Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Sko?czy?am czyta? "Opowie?ci wigilijne" - opowiadania polskich pisarzy wydane przez Prószy?ski i S-ka.
Ca?kiem, ca?kiem.
A za oknem znowu sypie...
J a k s i ? n a z y w a
Jak si? nazywa to nie nazwane
jak si? nazywa to co uderzy?o
ten smutek co nie ??czy a rozdziela
przyja?? lub inaczej mi?o?? niemo?liwa
to co biegnie naprzeciw a by?o rozstaniem
wci?? najwa?niejsze co przechodzi mimo
przykro?? byle jaka jak ch?odny skurcz w piersi
ta straszna pustka co graniczy z Bogiem
to ?e je?li nie wiesz dok?d i??
sama ci? droga poprowadzi
ks. Jan Twardowski
Pami?tam tak? pozycj? w?ród lektur na zaj?ciach z literatury staropols.:"Nadobna Paskwalina" (tytu? by? oczywi?cie o wiele d?u?szy).
To dopiero musi by? fajna ksi??ka!
E, nie bardzo niestety. Ale ma dodatkowe punkty za tytu?
Po raz enty "Dum? i uprzedzenie" i "Czarn? kompani?" Glena Cooka. A w?a?nie sko?czy?am "Wywiad z wampirem" Anne Rice i "Nowe przygody Miko?ajka" Sempe, Goscinny.
"Czarna kompania" liczy chyba 10 tomów, przeczytasz wszystkie?
Miko?ajka uwielbiam
"Czarna kompania" liczy chyba 10 tomów, przeczytasz wszystkie?
Pierwszy tom, który ko?cz?, bardzo mi si? podoba. Si?gn? wi?c po kolejne. Jak b?d? tak samo wci?gaj?ce to przeczytam wszystkie 10 tomów. 8)
Miko?ajek jest ?wietny!!
Czy ta "Czarna kompania" jest o wojsku? Jestem ciekawa, o czym w ogóle opowiada, bo gdzie? ju? mi si? obi? o uszy ten tytu?.
W pewnym sensie o wojsku. Jest to fantasy o najemnikach z tytu?owej Czarnej Kompani.
Od wydawcy: Po wielu stuleciach przebywania w mroku na ?wiat przyby?a Z?a Pani. Jak g?osi legenda, narodzi?o si? dziecko, Bia?a Ró?a, które ma j? pokona?. Kamraci z Czarnej Kompanii p?ac? wielk? cen? za nierozs?dne zwiazanie si? z pradawnym z?em, dostaj? bowiem zadanie odnalezienia dziecka...
Mi ta powie?? przypad?a do gustu, i to nawet bardzo 8)
Ja sobie w?a?nie trzeci tom Pie?ni Lodu i Ognia Martina przypominam, bo za tydzie? dostan? w swoje ?apki cz??? czwart?, co prawda po angielsku, ale chyba dam sobie jako? rad?. Polecam wszystkim mi?o?nikom dobrych powie?ci fantasy.
Jesli komus spodobala sie kompania, to polecam tworczosc Eddingsa - najpopularniejsza chyba jest trylogia o Elenium.
Caitriona, dzi?ki za informacje o "Czarnej kompanii"! Jak ju? przeczytam "Anio?y i owady" A. S. Byatta i "Targowisko Pró?no?ci", to spróbuj? si?gn?? po t? ksi??k?!
Caitriona, dzi?ki za informacje o "Czarnej kompanii"!
Nie ma za co - ca?a przyjemno?? po mojej stronie
Ja si?gam najcz??ciej po ksia?ki, które kto? ju? przeczyta? i mi je poleci. Taka ma?a wymiana informacji i wra?e? z pierwszej r?ki, a nie z reklam itp.
Wczoraj przysiad?am do "Dolores Claiborne" S. Kinga, uuuuuuuu, mocne! Jak dobrze, ?e by? pi?tek, bo w inny dzie? pój?cie spa? o 3:30 by nie przesz?o
Ekranizacja z Kathy Bates te? ?wietna.
"Dolores" ogl?da?am, a King to jeden z moich ulubionych pisarzy. Caroline, a widzia?a? "Misery"- równie? z K. Bates. Jakie ró?ne kreacje aktorskie tej aktorki w obu filmach!
Widzia?am, by?a ?wietna! W "Sma?onych zielonych pomidorach" te? mi si? podoba?a (cho? za filmem nie przepadam), nawet w "Titanicu". Jest niesamowita, w Misery lepsza od literackiego pierwowzoru, sprawia?a na pocz?tku wra?enie takiej niewinnej, du?ej dziewczynki... Có? za zmy?a
A ja si? wzi??am za histori? Cyganów w Polsce - polecam
Ja w tym tygodniu skromnie - z obowi?zku Kochanowski, poza tym "?art" Kundery.
A ja w?a?nie sko?czy?am "Dowodc? Sophie" Patrika O'Briana. Bardzo fajna powie??. Na jej podstawie nakr?cono film "Pan i w?adca: Na kra?cu ?wiata".
he he lepiej nie pytacji....Wrzosek-Historia,kultura,metafora
a od jutra zabieram si? za Wahad?o Foucoulta, Umberto Eco...mniam:-)
ABC metodyki nauczania j?zyka polskiego jako obcego, od jutra ró?ne dziwne teksty z metodyki nauczania j?zyka polskiego i kultury polskiej (takiej normalnej, ?e sie tak wyra??), a zaraz potem Podr?cznik inkwizycji Bernarda Gui :twisted:
to ostatnie po polsku, czy w oryginale?
Gdzie to cudo mozna dostac, bo szukam juz dluzszy czas. Interesuje sie tym okresem. Wiedmy, czarownice, opetania, stosy i te sprawy.
Mam tylko "Mlot na czarownice".
ech juz nawet sobie znalazlam. Kupie sobie jak bede bogata, albo wygram w totka. Teoretycznie zgodnie z przesadami - niedlugo
to ostatnie po polsku, czy w oryginale?
Gdzie to cudo mozna dostac, bo szukam juz dluzszy czas. Interesuje sie tym okresem. Wiedmy, czarownice, opetania, stosy i te sprawy.
Mam tylko "Mlot na czarownice".
Rozumiem, ?e w?a?nie to ju? znalaz?a? Ja mam po polsku z wydawnictwa WAM, niestety? nie jest to lektura dla przyjemno?ci (mo?e cz??ciowo). Wypo?yczone z biblioteki instytutowej.
A ja w?a?nie poszukuj? "M?ota...". Masz jakie? namiary, gdzie jeszcze mo?na to dosta?? Albo masz mo?e w formie multimedialnej?
ja mam podr?cznik czarów w formacie pdf,mo?e która? z Pa? ch?tna?:-)
O, brzmi ciekawie To ja poprosz?, mo?e sie czego? naucz?
eivax@wp.pl