch? pob?a?liwy, ironiczny u?mieszek...
Dzi?kuj? bardzo za podanie tak wa?nej informacji, o której nie mia?am poj?cia. Stan? na g?owie, by obejrze? ten film! Przy okazji przypomn? sobie ksi??k?, bo ju? zd??y?am j? troch? zapomnie?... :oops:
Zrób to koniecznie bo Perswazje s? tak samo dobre jak Duma i uprzedzenie.
A ekranizacja Perswazji z 1995 roku w re?yserii Rogera Michella jest ?wietna. Pozdrawiam.
Czy obsady filmuów typu romans historyczny cz?sto si? pokrywaj?.
Ja nadal mam nadziej? na zdobycie "Dumy i Uprzedzenia" z 1979 w mo?liwo?ci? zrozumienia go czyli lektor, dubbing b?d? napisy w j. polskim.
Z tego co wiem to Duma jest z 1980 roku i jest to mini serial angielski re?yseria Cyril Coke. Te? ch?tnie bym to obejrza?a! Z roku 1979 nie znam.
Tak to ten. 1980. Niekiedy ?ród?a rozmijaj? sie nie co
Bardzo chcia?abym ponownie zobaczy? ten serial. Mo?na by go kupi? w oryginale - tyle, ?e mój ang. jest nijaki.
Co za cudo! Jestem pod WIELKIM wra?eniem(sama mam rasowego kotka), co za prezencja i fotogeniczno??! Taki piesek z pewno?ci? idealnie wtopi?by si? w pejza? ang. wsi, zw?aszcza tej XIX-wiecznej. Zazdroszcz? pupila!
Qrcze, sorrryyy dziewczyny.
Wczoraj rozemocjonowana naszym kalendarzem wpisa?am nie tam gdzie trzeba.
Kazik jak to wycofa? :?: :?: :?: :oops: :oops:
w ko?cu to forum powiesciowe a nie moje psie.
Jeszcze raz sorrryyy
Ja na zaj?ciach z literatury porównawczej porównywa?am Rebek? z Jane Eyre. Okzaa?o si?, ?e maj? naprawd? baaardzo wiele wspólnego.
Ja niestety film przegapi?am, cho? od bardzo dawna chc? go obejrze?. Bardzo poodba?a mi si? ta ksi??ka, a prównanie z JE stawia j? w ca?kiem nowym ?wietle.
Có?, musz? to wreszcie powiedzie?, okrutnie rozczarowa?a mnie ta ksi??ka, tym bardziej, ?e przepadam za JE. G?ówna bohaterka - zaprzeczenie m?dro?ci, wdzi?ku i si?y Jane. Max - zniewaga dla Rochestera. Wszelkie podobie?stwa (a jest ich troch?, dzia?a?y na mnie jak czerwona p?achta na byka).
Nie wiem, czy mieli?cie kiedy? takie wra?enie po przeczytaniu ksi??ki, ?e jest sprawnie napisana, ale jej nie znosicie? Ja mam takie po Rebecce.
Tu b?dzie spoiler, kto nie czyta? niech nie spogl?da!!!!!!!!!!!!!!
Najbardziej wkurzy?a mnie kulminacyjna scena, "och kochanie, wi?c zamordowa?e? swoj? pierwsz? ?on?, uff, a ja my?la?am, ?e mnie nie kochasz, to cudownie, cmok, cmok!!"
wrrrrr
No dobra, podoba mi si? to dziwne zagranie, ?eby przez ca?? ksi??k? nie pad?o imi? g?ównej bohaterki. I nic wi?cej!!! Prosz? mnie nie przeklina?.
Hehe, nie mówi?, ?e jest porównywalna jako?ci? z JE, ale mnie wci?gn??a.