Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ja ostatnio przesiaduj? na stronach:
www.bezuprzedzen.pl/czytelnia/czytelnia.shtml
www.historica.pl
www.rumburak.website.pl
www.forum.histmag.org
www.sandemo.pl/
www.psy.pl
www.filmweb.pl
No i moje ukochane:
www.mojairlandia.pl
www.carrantuohill.art.pl/
www.shannon.art.pl
www.shamrock.internetdsl.pl
www.comhlan.art.pl
www.gaelforce-dance.com
A tak zupe?nie z innej beczki:
ww.sennik.maksiu.pl/?sennik=w
www.zamyslenie.pl/ - autorstwa naszego kazika. Bardzo lubi? t? stron? i czesto z niej korzystam jak szukam cytatów do lekcji lub testu
www.zamyslenie.pl/ - autorstwa naszego kazika. Bardzo lubi? t? stron? i czesto z niej korzystam jak szukam cytatów do lekcji lub testu
Ale? dzi?kuj? za uznanie. Ale po co si? tak podlizywa??
Ale? dzi?kuj? za uznanie. Ale po co si? tak podlizywa??
Dobry podliz nie jest z?y :twisted: Szczególnie gdy nie wymaga niczego specjalnego poza szczer? opini?
AineNiRigani czy?by? czyta?a Margit Sandemo "Sag? o Ludziach Lodu"?
Ja si? ni? kiedy? zaczytywa?am.
Mia?am swoich ulubionych bohaterów i razem z nimi odp?ywa?am do zimnej Norwegii.
AineNiRigani czy?by? czyta?a Margit Sandemo "Sag? o Ludziach Lodu"?
A ju?ci!!! Nie tylko o Ludziach Lodu. O Czarnoksi??niku, o Królestwie ?wiat?a i opowiadania równie?. Ale pocz?tek SoLL i SoC chyba najbardziej mi si? podoba.
Ja najbardziej lubi? Villemo, Thengela i Heike
Tak ja te? lubi?am najbardziej Tengela i w ogóle Saga o Ludziach Lodu by?a extra, Opowie?ci Sandemo jako? mnie nie wci?gn??y.
Lubi?am te cz??? Sagi: "Grzech ?miertelny" tj o wnuczce Tengela Cecylii i Aleksandrze Paladinie.
"Martwe wrzosy" tj o nauczycielce (tak jak Ty) Annie Marii która w górniczym miasteczku uczy?a dzieci robotników.
Te cz??ci czyta?am chyba 3 razy.
A ty które?
Te tomy te? s? moimi faworytami . Poza tym szczególnie przypad?y mi do gustu:
t. I Zauroczenie
t. II Polowanie na czarownice
wszystkie z Villemo, czyli t. 10-13 Zimowa zawierucha, zemsta, gor?czka. ?lady szatana. Ostatni rycerz - mniej)
19-23 z Heike
29 - Mi?o?? Lucyfera
31- Przewo?nik
Zapomnia?am o Benedicte, która równie? bardzo lubi?
Mam wszystkie tomy Sagi o Ludziach Lodu Pami?tam, ?e po raz pierwszy przeczyta?am je w wieku 13 lat i chyba zd??y?am do tej pory przeczyta? je z kilkadziesi?t razy
Moje ulubione to: Grzech ?miertelny, Gor?czka, Demon i panna, Martwe wrzosy, Demon nocy i Magiczny ksi??yc. Te ksi??ki s? doprawdy magiczne, powsta?o 47 tomów, a wszystkie czyta si? jednym tchem, ka?de opowiada histori? innej osoby, a jednak wszystkie tworz? ca?o??. Czyta?am kiedy?, ?e mia? powsta? film na podstawie tych ksi??ek. Ciekawie by?oby co? takiego zobaczy?, cho? musia?oby to by? olbrzymie przedsi?wzi?cie. Nigdy przedtem i potem ?adne postacie ksi??kowe nie by?y mi tak bliskie jak w?a?nie oni, Tengel, Silje, Villemo, Vanja. No i te pi?kne norweskie imiona
Wiem, ?e jaki? czas temu by? straszny sza? na punkcie "Sagi"; przeczyta?am co? pani Sandemo, ale to raczej nie by?o to. Od czego powinno si? zacz?? lektur?? "Zauroczenie" czy jest jeszcze co? wcze?niej? Uwielbiam Norwegi? od jakiego? czasu (mój kot norweski le?ny! ), wi?c pewnie bym si?gn??a po który? tom.
