Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#151 2006-01-20 21:43:06

Bonduelle
Użytkownik

Re: Wspólne czytanie i komentowanie D&U

Ale pod koniec "Dumy" napisano, ?e Kitty zacz??a wi?cej bywa? w wytwornym ?rodowisku i sta?a si? nieco rozs?dniejsza... ogólnie rzecz bior?c nie wiem czemu darz? j? do?? du?? sympati? wink

#152 2006-01-20 21:43:55

Diana
Użytkownik

Kitty, cho? starsza, ?y?a w?a?ciwie w cieniu m?odszej siostry. Tamtej wiele rzeczy fartem si? udawa?o, a Kitty- nie. I nieraz p?aka?a z tego powodu- po prostu ze z?o?ci!

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#153 2006-01-20 21:46:27

Mrs_Darcy
Użytkownik

Cofn? si? troszk? znacznie do przodu...[Eee.. wiem, to g?upie, niestylistyczne zdanie, ale wiemy o co chodzi. wink] Mary i Darcy wypowiedzieli takie dwa, wazne zdania, które mam zanotowane w pami?ci i ktore uwa?am mog?yby uchodzi? za miano uniwersalnych sentencji:

Darcy:
"Nie ma nic bardziej zwodniczego nad pozory skromno?ci. Cz?sto jest to tylko oboj?tno?? wobec opinii ludzkiej, a czasami zamaskowana pycha."

Mary:
"Pró?no?? i duma to rzeczy ca?kiem ró?ne, cho? s?owa te cz?sto s? u?ywane jednoznacznie. Mo?na by? dumnym, nie b?d?c przy tym pró?nym. Duma zwiazana jest z tym, co sami o sobie my?limy, pró?no?? za? z tym, co chcieliby?my, ?eby inni o nas my?leli."

Cho? sercem rz?dz? nierzadko
z?oto i drogie kamienie,
lecz s?ówko uprzejme i g?adkie
w wi?kszej jest mocy i cenie.
-------------------------------------
Z bajki przyby?am, w bajce ?yj? i do bajki odejd?...
Damnat quod non intelligunt..

#154 2006-01-20 22:08:12

Ammit
Użytkownik

Kobietom wydaje si?, ?e uwielbienie istotnie co? znaczy
M??czy?ni robi? wszystko, co mog?, by kobietom tak si? wydawa?o

~Ammit~
---------------
GG:5777025
Tlen: ammit

Nasz ?wiat jest w sercach tych, którzy nas kochaj?...

#155 2006-01-21 09:36:13

Mrs_Darcy
Użytkownik

No wi?c w?a?nie.
A wracaj?c do poprzednich zda? uwa?am, ?e pan Darcy tak naprawd? nie by? pró?ny, gdy? nie dba? o to, co my?l? o nim ludzie - a mieli zdanie przecie? nieciekawe. Dopiero po poznaniu Lizzy robi? co? w tym kierunku, ale jest to usprawiedliwione, poniewa? zakocha? si?.
No i na pewno nie by? pró?ny w wielkim stopniu, gdy? nigdy nie dawa? upustu swej fa?szywej skromno?ci - wola? by? dumny.

Cho? sercem rz?dz? nierzadko
z?oto i drogie kamienie,
lecz s?ówko uprzejme i g?adkie
w wi?kszej jest mocy i cenie.
-------------------------------------
Z bajki przyby?am, w bajce ?yj? i do bajki odejd?...
Damnat quod non intelligunt..

#156 2006-01-21 15:47:27

Ammit
Użytkownik

Ja nigdy nie uwa?a?am, ?e by? pró?ny - raczej dumny i mia? o sobie bardzo wysokie mniemanie - czasem si? zastanawiam, czy troszk? nie zbyt wysokie smile

~Ammit~
---------------

#157 2006-01-21 16:08:50

caroline
Użytkownik

W tych rozdzia?ach jest jeden z moich ulubionych cytatów: "Jeden dosta? ca?? dobro?, a drugi ca?y jej pozór", o Wickhamie i Darcy'm oczywi?cie.

