Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Cze??
Moniko przebrn??y?my z córk? przez cz??? tego forum i mam pytanie czy Monika24 to Ty i Ewa7 to ta sama Ewa co na naszym je?li tak to z tego co przeczyta?am by?y?cie pod wielkim wra?eniem tego serialu i g?ównego bohatera.
Liczy?am,?e Monika poda adres jakiej? naprawd? interesuj?cej strony.By?am tam ju? wcze?ciej i Margaret,je?li nie chcesz marnowa? czasu,to daruj sobie kilkaset ostatnich stron.Id? od razu do archiwum i to najstarszego.Tam znajdziesz to,co Ci? interesuje.
Justyno dzi?kuj? za dobr? rad?. Niestety zanim j? przeczyta?am sama zd??y?am zapozna? si? z tym forum i musz? powiedzie?, ?e jestem.....rozczarowana. Jest strasznie rozdmuchane, z mnóstwem tematów nie zwi?zanych z Elis? z Rivombrosy. S?dz?c po ilo?ci postów nie ciesz? si? one zbyt wielk? popularno?ci?.
?ycie forum skupia si? w temacie zatytu?owanym Nasza Radosna Twórczo??. Na razie przejrza?am siódm? cz??? owej twórczo?ci (na wi?cej nie starczy?o mi ju? cierpliwo?ci), ale pró?no szuka? tam czegokolwiek o Elisie. Na 30 stronach jest jedna! sk?adanka z w?oskiego serialu, s?owo "Elisa" te? pojawi?o si? raz! Dopiero pod koniec znalaz?am kilka zdj??. W zamian za to znajduje si? tam du?o sk?adanek z N&S czy innych filmów. A na piewrszych kilku stronach jest rozmowa o.......w?osach forumowiczek. 8O Nie wspomn? ju?, ?e po?owa postów to s? zachwyty nad wklejanymi sk?adankami. Jednym s?owem nic ciekawego.
Archiwum jeszcze nie przejrza?am, bo jest tego troch?. Sze?? cz??ci, z czego ka?da po ponad 300 czy 400 stron. Ale skoro mówisz, ?e tam znajd? to co mnie interesuje, to chyba b?d? musia?a si? cofn?? do samego pocz?tku.
Widz?,?e nie jestem odosobniona w swojej opinii.
Spokojnie przejrzyj archiwum.Kopalnia wiedzy o "Elisie z Rivombrosy".
A propos,jak podoba? Ci si? hrabia Ristori w scenie pojedynku?Wspania?y.Podziwiam te? Gulia za ogromn? przyja??,w imi? której po?wi?ci? w?asne ?ycie.
?atwo powiedzie?: spokojnie przejrzyj archiwum By?a? tam, wi?c widzia?a? jakie jest obszerne. Ale postaram si? znale?? troch? wolnego czasu na zapoznanie si? z nim.
W scenie pojedynku obaj byli wspaniali. Giulio powiedzia? kiedy?, ?e przyja?? to dla niego jedyna ?wi?to??. Udowodni?, ?e nie by?y to tylko puste s?owa.
Hejka.
Och,jak si? ciesz?,?e tu trafi?am.
Bo i wielka mi?o?? do twórczo?ci JA i taka? do "Elisy..."
Mimo,?e to w?oszczyzna,ale jak nakr?cona.
Mimo,?e nakr?cona przez W?ochów,ale napisana przez rodowitego Anglika.
A i czasy tworzenia Pameli (to pierwowzór literacki Elisy) i epoka JA nie by?y takie znów odleg?e.Có? to jest 50 lat,wobec ju? nie powiem wieczno?ci,ale tych marnych 2000 lat ery nowo?ytnej.O staro?ytnej nie wspomn?.
Mam nadziej? na fajne pogaduchy o Elisie,bo widz?,?e urzek?a tu kilka osób.No i w niedziel?,wreszcie kolejny odcinek.
Bo W?osi takie historyjki i bajki klec? bardzo zgrabnie.
Tak na marginesie, bardzo lubie produkcje w?oskie, ale najwi?ksze wra?enie robi na mnie dubbing w?oski
ale najwi?ksze wra?enie robi na mnie dubbing w?oski
W jednej z naszych telewizji cz?sto leci "Pó? ?artem, pó? serio" - w?a?nie
z w?oskim dubbingiem. Zdzier?y? tego nie mog?
Skoro tak wykorzystany by? ten post to ja usuwam
Nie chcia?abym by? przyczynkiem do jaki? dziwnych insynuacji
A widzia?y?cie filmy p..... no takie zza kotary z wypo?yczalni???
TERAZ B?DZIE OSTRZE?ENIE
Ja sta?am si? szcz??liw? posiadaczk? takiego filmu gdy sci?ga?am now? Dum?- co tez cz?owieka mo?e w zyciu jeszcze spotka? . Mia? taki sam tytu? Pride and Prejudice ( tak zwodniczo to brzmi)
Wyobra?cie sobie jak wpatrywa?am si? w te procenty gdy osio? pracowa?
I w ko?cu jest setka i ...........zeskoczy?am z krzes?a aby zas?oni? ekran - ?eby dzieci nie widzia?y
D?o?mi nie by?am wstanie - ekran za du?y,a ja widocznie niezbyt robotna jestem bo d?onie okaza?y sie za ma?e.
No i ten pi?kny w?oski
Lektor by? niepotrzebny , bo mo?na by?o si? domy?li? o co w tym filmie chodzi
Akcja by?a ma?o skomplikowana
Chyba mnie nie wyrzuc? z tego forum za tego posta
Najwy?ej to sie wytnie
ja wiem, ?e to ma?o ?mieszne.
moje córki raz w wypo?yczalni wesz?y za kotark? i nagle moja Julka krzyczy: "mama tam same nago"....... Jesus jak ja nie lubie takich sytuacji :cry:
Syn kole?anki spyta? si? grzecznie czy mo?e sobie Epok? Lodowcow? 2 ?ci?gn??. Matczysko pozwoli?o, bo co by mia?o zabrania?.