Zdecydowanie od pierwszego tomu. Maja wspania?y klimat i wprowadzaj? w temat
Przyznam uczciwie, ze ostatnie mnie mocno rozczarowa?y. jakie? taki tandetne mi si? zda?y. Najpierw takie wielkie halo, a potem takie wielkie nic. I ten wkurzaj?cy idealny Nathaniel - bleee!
"Sagi o ludziach lodu" nie czytalam, ale za to mi?o wspominam "Sag? o czarnoksi??niku". Czytalam j? do?? dawno, ale pamietam, ?e wci?gn??a mnie bez reszty. Problemem by?o tylko zdobycie nast?pnych tomów - i to w odpowiedniej kolejno?ci. Ale warto bylo si? natrudzi?
Szukaj?c ostatnio ró?nych informacji do projektu, natrafi?am na tak? stronk?: www.costumes.org - dla tych wszystkich, którzy interesuj? si? mod?. Szczególnie http://costumes.org/history/100pages/costhistpage.htm
moda historyczna ró?nych okresów, jest oczywi?cie Regencja (w ubiorach m?skich jako przyk?ady np. Brandon i Darcy ;-) Masa rysunków historycznych, a nawet projektów i propozycji, jak uszy? jak?? cz??? garderoby (ze zdj?ciami). Stronka jest po angielsku.
no to mo?e cosik dla wielbcieli filmów, nie tylko tych najnowszych( polskie filmy przejzalam na wylot - naprawde du?y zasób
www.filmweb.pl
Milosz, ta strona to skarb!!!
a to szpera? b?d? jeszcze
Milosz, ta strona to skarb!!!
Widz?, ?e jeste? z Ma?opolski ale kole?anka mi napisa?a o takim sklepie w Warszawie:
"po czwarte primo, jesli jestes z w-wy (a nie pamietam skad ) polecam odwiedzenie galeri sklepu carta, ktora miescie sie na ulicy Wilczej 29a lok1 (wejscie z bramy chyba jest). Mozna tam kupic wszystko do decu, a poza tym Kasia ktora prowadzi ten sklep jest chyba najlepsza w polsce jesli chodzi o decu (nawet wloskie decoupazystki wyroznily jej torebke na jakims konkursie) i chetnie sie dzieli swoja wiedza."
Podpytam czy w Krakowie takiego nie ma?
Podzielam zdanie Aine. ?wietna rzecz. Jutro biegn? po koraliki...
Mnie zafascynowa?y kosze z papierowej wikliny. Oj chyba zajm? si? wyplataniem. w wakacje
No i te kilkadziesi?t pomys?ów na pisanki i stroiki ?wi?teczne z czeskiej stronki - po prostu bomba.
Uwielbiam takie "cus" (ja to nazywam domowe majsterkowanie ) i nie wiedzia?am, ?e s? "inni". No i ?e jest takowe forum.
To jest dla mnie odkrycie niczym to nasze forum JA.
Stronka jest cudna!!! A technika decoupage tak mnie zafascynowa?a, ?e w?a?nie zapisa?am si? na warsztaty "Decoupage dla pocz?tkuj?cych" Na szcz??cie s? ju? za tydzie?
Nie mog? si? doczeka?.
Nie ma jak impulsywna dzia?anie 8)
Wroc?aw? albo Warszawa
Znalazlam w Krakowie, Toruniu i Gdynii.
http://www.atelier.vip.interia.pl/index.htm
Ale jak szuka?am w google, to Warszawa gdzie? si? pojawi?a.
Mam nadziej?, ?e stronka si? przyda
Znalaz?am te? w Warszawie. Najbli?szy ju? w t? sobot?
http://www.sklep.carta.com.pl/
No tak, a bli?ej ju? nie ma.
Kraków kulturaln? prowincj? si? robi.