#158 2006-01-21 20:27:10

Maryann
Użytkownik

No i ta autoironia El?biety:
"A mimo to m?dr? by?o rzecz? powzi?? do niego tak g??bok? i bezpodstawn? odraz?. Jaka to ostroga dla inteligencji, jaka okazja dla okazania dowcipu! Mo?na bezustannie kogo? zniewa?a? nie mówi?c przy tym ani jednego sprawiedliwego s?owa."

#159 2006-01-21 22:54:50

caroline
Użytkownik

A my j? podziwiamy za b?yskotliwo?? i rozs?dek big_smile ?adny mi rozs?dek!

#160 2006-01-22 17:18:16

Maryann
Użytkownik

Podobno niektórzy uwa?aj?, ?e niekosekwencja jest urocz? rzecz? u (pi?knej) kobiety...

#161 2006-01-22 17:41:46

AineNiRigani
Użytkownik

Podobno niektórzy uwa?aj?, ?e niekosekwencja jest urocz? rzecz? u (pi?knej) kobiety...

U brzydkiej traktowana jest zwykle w kategoriach g?upoty :twisted:

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#162 2006-01-22 17:57:44

Maryann
Użytkownik

Jakby na potwierdzenie tej tezy Charlotta, konsekwentnie zmierzaj?c? do wyznaczonego celu, by?a niew?tpliwie nie?adn? pann?, której rzeczywi?cie nikt o g?upot? nie oskar?a?. No, z wyj?tkiem pana Benneta, który na wiadomo?? o jej zar?czynach z pastorem stwierdzi?, ?e Charlotta jest równie niem?dra jak jego ?ona. Ale to ju? troch? inna bajka.

#163 2006-01-28 18:54:02

Ammit
Użytkownik

Ja uwa?am, ?e Charlotta mimo wszystko mia?a jakie?tam powody, które mo?e wydawa?y si? innym b?ache, dla niej byly istotne... I jestem sk?onna j? zrozumie? - to mog?a by? dla niej jedyna szansa...

~Ammit~
---------------

#164 2006-01-28 20:15:41

Diana
Użytkownik

Ja równie? tak my?l?. Kobita nie by?a ju? taka m?oda, jeszcze troch? i straci?aby wszelkie szanse na korzystny maria?. Zosta?aby star? pann?, ale my?l?, ?e ba?a si? te? pozosta? w domu rodzinnym do ko?ca swych dni. Chcia?a by? wreszcie na "swoim", a ?e nie by?a romantyczk?, lecz realistk?- to i ?atwiej jej to przysz?o. Mo?e i dzi? zdarzaj? si? takie panie?

#165 2006-01-28 20:36:00

Bonduelle
Użytkownik

Oj s?, znam par? kobiet, które s? w swoich zwi?zkach z braku innego pomyslu na ?ycie neutral

#166 2006-01-28 21:13:29

AineNiRigani
Użytkownik

a ?e nie by?a romantyczk?, lecz realistk?- to i ?atwiej jej to przysz?o. Mo?e i dzi? zdarzaj? si? takie panie?

Zdarzaj?, chocia? wcale nie odbieram takiego zachowania jako wady big_smile

#167 2006-01-28 21:15:35

Bonduelle
Użytkownik

Có?, rzeczywi?cie "not all of us can afford to be romantic" - a Charlotte mia?a t? zalet?, ?e umia?a si? cieszy? tym, co mia?a (w przeciwie?stwie do np. pani Bovary)

#168 2006-01-28 21:59:48

Alison
Użytkownik

Rozumiem post?powanie Charlotty, szczególnie wczuwaj?c sie w tamte realia, ale to dla mnie posta? najbardziej tragiczna w ca?ej powie?ci. To jej "zach?canie" m??a do pracy w ogrodzie, do wizyt w Rosings, byle jak najrzadziej go widywa?. Straszne takie ?ycie. Bezpieczne, ale przera?aj?ce...

