Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Cóz... nie ogl?dam Wojewódzkiego. W ogóle ma?o telewizji ogl?dam. Ca?ymi dniami siedz? przy komputerze, robi? testy, konspekty, scenariusze, pomoce na lekcje, wyszukuje materia?ów itd. Dlatego tak cz?sto an forum bywam
I ca?e szcz??cie dla nas, ?e na forum, a nie przed TV!
Cóz... nie ogl?dam Wojewódzkiego. W ogóle ma?o telewizji ogl?dam. Ca?ymi dniami siedz? przy komputerze, robi? testy, konspekty, scenariusze, pomoce na lekcje, wyszukuje materia?ów itd. Dlatego tak cz?sto an forum bywam
To tak jak ja :-) Dobrze, ?e jest forum, przynajmniej wiem, ?e co? z Colinem nadaje TV :-) Dzi?ki forum odkry?am "Spooks" i ogl?dam te? "Sparkhouse" - na szcz??cie lec? w nocy. Poza tym - kiedy ju? dotr? do domu, to tworz? na komputerze pomoce naukowe, testy itp. atrakcje :-)
To tak jak ja :-) Dobrze, ?e jest forum, przynajmniej wiem, ?e co? z Colinem nadaje TV :-) Dzi?ki forum odkry?am "Spooks" i ogl?dam te? "Sparkhouse" - na szcz??cie lec? w nocy. Poza tym - kiedy ju? dotr? do domu, to tworz? na komputerze pomoce naukowe, testy itp. atrakcje :-)
Tiuaa a potem wszyscy mówi? ?e nauczyciele maj? rajskie ?ycie, bo pracuj? tylko po kilka godzin w szkole, a potem laba :evil:
Tiuaa a potem wszyscy mówi? ?e nauczyciele maj? rajskie ?ycie, bo pracuj? tylko po kilka godzin w szkole, a potem laba :evil:
Przejmujesz sie takim gadaniem? Nie powinna?. Wiem, ?e s? nauczyciele, którzy rzeczywi?cie pracuj? tylko tyle, a nawet mniej, bo wyk?ady prowadz? z po?ó?k?ych notatek sprzed 30 lat (sama takich mia?am).
Ja sama wiem, ile wk?adam wysi?ku w ka?d? lekcj?, ile godzin tygodniowo siedz? w pracy "po godzinach", ile czasu sp?dzam w domu na przygotowywaniu zaj??, sprawdzaniu itp. Ale nie narzekam, bo kocham to robi? :-)
Gosie?ko, to by?a raczej ironia, chocia? podszyta gorycz?.
Niespecjalnie si? przejmuje, ale czasem wkurza jak przyjdzie rodzic i powie mi to prosto w oczy. I ?e sie czepiam. Nie do?? ?e dostaj? pieni?dze za darmo, w momencie gdy oni na nie ciezko pracuj?, to jeszczeczepiam sie ich Bogu ducha winnego dziecka, który powiedzia? mi ?e Mieszko I to by? papie?. No pomyli? si? ch?opak. Ka?demu si? zdarza, a ja si? czepiam.
Nie czekaj wdzi?czno?ci i chwalby - z tego tylko rozczarowania. Staraj sie , cho? to czsem piekielnie trudne, chwyta? chwile, kiedy my?lisz, ?e w?a?nie dlatego nigdy nie chcia?a? robi? nic innego, tylko uczy?. Gdy nie b?dziesz mogla ju? znale?? uzasadnienia - znaczy, ze sie wypali?a?. Ale spoko - my?l?, ze do tego Ci jeszcze strasznie daleko, Aktywistko, Aine!
.
A propos ksi??ek, ich ekranizacji i Aine (a co, tak mi sie w umysle pokojarzy?o), to w?a?nie zabieram si? po raz kolejny do Anny Kareniny. Ogl?da?am ju? tyle ekranizacji, ?e nie zlicz? - i t? Vivien Leigh i Olivierem i z Gret? Garbo i rosyjsk?, w której pani by?a okrutnie oci??a?a i ma?o poci?gaj?ca i jeszcze tak? - chyba serial to by? - z której pami?tam twarzy aktorów, ale nie wiem jak si? nazywali. Musz? powiedzie?, ?e ta ostatnia, kinowa, choc niedoskona?a, pokaza?a mi Seana Beana od ca?kiem nowej, "mi?kszej" strony. Lubi? Ann? Karenin?.
I jeszcze ku pokrzepieniu serc wszystkim Bozowskim tego forum (wybaczcie to sienkewiczowanie). W pewnej gminie nakazano nauczycielom pisa? rozliczenia z 40-sto godzinnego tygodnia pracy. Jak szybko wprowadzono t? glupot?, tak szybko ja odwo?ano, bo okaza?o si?, ?e gmina musia?aby p?aci? spore nadliczbówki...
