Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Ja ostatnio przesiadujÄ™ na stronach:
www.bezuprzedzen.pl/czytelnia/czytelnia.shtml
www.historica.pl
www.rumburak.website.pl
www.forum.histmag.org
www.sandemo.pl/
www.psy.pl
www.filmweb.pl
No i moje ukochane:
www.mojairlandia.pl
www.carrantuohill.art.pl/
www.shannon.art.pl
www.shamrock.internetdsl.pl
www.comhlan.art.pl
www.gaelforce-dance.com
A tak zupełnie z innej beczki:
ww.sennik.maksiu.pl/?sennik=w
www.zamyslenie.pl/ - autorstwa naszego kazika. Bardzo lubię tę stronę i czesto z niej korzystam jak szukam cytatów do lekcji lub testu
www.zamyslenie.pl/ - autorstwa naszego kazika. Bardzo lubię tę stronę i czesto z niej korzystam jak szukam cytatów do lekcji lub testu
Ależ dziękuję za uznanie. Ale po co się tak podlizywać?
Ależ dziękuję za uznanie. Ale po co się tak podlizywać?
Dobry podliz nie jest zły :twisted: Szczególnie gdy nie wymaga niczego specjalnego poza szczerą opinią
AineNiRigani czyżbyś czytała Margit Sandemo "Sagę o Ludziach Lodu"?
Ja się nią kiedyś zaczytywałam.
Miałam swoich ulubionych bohaterów i razem z nimi odpływałam do zimnej Norwegii.
AineNiRigani czyżbyś czytała Margit Sandemo "Sagę o Ludziach Lodu"?
A juści!!! Nie tylko o Ludziach Lodu. O Czarnoksiężniku, o Królestwie Światła i opowiadania również. Ale początek SoLL i SoC chyba najbardziej mi się podoba.
Ja najbardziej lubiÄ™ Villemo, Thengela i Heike
Tak ja też lubiłam najbardziej Tengela i w ogóle Saga o Ludziach Lodu była extra, Opowieści Sandemo jakoś mnie nie wciągnęły.
Lubiłam te część Sagi: "Grzech śmiertelny" tj o wnuczce Tengela Cecylii i Aleksandrze Paladinie.
"Martwe wrzosy" tj o nauczycielce (tak jak Ty) Annie Marii która w górniczym miasteczku uczyła dzieci robotników.
Te części czytałam chyba 3 razy.
A ty które?
Te tomy też są moimi faworytami . Poza tym szczególnie przypadły mi do gustu:
t. I Zauroczenie
t. II Polowanie na czarownice
wszystkie z Villemo, czyli t. 10-13 Zimowa zawierucha, zemsta, gorączka. ślady szatana. Ostatni rycerz - mniej)
19-23 z Heike
29 - Miłość Lucyfera
31- Przewoźnik
Zapomniałam o Benedicte, która również bardzo lubię
Mam wszystkie tomy Sagi o Ludziach Lodu Pamiętam, że po raz pierwszy przeczytałam je w wieku 13 lat i chyba zdążyłam do tej pory przeczytać je z kilkadziesiąt razy
Moje ulubione to: Grzech śmiertelny, Gorączka, Demon i panna, Martwe wrzosy, Demon nocy i Magiczny księżyc. Te książki są doprawdy magiczne, powstało 47 tomów, a wszystkie czyta się jednym tchem, każde opowiada historię innej osoby, a jednak wszystkie tworzą całość. Czytałam kiedyś, że miał powstać film na podstawie tych książek. Ciekawie byłoby coś takiego zobaczyć, choć musiałoby to być olbrzymie przedsięwzięcie. Nigdy przedtem i potem żadne postacie książkowe nie były mi tak bliskie jak właśnie oni, Tengel, Silje, Villemo, Vanja. No i te piękne norweskie imiona
Wiem, że jakiś czas temu był straszny szał na punkcie "Sagi"; przeczytałam coś pani Sandemo, ale to raczej nie było to. Od czego powinno się zacząć lekturę? "Zauroczenie" czy jest jeszcze coś wcześniej? Uwielbiam Norwegię od jakiegoś czasu (mój kot norweski leśny! ), więc pewnie bym sięgnęła po któryś tom.
Zdecydowanie od pierwszego tomu. Maja wspaniały klimat i wprowadzają w temat
Przyznam uczciwie, ze ostatnie mnie mocno rozczarowały. jakieś taki tandetne mi się zdały. Najpierw takie wielkie halo, a potem takie wielkie nic. I ten wkurzający idealny Nathaniel - bleee!
"Sagi o ludziach lodu" nie czytalam, ale za to miło wspominam "Sagę o czarnoksiężniku". Czytalam ją dość dawno, ale pamietam, że wciągnęła mnie bez reszty. Problemem było tylko zdobycie następnych tomów - i to w odpowiedniej kolejności. Ale warto bylo się natrudzić
Szukając ostatnio różnych informacji do projektu, natrafiłam na taką stronkę: www.costumes.org - dla tych wszystkich, którzy interesują się modą. Szczególnie http://costumes.org/history/100pages/costhistpage.htm
moda historyczna różnych okresów, jest oczywiście Regencja (w ubiorach męskich jako przykłady np. Brandon i Darcy ;-) Masa rysunków historycznych, a nawet projektów i propozycji, jak uszyć jakąś część garderoby (ze zdjęciami). Stronka jest po angielsku.
no to może cosik dla wielbcieli filmów, nie tylko tych najnowszych( polskie filmy przejzalam na wylot - naprawde duży zasób
www.filmweb.pl
Milosz, ta strona to skarb!!!
a to szperać będę jeszcze
Milosz, ta strona to skarb!!!
Widzę, że jesteś z Małopolski ale koleżanka mi napisała o takim sklepie w Warszawie:
"po czwarte primo, jesli jestes z w-wy (a nie pamietam skad ) polecam odwiedzenie galeri sklepu carta, ktora miescie sie na ulicy Wilczej 29a lok1 (wejscie z bramy chyba jest). Mozna tam kupic wszystko do decu, a poza tym Kasia ktora prowadzi ten sklep jest chyba najlepsza w polsce jesli chodzi o decu (nawet wloskie decoupazystki wyroznily jej torebke na jakims konkursie) i chetnie sie dzieli swoja wiedza."
Podpytam czy w Krakowie takiego nie ma?
Podzielam zdanie Aine. świetna rzecz. Jutro biegnę po koraliki...
Mnie zafascynowały kosze z papierowej wikliny. Oj chyba zajmę się wyplataniem. w wakacje
No i te kilkadziesiąt pomysłów na pisanki i stroiki świąteczne z czeskiej stronki - po prostu bomba.
Uwielbiam takie "cus" (ja to nazywam domowe majsterkowanie ) i nie wiedziałam, że są "inni". No i że jest takowe forum.
To jest dla mnie odkrycie niczym to nasze forum JA.
Stronka jest cudna!!! A technika decoupage tak mnie zafascynowała, że właśnie zapisałam się na warsztaty "Decoupage dla początkujących" Na szczęście są już za tydzień
Nie mogę się doczekać.
Nie ma jak impulsywna działanie 8)
Wrocław? albo Warszawa
Znalazlam w Krakowie, Toruniu i Gdynii.
http://www.atelier.vip.interia.pl/index.htm
Ale jak szukałam w google, to Warszawa gdzieś się pojawiła.
Mam nadzieję, że stronka się przyda
Znalazłam też w Warszawie. Najbliższy już w tą sobotę
http://www.sklep.carta.com.pl/
No tak, a bliżej już nie ma.
Kraków kulturalną prowincją się robi.