Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Uch! Tak si? rozemocjonowa?am dzisiejszymi Spooksami, ?e nie mog? zasn??.
Rzeczywi?cie ?wietny odcinek. Ogl?da?am dopiero drugi, wi?c nie jestem w temacie - kim jest Vicky?
Przy okazji - czy na polskim BBC Prime nadaj? to z napisami?
Vicky jest niejako towarem zast?pczym
Otó?: Tom jest (jak wida?) m??czyzn? po przej?ciach, którego w?a?nie zdecydowanie i brutalnie porzuci?a ukochana Ellie. Nie znios?a prawdy o tym, kim on jest i czym si ? zajmuje. Vicky jest lekark?, pierwsz?, która si? nawin??a po zerwaniu. Ot, "przej?ciówka". Jak wida?, niekoniecznie wierzy, ?e Tom jest tajniakiem.
W jakie dni i o której nadaj? Spooks?
No i - tak, za napisami nadaj?.
Ja ogl?dam bez napisów - nie mam takiej mo?liwo?ci. Niestety, bo z moj? znajomo?ci? angielskiego nie wszystkie zdania rozumiem. Ale si? staram - jakby co, b?d? Ci? podpytywac o niektóre w?tki, ok? :-)
W jakie dni i o której nadaj? Spooks?
BBC Prime w niedziel? o pó?nocy :-)
Vicky jest niejako towarem zast?pczym
![]()
Otó?: Tom jest (jak wida?) m??czyzn? po przej?ciach, którego w?a?nie zdecydowanie i brutalnie porzuci?a ukochana Ellie. Nie znios?a prawdy o tym, kim on jest i czym si ? zajmuje. Vicky jest lekark?, pierwsz?, która si? nawin??a po zerwaniu. Ot, "przej?ciówka". Jak wida?, niekoniecznie wierzy, ?e Tom jest tajniakiem.
Tak, rzeczywi?cie wygl?da na niezbyt szcz??liwego i "pouk?adanego" w ?yciu prywatnym. Natomiast zawodowo radzi sobie doskonale... jak wczoraj :-)
BBC Prime w niedziel? o pó?nocy :-)
Dzi?ki!
Kolejna super godzina i zarwana nocka... Ale zaczn? ogl?da?!
Wczoraj nie mog?am och?on?? z emocji! Matthew gra tam znakomicie. Wida?, ?e ma nie tylko talent, ale i ten bezcenny szekspirowski warsztat. Odcinki z Ellie (nie ogl?da?am wszystkich, niestety) pokazywa?y mi?kk?, ciep?? stron? jego postaci: by? taki szorstko-aksamitny.
Na stronie Spooks sa streszczenia odcinków, ale tylko ogólne zarysy, wi?c b?dziemy wyja?nia? w?tpliwo?ci
A w ogóle - mog?aby nasza kochana telewizja kupi? ten serial. Echch...
Wczoraj nie mog?am och?on?? z emocji! Matthew gra tam znakomicie. Wida?, ?e ma nie tylko talent, ale i ten bezcenny szekspirowski warsztat. Odcinki z Ellie (nie ogl?da?am wszystkich, niestety) pokazywa?y mi?kk?, ciep?? stron? jego postaci: by? taki szorstko-aksamitny.
![]()
Na stronie Spooks sa streszczenia odcinków, ale tylko ogólne zarysy, wi?c b?dziemy wyja?nia? w?tpliwo?ci
Dzi?ki, dzi?ki :-) Szkoda, ?e nie widzia?am tych odcinków... Czyli ona go rzuci?a z powodu jego pracy, tak?
Zagra? doskonale, szczególnie w ostatnich scenach zrobi? na mnie wra?enie. No w?a?nie, jakie by?y tak mniej wi?cej te ostatnie s?owa, które powiedzia? przez telefon, jesli mog? zapyta??
Powiedzia? jej, kiedy narzeka?a, ?e j? wystawi? i wszyscy si? na ni? gapili w restauracji jak na porzucon? kobiet? - ?e nic si? jej nie dzieje, siedzi po prostu w modnym lokalu i mówi ci?gle tylko o sobie, a potem - bardzo szybko i brutalnie - ?e z nia zrywa.
