Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#76 2005-12-25 22:11:25

AineNiRigani
Użytkownik

Re: LOTRY :D

E tam!
Na pewno jest mi?o?nikiem i tyle! W ko?cu ameryka?cy kr?cili kiedy? ogniem i mieczem smile Ogl?da?am takie cu?, gdzie husaria mia?a skrzyd?a husarskie. Na czapkach ( w stylu Asterixa lol )

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#77 2006-02-19 12:30:51

fringilla
Użytkownik

Heh, musz? si? wam pochwali?, by?am w piatek na nocnym maratonie filmowym z W?adc? smile Wreszcie obejrza?am to tak, jak trzeba, jedno po drugim, na wielkim ekranie, wersje rozszerzone (w kinie widzia?am jedynie Dru?yn?). Sp?dzi?am w kinie 11 godzin, nie przespa?am ani minuty i czu?am si? jakbym sp?dzi?a noc w innym ?wiecie. Cudowne uczucie!

Eomer jednak wci?? przypomina mi kota.
Ko?cówka jest zdecydowanie za bardzo rozwleczona.
Poza tym, obudzi?y si? we mnie wszystkie moje zachwyty na nowo!

Pozdr. Agata
gg 5739618

#78 2006-02-19 16:00:54

Diana
Użytkownik

W Olsztynie te? by?y nocne seanse "W?adcy", ale ja bym nie wyrobi?a o takiej porze. W ciepe?ku siedzie?, nic si? nie rusza?- nie da?oby u mnie rady. Fringillo, a o jak? ko?cówk? Ci chodzi? Na przystani czy jeszcze w jakiej? dodanej scenie? Nie ogl?da?am ?adnych dodatków, wi?c mog? nie kojarzy?.

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#79 2006-02-19 16:07:46

caroline
Użytkownik

Kusz?cy ten enemef, ale 11 godzin! Najfajniejsze s? spojrzenia ludzi na ulicy albo na przystankach, gdy widz? te tabuny o?lepione ?wiat?em dziennym wylegaj?ce o 6-7 rano z kina big_smile

#80 2006-02-19 16:12:21

Diana
Użytkownik

Jeszcze takich ludzi nie widzia?am, ale pewnie wygl?daj? jak na?pani; obrz?k ga?ek ocznych, chwiejno?? ruchów i ziewanie... wink

#81 2006-02-19 17:05:27

AineNiRigani
Użytkownik

Jako? tak w zesz?ym roku by? sylwester z LOTRami big_smile Nawet niedrogo, ale biedna by?am big_smile
Co do koncowki, to w wersji rozszerzonej niewiele si? ró?ni, raczej ca?o?? niejako wg??bi filmu. I Aragorn smarkaj?cy i zawodz?cy o Berenie i Luthien i wi?cej Faramirka (Boromira zreszt? równie?) i ogólnie. Ka?da cz??? d?u?sza o jakie? 40-50 min big_smile

#82 2006-02-19 21:49:11

fringilla
Użytkownik

Aine, masz szanse, najbli?sze enemefy w Krakowie i Katowicach bodaj?e.
Ludzie wcale tak ?le nie wygl?daj?, bo kryzys zazwyczaj dopada gdzie? w ?rodku, ci, co dotrwali do ko?ca, s? rano do?? nabuzowani wink
Ko?cówka by?a klasyczna, bo Powrót Króla w naszych kinach dost?pny tylko w jednej, klasycznej wersji.
MNie dobija?o niemi?osierne rozwleczenie wspinania sie na Gór? Przeznaczenia. Tyle rzeczy pominiueto, tyle w?tków poskracano, a ten fina? tak rozci?gnieto, jakby juz nie by?o czym tych 210 minut zape?ni?, nie lubie takiego przed?u?ania na si??. No i pozegnanie na Szarej Przystani tez ciut przyd?ugie, no, ale to jeszcze mo?na wybaczy?.

Ale utwierdzam si? w przekonaniu, ?e ten film w?a?nie tak nale?a?oby ogl?da? i ka?dy fan choc raz powinien taki maraton zaliczy?. cz?owiek wczuwa si? w t? niesamowita atmosfer? i przenosi si? do tego ?wiata na jedn? noc i prze?ywa film, tak, jak na to zas?uguje wink

Nie pami?tam, czy juz o tym nie pisa?am, ale kiedy? u nas w domu ka?da popijawa ko?czy?a sie ustalaniem obsady do W?adcy. Najwi?cej emocji budzili oczywi?cie Aragorn i Gandalf. Viggo nigdy nie by? wymieniany jako kandydat do tej roli, ale gdy obejrza?am film musia?am przyzna?, ?e dok?adnie tak sobie wyobra?a?am Aragorna. Wygl?da? ?wietnie, zagra? wspaniale. W ogóle LOTR jest pe?en wspania?ych m?skich postaci, które zosta?y znakomicie zagrane. Ja w ksi??ce zawsze darzy?am sympati? Boromira i p?aka?am jak bóbr, kiedy zgin??, w filmie natomisat zauroczy? mnie Faramir. Uwielbiam taki typ o smutnym spojrzeniu i usmiechu pe?nym goryczy...
Ale Aine, mimo, ?e Sean Bean nie powala mnie na kolana, musze przyzna?, ?e wygl?da i gra ?wietnie. Tylko, ?e on ma (nie)szcz??cie do ról drani (co za oburzaj?ce zaszufladkowanie) i od razu jak sie go widzi w LOTR, to wiadomo, ?e co? jest na rzeczy. Jego s?abo?c jest zbyt oczywista, a kontarst z Aragornem zbyt wielki. Wydaje mi si?, ?e ksi?zce by?o inaczej, ale stanowczo musz? sobie ksi?zke od?wierzy?.

To, co mnie zawsze zachwyca w tym filmie, oprócz krajobrazu, efektów, muzyki itd. (mo?na d?ugo wymienia?, bo to fantastyczny film), to to, ?e wida?, ?e zosta? zrobiony przez ludzi, którzy kochaj? Tolkiena.

Aine, jeszcze raz dzieki za muzyke, teraz s?ucham jej bez przerwy, rodzina nied?ugo mnie wymelduje.

Pozdr. Agata
gg 5739618

#83 2006-02-19 22:03:59

AineNiRigani
Użytkownik

Jego s?abo?c jest zbyt oczywista, a kontarst z Aragornem zbyt wielki. Wydaje mi si?, ?e ksi?zce by?o inaczej, .

Tak, by?o inaczej. W filmie Boromir nie uzna?a autorytetu Aragorna, nie uzna? jego w?adzy i nie poczu? si? (mo?e poza ko?cówk?) jego wasalem. Ca?y czas traktowa? go jak równego sobie. W ksi??ce dziedzictwo Aragorna nie by?o zreszt? kwestionowane, wi?c i Boromir uzna? si? za poddanego. To, ?e zb?adzi? by?o win? pier?cienia i jednak dominuj?cego charakteru Bormira - charakteru przywódcy. Ale sprowadza?o to raczej do walki wewn?trznej (przynajmniej ja to tak odebra?am). W filmie stworzono i wyeksponowano konflikt pomi?dzy Aragornem i Boromirem, którego ch?? posiadania pier?cienia by?a elementem.

Co do Seana, to nie tyle, ?e ma niefart do ról, bo analizuj?c filmografi? - wychodzi na równo. Po prostu w filmach, które s? g?o?niejsze - gra szwarc charakter big_smile

Z postaci Tolkienowskich zawsze najbardziej poci?ga? mnie Eomer. I si? nie rozczarowa?am. Chocia? rzeczywiscie w twarzy Urbana jest cosik kociego. Ale dla mnie to zaleta.
Dla mnie obsada dobrana rewelacyjnie. Wprawdzie spodziewa?am si? jednak ?adniejszej Eowyn i Arwen te? mi jako? nie pasi, to i te aktorki zaakceptowa?am. Mimo wszystko ciesz? si?, ?e Connery nie zagra? Gandalfa. Jako? taki zbyt agresywny mi si? wydaje. Zbyt dominuj?cy. A Gandalf zawsze sta? we cieniu. Mia? r?ke na pulsie, prawie zawsze by? tam gdzie go potrzebowano, ale zawsze ucieka? w cie? i udawa?, ?e gra drugie skrzypce.
natomiast rewelacyjnie spisa? si? ma?y Eliasz, a Gollum to juz majstersztyk. Frodo z tymi wielkimi niebieskimi, niewinnymi pocz?tkowo oczyskami, a potem coraz bardziej zm?czonymi, coraz bardziej oboj?tnymi, na ko?cu zdecydowanie z?ymi. Wood ma oczy, które ?yj? w?asnym ?yciem big_smile

#84 2006-02-19 22:27:24

Gosia
Użytkownik

Dla fanow Tolkiena (do ktorych sie i ja zaliczam) zamieszczam link ktory wlasnie znalazlam pt. Jane Austen i Hobbici smile

http://www.tolkien.com.pl/hobbickanorka … /duma.html

#85 2006-02-19 23:20:57

fringilla
Użytkownik

Heh, mój m?? zawsze twierdzi?, ?e Sean Connery to zbyt oczywisty kandydat do roli Gandalfa. W sumie mia? racje. ?a?uj? natomist,. ?e nie zagra? Dumbledore'a. Filmowy jest jaki? taki za ma?o charyzmatyczny!

