Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#326 2006-05-16 15:15:08

bezpaznokcianka
Użytkownik

Re: Co teraz czytacie?

Jeszcze o scenie koszulowej. Ja j? uwielbiam, wcale nie ze wzgl?du na ?linienie si? do Colina, bo takiego wra?enia nigdy na mnie nie robi?a. Podoba mi si? jej funkcja w filmie. Wynios?y i nieprzyst?pny pan Darcy pojawia sie nagle oczom Elizabeth - jak na tamte warunki - prawie go?y, z mokrymi kosmykami w oczach, zmieszany, onie?mielony i bezbronny. Obydwoje czuj? si? przy?apani, niezr?czni, zawstydzeni. Dzi?ki temu mog? pu?ci? jakie? bariery mi?dzy nimi, mo?e ich "odblokowa?" do normalnej, ludzkiej rozmowy.

Trzykrotko... zgadzam sie z Toba! Ja tez uwazam, ze slawienna scena z mokra koszula w Dumie nie powstala po to, zeby sie fanki slinily na Colina F. tylko wlasnie dlatego, zeby uwydatnic jeszcze wzajemne skrepowanie Elizabeth i Darcy'ego. Sa tak zmieszani, ze nie patrza prawie w ogole na siebie (nota bene na samym poczatku tej sceny Lizzy robi taka mine jakby byla zniesmaczona wygladem pana Darcy'ego hehe) a Darcy gada trzy po trzy i dwa razy zadaje to samo pytanie!. Nie jest to co prawda moja ulubiona scena (nic nie pobije sceny w Lambton, gdy Lizzy dostaje list od Jane, a biedny Darcy chce posieszyc Lizzy i lapie ja za reke!!) ale ma swoj urok big_smile Jeszcze jak ciotka pointuje to wszystko slowami "Tak samo przystojny jak na portrecie, tylko moze troche mniej formalnie ubrany" zmieszanie Lizzy siega zenitu.

#327 2006-05-16 22:03:23

Caitriona
Użytkownik

O ile si? nie myl? to by?a ta George Eliot wink I po naszemu jej nie ma...

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#328 2006-05-16 23:04:10

caroline
Użytkownik

"Daniela... "nie ma, ale niedawno ukaza?o si? "Miasteczko Middlemarch", podobno pierwsze wydanie, czy kto? czyta?? Cena jest przygn?biaj?ca sad
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/393858
Cieszy tylko fakt, ?e Prószy?ski nie zaprzesta? wydawania klasyki i robi nowe t?umaczenia.
Czyta?y?cie?

#329 2006-05-16 23:26:26

GosiaJ
Użytkownik

Gosiu,
to co piszesz, przypomina mi reporta? nt. seksualno?ci w dawnych filmach. Np. scena gdy Rita Hayworth zdejmowa?a r?kawiczki w Gildzie - podobno na wielu m??czyznach robi?o to wi?ksze wra?enie ni? klasyczny striptease.

Nie od dzi? wiadomo, ?e to, co zakryte, jest bardziej fascynuj?ce :-) Ale my?l?, ?e (przynajmniej w moim przypadku) to jest taka reakcja przekorna na wszechobecno?? seksualnych skojarze?, pocz?wszy od reklamy. Ile? mo?na?

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#330 2006-06-26 21:19:49

Parker
Użytkownik

Obecnie czytam Rozwa?n? i Romantyczn? (i ci?gle si? gubi?). Czy kto? pomo?e mi to zrozumie?.

Barbara Sz.

#331 2006-06-26 22:40:43

Gumisio
Użytkownik

Obecnie czytam Rozwa?n? i Romantyczn? (i ci?gle si? gubie).Czy kto? pomo?e mi to zrozumie? .

*spieszy na pomoc* A czego dok?adnie nie rozumiesz?

Agnieszka

#332 2006-06-27 10:57:53

Parker
Użytkownik

Nie rozumiem tego na pocz?tku ksi??ki .Tych testamentów co kto komu przepisa? . :?

Barbara Sz.

#333 2006-06-27 18:47:36

Gumisio
Użytkownik

Nie rozumiem tego na pocz?tku ksi??ki .Tych testamentów co kto komu przepisa? . :?

