Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Te? to widzia?am, mam zreszt? w domu. Rzeczywi?cie zachowywa? si? tak, jakby czytanie tego typu ksi??ek to by? najgorsza kara dla faceta. Ale zauwa?yli?cie, jak bohaterka grana przez Ryan zdziwi?a si? jak powiedzia? jej, ?e czyta? t? ksi??k??
To prawda zdziwi?a si? , ale nie wiedzia?a, ?e zrobi? to tylko dla niej. Wniosek z tego taki ?e facet potrzebuje silnej motywacji, ?eby przeczyta? P&P
?al mi ich nie wiedz? co dobre ale z drugiej strony mo?e dla nich to wcale nie jest dobre?
Facet potrzebuje motywacji, a pó?niej i tak nie wie, kto by? dumny, a kto uprzedzony- w?a?nie tak jak Tom Hanks, w ko?cu stwierdza, ?e to jakie? dyrdyma?y i odk?ada ksi??k? przed szcz?sliwym i wzruszaj?cym finale i t?umacz mu teraz, ?e Austen tak subtelnie opisuje uczucia :cry:
tak, pami?tam to stwierdenie równie? "Elizabeth by?a dumna a Darcy uprzedzony, a mo?e to ona by?a uprzedzona a on zbyt dumny ....."
ech Ci faceci
Hehe, wyobra?cie sobie, jak oni na jakim? forum, np motoryzacyjnym nazekaj? na nasz? ignorancj?: Ach te kobiety, w ogóle ich nie obchodzi moc silnika, tylko kolor nadwozia!
Po prostu inny typ wra?liwo?ci, a w wielu przypadkach kierowanie si? w?a?nie uprzedzeniami, ?e to niem?skie i facetowi czyta? takich rzeczy nie wypada. I jeszcze ten tytu?! Mojemu m?zowi kilka lat zaj??o zrozumienia, ?e "Duma i uprzedzenie" to nie jest tytu? brazylijskiej telenoweli!
hehe, podziwiam z jak? ?atwo?cia dosz?y?cie od "Brzydkiego Colina" do m??ów itp
o Colinie sie nie wypowiadam, bo potrzebne by?yby wstawki d?wi?kowe, mmmm...
pare dni temu bylam z kolezanka na BJ w pogodni za rozumem, i -wstyd sie przyznac- zachowywa?ysmy sie jak zdesperowane nastolatki piski, krzyki, j?ki i wzdechy nie by?y nam obce
w kwestii facetów.. wszystko zosta?o powiedziane..
mojemu osobistemu probowa?am pu?cic, ale przy pierwszym odcinku w momencie kiedy Mrs. Bennet pozwala Lydii wzi?? kapelusz Kitty mia? min? pobitego szczeniaka i zrobi?o mi sie go ?al, wi?c wy?aczy?am...
takie mam dobre serce!
szkoda, ze musia? si? postarzec...
a! zapomnialabym- pop?aka?am sie ze smichu przy scenie jak sie bije z Hugh Grantem
"szkoda, ?e musia? sie postarze?"
tyczy sie nie mojego osobistego tylko Colina, rzecz jasna
a kto nie p?aka? przy tej scenie? ja by?am najg?o?niejsza z moj? qmpel?, a ich bójka to nas po prostu roz?o?y?a. Ale trzeba przyzna?, ?e to by?o bardzo realistyczne- czego mo?na si? spodziewa? po przedstawicielach klasy ?redniej, którzy bij? si? raz na ruski rok i w dodatku tak nieudolnie, ?e wygl?daj? jak przedszkolaki
Prawda, ?e nie zabrzmi to ca?kowicie krety?sko, kiedy sie przyznam, ?e id? drugi raz? (oczywiscie oficjalnie to jestem najlepsza kolezanka na ?wiecie,bo niby id? z kole?ak?, która nie byla, a jej chlopak sie nie daje wyci?gn?c hihi)
a swoj? droga... dzisiaj na lekcji (tak tak, jeszczes ie ucze ) angielskiego robilismy ukochany reported speech, ale nei o tym. Pani podyktowala zdanie:
"I like this hotel very much"
a ja z moja kole?ank? (te? fank? CF i P&P) spojrzalysmy sie na siebie i równo (ofkors tylko ruchem ust,ale jednak) powiedzia?ysmy:
"I like this house very much indeed"
zboczenie?
dorotka, gdzie s? Police?
(freeze! Police!) <- u?ywacie tego?
He he, zastanawia?am si? kiedy padnie to pytanie o Police - a wi?c s? one ko?o Szczecina, jakie? pó? godziny drogi, co odczuwam codziennie, bo upar?am si? uczy? w Szczecinie i teraz doje?d?am.
Nie,to na pewno nie jest zboczenie, ?e chcesz i?? drugi raz. Sama ch?tnie bym posz?a, ale nie mam kiedy. To nic, ?ci?gn? sobie, jak b?d? w miar? dobre kopie w necie, na razie nie ma co si? m?czy?, bo s? beznadziejne wersje.
O!!! Tu jest moja odpowied?. Ja w?a?nie pyta?am na innej stronie forum gdzie mo?na ?ci?gn?? "Bridget...", (te? bym wybra?a si? jeszcze raz do kina ) Skoro s? na razie beznadziejne kopie to te? sobie poczekam....