Ja mia?am mieszane uczucia je?li chodzi o wprowazenie w?tku mi?osnego. Po raz kolejny przekona?am si?, ?e to by? jednak dobry pomys?.
Zgazam sie, ?e obsada, rewelacja, nie wiem, czy mo?na si? do kogos przyczepi?. No i Gollum!

Swoj? drog?, nie uwa?acie, ?e w?tek Smeagol - Deagol jest jakis naciagany? Chodzi mi o ksi?zkowy, bo to w ko?cu podstawa. To znaczy, moc pier?cienia jest wielka, ale dzia?a powoli, zw?aszcza na hobbity, wystarczy spojrzec na Bilba i Froda. A tu nagle Smeagol zabija jak tylko ujrza? pier?cie?. Czy co? mi umkn??o?

Pozdr. Agata
gg 5739618

#86 2006-02-19 23:21:26

Diana
Użytkownik

Dzi?ki, Gosiu, za t? inf.
A co do oczu pana Wooda, to wpatruj? si? w nie od ok. 3 lat, bo plakacik wisi u mnie ko?o monitora. Te oczy w?a?nie przyci?gn??y moj? uwag? do filmu, bo wcze?niej nie wiedzia?am nawet, ?e by? kto? taki jak Tolkien. :oops: No i jeszcze ta aureolka z loczków u wielkookiego hobbita. :oops:

#87 2006-02-19 23:28:20

AineNiRigani
Użytkownik

. Czy co? mi umkn??o?

Pier?cie? by? wtedy silniejszy i szybciej opanowywa? dusz? swojego posiadacza. Jeszcze "czu? na sobie dotyk" Saurona. Popatrz jak natychmiast op?ta? Isildura (nawet jak na cz?owieka). W jaskini golluma traci? swoj? si?? i dlatego chcia? si? wyrwa? i trafi? w r?ce Bilba. Zwró? uwag? równie? jak d?ugo zaj??o mu op?tanie Bilba. Z Frodem posz?o mu ju? ?atwiej. Bo znowu rós? w si??.
Tak przynajmniej ja odebra?am s?owa tolkiena big_smile

#88 2006-02-19 23:29:52

Ania
Użytkownik

Troch? pó?no sie do??czam do dyskusji, ale tak sie sklada, ?e temat tolkienowski te? mnie pociaga. Niecz?sto bywam w salonach, ale dzisiejszy temat nie moze sie oby? bez wtr?cenia moich trzech groszy. Wyprawy na ka?d? z cz??ci "WP" sta?y sie w mojej rodzinie rytualem. Oczywi?cie po filmie rodzinna dyskusja - kto, co, jak. Po pierwszej cz?sci wcale nie by?am przekonana do Aragorna - wydawal mi sie jaki? zbyt niepozorny, cho? po scenie w karczmie sparodiowanej potem w II Shreku mialam ciarki. Dzi? mam w domu wszystkie cz??ci w rozszerzonych wersjach i Viggo jest nr 1 tej ekranizacji. Cho? do??czam sie te? do ochów i achów nad Boromirem i Eomerem. Co do Faramira - ma w sobie co?, cho? te zaspane oczy nie do ko?ca do mnie przemawiaj? :?

#89 2006-02-19 23:30:00

fringilla
Użytkownik

No ale przecie? on w tej rzece strasznie d?ugo przele?a?!

Pozdr. Agata
gg 5739618

#90 2006-02-19 23:34:16

AineNiRigani
Użytkownik

No ale przecie? on w tej rzece strasznie d?ugo przele?a?!

Ale jego moc by?a du?o silniejsza. Potem w stagnacji, maj?c za ?er jedynie dusz? Golluma - by? du?o s?abszy. Dopiero potem, na powietrzu, poch?aniaj?c dziarsk? dusz? Bilba od?ywa?.
Kurcze ale filozofuj? big_smile

#91 2006-02-19 23:39:04

fringilla
Użytkownik

No w?a?nie, naci?gana ta filozofia wink nie przekonuje mnie. Jego moc by?a znacznie silniejsza, jak Sauron si? przebudzi?.