O.K.
Wg. prawa w tamtych czasach, dziedziczy? zawsze najstarszy m?ski potomek. To jest podstawa. Teraz tak.
Pan Dashwood mia? pierwsz? ?on?, która zmar?a. Wychodz?c za m??, dosta?a okre?lony posag, a po jej ?mierci, jej maj?tek zosta? podzielony na pó? - pó? dla syna (Johna), pó? dla m??a. Po ?mierci m??a, jego po?ówka równie? dostawa?a si? synowi. Czyli w efekcie John dosta? ca?y maj?tek swojej matki.
Teraz sprawa wuja. Otó? wuj by? bezdzietny i sam decydowa?, kto odzidziczy jego maj?tek. Okaza? si? niewdzi?cznym potworem (w moim mniemaniu), bo siostry Dashwood, które o niego dba?y dosta?y bodaj po tysi?c funtów, a synek Johna - Harry dosta? ca?y maj?tek, poniewa?podbi? serce staruszka. Poniewa? kilkulatek nie mo?e zarz?dza? maj?tkiem, John, jako jego opiekun zosta? czasowo w?a?cicielem maj?tku.
Pani Dashwood z córkami zosta?y z paroma groszami bez dachu nad g?ow?, wi?c ?wiadomy tego pan Dashwood poprosi? syna o zaopiekowanie si? nimi w sensie pomozy finansowej. John by im pomóg, ale wredna Fanny wybi?a mu to z g?owy i biedne niewiasty musia?y same o siebie zadba?.
Kiedy czyta?am ten fragment ksi??ki, a tak?e w tej cz??ci filmów krew nag?a mnie zalewa i mam ochot? zrobi? im krzywd?.
Czy to jest zrozumia?e dla Ciebie, Parker, czy co? jeszcze wyja?ni??

Agnieszka

#334 2006-06-27 18:49:02

caroline
Użytkownik

Stary pan Dashwood - bogaty - nie ma ?ony ani dzieci, zaprasza do siebie swego bratanka - ojca naszych bohaterek, mieszkaj? razem.
M?odszy Pan Dashwood (bratanek, ojciec Marianny, Eleonory i Ma?gorzaty) opiekuje si? wraz z ?on? i córkami starszym panem.
M?odszy Pan Dashwood ma tak?e syna z pierwszego ma??e?stwa. Ten w?a?nie syn zdobywa wzgl?dy starego Dashwooda, jemu (a w?a?ciwie jego malutkiemu synowi) zostaje zapisany maj?tek, chocia? go nie potrzebuje, mia? bogat? matk? i sam dobrze si? o?eni?. Dziewczyny dostaj? niewiele, po ?mierci m?odszego Dashwooda, ich ojca (w tym momencie zaczyna si? powie??) s? w trudnej sytuacji finansowej.
Jasne? lol

#335 2006-06-27 18:52:05

caroline
Użytkownik

Gumisio nieoceniona wyt?umaczy?a chyba dok?adniej big_smile

#336 2006-06-27 20:34:04

Parker
Użytkownik

Teraz ju? wszystko rozumiem .Dzi?kuje . big_smile

Barbara Sz.

#337 2006-06-27 21:32:53

Gumisio
Użytkownik

Teraz ju? wszystko rozumiem .Dzi?kuje . big_smile

Psz? Ci? bardzo. big_smile

Agnieszka

#338 2006-07-03 11:49:12

mara7
Użytkownik

Ja ostatnio sie skusia?am i si?gn??am po raz kolejny..."Dume..."-s? ksiazki do których warto wraca?.. smile Wczesniej czyta??m "Wierny Ogrodnik"-Johna le Carre,na jej podstawie nakr?cono film o tym samym tytule z Ralphem Fiennesem i Rachel Weisz w rolach g?.-?wietny film,pi?kna ksia?ka o aktualnym zagrozeniu naszych czasów-naprawde warto przeczyta?.

#339 2006-07-03 11:49:45

mara7
Użytkownik

Ja ostatnio sie skusia?am i si?gn??am po raz kolejny..."Dume..."-s? ksiazki do których warto wraca?.. smile Wczesniej czyta??m "Wierny Ogrodnik"-Johna le Carre,na jej podstawie nakr?cono film o tym samym tytule z Ralphem Fiennesem i Rachel Weisz w rolach g?.-?wietny film,pi?kna ksia?ka o aktualnym zagrozeniu naszych czasów-naprawde warto przeczyta?.

#340 2006-07-03 11:54:26

elbereth
Użytkownik

Ja natomiast wróci?am ostatnio do "Wichrowych Wzgórz" i "Niebezpiecznych zwi?zków". Co? mnie wzi??o na takie starocie. :-)

?ona: Dlaczego zostawi?e? mnie sam?? Wida? kochasz swojego przyjaciela bardziej ode mnie...
M??: Ale? sk?d! Gdyby?cie oboje ton?li w rzece, ratowa?bym Ciebie!
?ona: Naprawd??
M??: Oczywi?cie! Jeste? dwa razy l?ejsza! big_smile

Stopka forum