Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Cóz... nie oglądam Wojewódzkiego. W ogóle mało telewizji oglądam. Całymi dniami siedzę przy komputerze, robię testy, konspekty, scenariusze, pomoce na lekcje, wyszukuje materiałów itd. Dlatego tak często an forum bywam
I całe szczęście dla nas, że na forum, a nie przed TV!
Cóz... nie oglądam Wojewódzkiego. W ogóle mało telewizji oglądam. Całymi dniami siedzę przy komputerze, robię testy, konspekty, scenariusze, pomoce na lekcje, wyszukuje materiałów itd. Dlatego tak często an forum bywam
To tak jak ja :-) Dobrze, że jest forum, przynajmniej wiem, że coś z Colinem nadaje TV :-) Dzięki forum odkryłam "Spooks" i oglądam też "Sparkhouse" - na szczęście lecą w nocy. Poza tym - kiedy już dotrę do domu, to tworzę na komputerze pomoce naukowe, testy itp. atrakcje :-)
To tak jak ja :-) Dobrze, że jest forum, przynajmniej wiem, że coś z Colinem nadaje TV :-) Dzięki forum odkryłam "Spooks" i oglądam też "Sparkhouse" - na szczęście lecą w nocy. Poza tym - kiedy już dotrę do domu, to tworzę na komputerze pomoce naukowe, testy itp. atrakcje :-)
Tiuaa a potem wszyscy mówią że nauczyciele mają rajskie życie, bo pracują tylko po kilka godzin w szkole, a potem laba :evil:
Tiuaa a potem wszyscy mówią że nauczyciele mają rajskie życie, bo pracują tylko po kilka godzin w szkole, a potem laba :evil:
Przejmujesz sie takim gadaniem? Nie powinnaś. Wiem, że są nauczyciele, którzy rzeczywiście pracują tylko tyle, a nawet mniej, bo wykłady prowadzą z pożółkłych notatek sprzed 30 lat (sama takich miałam).
Ja sama wiem, ile wkładam wysiłku w każdą lekcję, ile godzin tygodniowo siedzę w pracy "po godzinach", ile czasu spędzam w domu na przygotowywaniu zajęć, sprawdzaniu itp. Ale nie narzekam, bo kocham to robić :-)
Gosieńko, to była raczej ironia, chociaż podszyta goryczą.
Niespecjalnie się przejmuje, ale czasem wkurza jak przyjdzie rodzic i powie mi to prosto w oczy. I że sie czepiam. Nie dość że dostaję pieniądze za darmo, w momencie gdy oni na nie ciezko pracują, to jeszczeczepiam sie ich Bogu ducha winnego dziecka, który powiedział mi że Mieszko I to był papież. No pomylił się chłopak. Każdemu się zdarza, a ja się czepiam.
Nie czekaj wdzięczności i chwalby - z tego tylko rozczarowania. Staraj sie , choć to czsem piekielnie trudne, chwytać chwile, kiedy myślisz, że właśnie dlatego nigdy nie chciałaś robić nic innego, tylko uczyć. Gdy nie będziesz mogla już znależć uzasadnienia - znaczy, ze sie wypaliłaś. Ale spoko - myślę, ze do tego Ci jeszcze strasznie daleko, Aktywistko, Aine!
.
A propos książek, ich ekranizacji i Aine (a co, tak mi sie w umysle pokojarzyło), to właśnie zabieram się po raz kolejny do Anny Kareniny. Oglądałam już tyle ekranizacji, że nie zliczę - i tę Vivien Leigh i Olivierem i z Gretę Garbo i rosyjską, w której pani była okrutnie ociężała i mało pociągająca i jeszcze taką - chyba serial to był - z której pamiętam twarzy aktorów, ale nie wiem jak się nazywali. Muszę powiedzieć, że ta ostatnia, kinowa, choc niedoskonała, pokazała mi Seana Beana od całkiem nowej, "miększej" strony. Lubię Annę Kareninę.
I jeszcze ku pokrzepieniu serc wszystkim Bozowskim tego forum (wybaczcie to sienkewiczowanie). W pewnej gminie nakazano nauczycielom pisać rozliczenia z 40-sto godzinnego tygodnia pracy. Jak szybko wprowadzono tę glupotę, tak szybko ja odwołano, bo okazało się, że gmina musiałaby płacić spore nadliczbówki...