Problem z Ellie - na ile zorientowa?am si? z ró?nych streszcze? - zasadza? si? na tym, ?e poznali sie kiedy on by? w pracy - czyli podczas akcji i wyst?powa? pod imieniem Matthew. Wi?c zacz??o sie ju? niedobrze, bo kiedy zdecydowali si? na wspólne ?ycie, ona przezy?a traum?, dowiedziawszy si?, ?e tak naprawd? by?a przez ca?y czas ok?amywana i nie zna ani to?samo?ci ani nawet imienia swojego partnera. Nie znios?a faktów ("I'm a spy"), Tom bardzo walczy? o to, ?eby go nie opuszcza?a, pojawi? sie jej ex-m??. Potem by? naprawd? straszny odcinek (opowiem Ci na ?yczenie ) z IRA w tle, po którym si? rozstali na amen.
My sobie rozmawia?y?my na ten temat z Gitk? w watku Spooks w Ekranizacjach.
Tak Trzykrotko, ja te? oglada?am niedzielnych Tajniaków. Zako?czenie mnie porazi?o. Która? z Was pisa?a o jego d ? u g i c h rz?sach i wiecie co wczoraj troch? poprzewija?am ta?m? z niedzielnym odcinkiem i musz? przyzna?, ?e jest tak istotnie.
Szkoda, ?e nie ogl?damy tego serialu od pierwszego odcinka, ta nasza telewizja...
Mnie ca?y czas chodzi?o po g?owie sk?d ja jeszcze znam aktora graj?cego jako Harry Pearce czyli Peter Firth
http://www.filmweb.pl/Peter,Firth,filmo … on,id=6274
i ju? wiem by? taki serial "?arty na bok"
http://www.filmweb.pl/%AFarty,na,bok,%2 … m,id=99990
Czy ten Peter Firth to jest ten brat Colina? Jezu, jaki on brzydki!!!
Czy ten Peter Firth to jest ten brat Colina? Jezu, jaki on brzydki!!!
No i w ko?cu to przyzna?a?!!! :twisted: :twisted:
Akurat tutaj zaistnia?a chyba zbie?no?? nazwisk. Z tego co pamieta, Boski "C" ma tylko brata i siostre, z czego tylko brat jest równie? aktorem.
No i w ko?cu to przyzna?a?!!! :twisted: :twisted:
Akurat tutaj zaistnia?a chyba zbie?no?? nazwisk. Z tego co pamieta, Boski "C" ma tylko brata i siostre, z czego tylko brat jest równie? aktorem.
No co przyzna?am? Przecie?, nie ?e Colin jest brzydki, bo nie jest i nie wywleczecie takiego o?wiadczenia ze mnie i ko?mi i wo?ami. Brzydki ten go?? na zdj?ciu pt. Peter Firth. I dalej nie wiem czy to brat czy zbie?no?? nazwisk.
Powiedzmy, ?e interpretowa? mo?na ró?nie. Kwadratowo i pod?u?nie :twisted: :twisted:
To zbie?no?? nazwisk. Na filwebie jest ok 20 aktorów o nazwisku Firth
To znaczy, ze Colin to taki bardziej Nowak-Kowalski, a ja my?la?am, ?e on jest Zatoczka, jedyna w swoim rodzaju
A w ogóle - mog?aby nasza kochana telewizja kupi? ten serial. Echch...
Taak. Pozostaje mi tylko ?a?owa?, ?e nie mam BBC Prime. I zazdro?ci? tym, którym dane jest ogl?da? Matthew przynajmniej raz w tygodniu... :cry:
Powiedzia? jej, kiedy narzeka?a, ?e j? wystawi? i wszyscy si? na ni? gapili w restauracji jak na porzucon? kobiet? - ?e nic si? jej nie dzieje, siedzi po prostu w modnym lokalu i mówi ci?gle tylko o sobie, a potem - bardzo szybko i brutalnie - ?e z nia zrywa.
Acha, to dobrze my?la?am - zrozumia?am to, jak wyrzuca jej, ?e ci?gle mówi o sobie, siedz?c w tej "posh restaurant", nie by?am tylko pewna jego ostatnich s?ów. Dzi?ki :-)
Potem by? naprawd? straszny odcinek (opowiem Ci na ?yczenie) z IRA w tle, po którym si? rozstali na amen.
My sobie rozmawia?y?my na ten temat z Gitk? w watku Spooks w Ekranizacjach.
