Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
itp. Wielka historia i polityka jest nieco dla mnie m?cz?ca. A ju? sceny batalistyczne - ufff! Co innego w filmach, ale jak przypomn? sobi? pó? tomu "Wojny i pokoju" na temat bitwy pod Borodino, to mi si? p?aka? chce ;-)
?wietnie Ci? rozumiem. Kiedy? prze?ywa?am co? podobnego czytaj?c "Wichry wojny", a konkretnie opis bitwy o Midway.
Kiedy w podstawówce zaczytywa?am si? powie?ciami Aleksandra Dumasa, by?am ekspertem od historii Francji XVII wieku i potem czasów Wielkiej Rewolucji
A czyta?a? "Mari? Antoni?" Zweiga?
Czyta?am wszystkie oprócz 5....
A co wy na to:
http://ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,3171 … mosc.html#
RANKING ROMANSÓW:
1.Jane Austen Duma i uprzedzenie
2.Charlotte Bronte Jane Eyre
3.Mitchell Margaret Przemin??o z wiatrem
4.Emily Bront?? Wichrowe wzgórza
5.Daphne Du Maurier Rebeka
Czytalam wszystkie i mam wszystkie
A czyta?a? "Mari? Antoni?" Zweiga?
Czyta?am, mam nawet ksi??k? (i imi? z bierzmowania z inspiracji - Antonina ;-))
Wcze?niej to, co czyta?am na jej temat, nastraja?o raczej ma?o przychylnie. A tutaj... tak bardzo by?o mi jej ?al. I jaka pi?kna, chocia? nieszcz??liwa historia mi?osna!
A ja chodz? sobie ko?o Irene Nemirovski
}Francuska suita" - tyle, ?e nie wiem czy warto....hm
Dzie?o odnalezione 2 lata temu w archiwum pisarki od razu spotka?o si? z du?ym zainteresowaniem. Zamiarem Irene Nemirowski by?o napisanie pi?cioksi?gu niestety w skutek tragicznej ?mierci autorki, powsta?y tylko dwie cz??ci. Powie?? by?a powa?nym kandydatem do najwy?szego francuskiego wyró?nienia literackiego Nagrody Goncourtów, którego jednak nie otrzyma?a poprzez warunek nagradzania ?yj?cych autorów.
Pierwsza cz??? ksi??ki - Czerwona burza - to obraz masowej ucieczki mieszka?ców Pary?a przera?onych pog?oskami o z zbli?aniu si? Niemców. Nies?ychanie barwny obraz, w którym wyst?puj? przedstawiciele wszystkich stanów: bogaci mieszczanie w samochodach wy?adowanych srebrem, bielizn? po?cielow?: skromni urz?dnicy maszeruj?cy pieszo obok robotniczych rodzin z niemowl?tami na r?ku: zatroskani o r?kopisy swoich ksi??ek, rozproszone oddzia?y wojska. Bohaterowie poszczególnych epizodów zcharakteryzowani z niezwyk?? celno?ci? i zwi?z?o?ci? w?a?ciw? Niemirowskiej, a ca?o?? tworzy obraz chaosu, egoizmu i wygodnictwa, niezbyt przychylny dla Francji.
W cz??ci drugiej - Dolce - poznajemy mieszka?ców ma?ego miasta, w którym stacjonuje niemiecki pu?k. Nawi?zuj? si? przyja?nie, intrygi, rodzi si? nawet prawdziwa mi?o??. M?oda Francuska, niezbyt szcz??liwa w ma??e?stwie, której m?? przebywa w niemieckiej niewoli i przystojny Niemiec, z arystokratycznej rodziny czuj? raczej poci?g ni? wrogo?ci do siebie. jednak okolicznosci musz? ich rozdzieli?, m?ody porucznik zginie w Rosji, a do Lucille najpewniej wróci niekochany m??. Ksi??k? uzupe?nia aneks z?o?onych z notatek autorki i niezwykle poruszaj?cych listów dotycz?cych wojennych losów jej i rodziny
i jeszcze mi? sie przypomnia?a taka trylogia Regine Deforgesa "Niebieski rower" (nazyawana czasem francuska sag? Forsythów)
t1 - Pod koniec lata 1939 roku Isabelle i Pierre Delmas wiod? spokojne ?ycie w swoim maj?tku Montillac, po?o?onym w?ród winnic Bordeaux. Jedna z trzech córek pa?stwa Delmas, siedemnastoletnia Lea, wyró?niaj?ca si? wielk? urod?, po ojcu odziedziczy?a mi?o?? do ziemi i winnic, w?ród których wyros?a. Pierwszego wrze?nia bawi si? jeszcze na przyj?ciu u przyjació?, ale powoli w jej ?ycie wdziera si? wojna. Rodzina i przyjaciele walcz? na froncie lub w podziemiu, niektórzy kolaboruj? z Niemcami. Lea ugina si? pod ci??arem nowych obowi?zków.