Ja też lubię Annę Kareninę, ale w tej wersję irytuje mnie grzywka Zośki.
Wypożyczyłam dziś I tom "Sagi o ludziach lodu" i mam pytanie: z ilu składa się cała seria? Bo widziałam 47 tomów. Czy jest tego więcej? Pytam z ciekawości.
Nie, dokładnie 47 tomów
Są też inne sagi (o czarnoksiężniku, o królestwie światła), ale ta jest najdłuższa.
47 to i tak sporo! To zanosi się na mały maratonik czytelniczy w moim wykonaniu!
Dzięki, Aine!
Kupiłam sobie "Osobowość ćmy"Pani w księgarni mnie namówiła bo ja racej nie lubie Grocholi ,jakos tak. Zanim doszłam do połowy to żałowałam,że się dałam namówić, tylu bohaterów i tak szybko szła akcja ,ze czasami nie łapałam kto jest kto. Koncówka jednak mnie zachwyciła.Coś nowego z matylkami w brzuchu.Polecam.
Skończyłam czytac Bella Toskania Frances Meyes. Bardzo przyjemna książka o odkrywaniu uroków życia. Ta sama autorka napisała tez Pod słońcem Toskanii. Teraz zabrałam się za lekturę Samotni Dickensa, bo zaintrygowała mnie ekranizacja tej powieści "Bleak Hause". Tu macie linka:
http://www.bbc.co.uk/drama/bleakhouse/
Tam gra aktorka z D&U 2005 ( grała Kitty ) i aktorka odtwarzająca rolę Bess Higgins w N&S. No i jest także Gillian Anderson :-)
Samotni Dickensa - czy to polskie wydanie?
Czy czytasz w orginale?
Nie widziałam tej książki w księgarni (też bym chętnie przeczytała) nie wspominając, że ten serial na podstawie książki też bym z przyjemnością obejrzała.
Samotnia to polski tytuł, a wydanie jest z lat 70 - pożyczyłam w bibliotece.
Zobaczę w mojej bibliotece ale wątpię żeby była.
Napisz potem czy fajna.
Dla miłośników niebanalnych kryminałów połączonych z ciekawą akcją, osadzoną w zamierzchłych czasach, gorąco polecam:
1/ Robert Saylor - cykl książek o starożytnym Rzymie, w którym obywa-
tel rzymski jako detektyw Gordianus rozwiÄ…zuje
ciekawe sprawy z udziałem znanych postaci historycznych,
m.in. Cycerona, Cezara
2/ Ellis Peters - cykl książek z mnichem Cadfaelem, który rozwiązuje
sprawy, ciekawe obyczajowo, w czasach średniowiecznej
Anglii.
Intrygująca akcja, brak nużących opisów i zarazem ciekawe wątki
psychologiczne. W sam raz dla ambitnych czytelników!
XIII tom przygód braciszka Cadfaela właśnie został wydany i dziś przybył do mojego domu :-) Polecam księgarnie internetowe. Z kryminałów bardzo dobre są też współczesne opowieści Mankella wydawane u nas przez WAB. Podobno Marinina tez jest niezła,ale akurat nie miałam okazji przeczytać.
Ja polecam Akunina. Odkryłam go dzięki Michałkowowi, który wyprodukował film według "Radcy stanu" - mam nadzieję, że go sprowadzą do Polski, bo główną rolę gra Oleg Mienszykow, ten ze Spalonych słońcem i Cyrulika syberyjskiego. Akunin ma świetny styl i pomysły. Polecam cykl o Pelagii, XiX- wiecznej mniszce rozwiązującej skomplikowane zagadki kryminalne na rosyjskiej prowincji - smaczki są niesamowite, tego jeszcze u nas nie było! (wydaje Blanc sur Noire) i cykl Przygody magistra: każdy tom (na razie ukazały się dwa - Skrzynia na zloto i Lektura obowiązkowa) opisuje działania bohatera - owego magistra - angielskiego baroneta we współczesnej Moskwie i równocześnie historię któregoś z jego przodków - raz tłem historycznym były czasy Iwana Groźnego, raz - carycy Katarzyny (to z kolei Świat Książki).
Nie zaczynajcie Akunina od "Lewiatana" - zaczęłam i chyba kurcze duzo czasu upłynie zanim do niego wrócę....