Jasne ?e chc? streszczenie strasznego odcinka :-) Chyba ?e jest w tym w?tku, o którym mówisz, to sobie tam pójd?, ?eby poczyta?.
To znaczy, ze Colin to taki bardziej Nowak-Kowalski, a ja my?la?am, ?e on jest Zatoczka, jedyna w swoim rodzaju
alez Alison, oczywiscie ze to zatoczka jedyna w swoim rodzaju, taki atol, czy inna ciepla przystan, w ktorej bym zacumowala moj okrecik
GosiaJ, jestem i pisz? obiecane streszczenie.
Otó?: Ellie porzuca najpierw Toma dowiedziawszy si? prawdy o jego to?samo?ci, ale postanawia jednak spróbowa? jeszcze raz - i ona i jej dziecko bardzo go kochaj?. Tom szaleje ze szcz??cia, a poniewa? E. ma obsesj? na punkcie bezpiecze?stwa, sprowadza specjalistów z firmy i zamienia dom w twierdz?, ?eby czu?a si? dobrze: nie do sforsowania okna i drzwi, zabezpieczenia, specjalne materia?y. Wszystko zamykane na centralny zamek i otwierane kart?.
Potem, w ramach tematu g?ównego odcinka, dostaje od tajnego informatura, cz?onka IRA* laptop z danymi, dzi?ki którym MI5 uniemo?liwia atak Al Qaidy na zak?ady zbrojeniowe. Po udanej akcji wraca do domu, chowa laptop do szuflady w sypialni i idzie do swoich kobiet, które w kuchni piek? ciasteczka.
*Przecudne by?o spotkanie z owym IRA: na pustej, p?askiej ??ce panowie stali na przeciwko siebie i - kawalek po kawa?ku rozbierali sie do roso?u ?eby zademonstrowa? brak broni i pods?uchu. Kamera pojecha?a w gór? na etapie chwytu za gumk? bokserek. Ale na pewno kiedy? doczekamy si? Matthew Blue
Ufff. A wi?c przekomarzaj? si? w kuchni, jak prawdziwa szcz??liwa rodzina, a Tomowi dzwoni komóra - taka specjalna, tylko do tych kontaktów z IRA. Wychodzi z ni? na zewn?trz i s?yszy: sorry bracie, ale nasi zostawili ci bomb? w komputerze. Jemu wida?,?e w?osy staja na glowie, wrzeszczy: ale ja jestem w domu! a oni na to - och, my?leli ?e pojedziesz do biura. Tom okr?ca si? na pi?cie i gna do domu, a tu drzwi - te z centralnym zamkiem zatrza?ni?te, pewnie sam je zamkn?? wychodz?c. Dzwoni do Ellie, ?eby otworzy?a. Ona bierze kart?, a karta ca?a upaprana mas? ciasteczkow?. Nawet po wytarciu nie dzia?a. Kobiety s? w ?rodku twierdzy razem z bomb?, Tom sam na zewn?trz.
Ja ju? wiedzia?am, ?e nock? mam z g?owy.
Tom staraj?c sie o maksymalny spokój mówi Ellie ?eby zabezpieczy?a dziecko, a potem o tej bombie. Wyr?ca numer Danny'ego, specjalisty od rozbrajania i zaczynaj? j? instruowa? prze telefon i szpar? w skrzynce na listy, jak ma szuka? tego cholerstwa w komputerze. Ellie trz?s? si? r?ce, ale znajduje ma?y zegar na samym dnie. Zegara jednak nie da sie ani wyj?? ani zatrzyma?. Czasu jest na nim tak ma?o, ?e Ellie przestaje walczy?. Bierze na r?ce ma??, która ju? si? znudzi?a i wysz?a ze sk?adzika "dlaczego nikt mnie nie szuka??" i w ostatniej scenie filmu id? - ka?de po swojej stronie ?ciany - patrz?? na siebie po raz ostatni przez okno.
Trzykrotko, uk?ony stukrotne i podzi?kowania za to, ?e chcia?o Ci si? to pisa?. Gdybym tylko wiedzia?a, który to odcinek, na pewno bym go ?ci?gn??a sk?dkolwiek - widz?, ?e jest tyle scen wartych zobaczenia... :-) Prze?ywa?am dramatyzm odcinka, tylko czytaj?c o tym.