"Księga potraw Jane Austen" - Maggie Black i Deirdre La Faye
Nakładem wydawnictwa Prószyński i s-ka ukazała się książka "Księga potraw Jane Austen" autorstwa Maggie Black i Deirdre La Faye.
Książka została wydana już jakiś czas temu, na stronie wydawnictwa ukazała się informacja
"nakład wyczerpany", jednak dopiero teraz wpadła w moje ręce.
Pozycja ciekawa. Zawiera na początek dosyć obszerny opis społecznego i rodzinnego życia w czasach Jane Austen. Potem jest to, na co wskazuje tytuł - książka kucharska.
Perełkami są przepisy podane w formie, w jakiej były wówczas rozpowszechniane. Czasem szczerze mówiąc nie wiadomo o co im tak naprawdę chodzi i jak daną potrawę wykonać. Dlatego też do każdego przepisu dołączono tłumaczenie "z polskiego na nasze" i wszystko jest wtedy jasne.
Nie wypróbowywałam jeszcze przepisów, ale kto wie, w przyszłości może tak zrobię.
demi, 2005-10-30 20:23:05