Pozdr. Agata
gg 5739618

#92 2006-02-19 23:44:49

AineNiRigani
Użytkownik

Ogólnie rzecz bior?c mimo szacunku do Mistrza, wiele rzeczy w WP nie trzyma si? kupy. Najpierw Aragorn mówi, ?e Nazguli przyci?ga moc pier?cienia, ?e wyczuwaj?, wesz? oznaki ?ycia, a ?aden si? nie spostrzeg? jak Frodo i Sam z pier?cieniem w?druj? sobie po Mordorze. Jako? w?ch ich zawiód?? Za du?o papierosów wypalili, czy jak?
Poza tym w momencie odkrycia ich obecno?ci w Mordorze, jako? nikt nie zainteresowa? si? zorganizowaniem po?cigu, czy jakiej?? wyprawy ?owieckiej. Po prostu wieli sobie kolczuge ?eby postraszy? Gandalfa i Aragorna, a reszt? olali.

#93 2006-02-19 23:49:34

fringilla
Użytkownik

Fakt, we wszystkich dzie?ach zdarzaj? sie niedoci?gni?cia, nie powinnysmy si? czepia?...

Pozdr. Agata
gg 5739618

#94 2006-02-19 23:51:49

Ania
Użytkownik

A ja my?l?, ze moc pier?cienia niezale?nie od okoliczno?ci byla ogromna, zabócza i jednakowo destrukcyjna dla wszystkich, którzy mieli z nim jaki? zwi?zek. Jak sie znalaz? w rzece? Przecie? doprowadzi? do ?mierci samego pogromc? Saurona. A Galedriela - omal nie poddala sie jego mocy, cho? to w ko?cu elficka królowa - pot??na czarownica.

#95 2006-02-19 23:53:53

AineNiRigani
Użytkownik

Ech wi?ta wio... Chyba do ka?dego sztandarowego dzie?a mo?na przyczepi? jak?? tak? ?atk?.
Co nie zmienia faktu, ?e Tolkien wielkim pisarzem by?. Ostatnio na jednym z forum nakazano przyznanie mu nagrody Nobla - he he. Wi?kszo?? forumowiczów popar?a ten pomys?. Zapomnieli tylko o jednym, malutkim szczególe big_smile

#96 2006-02-19 23:57:37

Ania
Użytkownik

Taa, ?e ju? od d?u?szego czasu nie zyje

#97 2006-02-20 00:04:53

AineNiRigani
Użytkownik

A ja my?l?, ze moc pier?cienia niezale?nie od okoliczno?ci byla ogromna, zabócza i jednakowo destrukcyjna dla wszystkich, którzy mieli z nim jaki? zwi?zek. Jak sie znalaz? w rzece? Przecie? doprowadzi? do ?mierci samego pogromc? Saurona. A Galedriela - omal nie poddala sie jego mocy, cho? to w ko?cu elficka królowa - pot??na czarownica.

Zwró?cie uwag?, ?e pier?cieniowi ?atwiej by?o op?ta? tych, którzy pragn?li w?adzy. St?d te? tak trudno przysz?o mu z Bilbem i Frodo - oni chcieli w zasadzie ?wi?tego spokoju. Albo i nie?wi?tego, ale nie mieli ambicji przywódczych. pewnie gdyby natrafi? na Lothara - przysz?oby mu du?o ?atwiej. Przecie? Bombadil, który by? wolny od jego mocy, by? równie? wolny od ch?ci w?adzy. jakiejkolwiek.
Patrz?c w tym aspekcie jeszcze wiekszy szacunek nale?y si? Aragornowi. by? cz?owiekiem, najbardziej podatnym na moc pier?cienia. Ale by? gotów wyrzec si? go, bez wi?kszego ?alu. Dla mnie to tylko dowodzi, ?e pragn?? odzyska? swoje dziedzictwo dla ojcowizny, a nie dla samej w??dzy, jako takiej

#98 2006-02-20 00:05:41

AineNiRigani
Użytkownik

Taa, ?e ju? od d?u?szego czasu nie zyje

No w?a?nie big_smile

#99 2006-02-20 00:07:49

Ania
Użytkownik

Wiecie, ?e na nagrobku jego i jego zony dopisano (zgodnie zreszt? z jego zyczeniem) Beren i Luthien?

#100 2006-02-20 00:09:04

AineNiRigani
Użytkownik

Wiecie, ?e na nagrobku jego i jego zony dopisano (zgodnie zreszt? z jego zyczeniem) Beren i Luthien?

Wiemy big_smile

Stopka forum