Ja te? lubi? Ann? Karenin?, ale w tej wersj? irytuje mnie grzywka Zo?ki.
Wypo?yczy?am dzi? I tom "Sagi o ludziach lodu" i mam pytanie: z ilu sk?ada si? ca?a seria? Bo widzia?am 47 tomów. Czy jest tego wi?cej? Pytam z ciekawo?ci.
Nie, dok?adnie 47 tomów
S? te? inne sagi (o czarnoksi??niku, o królestwie ?wiat?a), ale ta jest najd?u?sza.
47 to i tak sporo! To zanosi si? na ma?y maratonik czytelniczy w moim wykonaniu!
Dzi?ki, Aine!
Kupi?am sobie "Osobowo?? ?my"Pani w ksi?garni mnie namówi?a bo ja racej nie lubie Grocholi ,jakos tak. Zanim dosz?am do po?owy to ?a?owa?am,?e si? da?am namówi?, tylu bohaterów i tak szybko sz?a akcja ,ze czasami nie ?apa?am kto jest kto. Koncówka jednak mnie zachwyci?a.Co? nowego z matylkami w brzuchu.Polecam.
Sko?czy?am czytac Bella Toskania Frances Meyes. Bardzo przyjemna ksi??ka o odkrywaniu uroków ?ycia. Ta sama autorka napisa?a tez Pod s?o?cem Toskanii. Teraz zabra?am si? za lektur? Samotni Dickensa, bo zaintrygowa?a mnie ekranizacja tej powie?ci "Bleak Hause". Tu macie linka:
http://www.bbc.co.uk/drama/bleakhouse/
Tam gra aktorka z D&U 2005 ( gra?a Kitty ) i aktorka odtwarzaj?ca rol? Bess Higgins w N&S. No i jest tak?e Gillian Anderson :-)
Samotni Dickensa - czy to polskie wydanie?
Czy czytasz w orginale?
Nie widzia?am tej ksi??ki w ksi?garni (te? bym ch?tnie przeczyta?a) nie wspominaj?c, ?e ten serial na podstawie ksi??ki te? bym z przyjemno?ci? obejrza?a.
Samotnia to polski tytu?, a wydanie jest z lat 70 - po?yczy?am w bibliotece.
Zobacz? w mojej bibliotece ale w?tpi? ?eby by?a.
Napisz potem czy fajna.
Dla mi?o?ników niebanalnych krymina?ów po??czonych z ciekaw? akcj?, osadzon? w zamierzch?ych czasach, gor?co polecam:
1/ Robert Saylor - cykl ksi??ek o staro?ytnym Rzymie, w którym obywa-
tel rzymski jako detektyw Gordianus rozwi?zuje
ciekawe sprawy z udzia?em znanych postaci historycznych,
m.in. Cycerona, Cezara
2/ Ellis Peters - cykl ksi??ek z mnichem Cadfaelem, który rozwi?zuje
sprawy, ciekawe obyczajowo, w czasach ?redniowiecznej
Anglii.
Intryguj?ca akcja, brak nu??cych opisów i zarazem ciekawe w?tki
psychologiczne. W sam raz dla ambitnych czytelników!
XIII tom przygód braciszka Cadfaela w?a?nie zosta? wydany i dzi? przyby? do mojego domu :-) Polecam ksi?garnie internetowe. Z krymina?ów bardzo dobre s? te? wspó?czesne opowie?ci Mankella wydawane u nas przez WAB. Podobno Marinina tez jest niez?a,ale akurat nie mia?am okazji przeczyta?.
Ja polecam Akunina. Odkry?am go dzi?ki Micha?kowowi, który wyprodukowa? film wed?ug "Radcy stanu" - mam nadziej?, ?e go sprowadz? do Polski, bo g?ówn? rol? gra Oleg Mienszykow, ten ze Spalonych s?o?cem i Cyrulika syberyjskiego. Akunin ma ?wietny styl i pomys?y. Polecam cykl o Pelagii, XiX- wiecznej mniszce rozwi?zuj?cej skomplikowane zagadki kryminalne na rosyjskiej prowincji - smaczki s? niesamowite, tego jeszcze u nas nie by?o! (wydaje Blanc sur Noire) i cykl Przygody magistra: ka?dy tom (na razie ukaza?y si? dwa - Skrzynia na zloto i Lektura obowi?zkowa) opisuje dzia?ania bohatera - owego magistra - angielskiego baroneta we wspó?czesnej Moskwie i równocze?nie histori? którego? z jego przodków - raz t?em historycznym by?y czasy Iwana Gro?nego, raz - carycy Katarzyny (to z kolei ?wiat Ksi??ki).
Nie zaczynajcie Akunina od "Lewiatana" - zacz??am i chyba kurcze duzo czasu up?ynie zanim do niego wróc?....