t2- Wojna trwa. okupacja obejmuje ju? ca?y kraj. Coraz wyra?niej zaznacza si? podzia? na Francj? walcz?c? i Francj? kolaboruj?c?. Pary? zmienia swoje oblicze, a jedna z jego pi?knych alei - aleja Henri-Martin - staje si? symbolem martyrologii. Tortury, rozstrzeliwanie zak?adników w odwet za zamachy, kolejki po ?ywno??, brak opa?u... A Lea? Niczym wytrawna aktorka wciela si? w rol? narzucon? jej przez los.
t3- Jest rok 1944. Woja dobiega ko?ca. Nadchodzi godzina prawdy, rozlicze? i decyduj?cych zmaga? militarnych. Lea dojrza?a. Pozna?a ju? koszmar wojny, teraz odkrywa w sobie odwag? i nienawi??. Wci?? dzia?a w ruchu oporu. Niestety po utracie bliskich i gniazda rodzinnego Montillac, ona sama, przedtem pe?na optymizmu i temperamentu, popada w depresj?. A jednak nie poddaje si?. Powodowana zemst? za doznane krzywdy, udaje si? w niebezpieczn? drog? do Berlina, aby na w?asne oczy zobaczy? upadek hitlerowskich Niemiec.
i ci?gle mi sie ko?acze serial na podstawie tej powie?ci - z Letici? Cast? .
Smakowity
i jeszcze mi? sie przypomnia?a taka trylogia Regine Deforgesa "Niebieski rower" (nazyawana czasem francuska sag? Forsythów)
Czy to nie jest powie??, w której niektóre sceny z w?tku uczuciowego, szczególnie na pocz?tku, by?y jak ?ci?gni?te z "Przemin??o z wiatrem", bohater przypomina? Rhetta Butlera, a g?ówna bohaterka troch? Scarlett? Albo pomiesza?am z inn? ksi??k?.
i ci?gle mi sie ko?acze serial na podstawie tej powie?ci - z Letici? Cast? .
Smakowity
To ten film, gdzie ona ci?gle je?dzi na rowerze?
RANKING ROMANSÓW:
1.Jane Austen Duma i uprzedzenie
2.Charlotte Bronte Jane Eyre
3.Mitchell Margaret Przemin??o z wiatrem
4.Emily Bront?? Wichrowe wzgórza
5.Daphne Du Maurier RebekaCzytalam wszystkie i mam wszystkie
To tak jak ja
Niebieski rower
http://www.filmweb.pl/Niebieski,rower,% … m,id=93541
Wcze?niej to, co czyta?am na jej temat, nastraja?o raczej ma?o przychylnie. A tutaj... tak bardzo by?o mi jej ?al. I jaka pi?kna, chocia? nieszcz??liwa historia mi?osna!
Uwa?am, ?e Maria Antonina jest bardzo niesprawiedliwie oceniana przez historyków - mo?e raczej by?a, bo z tego, co s?ysza?am, to si? troch? zmieni?o. Zarzucano jej, ?e nie rozumia?a ludzi, by?a oddalona od ich problemów, pyszna itd. - tak jakby inni arystokraci tej epoki mieli wiele wspó?czucia dla biedoty. Zrobiono z niej wroga numer jeden, bo by?a "obca", ze znienawidzonej Austrii. A to jej m?? nie dorós? do w?adzy.
W zasadzie na temat MArii Antoniny nie mam zdania, ale stwierdzam, ?e jej wypowiedz o chlebie i g?oduj?cych Pary?aninach do najnteligentniejszych nie nale?a?a
O szczególn? inteligencj? jej nie "oskar?am". Jest jednak ró?nica mi?dzy bezmy?lno?ci? a z?? wol?.
Jej od dziecka nikt nie uczy? i niczego od niej nie wymaga?. By?a najm?odsza w rodzinie i rozpuszczono j? niemi?osiernie (troch? tak, jak pani Bennet Lidi?). A potem to rozpieszczone, bezmy?lne dziecko wys?ano do Pary?a, gdzie od razu zosta?o pierwsz? dam?.
Nikt jej nie przygotowa? do roli, jak? mia?a odgrywa?, a m?? te? jej wcale nie wspiera?. On zreszt? sam nie by? zbyt szcz??liwy z bycia królem. Chyba wola?by zosta? ?lusarzem.
No i przez rekomendacj? jednej z Was wsi?k?am w ?wiat staro?ytnego Rzymu w wersji Stevena Saylora Dawno nie mia?am tyle przyjemno?ci z nowej, nieznanej wcze?niej ksi??ki. Mniam
A z romansów osadzonych w historii polecam gor?co ksi??ki Merkle-Riley ("Ksi?ga Ma?gorzaty", "W poszukiwaniu szmaragdowego lwa", "Czara wyroczni", "Ogród w??a", "Tajemnica Nostradamusa"). Romansik jako taki do?? przewidywalny, ale sporo realiów, nieco humoru i ?d?b?o fantastyki.