Ale tam piekne momenty w tej Epoce!!!
Ja sobie ?ci?ga?am He?ka Portiera najnowszego. ?ci?gn??o mi si? wydanie ostre. W dodatku gejowskie. Nie powiem, doedukowa?am si?, a jak, ale mojemu dziecku sciagnac bez kontroli bym nie pozwoli?a.
Hejka.
Wiem,?e "Pamela"Richardsona nie zosta?a przet?umaczona na j?zyk polski,ale mo?e wiecie,czy jest t?umaczenie np.na rosyjski?
Justyno pos?ucha?am Twojej rady i przegl?dam archiwum. Nie wiem czy sko?cz? w tym roku Dzi?kuj?. Dopiero zacz??am, a ju? znalaz?am sporo zdj??.
Witam Pamel?. Zgadza si?, jest tu kilka osób zaiteresowanych w?oskim serialem. Ja równie? mam nadziej?, ?e wspólnymi si?ami rozwiniemy temat "Elisy z Rivombrosy". Tak, tak, jutro nareszcie kolejny odcinek.
Je?li chodzi o t?umaczenia "Pameli", to niestety nic mi na ten temat nie wiadomo.
Szkoda,?e nie wiesz,a mo?e inne osoby b?d? zorientowane.Je?eli nie, pozostaj? mi poszukiwania w Internecie.
Te? mam nadziej? na rozwini?cie tematu.Widz?,?e przegl?dacie polskie forum.A by?y?cie na w?oskim?
Mo?e kto? inny Ci pomo?e.
Zgadza si?, przegl?dam polskie forum, a w?a?ciwie jego archiwum. A o jakim w?oskim forum mówisz? Warto tam zajrze?? Je?li tak to czy mog?aby? poda? adres? Monika24 wspomnia?a kiedy? o polskim w?tku na w?oskim forum. Niestety nie powiedzia?a nic wi?cej na ten temat. Mo?e Ty wiesz o jakie forum jej chodzi?o? A mo?e to w?a?nie to, o które pytasz?
Nie wiem,czy Monika24 mówi?a o tym w?a?nie,ale mnie chodzi o Rivombrosine.
Tam jest wspania?e polskie forum,za?o?one niemal?e po rozpocz?ciu emisji serialu.Niestety,ju? zamkni?te.Mo?na tylko czyta?.A jest co,zapewniam Ci?,je?li oczywi?cie nie znasz go.
Warte zainteresowania jest równie? oficjalne forum Alessandra Preziosiego,oczywi?cie po w?osku .Ale jest translator,mo?na bez problemu czyta? po angielsku.
Witajcie troch? mnie nie by?o
Pamelo ja te? przeglada?am to forum Rivombrosine mo?na si? dowiedziec du?o ciekawych rzeczy.
A bo bym zapomnia?a do kogo by?a kierowana ta wypowie? Ewy7 z lekka ?enuj?ca mo?na powiedzie? "co ma piernik do wiatraka" ja znam j?zyk w?oski i bardzo lubi? ten j?zyk i nie kojarzy mi si? z tym co napisa?a Ewa7.
Chyba wybior? si? na polskie,mo?e tam b?da wiedzia?y.
Witajcie ponownie. Jaka szkoda, ?e tak rzadko mog? do Was zagl?da?.
Pamelo znalaz?am to forum, o którym mówi?a?. A w?a?ciwie znalaz?am dwa Jedno rzeczywi?cie jest ju? zamkni?te. Przejrza?am je dosy? pobie?nie, ale mia?a? racj?, jest co czyta?. Przy okazji dowiedzia?am si? o drugim w?oskim forum: Rivombrosine2. Tam równie? jest polski temat. Co wi?cej, to forum ?yje
Wiem, ?e Preziosi ma swoje oficjalne forum, ale jeszcze na nim nie by?am. Czy t? fotk? znalaz?a? w?a?nie tam?
Justyno ?wietne zdj?cie
Jak to mówi? najstarsi górale?Lepiej rzadko,ni? wcale.
Owszem,zdj?cie z oficjalnego forum Preziosiego.Jest tam ?wietna,przebogata galeria.To zdj?cie pochodzi akurat z jednego z odcinków sensacji,któr? Alessandro nakr?ci?,pt."Il Capitano".Jak wida?,jest niespokojnym duchem i musi sprawdzi? si? w ró?nych gatunkach filmowych,od dramatu obyczajowego,przez sensacj? do filmu kostiumowego.
Przepraszam,my?la?am,?e to pytanie do mnie :oops:
Widz?,?e Pamela te? korzysta ze zbiorów galerii Preziosiego
To z kolei,zdj?cie z "Króla Leara".
Cze?? dziewczyny
Jestem tu nowa i w?a?nie robi? przegl?d tematów. Nie s?dzi?am, ?e na forum Jane Austen znajd? temat o Elisie z Rivombrosy. Co za niespodzianka. Ja te? ogl?dam ten serial, jest wspania?y. A hrabia Ristori cudowny. :oops: Strasznie si? ciesz?, ?e do Was trafi?am.
Witaj w klubie
Wielkie dzi?ki
A skoro rozmawiacie o forum Alessandra to ja znalaz?am tam ostatnio takie zdj?cie:
Du?o bym da?a,?eby to by?o do mnie.Ale zawsze mog? to sobie wyobrazi?.
A to jest ca?kiem cieplutkie zdj?cie.