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#169 2006-01-28 22:01:04

Bonduelle
Użytkownik

Prawda. Nie chcia?abym by? w jej sytuacji - znosi? cz?owieka, którego si? nawet nie szanuje neutral

#170 2006-01-28 22:05:21

AineNiRigani
Użytkownik

Prawda. Nie chcia?abym by? w jej sytuacji - znosi? cz?owieka, którego si? nawet nie szanuje neutral

Ma??e?stwo z rozsadku, ma??e?stwo bez mi?o?ci - to nie zawsze jest z?e rozwi?zanie.
Ale ma??e?stwo bez mi?o?ci z cz?owiekiem którego nie darzy si? szacunkiem - moje wspó?czucie siega zenitu

#171 2006-01-28 22:57:08

Alison
Użytkownik

W tym kontek?cie równie tragiczn? postaci? jest pan Bennet, o?eniony z piekn? ale bezgranicznie g?upi? pann?. ?yciow? pomy?k? troch? rekompensowa?y mu tylko dwie starsze córki, a mimo to jego nigdy nie by?o mi ?al tak jak Charlotty. Za?o?yl sobie ten p?aszczyk prze?miewcy i "?y? po to by sprawia? rado?? s?siadom" swoimi dziwactwami, poza tym potem bywa? sobie niezapowiedziany w Pemberley i chyba w ko?cu spad? na cztery ?apy, ale Charlotta....nad ni? nigdy nie przestan? si? u?ala?.

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#172 2006-01-29 11:26:08

Diana
Użytkownik

Wydaje mi si?, ?e Charlotta posz?a troch? na ?atwizn?, ale to by?a jej decyzja i chyba rozumia?a, ?e musi ponie?? jej konsekwencje. Pan Bennet uleg? natomiast w m?odo?ci wdzi?kom weso?ej i pewnie do?? ?adnej przysz?ej pani B. Nie by?o mu tak ?le w tym stadle, ale po prostu opami?tanie i tak przysz?o za pó?no. A sama musz? przyzna?, ?e z dwojga bohaterów- pani Bennet i pana Colllnsa, chyba jednak wol? t? pierwsz?. Mo?e on by? ?mieszniejszy, ale potrafi? te? by? momentami bardzo m?ciwy i z?o?liwy. :twisted:

#173 2006-01-29 12:03:36

Alison
Użytkownik

Nie nazwa?abym tego ?atwizn?. Raczej by?a do bólu realistk? i wybra?a bycie szanowan? cho? niezbyt szcz??liw? m??atk? ni? czekaj?c? bez skutku na wielk? mi?o?? star? pann?. Chyba po prostu nie oczekiwa?a zbyt wiele od ?ycia i umia?a docenia? to co da? jej los. Mia?a przynajmniej swój salonik do wy??cznej dyspozycji :? Zawsze si? pociesza?am, ?e mo?e potem urodzi?a dzieci i odnalaz?a swoje szcz??cie.

#174 2006-01-29 14:06:57

AineNiRigani
Użytkownik

na temat ?atwizny Charlotty juz dosc ostro dyskutowalimy i ja podzielam zdanie Alison. Charlotta wybra?a du?o trudniejsz? drog? ni? Lizzy. Moiim zdanie je?li ju? mierzymy takimi kategoriami, to Lizzy posz?a na ?atwizn?

#175 2006-01-29 14:28:46

Bonduelle
Użytkownik

roll No, Lizzy by?a w tej komfortowej sytuacji, ?e znalaz? si? bogaty, zakochany kawaler, wi?c nie ma sensu porównywa? tych dwóch postaci.

Trudno oczekiwa? od Lizzy, ?eby nie skorzysta?a ze swojej szansy.

Stopka forum