Je?li kto? ju? to poleca?, to nie bijcie
Co do sióstr Bronte - czyta?am ostatnio now? ich biografi?, du?o mniej szczegó?ow? ni? ta Przedpe?skiej-Trzeciakowej, ale ciekaw?
Ech, to dopiero by?o rodze?stwo...
A "Niebieski rower" zdecydowanie nawi?zauje do "Przemin??o z wiatrem". Czyta?am i kupi?am to jeszcze w liceum, ale jako? nie mam pokusy, ?eby do tego wróci?.
A z romansów osadzonych w historii polecam gor?co ksi??ki Merkle-Riley ("Ksi?ga Ma?gorzaty", "W poszukiwaniu szmaragdowego lwa", "Czara wyroczni", "Ogród w??a", "Tajemnica Nostradamusa"). Romansik jako taki do?? przewidywalny, ale sporo realiów, nieco humoru i ?d?b?o fantastyki.
Je?li kto? ju? to poleca?, to nie bijcie
Bi? nie mam zamiaru - sama mia?am zamiar poleci? te ksi??ki. Zw?aszcza "Ksi?g? Ma?gorzaty" i "W poszukiwaniu szmaragdowego lwa". Kupi?am je kiedy? czystym przypadkiem, skuszona "historycznym t?em" i skapitulowa?am po ich urokiem. Kocham tak ciep?e i optymistyczne ksi??ki. A przy tym ile ciekawych obserwacji obyczajowych.
No i brat Grzegorz i jego zasady...
Tatu? brata Grzegorza te? by? niez?y
A skoro jeste?my przy tle historycznym, to polecam jeszcze - by? mo?e nie jako pierwsza - Tracy Chevalier "Dziewczyn? z per??". Reszta jej ksi??ek czeka dopiero na przeczytanie 8)
Zacz??am "?mier? w?ród ró?" Mary Higgins Clark. Jej bohaterowie s? kropka w kropk? podobni do siebie i w ogóle nie jest to literatura najwy?szych lotów- czasem nawet wiadomo od razu, kto jest tym "z?ym", ale suspens bywa ca?kiem odpr??aj?cy, no i faktem jest, ?e czytanie ksi??ek pani HC cz?sto mnie uspokaja.
![]()
Jak to by?o? Nadwyr??y? sobie g?ow? czytaniem zbyt wielu ksi??ek?
![]()
Nie mog? znale?? cytatu... ale chyba tak
Uwielbiam ko?cówk? "Ksi?gi Ma?gorzaty" i jej "ratowanie" przez tatusia z gromad? rycerzy :twisted:
O szczególn? inteligencj? jej nie "oskar?am". Jest jednak ró?nica mi?dzy bezmy?lno?ci? a z?? wol?.
Jej od dziecka nikt nie uczy? i niczego od niej nie wymaga?. By?a najm?odsza w rodzinie i rozpuszczono j? niemi?osiernie (troch? tak, jak pani Bennet Lidi?). A potem to rozpieszczone, bezmy?lne dziecko wys?ano do Pary?a, gdzie od razu zosta?o pierwsz? dam?.
Nikt jej nie przygotowa? do roli, jak? mia?a odgrywa?, a m?? te? jej wcale nie wspiera?. On zreszt? sam nie by? zbyt szcz??liwy z bycia królem. Chyba wola?by zosta? ?lusarzem.
Podpisuj? si? pod wszystkim, co powiedzia?a?. Maria Antonina nie by?a zbyt m?dra, podobno z pisaniem mia?a okropne problemy. mia?a kilka lat, kiedy j? zar?czono z Delfinem. Nikt nigdy nie przygotowa? j? do bycia w?adczyni? jednego z najwa?niejszych pa?stw w Europie. Nie wymagano od niej, by pe?ni?a jakie? obowi?zki, by?a odpowiedzialna itp. Prowadzi?a ?ycie bardzo puste, wype?nione g?ównie rozrywkami. Ale w ko?cu doros?a do swej roli - w chwili ?mierci, wed?ug relacji ?wiadków, okaza?a sw? wielko??, co musieli jej przyzna? nawet wrogowie.
![]()
Nie mog? znale?? cytatu... ale chyba tak
![]()
Uwielbiam ko?cówk? "Ksi?gi Ma?gorzaty" i jej "ratowanie" przez tatusia z gromad? rycerzy :twisted:
I rozterki brata Grzegorza, który tylko dlatego zgodzi? si? na tak uw?aczaj?c? prac? (spisywanie wspomnie? kobiety!), bo w kontemplacji M?ki Pa?skiej przeszkadza?y mu wizje baranich kotletów...
Ja sobie teraz ze smakiem czytam pierwszy tom trylogii Davida Eddingsa "Dzieje Elenium". Lubi? sagi fantasy,a ta jest na dodatek dobrze napisana :-) Rycerza Zakonu Pandionu Sparhawk jest anprawd? ciekawa postaci? :-)