A mnie tak korci, ?eby jeszcze raz pój?? do kina... ale moja rodzina ju? i tak uwa?a, ?e mam wystarczaj?cego fio?a, nie chc? ich rozczarowywa? na NAPRAWD? dobre kopie to sobie jeszcze d?uuugo poczekamy - z regu?y najlepsze s? te przegrywane z DVD. Ostatnio zacz??am ?ci?ga? wersj? kinow? - w dok?adnym tego s?owa znaczeniu. "Autor dzie?a" sta? z kamer? w kinie i kr?ci?. W pewnym momencie by?o wida?, jak kto? wsta? i jego g?owa przedefiladowa?a przez ekran. Koszmar!!!
A ja w?a?nie ?ci?gam jak?? wersj? - ale nie wiem jak? (mo?e te? kinow? ).
W ka?dym razie idzie to jak krew z nosa - ju? chyba 4 czy 5 dzie?. O dziwo dzisiaj zasysa strasznie szybko - 6,9 kB/s!
no to ?ycz? powodzenia, mo?e akurat trafisz na jak?? dobr? wersj?. A nie mo?esz sobie sprawdzi? na podgl?dzie?
UWAGA, chwal? si?!!
(nie,niestey jednak facetom nie mo?na ufa? i nie dosta?am jeszcze obiecanej kopii na VHS), ale...
sta?am si? dzi? rano, powielu dniach oczekiwania szcz??liw? posiadaczk? soundtracku do P&P )) huhu!
KaTa, jeszcze raz dzi?ki za po?wi?cenie..
capital, capital!
Dorotka! Ja nie wiedzia?am, ?e mo?na sprawdzi? na podgl?dzie jak? wersj? ?ci?gam 8O Czy mog? prosi? o podpowied? i wskazówki???
A co do ?cie?ki d?wi?kowej z P&P - ja te? mam!!! Dzi?ki cierpiliwo?ci Loany, która przes?a?a mi to spakowane w 36 plikach! Loana - jeszcze raz serdeczne dzi?ki!!!
Hej. Na poczatku witam wszystkich. To mój pierwszy post. A teraz do rzeczy faktycznie , ?e Colinowi przyty?o si? troszk? od czasu "Dumy" ale i tak jak dla mnie jest bardzo przystojnym facetem i ( pewnie by?by z?y czytajac to ) dla mnie na zawsze zostanie Mr Darcy z serialu. I tego nic nie zmieni
Taaa, ja ostatnio wypozyczy?am sobie BJ - W pogoni za rozumem tylko po to, zeby obejrzec w dvd dodatkach wywiad Bridget z Colinem. By? mniej zabawny niz w ksi?zce ale usmia?am si? setnie, jak BJ mówi: Mr Darcy, I mean, Mr. Colin Firth
Najwierniejszym wielbicielkom kreacji Colina Firtha w "Dumie..." nie spodoba si? ta informacja, w?a?nie przeczyta?am, ?e przyj?? rol? seryjnego mordercy i handlarza zw?ok :-)
Szczegó?y:
http://www.filmweb.pl/Colin,Firth,i,Rob … s,id=21911
Ismena napisa?a:
Swoj? drog?, ciekawe, co tak odrzuca facetów od tego filmu (oprócz nielicznych chwalebnych wyj?tków jak nasz Wspania?y Ksi??e Regent)? Bo przecie? je?li mówi?, ?e Mr Darcy jest idea?em, to mogliby si? po?wi?ci? i zobaczy?, jak daleko im do niego
swiete slowa nikt nie rozumie mojego pytania "czy wygladasz choc w polowie jak pan Darcy?" A potem dziwia sie moim rozczarowaniom ;| a tak malo trzeba GOOGLE wyszukiwarka grafiki i miliony Darcych
aaa... tak mi sie cosik przypomnialo. Z moim 10letnim bratem ktory juz wie kto to pan Darcy, Lizzy i inni ogladalam jakis serial na ZigZapie. Toczyl tam sie taki mniej wiecej dialog:
- Po szkole pomozesz mi wyczyscic zeby pana Darcy'ego.
- Kto to jest pan Darcy?
- To piecdziesieciokilowy rotwiler z nieswiezym oddechem.
Nie musze mowic jaka byla moja reakcja. I jaka byla reakcja mojego brata... lazil za mna tydzien z ta kwestia na ustach. Ma dzieciak ubaw - nie ma co. Swoja droga duzo psow sie tak wabi, nieprawdaz?
Po niewczasie chcia?am tak nazwa? mojego kotka!
A ja je?li bed? mia?a kiedy? jeszcze psa nazw? go Pan Collins To tak BTW
ej.. jestem walnieta.. bo dla mnie Colin Firth ani w polowie nie jest taki super jak pan Darcy (chociaz to jedna i ta sama osoba). Ale Darcy sie nie starzeje, a jak pomysle, ze Colin jest rowiesnikiem mojego ojca... 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O poza tym.. niestety Colin to nie Sean Connery, co by sie starzal z klasa jak wino. Tylko nie bijcie
ej.. jestem walnieta.. bo dla mnie Colin Firth ani w polowie nie jest taki super jak pan Darcy (chociaz to jedna i ta sama osoba). Ale Darcy sie nie starzeje, a jak pomysle, ze Colin jest rowiesnikiem mojego ojca... 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O poza tym.. niestety Colin to nie Sean Connery, co by sie starzal z klasa jak wino. Tylko nie bijcie
Dodam, ?e Collin mnie ty? nie kr?ci ( i generalnie uwa?am, ?e jest drzewem, cho? ma przeb?yski )
Postqa? Darcego kocham do upojenia........
A na koniec dodam - n i k t nie starzeje si? ja Sean Connery (cho? ten jest w wieku mojego ojca) :mrgreen: